REZISTENTA ANTICOMUNISTĂ

REZISTENTA EROICA ANTICOMUNISTA DIN DOBROGEA (1)

    

O LUCRARE BINE VENITĂ

Cărtilor-document de la noi, menite să vorbească celor contemporani si viitorimii despre lupta si suferintele oamenilor in comunism, li se adaugă, iată, încă una: REZISTENTA ANTICOMUNISTĂ LA PONTUL EUXIN...

Autorul, Constantin Ionascu, el însusi cu un stagiu de sase ani de detentie prin închisorile Malmaison, Jilava, Pitesti, Aiud, Gherla si la Canal, Peninsula, are in preocupare aici, prezentarea fenomenului in discutie; in acelasî timp curajos si dramatic, asa cum a avut el loc in spatiul Dobrogei - judetele Constanta si Tulcea.

Studiul este, constatăm, o întreprindere de anvergură, care a presupus un impresionant de mare volum de muncă, depus de-a lungul mai multor ani, printr-o amplă investigatie in mai multe arhive, muncă obisnuită de regulă nu pentru o singură persoană, ci pentru un colectiv si chiar institut de cercetare.

Sistematizându-si materialul in trei sectiuni: 1 - copii ale sentintelor, 2 - detinuti politici, 3 -strămutati cu domiciliul, autorul realizează in totalitate un mare si complet registru cu dobrogenii asupra cărora s-a abătut teroarea organelor de opresiune ale statului de dictatură a vremii, listele cu cei năpăstuiti, ordonate alfabetic, contin datele esentiale ale celor nominalizati, punandu-se data si local nasterii, domiciliul, fapta pusă in culpă, felul condamnării, perioada si local detentiei, domiciliul de la eliberare pentru cei ce au supravietuit. Prin alte cuvinte, avem de a face cu o lucrare care, evitând deliberat comentariul, este deplin revelatoare prin faptele prezentate.

Prima parte a lucrării, deosebit de pretioasă, este de inteles, dacă facem precizarea că se află strânse pentru prima data la un loc si date publicitătii, copii ale sentintelor pronuntate in simulacre de procese intentate opozantilor comunismului din tinutul de la mare.

Pronuntate in marea lor majoritate de Tribunalul Militar din Constanta, dar si de instante militare din alte judete, se dau acum relatii complete despre numărul sentintei si data judecării procesului, componenta completului de judecată, numărul inculpatilor din lot, anul si locul nasterii lor, domiciliul, data arestării, acuzele aduse, pedeapsa pronuntată, pentru fiecare, rezultatul recursurilor, locul de detentie, data mortii pentru cei decedati, domiciliul după eliberare.

Ne întâmpină, bineinteles, aceleasi enunturi cu „crimă de uneltire contra securitătii statului'' si "crimă de uneltire contra ordinei sociale" acttze prin care au fost date un mare număr de condamnări exagerate "pe viată" si "la moarte".

Aflăm in acest context că cvasitotalitatea recursurilor făcute de cei judecati au fost respinse, si faptul că, desi nu erau condamnati cu pedeapsa capitală, mai multe zeci de detinuti dobrogeni (precum poetul Alexandru Popescu-Scărisoreanu, Constantin Puiu, Gheorghe Ceaturi, Filip Ioan s.a.) au fost ridicati de la Aiud si dusi spre Timisoara cu asa-zisul "tren al mortii" si ucisi prin împuscare in martie-aprilie 1950.

În aceeasi parte sunt de luat in seamă si de subliniat alte două aspecte importante: unul priveste iconografîa care, odată cu chipul multora dintre cei condamnati, contine unele fotogratii rarisime, unice, necunoscute până acum, din dosarele existente in arhivele institutiilor oprimante. E vorba de fotografiile făcute la securiiate, in care cei condamnati apar inarmati avand pistoale in maini si munitie la picioare.

Este important, de asemenea, faptul că se fac cunoscute aici, pentru prima dată, spre oprobiul public măcar, dacă nu pentru altceva, numele celor care, spre rusinea lor, au format completele de judecată si chiar ale unor securisti criminali ce au provocat moartea, prin schingiuire in timpul anchetei, a unor arestati.

De observat, in acest sens, ca revîn in mai multe rânduri in aceste sentinte numele Colonelului Magistrat GHEORGHE PAVELESCU si ale maiorilor GHEORGHE SANDREA si CONSTANTIN GLIGA, ca presedinti ai instantei, ofiteri care, probabil, că îsi consumă acum in tihnă o pensie mare.

Partea a doua reface prin informatiile cuprinse, istoricul si dimensiunile miscării de rezistentă din Dobrogea care, in decurs de un an (1949) a cuprins nu mai putin de 30 de comune (Casimcea, Comana, Ferdinand, Saraiu, Sâmbăta, Târgusor, Crucea, Cobadin, Vasile Alecsandri, Ceamurlia de Sus si de Jos, Panduru, Razboieni etc.) si orase precum Constanta, Babadag, Mangalia, Medgidîa, Tulcea etc.

Aflăm aici despre diferitele grupuri de luptători anticomunisti constituite, din câte 20-30 de membri si despre cei ce le-au condus (I. Arghiropol, S. Pricop, N. Fudulea, I. Negulescu, I. Musat, Jipa).

In legătură cu gruput partizanilor din pădurea Babadag condus de legendarul GOGU PUIU care a intrat in folclor, se arată că acesta a fost cel care împreună cu N. Fudulea a organizat miscarea de rezistentă in Dobrogea, însufletindu-i pe oameni.

Din volum aflăm, de asemenea, despre diferitele forme pe care le-a luat rezistenta anticomunistă din Dobrogea, forme ce au mers de la lupta armată deschisă, ori intimidarea celor din organele represive, până la ascunderea de ani de zile in gropi si poduri si alte locuri tainice. Găsim astfel explicatia că numerosi tineri, condamnati la multi si grei ani de închisoare, si-au ingropat tineretea între zidurile închisorilor.

Partea a treia a volumului, de apreciabilă întindere si aceasta, ceea ce pune in lumină, încă o data, uriasul efort de cercetare al autorului, are in vedere fenomenul strămutării oamenilor si al tintuirii lor cu domiciliul obligatoriu, caracteristic dictaturii comuniste si impresionează prin „subiectul" întristator la care se referă, precum si prin dimensiunîle calvarului uman implicat.

Răsfoindu-i filele, auzi parca răzbătând printre rânduri plânsul năpăstuitilor - familii întregi, căte 20-30 de suflete - luate din caminele lor numai cu o legătură in mână, inghesuiti in vagoane oarbe pentru transportul vitelor si aruncati apoi in pustie, sub cerul liber.

Celui care parcurge aceasta lucrare nu-i pot scăpa, desigur, in final, câteva mari adevăruri.

Fundamental e adevărul ca ideologia si regimul comunist impuse in tara noastra, la sfârsitul celui de al doilea război mondial, prin forta tancurilor sovietice, au fost respinse energic de populatia tării, ca străine spiritului carpato-dunăreano-pontic...

Impotrivirea a avut, de aceea, caracter de masă, ceea ce a dus, dupa cum arata lucrarea lui Constantin Ionascu, drept consecint:ă, la o reprimare amplă si dureroasă, de tip stalinist, condusă de unelte precum Nicolschi, Teohari Georgescu si A. Drăghici, reprimare răsfrântă in viata mai multor mii de dobrogeni din toate partidele, straturile si categoriile sociale (tărani, muncitori, functionari, profesori, învătători, avocati, preoti, ofiteri), de toate vârstele si nationalitătile - romani, turco-tatari, greci, armeni, lipoveni.

Parte a luptei generate a populatiei României impotriva dictaturii rosii, opozitia hotărâtă a dobrogenilor la fenomenul de bolsevizare s-a înscris, ne dam seama, prin numărul mare al jertfelor, in imediata apropiere a rezistentei celor din muntii Făgăras, din Banat, Vrancea, Arges, Apuseni.

Fiind siguri că volumul de fată, care închide între coperti istoria dureroasă a tragediei omului sub comunism, va suscita interesul unui public larg, nu putem decât să-l felicităm si să-i multumim autorului pentru munca depusă.

Prof. univ. dr. Enache PUIU

 

REZISTENTA ANTICOMUNISTĂ IN DOBROGEA
FENOMEN REGIONAL

 

După 1945, când in România au început să se producă schimbări sociale majore sub semnul doctrinei comuniste aplicate deja in Rusia, aceste transformări nu s-au produs decât in urma unei opozitii ferme a numerosi cetăteni. Represiunea acestei opozitii a însemnat ani indelungati de temnită grea pentru cei rebeli, confiscarea averii, pedepse capitale, domiciliu fortat si urmărirea supravietuitorilor si a familiolor lor. În toate regiunile tării au fost miscări spontane sau organizate pentru evitarea implementării noilor structuri de stat, opozitia anticomunistă devenind un fenomen national. Tinutul dobrogean a fost supus acelorasi tragice si dureroase transformări sociale ca intreaga tară si au existat in toate localitătile numerosi cetăteni care s-au opus acestor transformări. Se poate afirma ca rezistenta anti-comunistă in Dobrogea se incadrează in fenomenul national de rezistentă fată de noul sistem, si urmarea păstrarea valorilor traditionale ale neamului, amenintate de cei ce îndeplineau fără scrupule comunismul si stalinismul.

Cand se referă la particularitătile si modul de actiune al acestul tip de opozitie, lucrarile istorice care analizează epoca, disting trei etape ale acestui proces al rezistentei. "Ne putem raporta aici la începuturile rezistentei anticomuniste si antisovietice de la finele anului 1944, la accentele deosebite ale luptei si represiunilor fortelor de ordine si actiune ale statului (Securitatea si Militia), din anii 1948-1950, si la regresul ulterior al miscăril după 1958." (1).

In ceea ce priveste Dobrogea, trebuie subliniată "specificitatea" (2) luptelor pe ansamblul rezistentei nationale. Se admite că au existat in această zonă căteva caracteristici impuse de relief, de regimul special pe care acest tinut l-a avut după 23 August si la acestea se adaugă faptul ca alături de români au luptat si reprezentanti ai etniei turco-tătare.

Relieful Dobrogei de Nord, Dumitru Fudulea (frate cu Nicolae Fudulea), cade ucis in lupta la data de 09.03.1949cu dealuri acoperite de păduri rare, nu reprezintă un refugiu sigur; padurile puteau fi lesne înconjurate si verificate; cat despre Dobrogea de Sud, lipsa oricăror locuri de refugiu a dus de multe ori la disparitia combatantilor in luptele directe cu fortele de represiune. Alta particularitate a acestei perioade a fost aceea că Dobrogea fusese declarată, după 23 august 1944, zona de operatii apoi zona de ocupatie (3), si ca urmare a acestui fapt, in Constanta există cea mai mare garnizoană sovietică din tară, unde functionau Comandamentele superiioare ale trupelor sovietice pentru întreg sectorul de Sud-Est(4). Acest statut a generat o mai mare obedienta din partea fortelor de represiune care, operând cat mai multe arestări si condamnări, căutau să-si câstige bunavointa sovieticilor.

Este bine de stiut că in multe din "loturile rezistentei", apar turci si tătari ce au fost deopotrivă judecati si condamnati si pentru "nesupunere" fata de autoritatea comunistă si pentru "spionaj" in favoarea Occidentului.

În sfârsit, nu trebuie trect cu vederea un punct sensibil al acestor generatii: refuzul oamenilor de a se ralia noii ordini era întărit si amplificat de speranta unei interventii salvatoare a Occidentului - promisă zilnic de posture de radio străine - speranta care i-a animat multă vreme pe romanii care ignorau "acordurile" de la Yalta.

În aceste conditii s-au produs acele acte de revolta si nesupunere fata de constrângerile comuniste, astfel incăt grupuri umane, mai mult sau mai putin compacte au luat hotărârea de a organiza si lupta cu toate mijloacele pentru a păstra vechile structuri si vechiul mod de viată.

Între anii 1945-1960, in Dobrogea s-a desfăsurat o vânătoare cunplită a celor bânuiti de a nu fi fost de acord cu noile idei si acte politice; au fost arestati si, in unele cazuri au stat la inchisoare fără să fi fost judecati si fără să fi existat o sentintă judecatorească pronuntată împotriva lor. Multi din cei ce au fost judecati nu au avut apărători, sau argumentele apărării nu au fost luate in considerare de judecători, si astfel anchetatii nu stiau nimic despre capetele de acuzare, despre corectitudinea anchetelor sau despre legitimitatea completului de judecată. In multe cazuri, după ani si ani, supravietuitorii si rudele nu cunosc amănuntele procesului, legitimitatea acuzatiilor si temeiul acelor condamnări ale căror consecinte sunt si astăzi resimtite. Se stie că informatiile asupra acuzatiilor si sentintelor au fost in mod deliberat ambigue si insidioase, pentru a amplifica teroarea exercitată asupra celorlalti membri al familiei.

După 50 de ani „fără mânie si părtinire", prezentam, pentru o corectă informare, in ordine cronologică, literal, continutul dosarelor (5) gasite in Arhive, in această perioadă (6), dosare in care sunt prezentate procesele celor învinuiti de nesupunere fată de autoritătile comuniste (6).

 

1. v. Marian Cojoc, in comunicarea prezentata la Simpozionul international "Europa după Yalta - Experienta totalitară", organizat de I.N.S.T. in Bucuresti, 30 Mai-1 Iunie, 1996.

2. cf. Marian Cojoc, „Regionala Marea - Un episod al rezistentei anticomuniste din Dobrogea (1948-1952) in rev. „Marea Noastra", an 11, Nr. 1-2, martie 1999, pag. 23.

3. Ibid., pag. 26

4. A.N.C.T., Fond Prefectura Constanta, Dosar 267/1945, f. 41. M. Cojoc, "Rezistenta anticomunistă in Dobrogea, 1948-1958. Coordonate istorice" in "Arhivele totalitarismului", an V, nr. 15-16, 1997, pag. 57-67.

5. Mentionăm ca nu am cercetat si fondul arhivistic al Directiei Generale a Penitenciarelor, Constanta.

6. Mentionăm că informatiile prezentate în premieră din dosarele aflate la arhivele S.R.I., iar listele cu nominalizările celor pedepsiti sunt alcătuite după mai multe surse.

C-tin IONASCU

Ed. Ex-Ponto, Constanta, 2000

Presărati pe-a lor morminte. 
Ale laurilor foi,
Spre a fi mai dulce somnul 
Fericitilor eroi.

Ridicati pe piramida 
Nemuririi faima lor, 
Însemnati in cărti de aur 
Cântecul nemuritor!

Pe copii la sânul vostru 
Alinati-i cu-acest cânt. 
Povestindu-le cu farmec 
Al eroilor avânt.

Dezveliti tot adevărul 
Si le spuneti tuturor 
Cum muriră fratii nostri 
Pentru Neam si Tara lor.

Ridicati pe piramida 
Nemuririi faima lor. 
Scriti în cărtile de aur 
Cântecul nemuritor!

                    de I. Dormidont

 

 

C Â T E V A   D O S A R E   S E L E C T A T E


DOSAR ANCHETĂ 1210 VOL. 1, VOL. Il
LOT CIOLACU NICOLAE, DOSAR JUDECATĂ 83/1952
TRIBUNALUL MILITAR CONSTANTA Sentinta nr. 88, 12.02.1952
Tribunalul Militar Constanta compus din:
Maior Magistrat GHICA CONSTANTIN Presedinte
Locot. major Magistrat SERBAN MARIN Membru
Locot, major Magistrat MARDARE LOAN Membru
Locotenent ROMAN SIMION Membru
Locotenent VLAGOIANU TRAIAN Judecător
Căpitan Magistrat ALEXANDRU SERGIU Procuror
Grefîer GELD WALDEMAR Grefier sedintă

Intrunitî in sedintă publică cu respectarea tuturor formelor legale prevăzute in scopul de a judeca procesul privitor la inculpatii din lotul CIOLACU NICOLAIE, învinuiti fiind de crima de uneltire contra ordinei sociale, hotărăste:

CIOLACU NICOLAIE condamnat 25 ani muncă silnică + 10 ani degradare civică + confiscarea averii + 2500 lei cheltuieli de judecată. Născut in 06.08.1902 la Răchitova-Bulgaria, tăran cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 24.10.1951, a mai fost condamnat in 1942 pentru activitate legionară 3 ani. A avut legături cu Cucolii Gheorghe, fratii Fudulea, Jipa si altii. A stat fugit in pădurea Babadag si pe la alti prieteni din organizatie.

DIMA PASATA condamnat 16 ani muncă silnică + 6 ani degradare civică + confiscarea averii + 1600 lei cheltuieli de judecată. Născut la 02.02.1909 la Cavale-Grecia, agricultor cu 10 ha, cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat pentru activitate legionară la 15.12.1951

VLAHBEI I. TĂNASE condamnat 20 ani muncă silnică + 7 ani degradare civică + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată, agricultor chiabur. Născut la 28.06.1923 la Elefteria-Grecia, cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, areastat pentru activitate legionară, arestat la 20.12.1951 pentru crima de uneltire împotriva ordinei sociale.

MANCIU STERE condamnat 23 ani muncă silnică + 7 ani degradare civică + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată. Născut la 16.03.1905 la Siboidri-Grecia, agricultor cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.12.1951 pentru activitate legionară (uneltire C.O.S.).

SIMA DIMCICĂ condamnare 21 ani muncă silnică + 8 ani degradare civică + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată, tăran cu 3 copii, domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, născut la 10.05.1918 la Sabrisaban-Grecia, arestat la 15.12.1951 pentru activitate legionară (uneltire).

TĂNASE C. VLAHBEI condamnat 13 ani muncă silnică + 4 ani degradare civică + confiscarea averii + 1000 lei cheltuieli de judecată. Născut la 15.08.1922 la Pravi-Grecia, tăran cu 3 copii, are domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.12.1951 pentru activitate legionară.

TĂNASE GHE. VLAHBEI condamnat 15 ani muncă silnică + 6 ani degradare civică + confiscarea averii + 1500 lei cheltuieli de judecată. Născut la 16.05/1906 la Elefteria-Grecia, tăran cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 28.12.1951 pentru activitate legionară (uneltire).

ERUC MIRCEA condamnat 18 ani muncă silnică + 7 ani degradare civică + confiscarea averii + 1800 lei cheltuieli de judecată (uneltire). Născut la 25.02.1913 la Pravei-Grecia, tăran cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.12.1951 pentru activitatea legionarâ (uneltire).

SICU NICULAI condamnat 15 ani muncă silnică + 5 ani degradare civică + confiscarea averii + 1400 lei cheltuieli de judecată. Născut la 11.03.1917 la Batag-Bulgaria, taran cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.12.1951, pentru activitate legionară (uneltire).

IANCU DIMCICĂ condamnat 12 ani temnită grea + 4 ani degradare civică + confiscarea averii + 100 lei cheltuieli de judecată. Născut la 10.04.1922 la Angopoli-Grecia, taran cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.122,1951 pentru activitate legionară (uneltire).

IANCU GICU condamnat 12 ani temnită grea + 4 ani degradare civică + confiscarea averii + 1000 lei cheltuieli de judecată. Născut la 20.04.1924 la Plamca-Grecia, agricultor cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, arestat la 15.12.1921 pentru uneltire contra ordinei sociale.

ZURICA GHEORGHE (judecat in lipsă) condamnat 7 ani închisoare corectională + 2 ani degradare civică + confiscarea averii + 900 lei cheltuieli de judecată. Născut la 14.02.1900 la Lescona-Bulgaria, plugar cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Consatanta, arestat la 15.12.1951, cu domiciliul in comuna Baia, jud. Constanta.

Confiscarea corpurilor delicte.

Data si citită in sedinta publica azi, 12.02.1952 in fata condamnatilor de procurorul militar in prezenta gardei sub armă, cu drept de recurs in 2 zile.

Procuror Militar ALEXANDRU SERGIU

 

Grupul condus de CIOLACU NICOLAIE din comuna Sinoe, jud. Constanta

CIOLACU NICOLAIE, cu armamentul

    

Stânga: MANCIU STERE, cu armamentul; Dreapta: SIMA DIMCICĂ, cu armamentul


DOSAR ANCHETA 1436 VOL. 1, DOSAR PROCES  403/1950 LOT. JIPA NICOLAI
TRIBUNALUL MILITAR CONSTANTA, Sentinta 311, 28.08.1950 
Maior Magistrat SANDREA GHEORGHE Presedinte
Căpitan Magistrat GROSU STEFAN Membru
Căpitan VIDRASCU VALENTIN Membru
Căpitan NICHITA ION Judecator
Căpitan Magistrat RADU EMANOIL Procuror
Grefier Plut. Major ZORZOLINA MARIN Grefier

Intruniti in sedinta publică conform dispozitiumlor in vigoare prevăzute de lege având jurământul de formă cu scopul de a judeca pentru crima de uneltire contra ordinei sociale inculpatii din dosarul 403/1950, cu unanimitate de voturi hotărăste:

JIPA NICULAI condamnat la moarte. Născut la 8 mai 1905 in comuna Dulgheru, jud. Constanta unde are si domiciliul, plugar, arestat la 25.03.1950. A avut activitate legionară în 1941.

TOMA VASILE condamnat la moarte. Născut la 15.10. 1924 in Constanta, cu domiciliul în str. Marin Dincă nr. 7. Asasinează un soldat sovietic in 1947, tine legături cu fratii Fudulea, arestat la 30.03,1950.

ROSCA RĂDUCAN condamnat 20 ani temnită grea + 5 ani degradare civică + confiscarea, averii. Născut la 25.03.1904 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul agricultor, actionat P.N.T., arestat la 15.05.1950.

ROSCA CONSTANTIN condamnat 8 ani închisoare corectională + 3 ani interdictie + 10.000 lei amendă. Născut la 10.03.1909 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, agricultor, arestat 07.05.1950, a tinut legături cu Nicolae Baciu din Saraiu.

OPREA NITĂ condamnat 14 ani temnită grea + 5 ani degradare civică. Născut la 30.07.1924 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, agricultor, arestat la 07.03,1950. 

TOMA PETRACHE condamnat 4 ani închisoare corectională. Născut la septembrie 1886 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, arestat la 07.05.1950.

LECA NICULAI condamnat 2 ani închisoare corectională cu confiscarea averii. Născut la 1873 in comuna Urleasca, jud. Brăi;a, agricultor, cu domiciliul in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, arestat la 07.05.1950.

LECA DUMITRU condamnat 8 ani temnită grea + confiscarea averii, agricultor. Născutla 17.06.1912 si cu domiciliul in comuna Dulgheru, jud. Constanta, arestat la 07.05.1950. 

LECA ION condamnat 10 ani temnită grea + 3 ani degradare civică + confiscarea averii. Născut la 05.08.1908 in comuna Dulgheru, judd. Constanta, unde si domiciliază, agricultor, arestat la 12.05.1950, posedă 40 ha pământ arabil. 

LECA MIHAI condamnat 6 ani închisoare corectională + confiscarea averii + 2000 lei arnendă. Născut la 15.10.1916 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, plugar, arestat la 07.05.1950.

LEPĂDATU VASILE condamnat 12 ani temnită grea + 5 ani degradare civică + confiscarea averii. Născut la 15.08.1914 in comuna Dulgheru, unde are si domiciliul, plugar cu 10 ha pământ arabil, arestat la 07.05.1950.

MUSCOI NICULAI condamnat 12 ani temnită grea + 5 ani degradare civică + confiscarea averii. Născut la 17.10.1905 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, agricultor, arestat la 07.05.1950.

ROSCA DRAGOMIR condamnat 10 ani închisoare corectionalâ + 5 ani degradare civică + 25.000 lei amendă. Nascut la 27.04.1912 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, arestat la 07.05.1950.

MOROIANU NICULAI condamnat 10 ani închisoare corectională + 20.000 lei amendă. Învătător in comuna Isichioi, jud. Constanta, născut la 20.09.1929 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, arestat 13.05.1950.

DOBRE STATE condamnat 8 ani temnită grea + 8000 lei amendă. Născut la 10.05.1923 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, agricultor, arestat la 25.03.1950. 

DRĂGOI CONSTANTIN condamnat 15 ani temnită grea + 5 ani degradare civică + confiscarea averii. Născut la 01.04.1910 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, învătitor in comuna Gălbiori, jud. Constanta.

MOCANU OANCEA preot, condamnat 7 ani temnită grea + 3 ani degradare civică + confiscarea averii. Născut la 06.05.1912 in comuna Pecineaga, jud. Tulcea, cu domiciliul in comuna Dulgheru, jud. Constanta, arestat la 14.05.1950.

DOBRE M. ION condamnat 5 ani închisoare corectională + 20.000 lei amendă. Agricultor, născut la 17.05.1904 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, arestat la 07.05.1950.

TOMA TUDORACHE condamnat 5 ani închisoare corectională + 20.000 lei amendă. Născut la 1900 in comuna Dulgheru, plugar, arestat la 07.05.1950.

TOCITU GHEORGHE condamnat 5 ani închisoare corectională + confiscarea averii + 5000 lei amendă. Născut in februarie 1894 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, plugar, arestat la 07.05.1950.

CLINCI ALEXANDRU condamnat 3 ani închisoare corectională + 4000 lei amendă. Născut in luna martie 1900 in comuna Dăeni, jud. Tulcea, cu domiciliul in comuna Dulgheru, arestat la 07.05.1950.

MAVRODIN ION condamnat 4 ani închisoare corectională + confiscarea averii. Născut la 05.10.1925 in comuna Dorobantu, jud. Tulcea, cu domiciliul in comuna Dulgheru, jud. Constanta, arestat la 12.05.1950.

COJANU GHEORGHE condamnat 2 ani închisoare corectională + 2000 lei amendă. Născut la 24.08.1924 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde si domiciliază, croitor, arestat la 18.03.1950.

LEPĂDATU TUDOR condamnat 3 ani închisoare corectională. Născut la 15.05.1904 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, agricultor, arestat la 25.03.1950. 

SERBAN N. ELENA condamnată 6 ani închisoare corectionala + confiscarea averii. Născută la 12.09.1904 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, cu domiciliul in Constanta, str. Merisor, nr. 73, arestată la 29.03.1950.

SANDU ELENA condamnată 4 ani închisoare corectională + confiscarea averii. Născută la 12.06.1910 in Mamaia Sat, unde si domiciliază, arestată la 05.1950.

PITU NICOLAIE condamnat 4 ani închisoare corectională + confiscarea averii. Născut la 12.10.1893 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, politică P.N.T., arestat la 23.07.1950.

IONESCU GHEORGHE condamnat 3 ani închisoare corectională + confiscarea averii. Născut la 25.07.1895 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, unde are si domiciliul, arestat la 23.07.1950.

MOROIANU I. GHEORGHE condamnat 2 ani închisoare corectionala + confiscarea averii + 3000 lei amendă. Născut in iulie 1908 in comuna Dulgherur, jud. Constanta, unde are si domiciliul, arestat la 23.07.1950.

COSTEA MARIN condamnat 2 ani închisoare corectională + confiscarea averii. Născut la 12.03.1888 in comuna Dulgheru, jud. Constanta, arestat la 25.07.1950.

Data si citită azi, 31.08.1950 de grefierul tribunalului, cu drept de recurs, cu garda sub armă.

Presedinte SANDREA GHEORGHE

Proces-verbal de încheierea cercetărilor pentru trimiterea in judecată, încheiat de Năstis Sepi, capitan de securitate in Directia Generală a Securitătii, încheiat azi, 22.05.1950.

 

Grup revolutionar JIPA NICULAI - comuna Dulgheru

 

Stânga: JIPA NICOLAIE se predă; Dreapta: JIPA NICOLAIE cu armamentul


R.P.R.
DOSAR 54, VOL. I, LOT NECSULESCU C.
 TRIBUNALUL COMPUS DIN:
Colonel Magistrat SANDREA GHEORGHE Presedinte
Căpitan Magistrat VIDRASCU VALERIU Membru
Căpitan Magistrat LAZĂR MIRCEA Membru
Căpitan RUSU MIRCEA Procuror
Căpitan BALAMACI MIRCEA Membru
grefier GELD WALDEMAR Grefier sedintă

Întruniti in sedinta publică cu respectarea dispozitiunilor legale cu unanimitate de voturi conform C.P. pentru uneltire contra ordinei sociale, condamnă pe următorii irnculpati:

NECSULESCU CONSTANTIN condamnat 8 ani inchisoare corectională + 3 ani interdictie + 200 lei amendă, arestat la 17.10. 1949 pentru crima de uneltire. Născut la 12.11.1905 in comuna Alimanu, jud. Constanta, fîul lui Ion si Florea, căsătorit cu 2 copii, preot in comuna Pantelimonul de Sus, jud. Constanta.

În 1938 se înscrie in miscarea legionară. În 1945 este internat 6 luni in lagărul de la Caracal. În 1949 ia legătura cu Vanghelitescu Gheorghe din Colelia in pădurea Babadag si se intâlneste cu toti conducătorii organizatiilor de rezistenta din Dobrogea in comuna Pantelimon.

Colaborează cu Ion Vinea, Mocanu Vasile, Radulescu Negoită si altii.

GAVRILĂ ION condamnat 8 ani închisoare corectională + 3 ani interdictie + 10.000 lei amendă. Născut la 07.03.1924 in comuna Saraiu, jud. Constanta, fiul lui Ion si Elena, căsătorit cu 1 copil, agricultor, arestat la 22.10.1949 pentru crima de complicitate.

DICA PETRE condamnat 7 ani inchisoare corectională + 2 ani interdictie + 1000 lei amendă, pentru crima de complicitate la uneltire contra ordinei sociale. Născut la 06.06.1926 in Caravanserai-Caliacra-Bulgaria, cu domiciliul in comuna Ovidiu, jud. Constanta, sat Poiana, arestat la 22.10.1949.

Data si citită azi 25.07.1950

Presedinte

Maior Magistrat SANDREA GHEORGHE

 

Proces-verbal încheiat la sfârsitul anchetei de către locotenent de securitate Mihăilă Gheorghe din directia generală a securitătii poporului la data de 17.12.1949. Numitii, Necsulescu C. Gavrilă, Ion si Dicu Petre se fac vinovati de organizare si participare la constituirea de bande subversive teroriste in regiunea Dobrogea, complotând contra securitătii interne a R.P.R.

Din declaratiile lui Dică Petre: La 18 iulie 1949 m-am dus la Cobadin, acasă la Filiu Gheorghe. Gogu Puiu era la Ion Adam. M-am dus acolo si l-am găsit pe Gogu Puiu cu Olimpia, sotia lui. După ce am măncat, m-am suit in podul Porumbarului si m-am culcat.

După două ore am auzit focuri de armă.

De acolo am văzut securitatea care se lupta cu Gogu Puiu, care trăgea. Am fugit prin spate la gara si de acolo m-am dus cu trenul in Banat, in comuna Besnova Nouă.

 

DOSAR 2270/1950
CURTEA MILITARĂ DE CASARE SI JUSTITIE
Deciziunea 2747, 19.09.1950
HOTĂRĂSTE:

Se respinge ca nemotivat si neîntemeiat recursul la sedinta nr. 269 din 19.07.1950.

Presedinte Colonel Magistrat N.

 

DOSAR Nr. 274/1950, LOT FUDULEA NICOLAIE 
TRIBUNALUL MILITAR CONSTANTA, 02.06.1950, Sentinta nr. 186 -1950

 

Întruniti in sedinta publică cu respectarea dispozitiunilor legale, făcând aplicatiunea art. 209 punct 3, C.P. combinat cu art. 1 lit. 6, legea 16/1949 cu scopul de a judeca pe următorii inculpati, cu unanimitate de voturi in numele legii

HOTĂRĂSTE:

FUDULEA NICOLAE zis Cusa, condamnat la moarte prin împuscare pentru crima de uneltire contra ordinei sociale. Pentru crima de acte de teroare este condamnat la moarte prin împuscare si confiscarea averii. Născut 01.03.1912 la Negrita-Grecia, cu domiciliul in comuna Eschibaba, jud. Tulce, arestat in lupta cu securitatea la 09.03.1952.

GRASU M. STERE condamnat la moarte prin împuscare si confiscarea averii pentru crima de uneltire. Născut la 09.03.1918 la Petrici-Bulgaria, cu domiciliul in comuna Ceamurlia de Sus, jud. Tulcea.

COTAN M. ION condamnat la muncă silnică pe viată pentru uneltire. Născut la 15.02.1928 în satul Neatârnarea, comuna Eschibaba, jud. Tulcea, arestat la 09.03.1950.

TOMOSOIU CRISTEA condamnat 7 ani închisoare corectională + 3000 lei cheltuieli de Judecatâ. Născut si domiciliuk in Casimcea, jud. TuIcea.

DOBRINAS VASILE condamnat 10 ani temnită grea si confiscarea averii + 5000 lei cheltuieli de judecată. Născut si cu domiciliul in Casimcea, jud. Tulcea.

OPREA ION condamnat 20 ani temnită grea + 5000 lei cheltuieli de judecată, confiscarea averii. Născut sî cu domiciliul in comuna Rasboieni, jud. Tulcea.

OBANCEA GHEORGHE condamnat 15 ani muncă silnică + 5000 lei cheltuieli de judecată, confiscarea averii pentru complicitate la crima de uneltire. Domiciliul in comuna Hagiomer, jud, Tulcea.

ACHIM ION condamnat 4 ani închisoare corectională + 1000 lei cheltuieli de judecată, pentru nedenuntare. Domiciliul in comuna Sâmbăta Nouă, jud. Tulcea.

IFTUC ILIE condamnat 4 ani închisoare corectională, confiscarea averii + 1000 lei cheltuiell de judecată pentru nedenuntare, cu domiciliul in Shiva Rusă, jud. Tulcea.

CIUMACENCO VASILE FILIMON condamnat 4 ani închisoare corectională + 1000 lei cheltuieli de judecată pentru nedenuntare, din Slava Rusă - Tulcea.

LARION IGNAT condamnat 4 ani inchisoare corectională + 1000 lei cheltuieli de judecată pentru nedenuntare, cu domiciliul in com. Ceamurlia de Sus, jud. Tulcea.

GOSPODIN APOSTOL condamnat 4 ani închisoare corectională + 1000 lei cheltuieli de judecată, pentru nedenuntare, cu domiciliul in comuna Ceamurlia de Sus, jud. Tulcea. 

TRANDAFIR STERE condamnat 2 ani închisoare corectională + 100 lei cheltuieli de judecată, pentru nedenuntare, cu domiciliul in comuna Ceamurlia de Sus, jud. Tulcea. 

GRAMENA GHEORGHE condamnat 3 ani închisoare corectională + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată, pentru nedenuntare, cu domiciliul in com. Eschibaba, jud. Tulcea. 

NICULAE NICOLAE condamnat 3 ani închisoare corectională + 2000 lei cheltuieli de judecată, cu domiciliul in comuna Caugagia, jud. Tulcea, pentru nedenuntare.

GANEA MIHAI condamnat 3 ani închisoare corectională + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată, pentru nedenuntare cu domiciliul in comuna Caugagia, jud. Tulcea. 

ISTRATE CEZAR condamnat 7 ani închisoare corectională + confiscarea averii + 2000 lei cheltuieli de judecată pentru crima de nedenuntare, cu domiciliul in comuna Neatărnarea, jud. Constanta

STERE SERTU condamnat 5 ani temnită grea + 3 ani degradare civica, confiscarea averii+ 1000 lei cheltuieli de judecată, cu domiciliul in comuna Caugagia, jud. Tulcea.

LEU NICOLAIE 4 ani temnită grea pentru crima de nedenuntare + 4 ani inchisoare corectională pentru detinere brosuri interzise + 2000 lei cheltuieli de judecată, cu domiciliul in comuna Eschibaba, jud. Tulcea.

Dată si citită in sedintă publică azi 08.06.1950

 PRESEDINTE SS

 

DOSAR 1408, LOT GOGU PUIU
TRIBUNALUL MILITAR CONSTANTA, Sedinta din 07.10.1949, Sentinta 544
Tribunalul compus din:  
Colonel Magistrat PAVELESCU GHEORGHE Presedinte
Maior BĂLEANU DUMITRU Membru
Căpitan Magistrat RĂDULESCU MIRCEA Membru
Căpitan VIDRASCU VALERIU Judecător
Grefier Magistrat LAZĂR LARA Procuror
Căpitan BALAMACE MIRCEA Judecător
Grefier Sef GELD WALDEMAR Grefier

In sedinta publică judecă pentru crima de uneltire contra securitătii statului, legea 10/49 si crima de constituire in bandă, lit. C, Legea 16/44 art. 3, Legea 16/49, la moarte si dă următoarea hotărâre de condamnare a următorilor inculpati conf. art. 1

IANCU GHIUVEA condamnat la moarte (născut la 09.08.1919 in Macedonia), cu domiciliul in comuna Beidaud judetul Tulcea, Plugar, arestat la 20.07.1949.

HAPA STERE condamnat la moarte (născut la 16.06.1919, in Bulgaria), cu domiciliul Sdtlab Timis si ulterior in comuna Beidaud, jud. Tulcea, plugar, arestat la 21.07.1949.

NICULAI HASOTI condamnat la moarte (născut la 15.05.1910, in Lipnita), jud. Constanta, cu domiciliul in comuna Beidaud, judetul Tulcea, plugar, arestat la 21.07.1949.

IANCU BECA condamnat la moarte (născut la 15.05.1905, in Suceaya), Bulgaria, cu domiciliul in comuna Baidaid, jud. Tulcea, plugar, arestat la 21.07.1949.

CRETU GHEORGHE condamnat pe viată la muncă silnică + 10 ani degradare civică (născut la 10.01.1916 Salonic), Grecia, cu domiciliul in Bucuresti, str. Grivitei, nr. 94, arestat la 01.07.1949. 

HAGI CONSTANTIN condamnat 5 ani închisoare corectională, născut la 29.04.1921 in Grecia, medic in comuna Baia, jud. Constanta arestat la 01.07.1949.

HAGICHIREA SIMION condamnat la 10 ani muncă silnică + 4 ani închisoare corectională, născut la 10.08.1916 in Constanta, avocat, domiciliul in Constanta, str. Dtr. Bolintineanu, nr. 66, arestat la 05.08.1949.

TEODORESCU VALERIU condamnat la 15 ani muncă silnică + 10 ani degradare civică, născut la 02.06.1912, in comuna Dunărea, jud. Constanta, maior deblocat, cu domiciliul in comuna Dunărea, el este organizatorul, arestat 05.08.1949.

PUIU ARISTIDE achitat (născut la 14.04.1914 in Grecia), cu domiciliul in Constanta, str. Lahovari, nr. 85, arestat la 01.07.1949, nu se găsesc probe concludente pentru condamnare. 

LECCA VASILE condamnat 15 ani munca silnică (născut la 10.04.1905 in comuna Nic. Bălcescu), jud. Constanta, cu domiciliul in Medgidia, str. G-ral Magheru, nr. 31, jud. Costanta, arestat la 05.08.1949.

GRASSU NICULAI condamnat 20 ani muncă silnică + 10 ani degradare civică, născut la 12.06.1906 in comuna Ceamurlia de Sus, jud. Tulcea, plugar, arestat la 27.07.1949, a fost executat la 9/10 03.1950 in Trenul Mortii de la Aiud la Timisoara.

PUIU IOAN condamnat la 20 ani muncă silnică + 10 ani degradare civică (născut la 25.05.1922 in Grecia), cu domiciliul in comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanta, plugar, arestat la 26.07.1949, numit Tarzan.

POCEA VASILE condamnat la 5 ani închisoare corectională (născut la 06.01.1925, in Grecia), cu domiciliul in comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanta, arestat la 20.07.l949.

PUIU CONSTANTIN condamnat la 15 ani muncă silnică (născut la 15.05.1907 in Grecia), cu domiciliul in Comuna Mihail Kogălniceamt, jud. Constanta, plugar, arestat la 17.07.1949. 

DOICESCU DUMITRU condamnat la 15 ani muncă silnică (născut la 14.l2.1921, in comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanta, arestat la 19.07.1949.

AVGANTE ENACHE condamnat la 20 ani muncă silnică (născut la 02.08.1908, in Grecia cu domiciliul in comuna Baia, jud. Constanta.

ANAGOSTI IOAN condamnat la 20 ani muncă silnică (născut la 13.06.1929, la Epir Grecia cu domiciliul in comuna Baia, jud. Constanta, arestat la 15.07.1949.

VLAHBEI CONSTANTIN condamnat la 8 ani muncă silnică (născut 15.05,1902 in comuna Sinoe), jud. Constanta, unde are si domiciliul, plugar, arestat la 02.07.1949.

GHIOCA DUMITRU condamnat la 7 ani muncă silnică (născut 15.03.1908), in Grecia, cu domiciliul in comuna Sinoe, jud. Constanta, plugar, arestat la 23.07.1949).

CÂRCIUMARU GHEORGHE condamnat la muncă silnică pe viată (născut la 17.05.1903, in comuna Clinceni-Romanati), pădurar, cu domiciliul in comuna Beidaud, jud. Tulcea, arestat la 07.08.1949.

RĂDULESCU GHEORGHE condamnat 10 ani de muncă silnică (născut la 28.08.1923, in comuna Pantelimon de Sus, jud. Constanta, unde are si domiciliul, arestat la 21.07.1949). 

NITU VASILE condamnat 20 de ani muncă silnică (născut la 02.01.1894, in comuna Silistea, jud. Constanta, cu domiciliul Băltăgesti-Gălbiori, jud. Constanta (chiabur), arestat 21.07.1949. 

BAZAC NICULAI condamnat 10 ani muncă silnică (născut 1913, comuna Perieti-Ialomita, cu domiciliul în Băltăgesti-Gălbiori, jud. Constanta, grădinar, arestat la 21.07.1949).

PUIU OLIMPIA condamnată la 7 ani închisoare corectională (născută 15.08.1923 Salonic,  cu domiciliul in comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanta, sotia lui Gogu Puiu, arestată la 19.07.1949, naste in închisoarea din Constanta in 1950 o fetită - Zoe).

NITU ANETA condamnată la 3 ani închisoare corectională (născută la 27.05.1926, in comuna Băltăgesti-Gălbiori, jud. Constanta, fiica lui Nitu Vasile, arestată la 21.07.1949).

Citită azi, 10.10.1949 

Presedinte, PAVELESCU CONSTANTIN

 

CURTEA MILITARĂ DE CASARE SI JUSTITIE 
in sedinta din 9.11.1949, respinge ca neîntemeiat recursul întregului lot.

NOTĂ:

CUSA IANCU din Beidaud este împuscat mortal la 18.07.1949 in lupta cu securitatea ce se dă la Băltăgesti-Gălbiori, jud. Constanta.

La confruntare iau parte Niculai Hasoti, Cusa Iancu si Hapa Stere.

Urmăriti, ei au stat ascunsi la Bazac Niculai si Nitu Vasile din Băltăgesti. Pe 16.07.1949 securitatea înconjoară casa lui Nitu Vasile. Nitu Aneta află si îi scoate prin spate, se îndreaptă spre Gălbiori. Securitatea le dă de urmă si începe lupta, se trage mult. Cusa Iancu este împuscat mortal in abdomen, Hasoti si Hapa sunt înconjurati si prinsi. La Băltăgesti au trecut si au fost ascunsi Ghiuvea Iancu, Beca Iancu si altii.

DIN RAPOARTELE SECURITĂTII: toti erau urmăriti încă din luna aprilie 1949 fiindcă din primăvară erau împărtiti in echipe, cutreieraseră toată Dobrogea si o organizase pe comune si treceau la actiuni diversioniste.

Niculai Hasoti, Gogu Puiu, Iancu Ghiuvea, Hapa Stere au organizat peste 30 de comune. Locul principal de unde dirijau era pădurea Babadag unde se refugiau si aveau si ascultători.

Erau înzestrati cu armament si munitie si ajutati cu bani si alimente de către comunele organizate. Autoritatea si securitatea îi urmărea de aproape si aveau între ei informatori.

 

Grup revolutionar GOGU PUIU - 25 condamnati

IANCU BECA, HASOTI NICOLAE, HAPA STERE, IANCU CHIUVEA

    

Stânga: HAPA STERE; Dreapta: HASOTI NICOLAE

    

Stânga: IANCU BECA; Dreapta: IANCU GHIUVEA


DOSAR 12, VOL. 1
TRIBUNALUL MILITAR CONSTANTA 
Sentinta 285, 23.04.1949
Presedinte Colonel Magistrat PAVELESCU CONSTANTIN

 

Tribunalul in sedintă publică hotărăste:

JALUBA ION: născut la 30.07.1923 la Constanta este condamnat la 18 ani muncă silnică, 5 ani degradare civică, pentru crima de uneltire.

A desfăsurat activitate legionară din 1945 in 1948, cănd a fost arestat. A avut legături cu: Pătrăscanu Nuti, Cunia Tiberiu, Caranica Nicolaie, Comăniciu Gheorghe, Serban Gheorghe, Paludi Nicolaie, Hasoti Vasile, Grozea Gheorghe, Sasu Ion, Moldoveanu Ion, Bancota Vasile.

MOROIANU VASILE: născut la 14.10.1923 in Constanta este condamnat la 18 ani muncă silnică, 5 ani degradare cibvică, 7000 lei amendă, pentru uneltire si activitate legionară, a primit cotizatii de la Mitrana Nicolaie si Sasu Ion, a făcut sedinte F.D.C., arestat 15.05.1948.

Citită azi, 23.04.1949 

Presedinte PAVELESCU CONSTANTIN

 

RECURS 
CURTEA DE CASARE SI JUSTITIE HOTĂRĂSTE

 

Prin decizia nr. 704 din 06.09.1949 se reduce pedeapsa lui JALBA ION de la 18 ani muncă silnică la 12 ani muncă silnică.

MOROIANU VASILE de la 18 ani muncă silnică la 10 ani muncă silnică.

Data azi 06.09.1949 

PRESEDINTE SS

 

G O G U   P U I U

 

Născut la 23 ianuarie 1918, localitatea Gramaticova Macedonia, fiul preotului paroh al comunei Mihail Kogălniceanu, judetul Constanta, cu o familie numeroasă, respectat si cu bună pregătire intelectuală si morală, împărtăsită familiei si enoriasilor.

Gogu Puiu contingent 1940, este încorporat in 1939, in regimentul 40 infanterie, Bazargic, caporal este trecut la batalionul de gardă al generalulut Ion Antonescu.

În 1942 este descoperit ca legionar si e trimis pe front.

Fuge in Bulgaria prin Negru-Vodă si ajunge la Sofia ca emigrant politic. Este trimis la grupul legionar roman in localitatea Gornabania.

După august 1944 grupul este transportat in Austria la Marenburg.

După un timp e transportat in Germania la Erfurt. Părăseste transportul si se duce la Viena, unde erau două grupuri: al lui Horia Sima si al lui Ilie Gârneată, la care aderează.

În decembrie 1942, e arestat tot grupul de Ghestapou si dusi in legar la Goislong, la frontiera între Austria si Ungaria.

După patru zile pleacă ilegal la Viena.

La capitularea Germaniei se afla in orasul de unde a plecat spre Italia. Ajuns la Roma, in lagăr la Cinecita.

După 2-3 luni pleacă spre nordul Italiei si se opreste la Regia-Emilia in lagăr, stă până la sfârsitul lunii august.

Pleacă la Milano si de acolo ajunge la sfârsitul lunii septembrie la Insbruk, in zona engleză. Colaborează cu serviciul de informatii francez si american.

În primăvara 1946 e trimis in Italia de a aduce informatii.

Se duce la Zaltburg are conflict cu un ofiter austriac si este condamnat 6 luni de la 10 august 1946 pana la 1 martie 1947.

Ia legătura cu serviciul cle informatii american.

Se stabileste cu Pitulea Enache in orasul Graz si se hotăresc si se întoarcă in tară.

La 28 martie 1947 părăsesc Viena si ajung la Budapesta si se prezintă la Consulatul Roman. În ziua de 3 aprilie 1947 ajunge la Oradea cu pasaport fals, pe numele de Osman All Ahmed din Albania.

Sunt arestati in ziua de 4 aprilie 1947, chestionati, torturati. De acolo la securitatea Constanta.
Judecati de tribunalul Militar Bucuresti, prin sentinta nr. 399 din 19.03.1947, este condamnat la 1 an închisoare corectională pentru crima de înaltă trădare si 1000 lei cheltuieli de judecată. Se eliberează in iunie 1948.

In luna aprilie 1949, in comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanta se pun bazele organizării de rezistenta din Dobrogea.

Ia legătura cu grupurile deja existente pe regiunea Dobrogei. Centrul grupurilor de rezistentă e pădurea Babadag.

Se formează peste 30 de grupuri care detineau si armament. Se duce o luptă de gherilă cu securitatea.

Se hotărăste să se căsătorească cu Olimpia Puiu si o cheamă la Cobadin. La 18 iulie se afla la Cobadin, in casa lui Ion Adam.

La ora 13 casa era înconjurată de trupele de securitate. Somat nu se predă.

Se trage mult. Termină gloantele. Se aruncă pe una din grenade. Pieptul sfârtecat. Ora 14. 18 Iulie 1948.

 

Locul unde a murit GOGU PUIU

Mandat de arestare a lui Gogu Puiu (1947)

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE