Fundatia G. Manu - MANIFESTĂRI

80 DE ANI DELA INFIINTAREA LEGIUNII ARHANGHELUL MIHAIL

 

Tigãnesti (Ilfov), Sâmbătă, 23 Iunie 2007

Fundatia “George Manu” a aniversat implinirea a 80 de ani de la infiintarea Legiunii Arhanghelul Mihail, sambata 23 Iunie 2007, printr-o ceremonie desfasurata la mormintele a doi dintre intemetorii acestei organizatii: Radu Mironovici si Corneliu Georgescu, in cimitirul satului Tiganesti (comuna Ciolpani, jud. Ilfov).

Cei circa 150 de participanti, in cea mai mare parte a lor tineri, au asistat la o slujba religioasa de pomenire a “tuturor celor morti in credinta legionara”, in prigoane, in temnite, in Rezistenta anticomunista, de-a lungul celor 8 decenii. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu parintele Alexandru Capota, vechi legionar si fost detinut politic.

Pe toata durata ceremoniei, tineri in costume nationale au facut de garda la mormintele celor doi comandanti ai Bunei Vestiri.

Camaradul Radu Popescu a vorbit celor prezenti, evocand principalele momente parcurse de Miscarea Legionara, incepand cu incepand cu infiintarea, la 24 Iunie 1927, a Legiunii Arhanghelul Mihail, la initiativa grupului Vacarestenilor, avand in frunte pe Capitanul Corneliu Zelea Codreanu. Radu Popescu a subliniat caracterul profund regenerator in plan spiritual al Legiunii, destinata a fi intai de toate o scoala de ridicare morala, de formare a caracterelor, in vederea scopului final – Invierea Neamului Romanesc.

Au fost evocate figurile celor doi vacaresteni – Radu Mironovici si Corneliu Georgescu, subliniindu-se de asemenea rolul esential al Comandantului Horia Sima in salvarea Miscarii Legionare dupa sangeroasa prigoana din 1938-40 si promovarea fenomenului legionar in intreaga lume. Cuvantul camaradului Radu Popescu s-a constituit intr-un indemn adresat celor prezenti, pentru continuarea, pe aceleasi liniamente, a idealurilor concretizate in urma cu 80 de ani, prin intemeierea Legiunii Arhanghelul Mihail.

Camarazii au intonat “Imnul legionarilor cazuti”, aducand salutul lor celor care au pus piatra de temelie a mantuirii neamului.

Intreaga asistenta s-a deplasat ulterior in padurea Tancabesti, la locul asasinarii, in 1938, a Capitanului, Nicadorilor si Decemvirilor. Dupa rostirea unei rugaciuni, a luat cuvantul d-l prof. Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei “George Manu”. Varf al Rezistentei Nationale Anticomuniste si detinut politic timp de peste doua decenii, d-l Mircea Nicolau s-a adresat camarazilor sai, atat celor prezenti cat si celor morti in credinta legionara. Prin discursul impresionant si in acelasi timp electrizant, profesorul Nicolau a exprimat hotararea de a ramane atasati crezului pentru care atatea mii de camarazi, in frunte cu Capitanul, s-au jertfit, subliniind comuniunea sufleteasca care ne uneste pe toti, in duhul care i-a animat pe cei care, acum 80 de ani, intemeiau Legiunea.

In fata impunatoarei troite ridicate pe locul jertfei supreme, cei prezenti au facut front si au salutat cu salutul legionar. S-au intonat Imnul legionarilor cazuti si “Sfanta tinerete legionara”.

A fost impresionanta prezenta unui mare numar de tineri, dar si a numerosi veterani ai Miscarii, veniti din diferite zone ale tarii, la aceasta aniversare a 80 de ani de la intemeierea Legiunii Arhanghelului Mihail.

Florin Dobrescu

buciumul@yahoo.com

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE