ARTICOLE POLITICE

IDEIA COMUNITATII ROMANESTI
 

Drumul porneste dela o Idee, ideea comunitatii romînesti cum ar trebui să fie, coboară apoi si se înfige în realitatea socială romînească, brăzdînd-o, răscolind-o pentru a o plămădi si turna în tiparul acelei idei. In acest proces de înfăptuire a comunitătii romînesti ideale materia sociala trebuie prelucrată, structurata.
    Din sfera teoriei pure unde ideea comunitătii omenesti se naste ca imagine desprinsă de conditiunile de timp si spatiu, actiunea o atrage în cîmpul înfăptuirilor practice, punînd-o în contact cu substratul social concret si singular, supus determinării istorice si geografice. Din această clipă ideea devine o fortă creatoare. Ea pune în miscare ritmică si ordonată elementele sociale, indivizii, grupîndu-i într'o comunitate spirituală, într'o unitate însufletită de un ideal comun.
    Ideea îsi are deci originea si teoria pură, în stiinta socială, asa cum a fost elaborată si expusă în lucrările noastre: ,,Introducere în Sociologie", „Sociologia generală" si ,,Politica".
    De aci ea s'a coborît în zbuciumul vietii sociale romînesti. In „Insemnările"
*) noastre se oglindeste lupta ei cu materia, drama în care ideea, asa nădăjduim, va iesi triumfătoare. Dar ,,Insemnările" nu au numai rolul pasiv de oglindă, ci si de îndreptar, de verificare a teoriei si călăuzire a actiunii. In ,,Insemnări", înfăptuitorii comunitătii romînesti ideale vor putea urmări drumul parcurs, vor putea măsura etapele, pe scurt, vor putea munci după un plan bine chibzuit, fară primejdie de a devia dela drumul drept.
    „Insemnările" contin astfel o tehnică socială, un ansamblu de regule servind actiunea practică si întemeiate pe stiintă. 

 Pornind dela Idee noi nu suntem utopisti. Noi n'am plasmuit idealul nostru din dorinte vagi si himerice, ci acest ideal este rodul stiintei, al cumpenirii rationale a tintei spre care tinde actiunea noastră si a mijloacelor potrivite pentru atingerea tintei.
    „Republica lui Platon, zice Kant (în Critica ratiunii pure), a devenit proverbială ca un exemplu, pretins izbitor, de perfectiune visată ce-si poate avea sediul numai în creerul unui gînditor fără ocupatie, si Brucker găseste că e ridicolă afirmatia filosofului că nicicînd un principe n'ar guverna bine, dacă nu s'ar fi împărtăsit de idei.

   Dar am face mai bine să urmărim această cugetare mai aproape si, (acolo unde eminentul bărbat ne lasă fără ajutor), să o lămurim printr'o nouă străduintă, decît să o punem ca nefolositoare la o parte subt pretextul prea mizerabil si păgubitor că ar fi irealizabilă. O constitutie avînd ca scop cea mai mare libertate omenească după legi cari fac ca libertatea fiecăruia să poată coexista cu cea a altora, (nu avînd ca scop cea mai mare fericire, căci aceasta va urma acuma dela sine), este totusi o idee necesară, care trebuie pusă la bază nu numai în primul proiect al unei constitutii, ci si la toate legile si unde la început trebuie să facem abstractie de piedicele prezente, cari poate că n'ar rezulta în mod inevitabil atît din natura omenească cît mai vîrtos din neglijarea adevăratelor idei la legiferare. Căci nimic mai păgubitor si mai nedemn de un filosof nu se poate găsi decît apelul vulgar la o experientă pretinsă contrară, care doar nici n'ar exista dacă acele institutii ar fi întemeiate de cu bună vreme pe idei si în locul lor concepte necioplite n'ar fi zădărnicit toată intentia bună, chiar din cauză ca au fost scoase din experientă. Cu cît legislatia si guvernămîntul ar fi întocmite mai în conformitate cu această idee, cu atît mai rare fără îndoială ar deveni pedepsele, si atunci e deci foarte rational (cum afirmă Platon) că, la o orînduire perfecta a lor, pedepsele să nu fie deloc necesare. Ori, desi acest din urmă lucru nu s'ar înfăptui niciodată, totus e perfect justă ideea care ia acest maximum ca arhetip pentru a apropia, după el, constitutia legală a oamenilor tot mai mult de perfectiunea cea mai mare posibilă... E cu totul condamnabil de a lua legile pentru ceea ce trebuie să fac dela ceea ce se face sau de a vrea să le limităm prin ceea ce se face".
    Ideea ,,natiunii romîne ca organism politic", structurat după legi izvorîte din firea sa, stă la temelia doctrinei si actiunii „nationaliste" romînesti. „Insemnările" caută să dea acestei idei puterea de a străbate spre tintă, sustinînd astfel năzuinta acelora cari si-au pus mintea si bratele în slujba înfăptuirii ei.

Traian BRĂILEANU

(Sociologia si Arta Guvernării, Articole politice), 

Ed. "Cartea Românească,  ed. a II-a, Buc., 1940

1) -Este vorba despre revista "Insemnări Sociologice" fondată la Cernăuti la mijlocul anilor '30 (Anul I, Nr. 1, 5 Aprilie 1935) al cărei Director a fost autorul de mai sus si unde initial a apărut acest articol.

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE