12/17/15

Versul Craciunului*

Permalink 01:25:27 pm, Categories: Spiritualitate, Colindele Crãciunului  

Mers-au Iosîf cu Măria
In Vifleim să se înscrie,
Măria era să nasca,
N’avea loc să odihnească.

Deci tot au mers pe uliţe
Până la un grajd cu vite;
Aici s’a născut Isus
Şi într’o iesle l-au pus.

Un inger s’a pogorât.
La nişte ciobani pe rât
In haine albe învăscut
Ei de inger s’au temut,
Ingerul i-a bucurat
La Isus i-a îndreptat
Când la Isus au întrat
Cu drag i-s’au închinat.

Read more! »

02/28/15

DRAMA ROMÂNILOR DIN ISTORICELE PROVINCII A FOST O TRAGEDIE A ÎNTREGULUI POPOR ROMÂN

Permalink 06:25:08 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

„Mulţumim lui Dumnezeu că sârma ghimpată n-a trecut pe la poarta noastră...”
Deşi se spune că timpul vindecă toate rănile, sunt răni care nu numai că nu se cicatrizează, ci continuă să sângereze şi mai dureros. O rană veşnic vie sângerează în INIMA ROMÂNILOR înstrăinaţi de ŢARĂ, care şi-au pierdut rudele în masacrele de la Lunca Prutului, în ianuarie-februarie şi din poiana Varniţei de lângă Fântâna Albă, de la 1 aprilie 1941, când au fost cosiţi fără milă, de gloanţele grănicerilor ruşi, mii de români nevinovaţi doar pentru faptul că au dorit să treacă frontiera, instalată de un regim barbar, să trăiască liberi în Ţara lor.
De fapt, majoritatea românilor din România nu cunosc nimic despre suferinţele şi calvarul la care au fost supuşi fraţii lor după 1944, când nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa a fost anexat la Rusia prin ruşinosul pact Ribbentrop-Molotov, când românii băştinaşi au devenit străini în ţara lor. Or, un prieten al românilor înstrăinaţi pe nedrept de Patrie, prof. Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, cu pioşenie se străduieşte ca şi conaţionalii din România să afle despre masacrele, deportările, despre lagărele muncii şi morţii, represiunile, la care a fost supusă populaţia băştinaşă din istoricele provincii româneşti, organizând, în incinta Căminului Cultural din comuna Hudeşti, judeţul Botoşani, în colaborare cu Consiliul local şi Primăria comunei Hudeşti, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Botoşani, simpozionul internaţional „Masacrul de la Lunca – holocaust românesc”, la care au participat primari, oameni de cultură, jurnalişti, deputaţi din raioanele Herţa, Noua Suliţă, Ucraina, precum şi din judeţul Botoşani, România. Or, realitatea crudă, ororile prin care au trecut confraţii săi, „eliberaţi” de iscoadele sovietice, a sângerat şi în inima acestui mare patriot al Neamului, relaţiile cu adevărat frăţeşti ce au înmugurit cu ani în urmă, dând rod în inima unei frumoase şi trainice prietenii. O afecţiune aleasă are dl Moroşanu faţă de românii din comuna Mahala, în deosebi, faţă de primarul Elena Nandriş, cea care veghează nu doar veşnicia eroilor mahaleni, ci e şi o făclie de veghe a Neamului Românesc.

Read more! »

Crâmpeie din destinul unui bucovinean - 16 ani în Siberia

Permalink 05:59:45 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Radu TULUPCA a lui Constantin s-a născut la 21 februarie 1925, în comuna Ostrița, plasa Herța. Soarta a fost nemiloasă cu el, hărțuindu-l la vârsta de 16 ani.
Anul 1941 veni zbuciumat și cu multe nenorociri. În noaptea unei zile de iunie 1941, la ușa casei familiei Tulupca au bătut cu înverșunare dușmănoasă. Fratele Vasile era refugiat în România. Tata Constantin şi Radu au reuşit să fugă, însă mama Paraschiva s-a pomenit în fața unor monștri înarmați, care au spart ușa și o țineau sub țevile armelor, ordonând: „Peste zece minute să fii în căruță!..”. Peste câteva zile soţul şi feciorul au urmat-o benevol, ca să n-o lase de una singură la primejdia grea.
La gara feroviară din Cernăuți au fost îmbarcați în vagoane de vite. Printre cei ridicați se afla și familia lui Ion Nicolaevici și alți gospodari din cătunul Ocop.
Drumul a urmat până în Siberia. Deci, drumul din Bucovina și până în regiunea Tomsk, raionul Pudinski, a fost udat cu lacrimi și presărat cu cadavre. Domnul Radu a fost repartizat la lucru în colhoz. A trecut prin toate nenorocirile prin care au trecut mii de români din Bucovina. A mâncat coji de cartofi, erau timpuri grele, era război. În Siberia a făcut cunoștință cu o fată pe nume, Ecaterina. Au creat o familie tânără, dar dorul de casă era pe primul loc.
După 16 ani de munci grele, în anul 1957 se întorc în Bucovina, numai cu mama. Domnul Radu, s-a înscris în colhoz, a lucrat toată viața la ferma gospodăriei, unde cu căruța aducea hrană pentru vite. În anul 1985 s-a pensionat. Dar a continuat munca în gospodăria agricolă încă un an.
Împreună cu soția Ecaterina au crescut și educat o singură fiică – Valentina. Cu tristețe își amintește de tinerețea distrusă în înghețurile Siberiei. Doamne, că mari au fost fărădelegile staliniste! După cum zice dl Radu Tulupca: „Să dea Dumnezeu sănătate și pace, că restul le vom face...”
Domnul Radu, e oaspete așteptat la școala-grădiniță, care se află la o aruncătură de băț de gospodăria sa. Are ce le spune micuților despre cei 16 ani în Siberia!

Viorel GHIBA
Gazeta de Herta

P.S. La 21 februarie a.c., domnul Radu Tulupca și-a alipit la buchetul vieții cel de-al 90-lea trandafir. Cuvinte frumoase la acest jubileu i-au urat soția, fiica, ginerele și nepoții, dorindu-i sănătate și mulți ani înainte. Pentru munca conștiincioasă pe parcursul anilor domnul Radu a fost menționat cu o diplomă de onoare din partea conducerii raionului.

12/20/14

DIN RELATĂRILE UNUI ROMÂN STABILIT IN AMERICA – DESPRE PORC

Permalink 04:54:56 am, Categories: Arhiva Video, De Anul Nou  

De criză, de dor şi de fiţe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la ţară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare şi nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat.

După ce mi-am ascuţit cuţitele pe gresia de la baie şi am procurat doi baloţi de paie, decor, uitaţi de un vecin în faţa casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunţ pe internet că doresc să achiziţionez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele şi, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulţi! Eu cred că toţi nebunii au fugit din lume şi s-au ascuns pe internet!

Dar divaghez! Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă ştiu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioşi că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele şi m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care şi ultimele rămăşiţe de simpatie, toleranţă şi înţelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut.

Cum să omori un animal şi să-l manînci, aşa, ca un barbar?

Eh, cînd am văzut eu că ăştia sunt gata să sune la peta, am început să le descriu în amănunt operaţiunile specifice, insistînd pe secţionarea carotidei şi colectarea sîngelui într-un lighean, de preferinţă cu smalţul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui şi mai ales a borîndăului.

Read more! »

12/17/14

COLINDELE CRĂCIUNULUI

Permalink 06:58:01 am, Categories: Spiritualitate, Colindele Crãciunului  

FLUIERUL CEL PĂSTORESC

Fluierul cel păstoresc
Cântă imn dumnezăiesc,
Cu vers dulce mângăios
Că azi s’a născut Hristos
Iată şi steaua luceşte
Din răsărit preavesteşte
Şi trei regi mânaţi de dor
Lasă ţări în urma lor.
După stea pornesc cu gând
Să găsească prunc sugând
Şi să-i facă închinare
Pruncului celui sfânt tare
A venit în lume jos
Pentru omul păcătos
Că îngeri şi serafimi
Arhangheli şi heruvimi
Cântă naşterea ta sfântă,
Cerul şi pământul cântă.

Read more! »

09/30/14

CUM A FOST FOLOSITĂ PSIHIATRIA PENTRU REPRESIUNE IN COMUNISM

Permalink 05:05:05 am, Categories: Arhiva Video, Mãrturii  

Despre abzurile psihiatrice la care au fost supuşi opozanţii în timpul regimului Ceauşescu există foarte puţine documente. „Tratamentele psihiatrice administrate în mod arbitrar pot fi asimilate torturii”, a susţinut Ion Vianu, scriitor şi primul psihiatru care a semnalat abuzurile şi servilismul politic al unor medici din ţară, în cadrul unei dezbateri organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC).

Psihiatrul a arătat că în acea perioadă Securitatea nu era atotputernică şi medicii şi judecătorii se puteau opune internării unor adversari politici ai regimului, dar organul represiv al statului lucra prin intimidare. Nu rezistau decât oamenii cu un caracter mai ferm. Mulţi medici însă acceptau cererile regimului iar oameni sănătoşi internaţi în spitale psihiatrice se îmbolnăveau acolo de psihoze.

Read more! »

09/20/14

CELE MAI GRELE, CELE MAI ÎNĂLŢĂTOARE CRUCI…

Permalink 04:04:30 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Creştinii, mai cu seamă cei din seminţia românească, sunt tari în credinţa că Dumnezeu rânduieşte pentru fiecare crucea potrivită, dar la cele mai năprasnice încercări îi pune pe oamenii puternici, şi numai lor le este menit să poarte cele mai grele cruci. Cu vreo două decenii în urmă, când românii din ţinutul nostru începeau să se trezească la o viaţă mai demnă, simţeam aievea cum aproape toţi ne-am luat crucea potrivită, pornind pe drumul mântuirii, cu credinţa fermă că nu avem rost mai important în urcuşul nostru spre o altă Golgotă, greu de imaginat în acea perioadă de avânt naţional. Cei care păşeau înainte, în fruntea primei societăţi româneşti – pentru cultura românească „Mihai Eminescu” (încă nu aveam atâtea formaţiuni naţional-culturale), ne invitau, am în vedere ziarişti de la „Zorile Bucovinei”, prin satele populate de români, dar ucrainizate în perioada sovietică. Înspre Corovia, Molodia, Valea Cosminului, Ceahor, Colincăuţi etc. se îndreptau acţiunile culturale şi atenţia majoră a elitei intelectualilor noştri. Dar a rămas să evocăm ca o frumoasă poveste efervescenta perioadă de pelerinaj la vetrele ce-au suferit cel mai mult din cauza deznaţionalizării. De câţiva ani aceste localităţi au fost cu desăvârşire abandonate, iar lista neagră a satelor ce-şi pierd identitatea, în primul rând prin scoaterea limbii române din şcoli, se măreşte. Liderii noştri au uitat cărarea spre ele, mult mai scurte şi mai uşoare fiindu-le drumurile spre marele centre din Patria istorică România, unde obişnuiesc să ne deplângă soarta. Bineînţeles, pe acolo nu e nevoie să-i însoţim şi noi, cronicarii evenimentelor de respiraţie românească. Doar de la cei doi preşedinţi ai Societăţilor „Golgota” – una înregistrată ca a românilor din Ucraina, condusă de Octavian Bivolaru, şi cea a românilor din regiunea Cernăuţi, condusă de docentul Ilie Popescu, – primim invitaţii la evenimente scăldate în lacrimile memoriei, prin sate unde românii încă nu s-au lepădat de istoria şi trecutul lor, în orice caz, măcar atunci când vine cineva să le răscolească mocnitele dureri.

Read more! »

09/19/14

ROMÂNII DIN SOVATA, UMILIŢI LA INCEPUT DE AN ŞCOLAR

Permalink 02:10:55 am, Categories: Arhiva Video, De ordin general  

Discriminare şi şovinism pe bani publici

Mare le-a fost mirarea zecilor de părinţi şi copii români când au ajuns la şcoala generală din Sovata pentru a începe un nou an şcolar. Au aflat cu stupoare de la directorul şcolii că nu mai există învăţământ în limba română, decât în cazul comasării unor clase din ani diferiţi, cu predare simultană, câte 25 de minute pe oră pentru fiecare an de studiu în parte. Motivul ? Nu mai sunt fonduri şi nici profesori pentru clase „minoritare”. De asemenea au fost îndrumaţi spre clasele cu predare în limba maghiară, în caz contrar având varianta unei chete prin care să plătească profesori.

Umilinţa a ajuns la apogeu atunci când părinţii au mers în audienţă la inspectorul şcolar şef pe judeţ, Ştefan Someşan, care le-a spus că nu există fonduri pentru profesori români care să predea la fiecare clasă gimnazială

Campania de segregare a devenit evidentă după ce în Târgu-Mureş după retrocedarea ilegală către biserica romano-catolică a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, s-au mai desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară…
(Marcel Bărbătei, Cotidianul)

04/02/14

Debutul unui experiment periculos pentru cei mulţi, util pentru vîrfuri de Maria Diana Popescu

Permalink 02:03:56 am, Categories: De ordin general  

Dacă de la 1 aprilie veţi opta pentru buletinele cu cip, s-a zis cu libertatea voastră!

Nu e nicio păcăleală! La fel ca benzina şi chibritul, cipul şi libertatea nu pot locui împreună. Controlul cetăţeanului în era socialistă era joacă de copii pe lîngă cipizarea populaţiei şi inaugurarea noii societăţi de supraveghere absolută a omului. Nimeni nu se opune progresului ştiinţific, dar, cerem folosirea lui în scopuri umanitare. Totodată, dorim respectarea legilor privind drepturile fundamentale ale cetăţenilor României. În virtutea art. 23-31 din Constituţie, privind libertatea persoanei, respectul vieţii private, libertatea de conştiinţă şi accesul la informaţie, fiecare cetăţean are dreptul de a respinge cărţile de identitate cu cip, pe temeiul respectării libertăţii convingerilor şi a conştiinţei religioase. Cum, din păcate, conştiinţa şi libertatea au devenit mofturi pentru tot mai mulţi cetăţeni, aceştia vor fi uşor convinşi să accepte controlul de tip „Big Brother”.

Read more! »

03/13/14

RUSIA PUNE ÎN PERICOL NU DOAR UCRAINA, CI ŞI SECURITATEA EUROPEI de Felicia Toma

Permalink 04:54:51 am, Categories: De ordin general  

Intervenţia trupelor ruse în Crimeea a generat devalorizarea rublei şi pierderi mari la bursa din Moscova, mulţi investitori străini retrăgându-şi activele.

Doar într-o singură zi Rusia a pierdut 2 trilioane de ruble. Experţii străini afirmă că politica de acaparare a lui Putin va duce la decăderea Federaţiei Ruse. Zece dintre cei mai bogaţi oameni de pe mapamond sunt din Rusia şi chiar din anturajul lui Putin şi se pot trezi în orice moment cu blocarea activelor din partea SUA şi ţărilor membre ale UE, unde deţin proprietăţi şi au depuşi bani în bănci. Bumerangul sancţiunilor ar continua, însă, cu excepţia restricţiilor de eliberare a vizelor unor demnitari, ele nu au fost înfăptuite nici după summitul de la Bruxelles, vădind şovăirea, lipsa de fermitate a conducerii statelor de pe bătrânul continent.
În consecinţa invaziei în Crimeea, Federaţia Rusă poate fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul Europei. Şi-apoi, evident, sancţiunile nu-l sperie pe Putin, ba dimpotrivă, el continuă agresiunea pentru a-i „apăra” pe ruşii din peninsulă de „naziştii” şi „extremiştii”, de „banderoviştii” din vestul Ucrainei, trimiţând noi trupe pentru ocuparea Crimeii, forţele ruse blocând nu doar flota ucraineană din Sevastopol, ci şi multe unităţi militare ucrainene din peninsulă. Or, Putin încearcă aceeaşi politică de agresiune şi distrugere ca în Abhazia şi Transnistria.

Read more! »

:: Next Page >>

February 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Miscarea Net Blog

Bun venit la Blog-ul central!

Search

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software