Archives for: October 2013

10/29/13

Andrei Vartic - Născut înainte de timp şi plecat înainte de vreme

Permalink 03:41:51 am, Categories: De peste Prut...  

Fizician de formaţie, a făcut teatru, arheologie, muzică ş.a. Scopul vieţii lui a fost «să fim în rândul civilizaţiilor avansate». Au trecut patru ani de când a plecat în nefiinţă, dar cei dragi încă îi aşteaptă revenirea.

Andrei Vartic ar fi împlinit, pe 21 octombrie, 65 de ani. Acum patru ani, însă, a plecat în lumea celor drepţi, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe ficat.

A fost fizician, scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor, deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990—1993), autor a peste 20 de cărţi, a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare etc.

Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi

Nina Hasnaş (Vartic, după soţ) îşi aminteşte că l-a văzut, pentru prima oară, în incinta Bibliotecii Naţionale. «La etajul trei, în secţia Limbi străine, am văzut un băiat cu plete lungi, şi asta era un fel de a lua atitudine faţă de sistemul din anii ’7o, când trebuia să fie toţi în uniforme, adică să gândim la fel, să ne îmbrăcăm la fel», relatează soţia regretatului om de cultură. A remarcat că tânărul cu plete lungi era îmbrăcat în pantaloni verzi şi într-un maiou. «Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi. Citea atunci ceva în franceză», îşi aminteşte actriţa. Era în perioada când Andrei Vartic îţi încheiase, eminent, studiile la Universitatea de Stat. Însă modul diferit (individual) de gândire i-a închis multe uşi, inclusiv la aspirantură.

Read more! »

10/16/13

Mars pentru Basarabia, de la Guvern la Parlament

Permalink 10:53:23 am, Categories: De peste Prut..., Manifestãri de Sprijin  

Duminicã, 20 octombrie, începând cu ora 14:00, va avea loc cea mai mare manifestatie stradalã din România pentru Unirea cu Republica Moldova.
Punctul de început al marsului va fi Piata Victoriei, unde se aflã Guvernul României iar finalul va fi reprezentat de Palatul Parlamentului, locul unde luna aceasta va intra în dezbatere legea pentru apropierea celor douã state românesti, semnatã de peste 117.000 de români.

Totodatã, din solidaritate cu Republica Moldova, vom iesi în stradã în semn de sprijin fatã de santajul comercial la care aceasta este supusã de cãtre Rusia.

,,Deportãri, înfometãri, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt câteva dintre metodele prin care Rusia a încercat sã îi înstrãineze pe români de români. Îi asteptãm pe toti bucurestenii sã vinã la eveniment cu un steag national pentru a arãta cã tricolorul ne uneste pe toti”, a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al ,,Marsului pentru Basarabia”.

Invitãm alãturi la aceastã manifestatie pe toate persoanele si organizatiile care cred în dezideratul reîntregirii teritoriale:

Un stat mai mare este unul mai puternic. Demnitatea noastrã nationalã trebuie recuperatã, iar reîntregirea teritorialã ne-ar aduce suflul nou de care avem atâta nevoie. E momentul sã facem din unirea cu Basarabia o prioritate nationalã. Veniti în Piata Victoriei, pentru România, pentru UNIRE, cu un steag tricolor!

October 2013
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << < Current> >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Miscarea Net Blog

Bun venit la Blog-ul central!

Search

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software