Category: In Memoriam

09/24/11

La Predeal, PPP a omagiat martirii legionari executati in 21-22 Septembrie 1939

Permalink 10:46:56 am, Categories: Miscarea Legionarã, In Memoriam  

Stabilitã în prima sâmbãtã dupã comemorarea de la Aiud, comemorarea eroilor si martirilor legionari înhumati la mãnãstirea de la Predeal, la care a participat atât tineretul nationalist al Partidului Pentru Patrie, cât si membrii asociatiei „Prezent!” a constituit si în acest an un prilej de amintire a eroilor si martirilor cãzuti pentru Legiune în timpul prigoanei dezlãntuite de samavolnicul rege Carol al II-lea. Din ordinul acestuia, dat spre a multumi pe noua sa Irodiadã, Elena Lupescu, au fost prigoniti, închisi si supusi la chinuri nenumãrati legionari, culminând cu masacrul din noaptea de 21-22 septembrie 1939.

Locul ales pentru reînhumarea lor, Predealul, nu este unul ales la întâmplare, ci este produsul a mai multor factori care au influentat decizia Comandantului Miscãrii Legionare, Horia Sima. În primul rând, Predealul a fost un loc iubit de Cãpitan, atât pentru frumusetea lui, cât si pentru curãtenia si tãria aerului de munte, care întãreste trupurile si sufletele oamenilor. Pe de altã parte, însã, Predealul este mai mult decât un simplu loc frumos. El este un simbol. De pe vârfurile sale se pot vedea ambele versante ale Carpatilor, deschizând drumul atât cãtre Ardeal, cât si cãtre Patria-Mamã. Este o axã a poporului nostru, o inefabilã legãturã asezatã biruitor deasupra unei granite scãldate în durerea noastrã ancestralã.

Read more! »

01/20/11

GOLAN POST-MORTEM

Permalink 04:28:52 am, Categories: In Memoriam  

Ar trebui sa vina înapoi
Macar sa stam cu ei un pic la sfat
Dar sunt doar sfinti în calendare noi
Eroii nostri ce-au murit curat

O mâna daca simti pe fruntea ta
Sub pleoapa lacrimile ti se strâng
El e iubitul ce te mângâia
Lovit mortal sub umarul sau stâng

Mi-e greu titlul de erou
Caci frati noi suntem
As vrea sa-mi dati un nume nou
Golan post-mortem

Read more! »

11/29/10

ZELEA CODREANU OMAGIAT PRINTR-UN MARS

Permalink 04:31:35 pm, Categories: Miscarea Legionarã, In Memoriam  

Tineretul nationalist la Tancabesti

Reprezentanti ai filialelor Partidului "Pentru Patrie" din Bucuresti, Dolj, Brasov, Fagaras, Galati, Iasi, precum si reprezentanti ai Miscarii National-Crestine din Basarabia, in frunte cu liderul acesteia, Sergiu Lascu, au marsaluit pe DN1, pentru a omagia, in felul acesta, personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu, intemeietorul Miscarii Legionare, asasinat la 30 noiembrie 1938.
Tinerii nationalisti, purtind drapele tricolore si verzi, cu sigla Partidului "Pentru Patrie" au parcurs in mars distanta dintre localitatea Saftica si padurea Tancabesti, din nordul Bucurestiului, in semn de omagiu pentru lupta nationala a lui Corneliu Codreanu si contributia sa esentiala la intarzierea cu 2 decenii a instaurarii comunismului in Romania si in aceasta parte a Europei.
Marsul s-a incheiat in fata monumentalei troite de lemn, opera a sculptorului Cristian Ivanof, ce marcheaza locul executiei, in 1938, a lui Corneliu Zelea Codreanu si a altor 13 capetenii legionare, unde o multime alcatuita din delegati ai filialelor Bacau, Neamt, Galati, Bucuresti, Teleorman, Dambovita, Buzau, Prahova, precum si reprezentanti ai Fundatiei "Ion Gavrila Ogoranu", Fundatiei "George Manu", Fundatiei "Buna Vestire", Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti si ai Manastirii Petru Voda (jud. Neamt), asteptau inceperea ceremoniei religioase.

Read more! »

11/13/10

BALADA GRÃNICERULUI de Radu Gyr

Permalink 02:44:39 pm, Categories: Miscarea Legionarã, In Memoriam  

Isbucnit din piatrã si furtunã,
viforos si mare grãnicer,
fulgerul îl aduna cu-o mânã,
trãznetul îl culegea din cer.
Gloantele veneau sã-i ciuguleascã
piuind, din pumni, surâs viteaz.
El trecea pe lângã moartea ostãseascã,
cu lumini de cântec pe obraz,
O poftea, râzând, cu el, la cinã, -
Si cum sta la brat cu moartea, drept,
cer valah, de-asupra, pe obcinã,
îi punea medalii noui pe piept...
Anii, brumã... Neamul, subt prigoane,
sângera bãut de gusteri mari.
Lângã piepturi verzi de legionari
pogorâ viteazu 'n uragane.
De subt lespezi îl chemarã voevozi,
ca sã creascã 'n fruntea gãrzilor, parâng.
Oase de vlãdici gemeau sub bozii,
veacurile Tãrii - oftau adânc.
...Si-a trecut prin temnite... grãmadã.
Tara-a stat cu el, legatã 'n fier,
Temnita-a prins aripi de baladã
Si s'a ridicat, de-atunci, la cer...

Read more! »

08/07/10

Dr. Mija a fost condus pe ultimul drum...

Permalink 08:29:17 am, Categories: Rezistenta Anticomunistã, In Memoriam  

"Doctorul fara de arginti" a fost inmormantat

Haiducul" din Codrul Fetea, dr. Teofil Mija, a fost condus pe ultimul drum ieri, de la Biserica Greco-Catolica din Brasov. Un Don Quijote al timpurilor noastre - asa cum a fost numit dr. Teofil Mija (foto) de catre cei apropiati, a fost condus ieri pe ultimul drum. Ceremonia religioasa a avut loc la Biserica Greco-Catolica, de pe strada Zizinului, la ea participand prieteni, rude, disidenti, detinuti politici, dar si simpatizanti ai miscarii legionare si anticomuniste. Inmormantarea a avut loc la Cimitirul central. "Crescut de Fratia de Cruce" Teofil Mija s-a nascut pe 11 septembrie 1923, la Bratei, judetul Tirnava Mare, actualul judet Sibiu. A absolvit Liceul "Principele Nicolae", din Sighisoara, iar in 1942 s-a inscris la Facultatea de Medicina din Iasi. Pentru ca a infiintat Centrul de Rezistenta Armata din Codrul Fetea in 1948 a trebuit sa fuga in munti. Arestat in mai 1950, intr-o casa-capcana a Securitatii, a fost condamnat la 14 ani de inchisoare. Din cei 14 ani, 10 i-a petrecut in zarca Aiudului, in a doua celula, pe culoarul din dreapta. Restul pedepsei a ispasit-o la Canal, la Cluj si la Oradea. In inchisoarea din Aiud l-a intalnit pe Nicolae Purcarea, care isi aminteste cu tristete de acele momente. "A fost crescut de Fratia de Cruce, partea de Tineret a Miscarii legionare, si n-a cunoscut decat aceasta iubire: sa dai totul pentru semenul tau, totul sa faci pentru el. Chiar si meseria pe care a avut-o nu ar fi putut una mai adecvata crezului sau.

Read more! »

08/03/10

S'A STINS DR. TEOFIL MIJA

Permalink 06:35:33 pm, Categories: Rezistenta Anticomunistã, In Memoriam  

Seful rezistentei anti-comuniste din Brasov a murit în dimineata zilei de 3 august 2010. Un alt simbol al luptei anti-comuniste, dintr-un oras-martir al României, s-a stins. Potrivit unui comunicat remis redactiei InfoMondo de Asociatia fostilor detinuti politici Dr. Teofil Mija a încetat din viatã la vîrsta de 87 de ani. Întreaga viatã de dupã 1989 si-a dedicat-o ajutorãrii fostilor detinuti politici si bãtrînilor cu venituri modeste.

S-a nãscut la 11 septembrie 1923, la Brãtei, judetul Tîrnava Mare, actualul judet Sibiu. A absolvit Liceul „Principele Nicolae“ din Sighisoara. În anul 1942 se înscrie la Facultatea de Medicinã din Iasi, dar din cauza rãzboiului, dupã doi ani, se mutã la Facultatea de Medicinã de la Cluj.

În anul 1948 fuge în munti urmãrit de Securitate. În 1950 este arestat. La 1 august 1964 este eliberat din penitenciarul Aiud, unde si-a petrecut zece dintre cei 14 ani de detentie. Pentru cã nu i se permite sã termine medicina se înscrie la cursurile fãrã frecventã ale Facultãtii de Biologie.

Read more! »

08/01/10

Cãlvãrãsan Luca (21 Iunie 1925 - 29 Iulie 2010)

Permalink 06:55:18 pm, Categories: Miscarea Legionarã, In Memoriam  

“Multi dintre românii de azi, se caracterizeaza ca fiind obositi sufleteste, lipsiti de raspundere, preferând compromisul si incorectitudinea.

Frica ne scoate din viata, lasându-ne sa sfârsim macabru. Atâtea fenomene negative din perioada comunista n’au cum sa salveze un popor, caruia i s’a furat revolutia platita cu sangele tineretului dornic de adevarata libertate si demnitate.
Cum sa ne surâda starea de lamentare a unor oameni care nu risca nimic pentru patria lor?…
Raul se manifesta azi, într’un complex unitar, ajungându-se la depasirea limitelor. Primejdia este mortala si istoria în lacrimi!…
Noi nu am avut tinerete dar am înfruntat cu puterile noastre monstrii istoriei, miscându-ne în vremuri de ocupatie si de prigoana, pe traiectoria salvarii valorilor eterne. Am mers pe drumul onoarei dupa exemplul înaintasilor, învatând din sacrificiul elitelor… Lanturile pe care le-am purtat, marturisind un crez, acum s’au facut smarald…
Ca frati de cruce, concepem ca, în amurg de viata, sa lansam îndemnuri pentru înaltarea României eterne! Pana la ultima respiratie, cultivam crestinismul, învataturile Bisericii, si virtutile neamului nostru… Rãmân încrezãtor si mângâiat, cã (tineretul N.N.) va face în asa fel, ca lupta si sacrificiile noastre sã nu rãmânã zadarnice.”
Calvarasan Luca
Fragment din “Cuvântul înainte” la cele doua volume memorialistice “Istoria în lacrimi”, Sibiu, 1998

07/18/10

ZILELE REZISTENTEI NATIONALE ANTICOMUNISTE

Suntem onorati sa va invitam sa participati intre 23-25 iulie 2010, la Manastirea Sambata de Sus (jud. Brasov), la manifestarile prilejuite de ZILELE REZISTENTEI NATIONALE ANTICOMUNISTE.

Pentru relatii cu privire la cazare, participare la manifestari, implicare, sprijin etc, va rugam sa contactati din timp persoana mandatata in acest sens.

PROGRAMUL MANIFESTARILOR DIN CADRUL
"ZILELOR REZISTENTEI NATIONALE ANTICOMUNISTE"

SAMBATA DE SUS
23 - 25 iulie 2010

VINERI 23 IULIE 2010

- sosirea participantilor; cazarea.

ora 18,oo - lansarea volumelor I si II ale cartii "Brazii se frang dar nu se indoiesc", editia 2010. Cu participarea legatarului testamentar al eroului, dl Coriolan Baciu - sala de consiliu a manastirii.


SAMBATA 24 IULIE 2010

ora 11,oo-13,oo - proiectie filme - Aula Academiei Ortodoxe de la Sambata de Sus.

ora 14,oo-15,3o - Simpozion stiinfitic: "Rezistenta si represiune in Tara Fagarasului 1945-1964", cu participarea supravietuitorilor Rezistentei anticomuniste, fosti detinuti politici si fosti partizani - Aula Academiei Ortodoxe.

ora 16,3o - inaugurarea festiva a Fundatiei "Ion Gavrila Ogoranu" - Aula Academiei.

ora 17,3o - conferinta de presa.


DUMINICA 25 IULIE 2010

ora 12,oo - comemorarea eroilor rezistentei armate anticomuniste din Muntii Fagarasului - la crucea de marmura de langa zidul de incinta al manastirii

23, 24, 25 iulie - Expozitie cu tema "Ion Gavrila Ogoranu si Rezistenta anticomunista fagarasana"- (galeria brancoveneasca a manastirii ) Expozitia va putea fi vizionata si on-line dupa manifestari, pe site-ul www.pentrupatrie.ro si www.ogoranu.ro.


Persoana de contact:
Florin Dobrescu, tel. 0722749249, e-mail: ppp.presa@gmail.com

03/16/10

CONSTANTIN TANASESCU: PREZENT

Permalink 06:30:50 pm, Categories: In Memoriam  

In fiecare an, in ziua de 17 martie, camarazii si prietenii isi vor aminti mai mult de cat oricand, de cel ce a fost si va ramane camaradul nostru Constantin Tanasescu, pentru ca, exact in urma cu 2 ani, intr-o dimineata insorita de martisor, cand in gradina sa florile pe care le indragea atat de mult se defaceau, sufletul sau bun si chinuit pleca spre cele vesnice.
Nea Tica, asa cum ii spuneau apropiatii, s-a nascut la 28 ianuarie 1921 intr-un cartier ce se forma atunci, prin parcelare, in “Campul Veseliei” (zona Filaret-Ferentari), de la periferia Bucurestiului.
Dupa scoala primara, a urmat Scoala Tehnica a Inginerului Dimitrie Leonida, de langa Parcul Carol I (in imobil astazi se afla Muzeul Tehnicii), obtinand specializarea de maistru electrician-bobinator.

Read more! »

11/07/09

MARS MEMORIAL LA TG. NEAMT

Permalink 02:34:10 pm, Categories: In Memoriam  

Urmasii plaiesilor nemteni au omagiat eroii vanatori de munte. La initiativa filialei Neamt a Partidului “Pentru Patrie”, delegati din organizatiile Bucuresti, Bacau, Suceava si Targu Neamt, au participat in ziua de 3 Noiembrie 2009 la comemorarea eroilor neamului cazuti in lupta pentru apararea tarii in cele doua razboaie mondiale.

Evenimentul se desfasoara anual, de Ziua Vanatorilor de Munte, in cadrul unor festivitati la nivelul orasului Targu Neamt. Semnificatia monumentul-mausoleu al vanatorilor de munte de la Targu Neamt, consta in faptul ca, aici, in iarna anului 1916 si primavara anului 1917, pe povarnisurile Culmii Plesului, s-au instruit primii vanatori de munte, multi dintre ostasii acestui batalion fiind localnici. În zorii zilei de 27 iunie 1917, primul batalion de vânãtori de munte sub comanda maiorului Virgil Bãdulescu a intrat în luptã, surprinzând si îngrozind dusmanul cu victoriile sale. De asemenea, mausoleul este “inchinat eroilor care au infruntat urgia focului dusman si au inscris pagini de glorie si jertfe in istoria Razboiului de reintregire a Neamului”.

In memoria lor, reprezentantii celor patru filiale ale Partidului “Pentru Patrie” au strabatut in mars orasul, purtand drapele tricolore, continuand apoi cu o ascensiune pe Culmea Plesului, pana la locul in care este amplasat monumentul.

Dupa slujba de pomenire in memoria eroilor, camarazii au dat onorul, au cantat imnul de stat, ceremonia incheindu-se cu depunerea unei coroane la baza monumentului, in cadrul ceremoniei oficiale organizate de autoritatile locale ale orasului.

Pe langa numarul mare de militanti, delegatia PPP a atras atentia si simpatia publicului din Targu Neamt, prin tineretea membrilor sai si prin tinuta deosebita a acestora, caracterizata prin ordine si disciplina. Tinerii militanti PPP au tinut sa transmita astfel, locuitorilor din Targul Neamt, mesajul necesitatii introducerii unui spirit nou, al moralei si al suflului patriotic in viata politica romaneasca, compromisa prin decadenta clasei politice consacrate.

Biroul de presa al PPP
ppp1993@gmail.com
0722.749.249
www.pentrupatrie.ro
Ziarul Napoca News, 6 Nov. 2009

:: Next Page >>

February 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

MISCAREA LEGIONARÃ

Search

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software