Category: De ordin general

09/19/14

ROMÂNII DIN SOVATA, UMILIŢI LA INCEPUT DE AN ŞCOLAR

Permalink 02:10:55 am, Categories: Arhiva Video, De ordin general  

Discriminare şi şovinism pe bani publici

Mare le-a fost mirarea zecilor de părinţi şi copii români când au ajuns la şcoala generală din Sovata pentru a începe un nou an şcolar. Au aflat cu stupoare de la directorul şcolii că nu mai există învăţământ în limba română, decât în cazul comasării unor clase din ani diferiţi, cu predare simultană, câte 25 de minute pe oră pentru fiecare an de studiu în parte. Motivul ? Nu mai sunt fonduri şi nici profesori pentru clase „minoritare”. De asemenea au fost îndrumaţi spre clasele cu predare în limba maghiară, în caz contrar având varianta unei chete prin care să plătească profesori.

Umilinţa a ajuns la apogeu atunci când părinţii au mers în audienţă la inspectorul şcolar şef pe judeţ, Ştefan Someşan, care le-a spus că nu există fonduri pentru profesori români care să predea la fiecare clasă gimnazială

Campania de segregare a devenit evidentă după ce în Târgu-Mureş după retrocedarea ilegală către biserica romano-catolică a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, s-au mai desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară…
(Marcel Bărbătei, Cotidianul)

04/02/14

Debutul unui experiment periculos pentru cei mulţi, util pentru vîrfuri de Maria Diana Popescu

Permalink 02:03:56 am, Categories: De ordin general  

Dacă de la 1 aprilie veţi opta pentru buletinele cu cip, s-a zis cu libertatea voastră!

Nu e nicio păcăleală! La fel ca benzina şi chibritul, cipul şi libertatea nu pot locui împreună. Controlul cetăţeanului în era socialistă era joacă de copii pe lîngă cipizarea populaţiei şi inaugurarea noii societăţi de supraveghere absolută a omului. Nimeni nu se opune progresului ştiinţific, dar, cerem folosirea lui în scopuri umanitare. Totodată, dorim respectarea legilor privind drepturile fundamentale ale cetăţenilor României. În virtutea art. 23-31 din Constituţie, privind libertatea persoanei, respectul vieţii private, libertatea de conştiinţă şi accesul la informaţie, fiecare cetăţean are dreptul de a respinge cărţile de identitate cu cip, pe temeiul respectării libertăţii convingerilor şi a conştiinţei religioase. Cum, din păcate, conştiinţa şi libertatea au devenit mofturi pentru tot mai mulţi cetăţeni, aceştia vor fi uşor convinşi să accepte controlul de tip „Big Brother”.

Read more! »

03/13/14

RUSIA PUNE ÎN PERICOL NU DOAR UCRAINA, CI ŞI SECURITATEA EUROPEI de Felicia Toma

Permalink 04:54:51 am, Categories: De ordin general  

Intervenţia trupelor ruse în Crimeea a generat devalorizarea rublei şi pierderi mari la bursa din Moscova, mulţi investitori străini retrăgându-şi activele.

Doar într-o singură zi Rusia a pierdut 2 trilioane de ruble. Experţii străini afirmă că politica de acaparare a lui Putin va duce la decăderea Federaţiei Ruse. Zece dintre cei mai bogaţi oameni de pe mapamond sunt din Rusia şi chiar din anturajul lui Putin şi se pot trezi în orice moment cu blocarea activelor din partea SUA şi ţărilor membre ale UE, unde deţin proprietăţi şi au depuşi bani în bănci. Bumerangul sancţiunilor ar continua, însă, cu excepţia restricţiilor de eliberare a vizelor unor demnitari, ele nu au fost înfăptuite nici după summitul de la Bruxelles, vădind şovăirea, lipsa de fermitate a conducerii statelor de pe bătrânul continent.
În consecinţa invaziei în Crimeea, Federaţia Rusă poate fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul Europei. Şi-apoi, evident, sancţiunile nu-l sperie pe Putin, ba dimpotrivă, el continuă agresiunea pentru a-i „apăra” pe ruşii din peninsulă de „naziştii” şi „extremiştii”, de „banderoviştii” din vestul Ucrainei, trimiţând noi trupe pentru ocuparea Crimeii, forţele ruse blocând nu doar flota ucraineană din Sevastopol, ci şi multe unităţi militare ucrainene din peninsulă. Or, Putin încearcă aceeaşi politică de agresiune şi distrugere ca în Abhazia şi Transnistria.

Read more! »

01/30/11

Uniunea europeanã - noul Soviet? de Vladimir Bukovsky

Permalink 03:27:43 pm, Categories: De ordin general  

Mi se pare de neînteles cã dupã ce a fost îngropat un monstru, Uniunea Sovieticã, un monstru similar, este construit. De ce CE (comunitatea europeanã) a devenit UE (uniunea europeanã)? Poate dacã examinãm Rusia sovieticã vom afla rãspunsul. Uniunea sovieticã era condusã de 15 oameni care nu erau alesi, care se investeau in functii reciproc si care nu dãdeau socotealã nimãnui. Uniunea europeanã este condusã de 2000 de oameni în acelasi fel. Se întâlnesc în secret, nu rãspund fatã de cineva si nu-i putem destitui din functii. S'ar putea spune cã Uniunea europeanã are un parlament ales. Si Uniunea sovieticã avea unul: Sovietul Suprem. Se aplica stampila (se vota)la fel ca pentru parlamentul european iar timpul la microfon era limitat la un minut pentru fiecare vorbitor la fel ca si in parlamentul european.

Read more! »

02/16/10

MOS OSMAN, CHELARUL

Permalink 03:23:22 am, Categories: De ordin general  

Când am auzit de sosirea lui în sat mi l-am închipuit cu turban si salvari asa cum vãzusem turcii prin cartile de scoalã.
Dar mos Osman n’avea nimic din portul lui de originã; în loc de iatagan purta mai întotdeauna cu el un cutit lung, cu mâner gros de parea mai mult sabie. Cine stie din ce bucatã de fier si unde îsi fãurise el acel cutit? Se vedea bine cã trecuse prin bãtãi de ciocan, pe nicovalã. Când din curiozitate îl priveam printre garduri “sã vãd cum aratã un turc”, mai întotdeauna era cu el în mânã. La lucrul în vie, la cioplitul lemnelor, în jurul cãsutei, îl purta mereu cu el. Nu-l lasa niciodatã pe afarã.
Mos Osman nu lãsa locuinta si via decât când aducea apã dela fântânã. Mãlai si alte lucruri care-i trebuiau lui i le aducea reangajatul, stãpânul viei, care, iesit la pensie, se stabilise la Focsani. Pânã si tutunul tot reangajatul i-l aducea. Mos Osman trãia ca rupt de lume. In singurãtatea lui pãrea “câine credincios numai stãpânului”… “Mult o fi umblat hotul de reangajat, pânã sã-si gãseascã un astfel de chelar” auzeam eu vorbind pe cei mai mari.
Ziulica’ntreagã mos Osman mereu pe afarã îsi fãcea de lucru, chiar atunci când în vie nu mai avea nimic de fãcut. Cu luleaua’n dinti si mâinile crucis pe pântece, sta ore înregi nemiscat pe coltul prispei. Se misca numai atunci când i se stingea luleaua sau i se termina tutunul. Când simtea cã noi îl priveam printre garduri, îsi arunca si el privirea spre noi, în care eu nu citeam decât indiferenta. Atunci însâ când veneam încet aproape de cãsuta lui, (mai mult o baracã decât casã) pe nesimtite, mos Osman parea dus departe pe gânduri. La isbucnirile noastre in râs sau trosnetul unei ramuri uscate el tresãrea ca întors grãbit de prin cine stie ce lumi îndepãrtate, apoi, lua poziþia omului fãrã griji; ochii lui însã trãdau nostalgia dupã lucruri si tinuturi cunoscute numai de el.

Read more! »

12/31/09

MULTE SI DE TOATE...

Permalink 04:07:58 am, Categories: De ordin general  

M A X I M E

-Poezia se naste din durerile omului, ca si perla din durerea scoicii.
-Poezia, înalta poezie, rãsare numai din ranã. (N.S.Govora)
-Sã mergem despãrtiti si sã atacãm uniti. (Moltke)
-Biruinta e floarea care creste numai în tara jertfei pânã la moarte. (V. Pârvan)
-Spiritul de jertfã este esentialul. (I. Mota)
-La noi nu poti realiza o solidaritate nici mãcar în urã. (V.Eftimiu)
-Prea multe lichele. Mi-e dor de-o canalie. (V.Eftimiu)
-Despotii nu vor sfetnici: ei vor complici. (V. Eftimiu)
-La noi, nici dups ce-ai fãcut gaurã'n cer, nu te plouã cu arhangheli. (V. Eftimiu)
-De ce i-o fi asa de greu românului sã spue o vorbã bunã? (V. Eftimiu)

P R O V E R B E

-Mai bine o zi soim decât un an cioarã.
-Batjocura te batjocoreste si râsul te râde.

T Â M P E N I I

-"Partidul nostru a îndemnat cu stãruintã la reconsiderarea marxist-leninistã a mostenirii culturale..."

Read more! »

HAIDUCEASCÃ

Permalink 03:55:33 am, Categories: De ordin general  

Foaie verde foi de nuc
Veni vremea sã mã duc
Sã strâng fetele buluc

Si mã'ntreabã un' mã duc
Eu le spui la Câmpulung
Sã-mi cumpãr un cãlut murg

Lung la trup si scurt la gât
Sã-i dea coama de pãmânt
Si tot frunzã dintr'un nuc

Read more! »

CÃMIN RÃMAS DEPARTE DE N. CRAINIC

Permalink 03:53:12 am, Categories: De ordin general  

"M'ai învãtat, durere, ce e sã ai o tarã". (A. Vlahutã)

Cãmin rãmas departe, în zarea potopitã
De flãcãrile unui vijelios blestem,
Cãmin rãmas departe, în tara cotropitã,
Ce drag ne esti acuma, când nu te mai avem!

Rãsai în alb sub dealul pe care cresc podgorii,
Pe lângã tine, drumuri aleargã'n sus si vin
Si-aduc cu ele, seara, din tarini muncitorii,
Când fumegi rotocoale spre ceruri, cald cãmin.

Si tu le'nfãsuri truda cea zilnicã'n velinte,
Ce par multicolore fãsii de curcubeu,
Si-i culci în mângâierea strãvechilor credinte,
Prin care stau de vorbã, si'n vis, cu Dumnezeu.

Read more! »

DIN POEZIA EXILULUI

Permalink 03:52:06 am, Categories: De ordin general  

.................................................
De departe,
De foarte departe,
Din Tara de care oceane si munti ne desparte,
N'auziti chemarea la luptã; pe viatã si moarte?
Chemarea Neamului sãtul de obidã si chin,
De inimã rea si-atâta venin,
Sãtul de muscãleasca hoardã si ciumã
Ce-l chinuie si ruseste-l sugrumã
Luându-i avutul si graiul,
Credinta, nãdejdea, mãlaiul,
Lãsându-i doar ochii, sã plângã
Orânduirea nedreaptã, nãtângã?...
...................................................
De foarte departe...
De unde nu-i astãzi viatã, ci moarte,
De peste muntii si oceanele mute,
Din Tara atâtor dureri nestiute...
N'auziti cum se ridicã si vine
Spre voi si spre mine,
Ca un rãcnet deznãdajduit de leu,
GEAMÃTUL NEAMULUI MEU?

(Nicolae Novac - din Poemele "Ultimului Invins")

12/30/09

DIN MOLDOVA TREI VOINICI...

Permalink 08:14:19 pm, Categories: De ordin general  

Cântec din viata studentimii nationaliste dela Cernãuti

Din Moldova trei voinici
Cântã dându-si mâna.
Brat la brat cu altii trei
Chiar din Bucovina...
Tinerei dar toti brãzdati
Pe obraz si frunte.
Poartã semne de fârtati,
Semn de lupte crunte...

Viva academia
Vivat professores,
Vivat membrum quod libet,
Vivat membra quae libet,
Semper sit in flores...

Trist asearã cum sedeam
Singurel acasã,
Si cu capul plin de vin
Rãzimat de masã,
Deodatã mã trezesc:
Voci de tinerime,
Care dulce-mi amintesc
Trai de studentime...

Read more! »

:: Next Page >>

January 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MISCAREA LEGIONARÃ

Search

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software