10/29/13

Andrei Vartic - Născut înainte de timp şi plecat înainte de vreme

Permalink 03:41:51 am, Categories: De peste Prut...  

Fizician de formaţie, a făcut teatru, arheologie, muzică ş.a. Scopul vieţii lui a fost «să fim în rândul civilizaţiilor avansate». Au trecut patru ani de când a plecat în nefiinţă, dar cei dragi încă îi aşteaptă revenirea.

Andrei Vartic ar fi împlinit, pe 21 octombrie, 65 de ani. Acum patru ani, însă, a plecat în lumea celor drepţi, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe ficat.

A fost fizician, scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor, deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990—1993), autor a peste 20 de cărţi, a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare etc.

Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi

Nina Hasnaş (Vartic, după soţ) îşi aminteşte că l-a văzut, pentru prima oară, în incinta Bibliotecii Naţionale. «La etajul trei, în secţia Limbi străine, am văzut un băiat cu plete lungi, şi asta era un fel de a lua atitudine faţă de sistemul din anii ’7o, când trebuia să fie toţi în uniforme, adică să gândim la fel, să ne îmbrăcăm la fel», relatează soţia regretatului om de cultură. A remarcat că tânărul cu plete lungi era îmbrăcat în pantaloni verzi şi într-un maiou. «Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi. Citea atunci ceva în franceză», îşi aminteşte actriţa. Era în perioada când Andrei Vartic îţi încheiase, eminent, studiile la Universitatea de Stat. Însă modul diferit (individual) de gândire i-a închis multe uşi, inclusiv la aspirantură.

Read more! »

10/16/13

Mars pentru Basarabia, de la Guvern la Parlament

Permalink 10:53:23 am, Categories: De peste Prut..., Manifestãri de Sprijin  

Duminicã, 20 octombrie, începând cu ora 14:00, va avea loc cea mai mare manifestatie stradalã din România pentru Unirea cu Republica Moldova.
Punctul de început al marsului va fi Piata Victoriei, unde se aflã Guvernul României iar finalul va fi reprezentat de Palatul Parlamentului, locul unde luna aceasta va intra în dezbatere legea pentru apropierea celor douã state românesti, semnatã de peste 117.000 de români.

Totodatã, din solidaritate cu Republica Moldova, vom iesi în stradã în semn de sprijin fatã de santajul comercial la care aceasta este supusã de cãtre Rusia.

,,Deportãri, înfometãri, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt câteva dintre metodele prin care Rusia a încercat sã îi înstrãineze pe români de români. Îi asteptãm pe toti bucurestenii sã vinã la eveniment cu un steag national pentru a arãta cã tricolorul ne uneste pe toti”, a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al ,,Marsului pentru Basarabia”.

Invitãm alãturi la aceastã manifestatie pe toate persoanele si organizatiile care cred în dezideratul reîntregirii teritoriale:

Un stat mai mare este unul mai puternic. Demnitatea noastrã nationalã trebuie recuperatã, iar reîntregirea teritorialã ne-ar aduce suflul nou de care avem atâta nevoie. E momentul sã facem din unirea cu Basarabia o prioritate nationalã. Veniti în Piata Victoriei, pentru România, pentru UNIRE, cu un steag tricolor!

09/05/13

Cine-s hoţii?

Permalink 04:24:44 am, Categories: De peste Prut...  

În 22 de ani am rămas fără ea. Aşa cum despărţirile dor, în lipsa ei suferim, căutând argumente sau încercând să identificăm soluţii. Recunoaştem că, în acest răstimp, ne-am sacrificat timpul, energia, sănătatea, alţii chiar şi viaţa, iar acum am ajuns nişte fiinţe debusolate, indecise, deşi am susţinut-o cum am putut mai bine, deşi i-am scris mesaje de încântare şi am investit speranţa vieţii în ea… Sesizam că pleacă, că se destramă, că ne părărseşte, dar abia peste ani înţelegem că am pierdut-o, se pare, ireversibil.

Eram tineri şi o credeam frumoasă, încărcată de prospeţime şi de nerv. O împodobeam cu cele mai vii culori, îi stropeam calea cu apă sfinţită, iar pe frunte, deseori, îi lăsam coroniţe din flori vii, despre care credeam că pot rămâne aşa cum sunt, pe chipul semeţ al acesteia. Aveam încredere în ea şi nu aveam nicio frică de despărţire, de trădare sau de eşec. Găseam pentru ea cele mai luminoase sinonime, spunând în cântec şi în vers că ne umple sufletele de mândrie, de caracter, de puteri şi de încredere.

Read more! »

05/05/13

SCRISOARE DIN BASARABIA de George Fonea

Permalink 04:50:52 am, Categories: De peste Prut...  

Cine o să ştie,
Tristeţea ta, luminată câmpie!
Ori să iubească:
Lacrima ta, iarbă cerească ...
Ce taină va fi mai cu jind,
Ca morile tale rotind ...
Ce fug şi tânjesc după vânt,
Dar fusul râvneşte, pământ...
Lanuri de vis şi secară
Leagănă spice în vară,..
Inima ta ce departe,
Curge cu soarele în moarte...
Doamne! Cum plânge'n cernoziom,
Trist voevod, cu scâncet de om ...
Bat clopote, clopote, adânc:
Albi călăreţi, prind luna'n oblânc...
...................................................
Pământul mă arde în sânge, — mă'nchin,
In numele lui, — amin...
George FONEA

04/27/13

NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN

Permalink 05:49:23 am, Categories: De peste Prut...  
LUPTATI PENTRU CAUZA ROMÂNEASCĂ!

11/29/12

ALBA IULIA - MARSUL PENTRU UNIRE

Permalink 03:22:24 am, Categories: Manifestãri de Sprijin  

08/05/12

Cinstirea memoriei victimelor staliniste la Brăila

Permalink 05:43:22 am, Categories: De peste Prut...  

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala «Vasile Voloc», Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Casa de Cultură a Municipiului Brăila, în colaborare cu Casa de Cultură Străşeni, din R. Moldova, au organizat o serie de manifestări de comemorare a victimelor deportărilor staliniste cu genericul «Basarabia, un nume cât o istorie întreagă», afirmaţie care aparţine marelui poet Mihai Eminescu, poate şi mai actuală astăzi decât în perioada sa de activitate publicistică la «Timpul».

Acţiunile au debutat cu un parastas la Biserica «Sfânta Paraschiva» din Brăila, oficiat de preoţii fraţi Gheorghe şi Ştefan Stan, care au spus că slujba care s-a săvârşit în sfânta biserică e pentru a reîmprospăta memoria şi conştiinţa românilor şi a aduce un dar înaintea lui Dumnezeu pentru cei care au murit departe de Ţară pentru propăşirea neamului românesc: «Prin această slujire, pe care o facem împreună cu toţi acei care vin din Basarabia, gândim şi simţim româneşte, ne bucurăm că suntem cu toţii Acasă, indiferent de despărţirea vremelnică, pe care au făcut-o alţii şi nu noi. Dumnezeu să binecuvânteze strădaniile, efortul şi mai ales bunăvoinţa celor care caută acum să readucă în conştiinţă ceea ce se pierde uneori din cauza vremurilor vitrege de pe urmă, însă nădăjduim că Dumnezeu nu stă departe, că românul va fi binecuvântat de Cel de Sus, că lumina credinţei va străluci şi va reînnoi conştiinţa noastră, ca să putem fi mereu împreună şi sluji împreună pentru mântuirea întregului neam românesc. Ne bucurăm de cântările alese pe care ni le-a adus pentru acest moment deosebit de cinstire a eroilor corul «Flacăra din lacrimă» din Străşeni – e jertfa prin care cântarea ce se înalţă la Dumnezeu devine asemănătoare cântării îngerilor din jurul tronului Dumnezeiesc, spre această cântare ne îndreptăm şi noi, iar corul a făcut aceasta slujind în chip îngeresc prin frumuseţea melodiilor strămoşeşti. În această rânduială şi slujire totdeauna gândurile noastre au fost cele care duc către ceea ce este bun şi sfânt şi tradiţional în neamul românesc. Tot ceea ce facem este pentru ca credinţa să propăşească în sufletele oamenilor, prin ea să se repare toate defectele care s-au petrecut în timp, prin toată strădania noastră dorim ca să ajutăm la mântuirea tuturor românilor. Această capelă în care am slujit este o biserică provizorie de slujire. Din nefericire, biserica ce trebuia să fie «Cuvioasa Paraschiva», în 1964, prin ordonanţa regimului comunist şi prin neînţelegere faţă de ortodoxie, a fost dinamitată. În locul ei facem o nouă biserică, un locaş sfânt de toată frumuseţea, care să aibă vrednicia şi amploarea adevăratei biserici ortodoxe pentru cinstirea Cuvioasei».

Read more! »

07/21/12

Condamnarea comunismului între reabilitare şi joc politic

Permalink 07:30:22 am, Categories: De peste Prut...  

Secera şi ciocanul, simbolurile ideologiei comuniste — scoase în afara legii, iar regimul totalitar comunist — condamnat. Pentru asta, joi, 12 iulie, au votat 53 din cei 58 de deputaţi ai AIE. A fost însă un vot sincer, menit să reabiliteze victimele comunismului, sau un joc politic, prin care se încearcă scoaterea PCRM-ului, principalul partid politic din ţară, în afara cursei electorale?

La începutul săptămânii trecute, 11 din cei 12 deputaţi ai PL, în frunte cu Mihai Ghimpu, înregistrau proiectul hotărârii privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). După ce proiectul a primit avizul favorabil din partea Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, joi, 12 iulie, după cinci ore de dezbateri, deputaţii votau pentru condamnarea regimului totalitar comunist.

Cei cinci deputaţi din AIE care n-au votat
Singurul deputat din AIE, prezent în sală în momentul votului, dar care s-a abţinut, a fost Chiril Lucinschi, fiul fostului preşedinte Petru Lucinschi. Acesta a declarat că susţine condamnarea tuturor regimurilor totalitare, nu doar a comunismului. Şi Petru Vlah, alt deputat PLDM, nu a dorit să voteze. El a menţionat ulterior că nu a fost în sală în momentul votării pentru că «avem mult mai multe probleme în Moldova decât legea privind condamnarea regimului totalitar comunist».

Read more! »

04/27/12

Omoruri şi jafuri la „eliberarea“ Basarabiei de Mihai Taşcă

Permalink 05:34:27 am, Categories: De peste Prut...  

Ţărani împuşcaţi pentru o vadră de vin; vite, grâne şi alte bunuri furate; femei violate. Sunt doar câteva „fapte de vitejie" comise de ostaşii sovietici în 1944-1945, consemnate în rapoartele NKVD.
Peste câteva zile, o parte din conaţionalii noştri vor sărbători ceea ce ei numesc victoria în „marele război pentru apărarea patriei". Fără a pune în discuţie faptul dacă sintagma este aplicabilă şi în cazul Basarabiei şi fără a diminua rolul Armatei Roşii în cel de-al Doilea Război Mondial, ne propunem să abordăm o altă faţetă a ostaşului sovietic - comportamentul acestuia în teritoriul „eliberat" dintre Prut şi Nistru. Or, imediat ce au păşit pe pământul basarabean, mulţi s-au apucat de omorât şi de jefuit băştinaşii. Informaţiile despre crimele, tâlhăriile şi jafurile comise de soldaţii sovietici la „eliberarea" Basarabiei au fost ţinute sub şapte lacăte, nefiind accesibile pentru cercetare. În perioada sovietică nici nu putea fi altfel, pentru că asta ar fi ştirbit imaginea „ostaşului eliberator" şi a URSS.

Read more! »

04/06/12

Unde-s vinovaţii pentru «7 aprilie»?

Permalink 02:31:31 am, Categories: De peste Prut...  

La trei ani de la evenimentele din aprilie 2009, nicio persoană care avea atunci o funcţie importantă în stat nu a fost pedepsită. Doar patru dosare cu implicarea înalţilor demnitari sunt în instanţa de judecată, în timp ce majoritatea celor care la 7 aprilie 2009 conduceau R. Moldova figurează în acele dosare doar în calitate de martori. De ce?

Ghenadie Cosovan, ex-viceministru al MAI
Cred că anchetarea acelor evenimente se face printr-o abordare greşită. Era nevoie de creat un singur dosar, care să investigheze toate circumstanţele acelor zile. De aceea avem acum cazuri cand la răspundere sunt traşi politiştii simpli. Cercetarea acestor evenimente în ansamblu va răspunde la întrebarea principală: ce-a fost pe 7 aprilie? Ferma mea părere e că vinovată de cele întâmplate la 7 aprilie 2009 se face guvernarea de atunci, deoarece sarcina principală a organelor de drept era de a menţine ordinea publică. Faptul că au fost vandalizate cele mai importante clădiri, că au suferit sute de oameni, inclusiv politişti, arată că cineva se face vinovat, şi eu cred că, până la urmă, cei vinovaţi urmează a fi traşi la răspundere.

Read more! »

:: Next Page >>

January 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

STIRI DIN BASARABIA

Search

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software