Category: Vreri si Necazuri

02/28/15

DRAMA ROMÂNILOR DIN ISTORICELE PROVINCII A FOST O TRAGEDIE A ÎNTREGULUI POPOR ROMÂN

Permalink 06:25:08 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

„Mulţumim lui Dumnezeu că sârma ghimpată n-a trecut pe la poarta noastră...”
Deşi se spune că timpul vindecă toate rănile, sunt răni care nu numai că nu se cicatrizează, ci continuă să sângereze şi mai dureros. O rană veşnic vie sângerează în INIMA ROMÂNILOR înstrăinaţi de ŢARĂ, care şi-au pierdut rudele în masacrele de la Lunca Prutului, în ianuarie-februarie şi din poiana Varniţei de lângă Fântâna Albă, de la 1 aprilie 1941, când au fost cosiţi fără milă, de gloanţele grănicerilor ruşi, mii de români nevinovaţi doar pentru faptul că au dorit să treacă frontiera, instalată de un regim barbar, să trăiască liberi în Ţara lor.
De fapt, majoritatea românilor din România nu cunosc nimic despre suferinţele şi calvarul la care au fost supuşi fraţii lor după 1944, când nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa a fost anexat la Rusia prin ruşinosul pact Ribbentrop-Molotov, când românii băştinaşi au devenit străini în ţara lor. Or, un prieten al românilor înstrăinaţi pe nedrept de Patrie, prof. Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, cu pioşenie se străduieşte ca şi conaţionalii din România să afle despre masacrele, deportările, despre lagărele muncii şi morţii, represiunile, la care a fost supusă populaţia băştinaşă din istoricele provincii româneşti, organizând, în incinta Căminului Cultural din comuna Hudeşti, judeţul Botoşani, în colaborare cu Consiliul local şi Primăria comunei Hudeşti, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Botoşani, simpozionul internaţional „Masacrul de la Lunca – holocaust românesc”, la care au participat primari, oameni de cultură, jurnalişti, deputaţi din raioanele Herţa, Noua Suliţă, Ucraina, precum şi din judeţul Botoşani, România. Or, realitatea crudă, ororile prin care au trecut confraţii săi, „eliberaţi” de iscoadele sovietice, a sângerat şi în inima acestui mare patriot al Neamului, relaţiile cu adevărat frăţeşti ce au înmugurit cu ani în urmă, dând rod în inima unei frumoase şi trainice prietenii. O afecţiune aleasă are dl Moroşanu faţă de românii din comuna Mahala, în deosebi, faţă de primarul Elena Nandriş, cea care veghează nu doar veşnicia eroilor mahaleni, ci e şi o făclie de veghe a Neamului Românesc.

Read more! »

Crâmpeie din destinul unui bucovinean - 16 ani în Siberia

Permalink 05:59:45 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Radu TULUPCA a lui Constantin s-a născut la 21 februarie 1925, în comuna Ostrița, plasa Herța. Soarta a fost nemiloasă cu el, hărțuindu-l la vârsta de 16 ani.
Anul 1941 veni zbuciumat și cu multe nenorociri. În noaptea unei zile de iunie 1941, la ușa casei familiei Tulupca au bătut cu înverșunare dușmănoasă. Fratele Vasile era refugiat în România. Tata Constantin şi Radu au reuşit să fugă, însă mama Paraschiva s-a pomenit în fața unor monștri înarmați, care au spart ușa și o țineau sub țevile armelor, ordonând: „Peste zece minute să fii în căruță!..”. Peste câteva zile soţul şi feciorul au urmat-o benevol, ca să n-o lase de una singură la primejdia grea.
La gara feroviară din Cernăuți au fost îmbarcați în vagoane de vite. Printre cei ridicați se afla și familia lui Ion Nicolaevici și alți gospodari din cătunul Ocop.
Drumul a urmat până în Siberia. Deci, drumul din Bucovina și până în regiunea Tomsk, raionul Pudinski, a fost udat cu lacrimi și presărat cu cadavre. Domnul Radu a fost repartizat la lucru în colhoz. A trecut prin toate nenorocirile prin care au trecut mii de români din Bucovina. A mâncat coji de cartofi, erau timpuri grele, era război. În Siberia a făcut cunoștință cu o fată pe nume, Ecaterina. Au creat o familie tânără, dar dorul de casă era pe primul loc.
După 16 ani de munci grele, în anul 1957 se întorc în Bucovina, numai cu mama. Domnul Radu, s-a înscris în colhoz, a lucrat toată viața la ferma gospodăriei, unde cu căruța aducea hrană pentru vite. În anul 1985 s-a pensionat. Dar a continuat munca în gospodăria agricolă încă un an.
Împreună cu soția Ecaterina au crescut și educat o singură fiică – Valentina. Cu tristețe își amintește de tinerețea distrusă în înghețurile Siberiei. Doamne, că mari au fost fărădelegile staliniste! După cum zice dl Radu Tulupca: „Să dea Dumnezeu sănătate și pace, că restul le vom face...”
Domnul Radu, e oaspete așteptat la școala-grădiniță, care se află la o aruncătură de băț de gospodăria sa. Are ce le spune micuților despre cei 16 ani în Siberia!

Viorel GHIBA
Gazeta de Herta

P.S. La 21 februarie a.c., domnul Radu Tulupca și-a alipit la buchetul vieții cel de-al 90-lea trandafir. Cuvinte frumoase la acest jubileu i-au urat soția, fiica, ginerele și nepoții, dorindu-i sănătate și mulți ani înainte. Pentru munca conștiincioasă pe parcursul anilor domnul Radu a fost menționat cu o diplomă de onoare din partea conducerii raionului.

09/20/14

CELE MAI GRELE, CELE MAI ÎNĂLŢĂTOARE CRUCI…

Permalink 04:04:30 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Creştinii, mai cu seamă cei din seminţia românească, sunt tari în credinţa că Dumnezeu rânduieşte pentru fiecare crucea potrivită, dar la cele mai năprasnice încercări îi pune pe oamenii puternici, şi numai lor le este menit să poarte cele mai grele cruci. Cu vreo două decenii în urmă, când românii din ţinutul nostru începeau să se trezească la o viaţă mai demnă, simţeam aievea cum aproape toţi ne-am luat crucea potrivită, pornind pe drumul mântuirii, cu credinţa fermă că nu avem rost mai important în urcuşul nostru spre o altă Golgotă, greu de imaginat în acea perioadă de avânt naţional. Cei care păşeau înainte, în fruntea primei societăţi româneşti – pentru cultura românească „Mihai Eminescu” (încă nu aveam atâtea formaţiuni naţional-culturale), ne invitau, am în vedere ziarişti de la „Zorile Bucovinei”, prin satele populate de români, dar ucrainizate în perioada sovietică. Înspre Corovia, Molodia, Valea Cosminului, Ceahor, Colincăuţi etc. se îndreptau acţiunile culturale şi atenţia majoră a elitei intelectualilor noştri. Dar a rămas să evocăm ca o frumoasă poveste efervescenta perioadă de pelerinaj la vetrele ce-au suferit cel mai mult din cauza deznaţionalizării. De câţiva ani aceste localităţi au fost cu desăvârşire abandonate, iar lista neagră a satelor ce-şi pierd identitatea, în primul rând prin scoaterea limbii române din şcoli, se măreşte. Liderii noştri au uitat cărarea spre ele, mult mai scurte şi mai uşoare fiindu-le drumurile spre marele centre din Patria istorică România, unde obişnuiesc să ne deplângă soarta. Bineînţeles, pe acolo nu e nevoie să-i însoţim şi noi, cronicarii evenimentelor de respiraţie românească. Doar de la cei doi preşedinţi ai Societăţilor „Golgota” – una înregistrată ca a românilor din Ucraina, condusă de Octavian Bivolaru, şi cea a românilor din regiunea Cernăuţi, condusă de docentul Ilie Popescu, – primim invitaţii la evenimente scăldate în lacrimile memoriei, prin sate unde românii încă nu s-au lepădat de istoria şi trecutul lor, în orice caz, măcar atunci când vine cineva să le răscolească mocnitele dureri.

Read more! »

02/08/14

PENTRU CERUL NOSTRU DE SFINŢI de Maria Toacă

Permalink 06:08:49 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Bun, dar cu noi cum rămâne?
Ei au fost mari, tragici, sfinţi…
Părinţilor noştri le-au fost părinţi.
Dar noi, dar cu noi?...
Lor le-a fost frig, au pătimit,
Au mers prin zăpadă, prin noroi,
Au murit şi s-au nemurit.

(Nichita STĂNESCU)

Din atâta moarte şi atât de multă suferinţă a românilor noştri, despre care am auzit de la părinţi şi bunici, am citit în cărţi şi ziare, nouă ne rămâne lacrima – singura ce ne spală de dureri şi ne luminează drumul spre Dumnezeu. Avem mare nevoie de acest drum, pentru a ne întâlni acolo cu martirii neamului românesc rămaşi prin străinătăţi, cu acei care n-au avut cui şopti ultimul cuvânt, ultima dorinţă înainte de a-şi da sufletul. Cineva a spus că tiranii din epoca comunismului au umplut cerul de sfinţi. Deşi, după cum ştim din Sfânta Scriptură, în faţa lui Dumnezeu nu există naţionalităţi, toţi oamenii fiind egali şi vorbind aceeaşi limbă, totuşi am atâtea motive să cred că, mai mult decât alte neamuri, avem un cer al nostru de sfinţi, unde se doineşte româneşte!
Ţin în mână o carte voluminoasă (372 de pagini), cu o inimă tricoloră, nu străpunsă, ci ieşită în faţa unui gard de sârmă ghimpoasă. Este „Durerea memoriei”, pe care am primit-o de curând de la îngrijitorul ei Octavian Bivolaru, preşedintele Societăţii „Golgota” din oraşul Cernăuţi. Volumul a văzut lumina tiparului graţie sprijinului financiar al unui român din Elveţia – dl Corneliu Constantinescu. Născut la Buzău, el a emigrat în 1971 în Occident, dragostea şi apartenenţa la neam exprimându-le prin contribuţii concrete la înveşnicirea memoriei martirilor români din nordul Bucovinei.

Read more! »

01/10/06

UN APEL DELA ROMÂNII DIN UCRAINA ADRESAT LUMII ROMÂNESTI

Permalink 09:29:15 am, Categories: Tara de Sus, Vreri si Necazuri  

Deceptii Noi în Schimbul Celor Vechi

Sunt profund uimit de politica spalacita, lipsita de caracter si inefectiva a Ministerului Afacerilor Externe a României in problema Bucovinei de Nord si Basarabiei.

Autoritatile Sovietice de la Chisinau si Cernauti au pregatit "Perestroica" si statutul geoplitic al Basarabiei si Bucovinei cu saptespresece ani (de cînd stiu eu) inainte de "destramarea" Uniunii Sovietice. Sunt convins ca planul de reorganizare - "destramare", a comunismului a inceput intr-un termen si mai indepartat. (Vezi Anatoliy Golitsyn, un ex-KGB ofiter "New Lies for Old."

Deci Partidul Comunist al Ucrainei a insarcinat Comitetul Regional al Partidului Comunist din Cernauti, si conform Comitetul Republican de la Chisinau, sa formeze o structura aparte, care va deruta tendintile miscarii patriotice din Basarabia si Nordul Bucovinei de a se alipi la Patria Mama.

Asa s-a intimplat ca KGB-ul de la Cernauti si Chisinau a intocmit o retea de agenti si viitori lideri ai partidelor politice care se vor naste dupa "destramarea" Uniunii Sovietice. Aceasta retea rãmînea sa fie controlata de KGB si care a creat celule in toate orasele si satele românesti si in bisericile crestine de toate denominatiile. Aceste doua entitati ale KGB-ului din asa numita Moldova Sovietica si din Nordul Bucovinei au trimis emisarii lor si in Romania.

Read more! »

BUCOVINA: DESPRE UN TRATAT de Adrian Mihalcea

Permalink 09:18:53 am, Categories: Vreri si Necazuri  

Una din oportunitatile oferite de Tratatul cu Ucraina este aceea ca printre prevederile sale se numara o serie de drepturi pe care cele doua state semnatare se angajeaza sa le asigure minoritatilor ucraineana, respectiv romana. Important este ca aplicarea tratatului sa aduca o ameliorare si nu o deteriorare a situatiei romanilor din Bucovina de Nord si Tinutul Hertei. Din nefericire, semnarea Tratatului a insemnat o inrautatire a situatiei romanilor din Tinutul Hertei si Bucovinei de Nord. Elemente ultrareactionare ucrainene se dedau la tot felul de acte de vandalism impotriva a tot ce este romanesc. Dupa arderea tricolorului romanesc in Piata Centrala a orasului Cernauti, dupa spargerea geamurilor de la Societatea "Mihai Eminescu" si dupa profanarea cimitirului romanesc din Cernauti, iata ca acum a venit randul memoriei lui Stefan cel Mare si Sfant. Crucea asezata de romani in Codrii Cosminului pe locul unde voievodul moldovean a obtinut o stralucita victorie militara impotriva polonezilor a fost distrusa.

Autoritatile ucrainene nu au acceptat ridicarea unei statui a lui Stefan cel Mare pe locul istoric sub pretextul ca domnitorul moldovean ar fi cucerit teritoriul Bucovinei ucrainene. Surprinde pozitia autoritatilor de la Cernauti, care nu au luat nici o masura pentru a-i depista pe cei care s-au dedat la acest act de vandalism. Interventia facuta de deputatul Vasile Tariteanu, in plenul Consiliului regional, a ramas fara nici o urmare, desi dl Tariteanu i-a avertizat pe cei prezenti ca aceste acte duc la tensionarea relatiilor interetnice din Nordul Bucovinei. Faptul reprezinta o provocare evidenta la adresa romanilor din aceasta zona si totodata o ofensa la adresa memoriei poporului nostru. Poate in sfarsit cei care si-au pus semnatura pe tratat din partea Statului Roman vor deplasa o delegatie pentru cercetarea abuzurilor ucrainenilor si pentru a vedea la fata locului situatia romanilor de aici. Altfel, nu este exclus ca romanii din Tinutul Hertei si Bucovinei de Nord sa faca fata tot mai greu agresivitatii ucrainene, luptand sa supravietuiasca, in ciuda asigurarilor date de actualii guvernanti.

Read more! »

MÃCELUL DELA FÂNTÂNA ALBÃ, BUCOVINA

Permalink 09:14:31 am, Categories: Vreri si Necazuri  

"LUMEA" de la Cernauti este o publicatie periodica independenta a romanilor din Ucraina, revista care, cu numarul din 26 mai 2000, ajunge la 21 de aparitii. Este periodica, asa cum scrie sub titlul publicatiei: adica apare... cand iese de sub tipar, lucru pe care-l deduc din datele, absolut aleatorii, ale aparitiilor. Singura aparitie la o data fixa semnificativa pentru cultura romaneasca de pretutindeni este aceea din 15 ianuarie 2000, cand Lumea" inchina cateva pagini lui M. Eminescu. E usor de presupus ca sub cuvantul periodic" se ascund destule dificultati printre care se strecoara aceasta revista romaneasca pentru a putea aparea in orasul lui Aron Pumnul si M. Eminescu. E o publicatie romaneasca independenta, ceea ce nu inseamna ca-i ignora pe ceilalti locuitori din Ucraina: caracterul publicatiei e specificat si in limba oficiala, cu grafia corespunzatoare. Cititorilor de limba ucraineana sau romanilor care nu mai vorbesc (citesc) romaneste le sunt dedicate doua pagini din cele 12 ale revistei Lumea - Svit" - in limba oficiala a statului ucrainean. Numarul 5 (19) din 12 aprilie 2000 evoca - poate si pentru a suplini una din gravele lacune ale unor manuale alternative" de istorie a romanilor alcatuite dupa stricte criterii euroatlantice - masacrul de la Fantana Alba din primavara (aprilie) lui 1941, cand, manipulati de zvonurile lansate de NKVD, romanii de pe valea Siretului au pornit in mars spre patria-mama: La frontiera cu Romania, localitatea Fantana Alba, dorinta lor fireasca de a fi fericiti in tara lor a fost curmata de mitralierele si brandurile calailor rusi.

Read more! »

January 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bucovina - Tara Fagilor

Search

Categories

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by b2evolution free blog software