DIN CIRCULÃRILE CÃPITANULUI
JURÃMÂNTUL GRADELOR LEGIONARE PE TRUPURILE LUI MOTA SI MARIN IN BISERICA SF. ILIE GORGANI

Iubiti Camarazi,

    Ori de câte ori am fost în fata unei jertfe legionare mi-am spus: Ce îngrozitor ar fi, ca pe sfânta jertfã supremã a camarazilor, sã se instituiascã o castã biruitoare, cãreia sã i se deschidã portile cãtre viata afacerilor, a loviturilor fantastice, a furturilor, a îmbuibãrilor, a exploatãrii altora.
    Deci: au murit unii pentru ca sã slujeasca poftelor de îmbogatire, de viatã comodã si de desfrânare ale altora.
    Iatã, acum, ne-a adus Dumnezeu aici, în fata celei mai mari jertfe pe care putea s'o dea Miscarea Legionarã.
    Sa punem inima, fruntea si trupul lui Mota si a Camaradului sãu Marin, temelie Natiunii Române. Fundament peste veacuri pentru viitoarele mariri romanesti.
    Sa punem deci pe Mota si Marin baza viitoarei elite românesti, care, ea, va fi chemata sa faca din Neamul acesta, ceeace abia întrezareste mintea noastra.
    Voi, care reprezentati primele începuturi ale ace stei elite, sa va legati prin juramânt, ca va veti comporta în asa fel, încât sa fiti cu adevarat începutul sanatos, de mare viitor al elitei române, ca veti apara întreaga Miscare legionara, ca ea sa nu alunece pe cai de afaceri, de lux, de trai bun, de imoralitate, de satisfacere a ambitiilor personale sau poftelor de marire omeneasca.
    Veti jura ca ati înteles, ca deci nu mai exista nici un dubiu în constiinta Dvoastra, ca Ion Mota si Vasile Marin n'au facut uriasa lor jertfa, pentru ca noi câtiva de azi, sau de mâine, sa ne îmbuibam de buna tati si sa benchetuim pe mormântul lor. Ei n'au murit ca sa biruim prin jertfa lor o casta de exploatatori, pentru a ne aseza noi în palatele acestei caste; continuând exploatarea tarii si a muncii altora,  continuând viata de afaceri, de lux, de destrabalare.
    In cazul acesta biata multime a Românilor prin biruinta noastra, ar schimba numai firma exploatatorilor, iar tara stoarsa si-ar încorda istovitele puteri ca sa suporte o noua categorie de vampiri care sa-i suga sângele: adica noi.
    O! Mota, tu n'ai murit pentru aceasta. Jertfa ta ai facut-o pentru neam.
    De aceea veti jura ca ati înteles, ca a fi elita legionara, în limbajul nostru nu înseamna numai a lupta si a învinge, ci înseamna: permanenta jertfire de sine în slujba Neamului, ca ideia de elita este legata de ideia de jertfa) de saracie de traire aspra si severa a vietii, ca unde înceteaza jertfirea de sine acolo înceteaza elita legionara.
    Vom jura deci, ca vom lasa prin legamânt urmasilor sa vina sa jure la mormântul lui Mota si Marin pe urmatoarele conditii esentiale ale elitei pe care noi însine juram:

    1. Sa traim în saracie, ucigând în noi poftele de îmbogatire materiala.

    2. Sa traim o viata aspra si severa cu alungarea luxului si a îmbuibarii.

    3. Sa înlaturam orice încercare a exploatarii omului de catre om.

    4. Sa jertfim permanent pentru tara.

    Sa aparam miscarea legionara, cu toata puterea noastra, împotriva a tot ce ar putea s'o duca pe cai de compromisuri sau compromitere; sau împotriva a tot ce ar putea sa-i scada macar, înalta linie morala.

MOTA SI MARIN,
JURÃM!

C. Z. C.