Corneliu Codreanu - CIRCULÃRI SI MANIFESTE - Comertul Legionar
CUVINTE CÃTRE PUBLICUL RESTAURANTULUI LEGIONAR

Miscarea Legionara a mai cucerit inca o inaltime. Aspect dela deschiderea unei cooperative legionare la Obor (1936), in cadrul Comertului LegionarA pus piciorul sãu sãnãtos si biruitor pe o nouã pozitie de activitate: restaurantul.

Urmãrim:

1. Sa facem scoala economica tineretului si în directia aceasta.

2. Sa venim în ajutorul camarazilor cari vor sa ia o masa eftina, sanatoasa si curata.

3. Sa realizam un beneficiu pentru a duce miscarea mai departe si pentru a putea cumpara o haina, un pat si o masa, celor cari muncesc sau lupta pentru biruinta în birouri, în jurul acestui sediu sau al Casei Verzi. Numarul lor e mare si nu voiesc sa ma ating de nici o centima din fondul cotizatiilor care trebue sa mearga în întregime în lupta. Pentru întretinerea acestor servicii trebue sa ne câstigam banii necesari prin Comert.

4. Sa realizam în interiorul acestui restaurant armonia sociala legionara.

In acest restaurant poate sa vina si un profesor universitar si un carutas, sau orice alt muncitor cu bratele. Sa stea la masa ei si familiile lor. Sotii si copii.

Profesorul universitar nu se va uita cu dispret sau chiorâs, ci cu ochiu de frate, la fratele sau muncitor.

Dar, nici acest frate muncitor nu trebue sa jeneze pe celalalt frate al sau, sau pe familia si pe copii lui: „râcnind cât îl tine gura la masa, scuipând pe pereti, înjurând birjãreste, sau fãcând alte necuviinte".

Aici toata lumea trebuie sa fie cu obraz, cu eleganta sufleteasca si cu buna-cuviinta.

Fiecare trebue sa ne respecte casa noastra asa cum îsi respecta propria sa casa.

Fiecare trebue sa fie atent la orice gest, în materie de educatie, fata de copiii si familia altuia, tot asa cum este atent fata de proprii lui copii.

Cine vrea sa fie respectat, trebue sa respecte si el pe altii.

Deci, voesc sã spun, cã aici în acest restaurant, doresc sã facem o adevãrata scoalã de bunã purtare, elegantã si caldã camaraderie legionarã, cu înfrãtire între toti fiii neamului.

In sfârsit mai rog pe toata lumea: Fiti corecti. Nu cautati sa plecati dela mese fara a plati. Nu pentru cã mã vei fura cu 20 de lei, ci pentru ca mi-e rusine de neamul meu.

Când oare neamul nostru îsi va scutura de pe el si aceasta sdreantã strãinã a necinstei si a tendintei de înselãciune?

*

In acest restaurant nimeni nu este de meserie. Facem sfortari ca sa invatam acum. De aceia fiti ingaduitori fata de greselile pe care le observati si va rugam atrageti-ne totdeauna atentia asupra lor.
Va doresc pofta buna la toata lumea.

3 Iulie1937