Corneliu Codreanu - CIRCULÃRI SI MANIFESTE
SCRISOARE ADRESATÃ D-LUI MINISTRU ALEX. VAIDA VOEVOD
(22 Februarie 1938)

Domnule Ministru,

Imi permit de a va adresa aceasta scrisoare Dvs. în legatura cu ultimele evenimente politice, în care a-ti jucat un rol asa de important.

Sunt simple pareri ale unui om în pragul a 40 ani, care si-a purtat tineretea prin cele mai aspre lupte, prin cele mai mari suferinte si prin cele mai grele primejdii.

Omul acesta în 16 ani de lupta, si-a creiat o organizatie politica pe care a trebuit sa si-o disolve din dragoste pentru tara, pentruca nu a voit sa raspunda provocarii de rasboi care i s'a trimis.

Caci lovitura de Stat pe care Dvs. reprezentantii vechei organizatii a-ti dat-o în noaptea de 10 Febr. este o mare ofensa adusa natiei nostre si o provocare de rasboi adresata fiecarui român.

Domnule Ministru,

O natie nu e condamnata sa traiasca toata viata ei în aceleasi forme. Constitutia acestei tari prevede orice schimbare posibila, cu o singura conditie: respectarea normelor legale trasate de legea fundamentala a statului

Ei bine, Dvs. a-ti calcat legile tarii, pentru ca sa aduceti o noua forma statului. Aceasta forma noua ridica însa o serie de probleme.

1. Dispret pentru poporul român. Caracteristica noilor forme statale din lume nu sta atât in forma statului, pe cât sta in contributia natiunei la crearea acestor forme de stat. Nu are importanta mecanica statului pe cât are in aceste schimbari vointa natiunei. Aceiasi stare de inalta constiinta, aceiasi stare de elan la care se poate ridica un neam chemat sa-si hotarasca propria sa soarta.

Viitorul sau, înaltimea de constiinta la care în vazul lumei s'au ridicat aceste neamuri. Ca român ma simt ofensat si ma întreb:

Ce a-ti crezut Dvs. despre natia noastra desconsiderând-o în modul acesta? La acest mare examen, la acest concurs care se da între natiile lumei, unde se apreciaza nu formarea si înfatisarea noastra a statului, ci capacitatea de constiinta si demnitatea natiunei.

Dvs. prin actul dela 10-11 Febr. ne-ati oprit pe noi românii de a lua parte. Dându-ne un regim nou si dictându-ne o constitutie alcatuita în câteva nopti punând pe întreaga natiune pecetea de „incapabil si dobitoc".

Ma întreb înca odata. Sa ne fi crezut Dvs. ca pe o turma de animale? In toate aceste schimbari ale statului, apare alaturi de ideia unei forme noi, ideia natiunei biruitoare, nu sclava sa poarte un jug ce i se pune. Natiunea care voieste a lua parte, care este chemata a lua parte la stabilirea soartei sale viitoare, daca voieste sa aiba o soarta si daca voieste sa se validiteze ca natiune cu drept la respect printre celelalte natiuni ale lumei.

2. Legalitatea. Dvs. toti care ne-ati cântat noua timp de 10 ani pe aceasta struna „Legalitatea", existenta statului sta în ideia de legalitate, cine atinge acest principiu al legalitatii, cine calca legile tarii este un criminal. Dvs. care ne-ati aruncat în închisori pentru cele mai mici abateri fata de codul penal, terminati acum la sfârsitul acestui imn frumos prin a deveni cei mai mari infractori la legile fundamentale ale statului, calcând în picioare Constitutia tarii, respectata de toti dela înfiintarea statului român si pâna astazi. Sunt marturie dosarele din Tribunale si Consiliile de Rasboi, si închisorile în care am intrat; fiind acuzat, rând pe rând de Dvs. ca voiesc: „sa fac lovitura de Stat". Nu este proces al meu în care aceasta formula, sa nu fi aparut în toata amploarea si viclenia ei.

Pentru ca dupa 10 ani de chinuri pe care le-ati imprimat Garzii si sufletului din mine, sa terminati prin a da Dvs. „lovitura de Stat".

Prin a savârsi Dvs. delictul de care ne-ati acuzat si chinuit pe nedrept. Toate teoriile cari ni s'au facut noua tineretului, ani dearândul de generatia Dvs. pe tema unica a legalitatii, ordinei din respectul legalitatii, se termina prin acest oribil exemplu.

Priviti-ne pe noi în cadrul legalitatii si uitati-va la Dvs. cum termina cei mai mari dispretuitori de lege.

3. Sprejurul. Dar Dvs. a-ti jurat pe aceste legi. A-ti jurat ca va veti supune lor si le veti aplica. Iar acum a-ti calcat juramântul depus.

Asupra întregei Dvs. generatii politice planeaza sper jurul. Trist exemplu, îngrozitor exemplu pentru biserica ortofoxa care patroneaza un asemenea act, si pentru neamul nostru.

Ce grozavie cuprind aceste doua cuvinte: Infractori si Sprejuri.

4. Nulitatea operii Dvs. Intreaga opera a Dvs. de legislatie este lovita de nulitate. Tot ce este nascut din sperjur si din calcare de lege este condamnat pieirii. Iar celor ce savârsesc asemene acte, nu le ajuta Dumnezeu niciodata. Un vot luat prin silnicie, sub stare de asediu, cenzura, nesecret si verbal, mai rau ca prin regimul bolsevic, nu acopera faptele Dvs., pentru care ramâneti raspunzatori si nu da operii Dvs. nicio valoare.

5. Noua constitutie si lupta de liberare a Românilor din lanturile puterilor iudaice. Si aceasta cu atât mai mult cu cât constitutia de astazi, dupa cum vom dovedi mai târziu, deposedeaza pe Români de drepturile lor istorice si consacra stapânirea iudaica în România.

întreaga lupta nationala dupa 20 ani se termina într'o constitutie care nu numai ca nu rezolva nimic din problema vitala a natiei noastre, ci vine sa pecetluiasca pentru totdeauna drepturile si pozitiile furate dela Ro mâni de navalitorii jidani, împotriva carora noua Constitutie nu ne mai deschide nicio posibilitate de aparare. Actuala Constitutie este o piatra de mormânt peste viata natiei românesti.

Domnule Ministru,

V'am scris aceste rânduri, nu pentru a le multiplica si raspândi în public, cari ar fi o simpla agitatie sterila, ci pentru ca am socotit ca e bine ca Dvs. sa cunoasteti toate parerile si ale celor ce va aplauda si ale celor ce nu va aplauda.

Primiti salutul meu,
(ss) CORNELIU Z. CODREANU