Corneliu Codreanu - CIRCULÃRI SI MANIFESTE
PENTRU PROFESORUL IORGA
COMERTUL LEGIONAR DELA OBOR SI DELA LAZÃR

Astazi, sâmbata 26 martie 1938, orele 9 dim., cele doua restaurante, de la Obor si de la Liceul Lazar, au fost închise de autoritati.
La fel magazinul de coloniale Obor.
La cel dintâi s'au prezentat Comisarul sef Furduescu, de la circ. a 18-a, însotit de trei comisari ajutori si de un pluton de jandarmi sub comanda unui sergent.
La cel de al doilea, Comisarul sef Malamuceanu, însotit de doi comisari ajutori, punând în vedere personalului sa se retraga, deoarece au ordin sa evacueze si sa închida imediat localul.
D-l Popescu le-a cerut sa arate un ordin scris. Au raspuns: "Avem ordin verbal". Personalul s'a retras, fara nici un fel de impotrivire, lasand totul in mainile autoritatilor.
Mentionez ca preocedurã: lipsa de omenie, caci tot exista omenie, chiar si in cele mai mari injustitii pe care voiesti sa le faci.
Este in adevar lipsit de orice simt de omenie, ca sa te prezinti la o afacere comerciala, sa inchizi imediat, sa scoti personalul in drum luându-i si camera in care dormea.
Si pe deasupra si râsul si satisfactia comerciantilor iudei, care priveau cum se darâma sub loviturile stapanirii lor si acest inceput de comert romanesc.
Ce-ar fi fost daca s'ar fi spus: Va pun in vedere cã in termen de trei zile sa va aranjati toate chestiunile si sa inchideti localul, caci Ministerul de Interne a luat aceasta dispozitie.
A II-a chestiune. Refuzi sa dai un ordin scris in virtutea caruia sa putem actiona justitia si sa vedem asupra cui cade raspunderea morala si juridica.
N'ati voit sa ne dati ordinul? Ei bine vi-l dau eu cum a fost primit de autoritatile locale din partea Domnului Armand Calinescu:

Prefectura si Chestura Politiei, directia Sigurantei, Bacau, Galati, Piatra-Neamt, Arad.

"Urmare ord. Ministerul de Interne No. 745/25 si Siguranta Generala No. 1488/25, luati masuri si ingrijiti inchiderea si sigilarea localurilor de consum si debit cunoscute si specificate prin anexa ord. 1821/17/2 crt. Raportati de urmare 25678 00213 86091 22001".

A III-a remarca este aceia ca inchiderea acestor doua restaurante ne-a cauzat prejudicii materiale sangeroase si obligatii carora nu le vom putea face fata in nici un fel. Deci mari prejudicii morale.
Intreprinderea "Obor" s'a deschis la data de 3 Oct. 1937, facandu-se numai cheltuieli de investitii in reparatia localului in valoare de 400.000 lei cu o chirie de 200.000 lei.
Restaurantul "Lazar" s'a deschis in Nov. 1937, cu o chirie de 280.000 lei anual si investitii in reparatia localului de 250.000 lei.
In ambele localuri, marfuri, vesela si vinuri in pivnita, in cea mai mare parte pe credit, peste 2 jum. milioane.
Tot ce am adunat prin cea mai mare economie si munca se afla aci.
Când acum 15 ani în urma, tineretul manifesta zgomotos împotriva cuceririi iudaice (nu mai zgomotos decât dl. Iorga la 1906), domnii de astazi ne spuneau:

“Nu asa veti rezolva problema evreiasca.
Apucati-va de comert. Faceti comert, ca ei!”

Iata, ne-am apucat, cu sufletul plin de sperante. Cu dor de munca.
Când ati vazut însa ca pornim, ca suntem corecti, ca suntem capabili, ca munca noastra e binecuvântata de Dumnezeu, veniti tot voi, si distrugeti acest început de comert românesc, poate cel dintâi început serios din vremea noastra, veniti si, fara mila, înabusiti aceste încercari, tot avântul nostru si atâtea sperante.
Ce epitete pot sa va dau? Ce cuvânt din limba româna vi s'ar potrivi? Ne acuzati ca am gresit în trecut? Dar cine n'a gresit dintre voi? Spuneti-ne însa ce am gresit acum? Ne scoateti o crima din ceea ce voi însiva ne îndemnati ieri sa facem?
Vine profesorul Iorga, care striga acum 4 luni, dând alarma în linia comertului românesc crestin rapus de jidani, si facând apel, chiar la violenta noastra, vine, ne murdareste gândurile noastre curate si ne rapune el pe noi, pe români.
Sub guvernarea fericita si crestina a I.P.S. Patriarhul Miron, nu mai exista în România nici jidani, nici comert jidanesc, nici problema jidaneasca.
Nu mai existam decât noi, care trebuie sa fim nimiciti prin orice mijloace.
Niciodata nici un cuvânt rau pentru profesorul Iorga. Totdeauna cu respect si buna-cuviinta.
De câtva timp ploua cu articole de otrava peste noi.

“Între bliduri (adica la restaurantele noastre) facem comploturi, punem la cale revolutii îngrozitoare si vrem sa ucidem oameni. Suflete de asasini, oameni cu revolverele în mâna si în buzunare”.

Ei bine, nu mai pot!
Din marginile puterilor mele omenesti, cu care te-am respectat, îti strig:

Esti un incorect. Esti un necinstit sufleteste.

Datoria elementara a unui om corect este sa se informeze si la omul pe care îl judeca, nu numai la agentii mincinosi ai domnului Armand Calinescu (care lansasera ieri pe piata cã 16 echipe sub conducerea lui Alexandru Cantacuzino vor sa-l omoare pe d-sa.).
Eu nu ma pot bate cu D-ta. N'am nici geniul, nici vârsta, nici condeiul si nici situatia Dtale.
N-am nimic. D-ta ai totul.
Dar din adâncul unui suflet lovit si nedreptatit îti strig si îti voi striga din adâncul gropii, esti un necinstit sufleteste, caci ti-ai batut joc pe nedrept de sufletele noastre nevinovate!
Voi, care ne acuzati de violenta, dupa ce ati întrebuintat în contra noastra cele mai mari violente, împingându-ne la disperare si pacat, voi, carora daca cineva v'ar fi dat numai o palma, ati fi reactionat la fel ca mine, fara ca sa mai fi trecut prin chinurile fizice si umilintele prin care am trecut noi, voi necinstitilor sufleteste, vã vom dovedi acum, ca nu vom reactiona în nici un fel la toate provocarile voastre.
Nu sa ne închideti comertul nostru, sa ne înabusiti avântul, ci sa ne bateti la talpi, sa ne trimiteti în Insula Serpilor, sa ne ucideti cu pietre, sa ne spânzurati cu talpile în sus, si sa ni le bateti în cuie, sa ne supuneti la cele mai mari umilinte.
Nu veti întâmpina nici Dvs., Domnule Profesor Iorga si nici ceilalti toti care v-ati asumat raspunderea unei sângeroase si nedrepte opresiuni, nu numai nici o violenta, ci nici macar o opunere.
Dar de acum si pâna voi închide ochii, Domnule Iorga, si dupa aceea, te voi privi asa cum meriti.

Corneliu Z. Codreanu
Bucuresti, 26 Martie 1938