LEGIONARIUM  DIVERTIS
 
     
Stânga: MAICA MIHAELA (MARIETA IORDACHE)
Dreapta: NICOLETA NICOLESCU
După asasinarea conducătoarelor Cetătuilor de Fete legionare (Nicoleta Nicolescu, Olimpia Zeana, Lucia Grecu, Lucia Trandafir), Marieta Iordache a urmat la conducerea Corpului legionarelor până în 1940. Retrasă la Mânăstirea Vladimiresti, s'a călugărit si a luat numele de Maica Mihaela, rugându-se pentru Neamul Românesc. A fost arestată, condamnată si a murit la închisoarea Miercurea Ciuc în luna Aprilie 1963.

Mausoleul MOTA-MARIN dela "Casa Verde" din Bucuresti. Aici au fost înmormântate trupurile eroilor Ion Mota si Vasile Marin căzuti în luptă pe frontul anticomunist din Spania la 13 Ianuarie 1937. Tot aici au fost reînhumate si osemintele Căpitanului Corneliu Z. Codreanu, ucis împreună cu alti 13 conducători legionari în noaptea de 29/30 Noembrie 1938. Act de mare sacrilegiu, după instaurarea comunismului la putere mausoleul a fost distrus cu buldozerele, iar rămăsitele pământesti ale celor îngropati au fost aruncate în mare taină într'o groapă comună, rămânând până astăzi încă nedescoperită...

Aspect dela înmormântarea eroilor Ion Mota si Vasile Marin

Legionari salutând trenul mortuar cu rămăsitele eroilor Ion Mota si Vasile Marin la aducerea lor în tară

     
ION I. MOTA si CORNELIU Z. CODREANU
(portrete în penită de GEO)

"Miscarea Legionară, înainte de a fi o miscare politică, teoretică, financiară, economică, etc. de formule, este o scoală spirituală, în care dacă va intra un om, la celălalt capăt va trebui să iasă un erou".
(Corneliu Z. Codreanu - "Cărticica Sefului de Cuib")
HORIA SIMA, Comandantul Miscării Legionare, la cimitirul din Predeal (1940), rugându-se pentru sufletele legionarilor ucisi în timpul prigoanei carliste. Aruncati în gropi comune, fără cruci la căpătâi, osemintele acestora au fost descoperite si reînhumate după datina crestină.

Râsnov: Alti legionari căzuti în timpul peigoanei anti-legionare sunt reînhumati la cimitirul din Râsnov

Aspect dela înmormântarea Căpitanului Miscării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, Bucuresti, Sâmbătă 30 Noembrie 1940

Corneliu Zelea Codreanu în 1938, presimtindu-si sfârsitul...

Corneliu Zelea Codreanu: emisiune filatelică comemorativă (1940)