ODIOSUL ASASIN I. G. DUCA SI PRACTICILE SALE "DEMOCRATICE"

-15 Noembrie 1933: Caderea guvernului Vaida si venirea la putere a guvernului liberal sub conducerea lui I.G. Duca - cu Nicolae Titulescu la externe, avand ca misiune, nimicirea Miscarii Legionare. Dizolvarea parlamentului si fixarea noilor alegeri pentru 20 Decembrie. Miscarea Legionara intra in campania electorala cu mare avant, avand liste in 66 de judete. Mare curent pentru Legiune.

-20 Noembrie 1933: Ziarul "Calendarul" este suspendat pe timp de 12 zile pentru un articol impotriva camarilei (Lupeasca). Intra in lupta pentru sustinerea Legiunii, ziarul "Cuvantul" condus de Prof. Nae Ionescu.

-22 Noembrie 1933: Studentul legionar Virgil Teodorescu este impuscat de politie la Constanta, in timp ce lipea afise electorale. Este primul legionar cazut in lupte (cea dintai jertfa a Legiunii).

-28 Noembrie 1933: Este asasinat la Iasi legionarul Nita Constantin.

-4 Decembrie 1933: Capitanul Corneliu Z. Codreanu da o circulara prin care infiereaza prigoana dezlantuita de guvernul liberal si arata ca autor -asasini si schingiuitori ai legionarilor pe: I.G. DUCA, Niculae Titulescu, Victor iamandi, Inculet, Victor Antonescu, Valer Roman, gen. Dumitrescu, com. jandarmilor si Eugen Cristescu, directorul general al Sigurantei. Circulara a fost publicata si in ziarul "Cuvantul" din 24 Decembrie 1933 sub titlul: "Un cuvant in chestiunea Garzii de Fier".

-10 Decembrie 1933: A treia dizolvare a Garzii de Fier. Guvernul liberal al lui I. G. Duca dizolva Garda de Fier, pentru a o impiedica sa participe la alegeri, deoarece curentul in masse devenise foarte puternic. Peste 20.000 de legionari sunt arestati in noaptea de 9 spre 10 Decembrie 1933. Legionarii sunt scosi in afara legii, schingiuiti si aruncati in temni- te. Capitanul Corneliu Z. Codreanu, urmarit pentru a fi ucis, nu este gasit.. Toate publicatiile legionare sunt suprimate, sediile devastate si inchise.

-12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Balaianu Nicolae, plugar, Vlasca.

-12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Toader Toma, croitor, Tecuci.

-29/30 Decembrie 1933: Eliberat din inchisoarea Jilava in ziua de 29 Decembrie, Comandantul Legionar Sterie Ciumetti, este asasinat miseleste de politie in noaptea de 29/30 Dec., iar cadavrul sau aruncat in lacul Fundeni (langa Ostrov), dela marginea Bucurestiului.

-29/30 Decembrie 1933: Pe peronul garii Sinaia, este P E D E P S I T prim-ministrul liberal-criminal I.G. Duca, care a ordonat prigoana salbatica impotriva Garzii de Fier si asasinatele pomenite mai sus.

-30 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Gheorghe Bujgoli, colonist Dobrogea.

 

-12 Ianuarie 1934: Este asasinat legionarul Negrea Gheorghe, plugar din Fardea, Severin, s.a.m.d.

(Vezi: "Monitorul Oficial", 1933 (datele cuprinse mai sus);

(Vezi: "Cronologie Legionara", Colectia "Omul Nou", 1953).

Ptr. conformitate: Nicolae Nitã