PĂMÂNTURI ROMÂNESTI: BASARABIA SI BUCOVINA
M I H A I L   E M I N E S C U   S I   B A S A R A B I A

 

65 DE ANI DELA RĂPIREA TERITORIILOR ROMÂNESTI  

Nicolae Lupan

Am în fată un studiu istorico-politic pe care profesorul Ion Cretu îl publica la Bucuresti în 1941. Aparitia acestei lucrări, cum nu e greu de înteles, era prilejuită de ruperea cu forta din trupul tării-mame a Basarabiei, Bucovinei de Nord si tinutului Hertei.

Stiam de existenta acestei neobisnuite cărti dispărute de la '44 încoace de pe rafturile tuturor bibliotecilor publice dintre Nistru, Tisa, Dunărea si Marea Neagră.

Odată întoarsă ultima pagină, întelegi de ce de-a lungul celor 40  de ani de regim zis popular la Bucuresti si de putere sovietica - la Chisinău, marele nostru poet n-a fost comemorat niciodata în aceste două capitale ca neîntrecut patriot roman, ci numai ca scriitor: ba al românilor - pe malul Dambovitei, ba al moldovenilor - pe malul Bâcului.

Iar faptul că mostenirea sa publicistică, o mostenire a neoamului nostru întreg ne este interzisă în mod arbitrar de către o minoritate infamă ce ne tine in supunere oarbă cu forta armată, te face să parcurgi cu emotie de nedescris cele opt articole politice eminescene publicate pe paginile ziarului "Timpul" în primăvara anului 1878. Anul congresului de la Berlin ce consfintea fără scrupule reanexarea de către Rusia a Basarabiei de Sud, retrocedate României în urma războiului ruso-turc din Crimeia.

De ce le-o fi fiind oare frică cerberilor dezinformării - ma întreb! De fotografia lui Eminescu de pe prima copertă, de cea a statuiei lui "Stefan cel Mare si Sfânt" de pe ultima sau de satira eminesceană cu "Împărati pe care lumea nu putea să-i mai încapă/ Au venit si-n tara noastră de-au cerut pământ si apă..."? Ori poate de celelalte patru fotografii, redând Palatul Mitropolitan, Universitatea din Cernăuti, Cetatea Albă si cea a Hotinului?

Putin probabil. Adevărul istoric - iată ce-i scoate din săritele imposturii pe sovietici! "Învoirea smulsă cu de-a sila, care stă la baza anexării teritoriilor românesti, nu poate constitui un drept. Căci, continua Mihail Eminescu in articolul "Basarabia, numele si întinderea ei", publicat in "Timpul" de la 3 Martie 1878: "A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiunii rusesti", adăugând că "Numele Basarabia si Basarabia există cu mult înaintea vremii in care acest pământ devenise românesc: acest nume singur este o istorie întreagă", scanda Luceafărul poeziei atotromânesti. Scanda si adăuga: "Tarul nu avea niciun drept pe care si-ar fi putut întemeia această cerere atunci, când a luat teritoriul din Nistru până la Prut".

Astazi, ca si acum o sută de ani, articolele politice ale lui Eminescu n-au pierdut nimic, dar absolut nimic, din puterea lor de demascare si condamnare a celor ce calcă in picioare dreptul popoarelor la autodeterminare si integritate teritorială, cum este cazul nostru de la 1812, 1878 sau 1940. "Nici atunci", - constată Eminescu, după cum nici astăzi, as adăuga eu, - "nu vom avea însă dreptul de a ceda, ori a consimti la cedare, întocmai cum nu am consimtit la cedarea Bucovinei ori la cedarea Basarabiei, ci, ca popor slab dar hotărît, ne-am rezervat" - si ne rezervăm, putem adăuga - "dreptul de a respinge orisicând învinovătirea, că însine am stat la târguială asupra vetrei strămosilor nostri". Si poetul continuă: "Dacă nu am putut păstra întreaga mosie rămasă de la părintii nostri, ne-am păstrat si voim să ne păstrăm constiinta întăritoare, că ne-am făcut datoria si că din vina noastră, nu cu învoirea noastră a fost stirbită".

Ar fi, cred, o impietate fată de marele Eminescu dacă as veni astăzi cu considerente de ordin personal in problema problemelor românesti: integritatea neamului din care ne tragem! Pentru că, cine ar fi in stare să scrie mai bine decat Eminescu despre lupta României cu panslavismul într-un articol pe al cărui parcurs el compară destinul "moldovenilor căzuti sub stăpânirea pravoslavnicului tar" cu cea a românilor din Bucovina. Numai că, in timp ce aceasta "formează un mic centru pentru desvoltarea vietii românesti", se are in vedere realitatea de pe timpul stăpânirii austro-ungare, Basarabia, - continuă poetul, - "este deslegată si tinută cu sila departe de poporul românesc... Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca sa-si asigure granitele, ci pentru ca să înainteze cu ele si nu voieste să înainteze decat spre a putea stăpâni cât mai multe suflete, făcând in asa fel ca din Basarabia să poată inrâuri asupra Moldovei si asupra întregului popor românesc..."

O constatare valabilă si pentru zilele noastre!...

"Împărătia rusească", - constata Mihail Eminescu în articolul "România în luptă cu panslavismul", publicat in numerele ziarului "Timpul" de la 9, 22, 24 si 27 lunie 1878, - "Împărătia rusească", deci, "nu este un stat, nu este un popor, este o lume întreagă, care negăsind in sine nimic de o măretie intensivă, caută mângâierea propriei măriri in dimensiunile mari... Documentele istorice... ne dovedesc că Rusii sunt o putere mistuitoare nu numai prin puterea bratului, ci si prin urmările demoralizatoare ale înrâuririi lor... Românii pusi în contact cu Rusii sunt mai mândri de rornânitatea lor... Nu. Înrâurirea fîrească a Rusiei nu e stricăcioasă, ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb si cel putin deocamdată nu suntem copti pentru o asemenea degenerare..."

Orice comentariu, chiar si cel al profesorului Ion Cretu din 31 Decembrie 1940, ar fi de prisos.

Nicolae Lupan

(din vol. "Basarabia si Bucovina sunt Pământuri Românesti", Ed. Nistru,Bruxelles 1984)

 

Unitatea natională fu visarea iubită a voievozilor nostri cei viteji, a tuturor bărbatilor nostri cei mari, care întrupară in sine individualitatea si cugetarea poporului spre a o manifesta lurnii. Pentru dânsa ei trăiră, muncirii, suferiră si muriră. Pentru dânsa Mircea cel Bătrîn si Stefan cel Mare se luptară toată viata lor îndelungată si traseră asupră-le năvălirea îngrozitoare a turcilor, pentru dânsa Mihai cel Viteaz cade ucis în câmpul Turda, pentru dânsa Serban Cantacuzino bea otravă, pentru dânsa Horia moarte cumplită pe roată sufere. Desele războaie între Moldova si Tara Românească n'avură altă pricină...

Nicolae BĂLCESCU

 

Desteaptă-te, pământ român! biruieste-ti durerea... E vreme să iesi din amortire, semintie a domnitorilor lumei! Astepti oare, spre a învie, ca strămosii să se scoale din morminte?... Într'adevăr ei s'au sculat, si tu nu i-ai văzut... ei au grăit, si tu nu i-ai auzit... Cinge-ti coapsa ta, caută si ascultă... ziua dreptătei se apropie... toate popoarele s'au miscat... căci fortuna mântuirei a început... Vezi! cu cât mai mult pleci capul, cu atâta cei nelegiuiti îsi bat gioc de tine si sug sângele tău...

Alecu RUSSO

 

Natia este poporul cara are acelasi sânge, vorbesce aceeasi limbă si are aceleasi datini sau obiceiuri. Poporul este trupul, ear' limba este sufletul natiei. Pentru aceea precum trupul fără suflet este mort, asa este moartă si natia fără limbă. Nationalitatea este dumnedzeescul, vecinicul si de odată cu omul născutul drept, de a se folosi de limba sa in toate trebuintele vietii, in casă, in scoală, in biserică si în cele ale cârmuirii. Nime pe lume nu poate lua dreptul acesta al limbei. - Limba romănească este cel mai sfânt si mai pretios odor al natiei române, pentru-ca este sufletul ei. Până când se va vorbi limba romănească, pănă atunci va trăi si natia română; ear' stîngându-se limba, se stînge si natia însasi.

Aron PUMNUL

 

EPISTOLĂ CĂTRE ROMÂNI

 

Cu dragoste frătească, frati Români, mă bucur că v'ati unit, si înalt rugăciunea către Domnul Dumnezeu, cel ce a scăpat si a păstrat Muntenia si Moldova in mijlocul tuturor cataclismelor, al tuturor prefacerilor si nimicirilor ce de atâtea ori au schimbat fata Europei, atunci când Statele cele mai puternice cădeau pentru a nu se mai ridica. Să dăruiască Dumnezeu, vouă si viitoarelor lăstare ale voastre, acele zile senine de fericire si slavă, de care s'au bucurat strămosii vostri sub scutul celor de Dumnezeu asezati si de Dumnezeu înăltati Domnitori, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul.

Vă trimit urări de bine din partea Basarabiei, pentru care sunt scumpe si pline de însemnare viitoarele destine ale României unite, patria-mamă; primiti aceste urări ale mele ca un glas sufletesc al unui frate, pentrucă eu sunt trup din acelas trup si os din aceleasi oase, din care sunteti plămăditi voi si in vinele mele curge acelasi sânge românesc care curge in vinele voastre...

Multe mai sunt, despre care as fi vrut să vă scriu, dragii mei frati Români... Oricum, fiti încredintati că sunt al vostru, un frate Român. Ce vă pasă de numele meu personal? În momentul de fată, in afacerea comună a României, e destul să stiti că sunt un frate Român, a cărui soartă este de a îndura adevărul cel însufletit al poetului persan: "A trăi făr'de tine si afară de tine, o patria mea scumpă!, se poate; dar o asemenea viată e mai groaznică decât de a muri mii de ori si iară a învia pentru o clipă!"

Cristinesti-Hotin, Februarie 1859

Alexandru HASDEU

 

 

  HARTA BASARABIEI

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE