PAGINI UITATE


(fragment din romanul "Lângă schitul lui Tărâtă", Ed. Cugetarea, Bucuresti)

    ...Orasul lui, peste care nu trecuse încă urgia distrugătoare a războiului, avea o liniste sedimentată de oras uitat al fericirii. Nu-ti puteai da seama că acolo oamenii trăesc, se chinue si mor ca toti oamenii de pe lume. Nici că sunt răi si se înversunează unii cu altii. Victor Puiu Garcineanu - Langa schitul lui Tarata (coperta lucrarii) Si poate că nici nu erau răi, oamenii din orasul cu străzi curate si grădini cu parfumuri multe in amurgurile fără de sfârsit. Te prindea viata lui tihnită. Te simteai fericit, cu toată lumea aceea surâzătoare si pasnică. Iti toropea sufletul într'o lumină galbenă si caldă, fără dorinti si fără sbucium, ca aceea a toamnelor obosite, cu funigei si aer cald, ale tinutului plin tot de podgorii si păduri.
    De câte ori se simte trist, bătrânul Bodnărescu îsi poartă gândurile înapoi si îl vede. Il vede atât de limpede, de par'că nu ar fi în mintea lui, in amintire, ci in fata ochilor, ca o însirare de icoane ce nu s'ar fi schimbat niciodată. Străzile erau în întregime asfaltate. Curătenia lor era asa de isbitoare, că asfaltul părea lucitor ca mozaicul din coridoarele unei vaste institutii. Treceau, în răstimpuri, oameni putini. Era întotdeauna liniste. Ca în aerul greu al unei după amiezi de vară încropită. Arareori aluneca o trăsură cu mersul rotilor fâsâit pe asfalt, cu tropotul sonor si rar al calului umplând ritmat întreaga stradă. Doi liceieni se plimbau pe bicicletă. Si totul arăta linistit si în fericire, ca în cărtile postale ilustrate, cu fotografia încremenită si cu cer albastru. Se auzeau, rustic si cristaline, cucuriguri in ogrăzi depărtate.
    Oamenii mergeau încet, linistiti, fără graba zănatecă de astăzi, surâzând întotdeauna la întâlnirea unui cunoscut. Scoteau pălăriile, aplecându-le mult, dar fără grăbire, salutându-se aristocratic, dela depărtare. -Salutare, Coane Petrache. - Salut-salut, Coane Nicule. Astăzi cuvântul acesta de protocol si de intimitate în acelas timp, nu mai are sonoritatea deosebită de altădată. Astăzi toti casapii si agentii electorali cu bâtă îsi spun cu prietenie Coane Vasile si Coane Gheorghită. Ba el a auzit si pe un samsar evreu, zăpăcit si cu nasul ros, întâmpinând pe străzile Iasului pe un alt evreu, bancher si cu nasul tot asa de rosu: a ridicat, precipitat, pălăria si parodiind, pare, cuvintele acestea, a spus grăbit: ,,Sâ trâesti, sâ trâesti, C'coane Roitmane". -Auzi, dumneata: „Coane Roitmane!" (Si aici bătrânul Bodnărescu bate din palme, ca să puncteze, revoltat, nemaiauzita si neexplicabila simbioză: „Cucoane" si ,,Roitman". Dar cum gândul lui curge rar si sentimentul fără patimă, bătaia din palme, -care pocneste la oamenii revoltati, ca o descărcare electrică prin atingerea a doi poli- la el bate încet si moale ca o aplaudare de femeie la teatru, într'o lojă). Dacă se poate înperechea Cucoane cu Roitman! Par'c'ai spune: Jupâne Roitmane. Cum se schimbă vorbele cu oamenii! Si atunci, spus de Moldovenii aristocratici si linistiti, cuvântul avea atâta politetă, distinctie si conturare elegantă, cum poate n'au Englejii când spun ceremoniosul: ,,Mylord".
    In susul străzii Carol, de unde se vede orasul prăbusit în verdeată la poalele Buciumului si ale Pietrăriei, care se ridică masivă ca un munte - era Universitatea: un careu armonios de piatră, apărat de fosnetul de mătase al plopilor înalti si argintii care o străjuiau din toate părtile. Universitatea de atunci, care avea patru sute de studenti si patruzeci de profesori: o familie putin mai mare, cunoscută in tot orasul. Asa de cunoscută, încât tot orasul avea atunci ceva universitar. Iasul părea anume lăsat de Dumnezeu pentru o universitate, biserici învechite si oameni deslipiti de zilnicile frământări omenesti. De aceea el păstra o viată lină, de tihnă, în izolarea lui însorită si plină de linisti. Linistile Iasului. Inflorite în grădini, purtate în tăcerea străzilor asfaltate, pierdute pe colinele încremenite cu podgorii si păduri. Linistea Iasului, în care ornicul Mitropoliei bate ceasurile de noapte albastre, adânci, umplând orasul, cerul si lumea, singure si mari, ca aripele obosite ale unei pasări de noapte fâlfâind urias. Linistea de noapte a Iasului, în care ceasul Mitropoliei i-a sugerat lui Eminescu icoana miezului de noapte bătut cu glss adânc, ca de Sibile. Iar ziua, pacea de toamnă a târgului nu era niciodată turburată de tipetele ascutite si negustoresti care sparg aerul în multe orase ale tării si care realizează, comic si pestrit, in toate gamele si cu toate răguselile, ca într'o reclamă permanentă de bâlci, cele mai ciudate sonorităti: chiop chiop, caimac caimac, cornuri calde, var varuuu, iaurgiuu.
    In linistile după amiezelor nu se auzea decât o singură strigare negustorească si aceea rară si tristă, ca o melopee: ,,Haine vechi, V'zari civoo" cântată pe nas de Jidani obositi si filosofi. A unor Jidani din Iasul de altădată, resemnati si supra-terestri si cari au dispărut si dânsii. Ei îsi miscau, leneviti, picioarele subtiri în pantaloni botiti ca lampioanele japoneze si cântau din când in când, în căldura străzilor pustii: „Hainee veeechi, hainee veeechi" nepăsător si stereotip, ca un glas îndepărtat de flasnetă melancolică. Cântecul lor scula câinii adormiti la umbră si scotea la ferestrele scolilor, copii ghidusi, care recitau glumet si nepăsător:

    Măi Jidane, barba ta 
    Dracu'o face badana, 
    Badana de văruit, 
    Barba ta de sgâltâit...


    Asa era în Iasul vechiu, îsi aminteste bătrânul Bodnărescu. El are ochii înlăcrămati, când se gândeste apoi că a venit războiul, cu drăceasca lui sbuciumare. Că au tăbărît în orasul bătrân sute de mii de străini, sălbăticiti de groza vietii lor pribege si nestiutori de sfintenia locurilor pe care le călcau. Că ei au rupt parcurile caselor boeresti si au sfâsiat catifeaua cu care era căptusit tot Teatrul National, ca o bombonieră. Că răsboiul cu circulatia lui de camioane grele si tunuri trase spre front, cu frământarea multimelor înfometate si streine, cu murdăria de animale a trupelor rusesti, a trecut ca un vânt încărcat cu miasme. Miasmele au otrăvit pentru totdeauna locul pe unde s'au târît. In urma răsboiului, frumoasele străzi cu asfaltul lucios, au rămas numai gropi. Grădinile an rămas fără garduri si fără copaci. A rămas în oras omenire multă si nevânturată. Si de atunci par'c'ar fi căzut un descântec, din amorteala căruia, nimic nu se mai reface. Pe străzi, astăzi e murdărie multă. Si peste tot orasul misună lume vulgară. Universitatea are cinci mii de studenti. In mijlocul lor auzi vorbă lălâe rusească si îi vezi mâncând seminte si stupind pe marmora din sala pasilor pierduti. Profesorii universitari sunt aproape toti niste căpătuiti politici. Iar plopii argintii si cu fosnet de mătase au fost tăiati de Rusi, în timpul răsboiului si Universitatea a rămas fără plopi, ca un cavou desgolit de umbra sălciilor. La ferestrele liceelor, nu mai iese în după-amiezele cu soare, nici un copil să recite: „Măi jidane, barba ta - dracu'o face badana..."
    Sărmanul bătrân! El rămâne îngândurat si se miră cum de nu s'au schimbat si colinele Iasului. E revoltat si-l doare ca pentru orasul si orăsenii de acum, natura a rămas aceeasi, tot asa de frumoasă si de însorită casi pentru Iasul lui de altădată. Din via sa de sub dealul Pietrăriei, unde s'a retras, el vine, odată primăvara si odată toamna, să cutreere singur orasul. Porneste încet, când coboară după amiaza, din deal, dela Copou, să aibă in fată panorama târgului si în zări dealurile conturate în albastru de pastel, ale Cetătuiei si ale Galatei. Umblă pe străzi întortochiate, de el stiute, care sunt si astăzi linistite ca atunci. Acolo sunt case vechi, cu ceardacuri largi, cufundate în umbre de grădini, în care stătea au prietenii de odinioară. Ajunge în Păcurari, de acolo în străzile care coboară valea si de unde vede -ca un oras cocotat in coastă mediteraniană - toată îngrămădirea de clădiri si turle, sufocate de verdeată si de soare. Se duce apoi la cimitir. Inserările au acolo o liniste, în care cei morti în Iasul vechiu se odihnesc nesupărati pentru vesnicie. Ei, poate, cred, că în târgul resfirat pe vii si colnice, tihneste aceeasi viată fericită ca pe vremea lor. Bodnărescu se plimbă încet, pe alei, cu bastonul lui de trestie find cu mâner de argint. Se opreste, trist, la marmora neagră de pe cavoul părintilor lui. Stă fără gânduri, pe banca de odihnă de lângă mormânt si într'un târziu îi vine în minte că, în curând va sta si el sub marmora neagră, în pacea serilor cu pâlpâiri de candelă si cu miros neînteles de ierburi. si peste tristetea lui fără gânduri, imagina asta îi vine deodată, luminoasă si ea singură, vedenie prietenească, întărindu-i sufletul fără dorinti. Se scoală anevoie de pe bancă, sprijinindu-se în bătul de trestie fină, cu mâner de argint si porneste în vale spre poartă. Se mai uită încă odată în zări, îi tremură ochii când vede în fată masivul păduros al Repedei, negru si mare ca un munte, cu Pietrăria albind în vârf, acolo sus deasupra viei părintesti. In dreapta, orasul se întinde vălurit pe dâmburi si vii. Il înveleste seara cu negurile ei colorate ca floarea de liliac.  Luminile au început să se aprindă în ceturile colorate sumbru si s'a pogorît acolo pe pământ, un cer cu constelatii licărinde...
    La poarta cimitirului se sue în trăsura cu un cal si ajunge, noaptea, în orasul în care misună o lume gălăgioasă, svârcolindu-se steril în lumina becurilor electrice. Clopotul grăbit al tramvaelor încărcate; sirenele răgusite ale automobilelor; praful de care s'a umplut strada; năvala aceea tipătoare a multimii de cartiere evreesti năpădind Sâmbătă seara, să umple centrul: cu rochii colorate, cu pudră groasă, cu ochiade vulgare si cu băeti de dugheană făcând curte cu însufletire de oratori, strigându-se strident de pe un trotuar pe altul; toate astea îl fac pe Bodnărescu să bată pe spate birjarul si să spue: - ,,Mână mai iute!"
    Birjarul dă un biciu sunător, calul bleg face doi pasi mai iuti si revine la trapul lenes, prin multimea care a cuprins dintr'un capăt în altul, strada Lăpusneanu. Si birjarul cu ochii putin cleiosi si nasul ca un început de spirală, se întorcea pe capră, să-si justifice încetineala: „Undi pot sâ merji mai iuti ?" Si aplecat pe-o coastă, ca Discobolul, el arată satisfăcut, cu biciul întins si cu o modestă mândrie provincială: „In ea'sarâ, o isât o lumi ca la Bâcuresti".
    Trăsura a răsbătut însfârsit la capătul străzii întesate, a pătruns în Păcurarii, mai linistiti, cu luminile felinarelor ascunse în frunzis de copaci.
    Pe terasa dela Pavilion el mănâncă singur, obosit, răspunzând fără vlagă la saluturile celor care-l mai cunosc. După masă, îsi soarbe încet cafeaua si priveste fericit la orasul care se întinde la picioare. E întuneric si nu se mai pot vedea oamenii dintr'însul. Se văd numai lumini, multe si ascutite, ca într'un port. Intunecimea poartă în ea grădini si trimite adieri răcoroase si înflorite. Intr'o parte putin mai luminoasă, cartierul gărei îsi frământă ascuns, miscarea. Se aud niste vagoane cântând tamponate. Apoi un suer melancolic de locomotivă. Totul ca în vremurile fericite, când oamenii erau altii, când stătea aici, la aceeas masă, cu dânsii, în tovărăsia uriasă a noptilor înstelate. Numai dânsii nu mai sunt. Luminile scânteiază si acum casi atunci. Un tren s'a urnit, cu o descătusare sonoră de vapori, a început să se miste mititel si apropiat, în noapte, cu luminile lui aliniate si neverosimile. S'a însirat prin fata ochilor până departe, departe, furând după el, privirile pierdute ale lui Bodnărescu. S'a perdut în întuneric acolo, in fund.
    Si mai târziu, când luna a răsărit pe nesimtite si au început să se închege în aburi de aur, turnurile medievale ale Galatei si linia rotundă a dealurilor din fată, bietul bătrân simte atâta durere goală la frumusetea aceea venită de altcând, că îsi ia pripit, pălăria si pleacă înapoi, noaptea, la via lui, acolo sus, lângă Schitul lui Tărâtă.
    La vie, în ceardacul umbrit, când se arată amurgul, îsi regăseste fericirea singurătătii lui întregi.
    Departe, în fată se arată zidurile Iasului, ca un mozaic miniatural de sidefuri. Bodnărescu îsi soarbe tacticos cafeaua fiartă de dânsul. Tot el singur prăjeste boabele verzui-cenusii, de Ceilan si Martinica, anume puse deoparte, pentru dânsul, de Ohanesian, armeanul din strada Goliei. Tot el singur o râsneste. Si numai în râsnită turcească, de alamă galbenă si lucitoare, rotundă si lungă, ca miniatura dintr'un muzeu a unei bombarde demodate. Când deschide râsnita si răbufneste, afară, mirosul de grădină prăjită din nisipul fin si cafeniu, Bodnărescu ia deodată înfătisare fericită de alchimist satisfăcut. O mânueste cu o gingăsie emotionată, o toarnă prin tot felul de cutii de tinichea veche, colorate în rosu si în verde, cu flori de email pe ele. Cutii care păstrează într'însele mirosul învechit si proaspăt al cafelei turnate acolo de ani si ani. După ce a umplut cutiile colorate si vechi, de pe care culoarea s'a desprins pe alocuri, ca bucătile de tencuială ale caselor îmbătrânite, ia din fiecare câte o lingurită si toarnă în ibricul de alamă, care fierbe în ceturile albastre ale spirtului denaturat. O! Cu câtă precautie, atentie si îndemânare face lucrul acesta! Pare că ar face dozarea unei doctorii primejdioase: afundă lingurita în grămada moale de cafea, o saltă încetisor, măsurând din mână greutatea ei, cu o sensibilitate a lui devenită instinct si care echivalează cu o balantă de farmacie si o scoate apoi în sus si o bate iar încetisor de marginea cutiei, ca să nu fie nici prea plină, nici prea putin plină. Si cu încetineală si cu gingăsie nesfârsită o poartă dela cutie la ibric, să nu se piardă vr'un fir din grămăgioara parfumată.
    Si când băutura a fiert si e turnată fumegândă, mirositoare, în felegianul de porlelan verde pus în zarf de argint brodat, bătrânul Bodnărescu a ajuns însfârsit, la capătul fericirii lui. Ochii îi lucesc blânzi si buni sub fruntea pe care brazdele învălurite s'au linistit, însfârsit: nemiscate, adânci, groase ca un mulaj în plastilină. Toată fala îi rămâne întinsă si calmă, sub albeala colilie a părului frumos pieptănat. Cu miscări bătrânesti îsi netezeste podoaba îngrijită a fetei: barbisonul alb si mătăsos, care îl face să semene cu oamenii celebri din vremea tineretii lui: Alexandru Ion Cuza sau Napoleon al III-lea.
    Isi poartă cu o nepăsare fericită ochii dela cafeaua neagră, cu caimacul sculptat castaniu într'o sută de balonase transparente, la orasul care se vede înghesuit, departe, în celurile serii si între dealuri.
    Si cu încetul, din celurile acelea îndepărtate, sau poate, numai din mintea lui, prind a se deosebi - când nedeslusiti, când conturati - cei dusi... Iancu Beldiman... Samson Ciolae... Emanoil Anghel...

 

Victor Puiu Gârcineanu 

(fragment din romanul "Lângă schitul lui Tărâtă", Ed. Cugetarea, Bucuresti)

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE