PREZENT! - Comemorarea lui Valeriu Gafencu

Saturday, February 17 2007 @ 08:47 AM MST

Scris de: garda

Sâmbătă, 17 Februarie 2007, la 55 de ani de la trecerea lui Valeriu Gafencu (18 februarie 1952) în Împărătia cea de Sus, Asociatia PREZENT! a continuat manifestările închinate "Sfântului închisorilor" (începute în 2006 odată cu seria de conferinte Valeriu Gafencu si cu tipărirea Indreptarului la spovedanie).
Pentru a face cunoscută personalitatea sa cât mai multor trăitori ai credintei strămosesti, slujitori ai neamului românesc si pentru a lărgi eforturile de sustinere a canonizării martirilor luptei anticomuniste, anul acesta actiunea s-a desfăsurat, la Târgu Ocna si la Mănăstirea Petru Vodă.


Pe drumul spre mănăstire, câtiva membrii ai Asociatiei s-au oprit la Târgu Ocna, unde, cu sprijinul Părintelui Cristian Mazilu, s-a oficiat o slujbă de pomenire chiar în fata Troitei ridicate în amintirea celor căzuti în sanatoriul-penitenciar Târgu Ocna. Părintele Mazilu, parohul Bisericii din cimitirul unde au fost aruncate în gropi comune trupurile martirilor Crucii cazuti la Penitenciarul Targu Ocna, si-a exprimat multumirea că eroii nu au fost uitati si că după multi ani cineva se îngrijeste de memoria lor.

În după amiaza zilei, la mănăstirea Petru Vodă comemorarea a cuprins mai multe momente. Parastasul a fost săvârsit de un sobor de preoti, între care s-au aflat Protosinghelul Iustin Pârvu si Părintele Mihail Lungeanu (pătimitori în temnitele comuniste), slujbă la care au fost pomeniti alături de Valeriu Gafencu si alti martiri si eroi legionari căzuti în lupte sau morti în credintă în cursul lunii februarie. Apoi monahul Atanasie Stefănescu[1] si pr. Mihail Lungeanu[2] au evocat personalitatea lui Valeriu Gafencu, cuprinzând după îndemnul si cu binecuvântarea părintelui Iustin multe în putinele cuvinte rostite.

După proiectia materialelor video pregătite si o dată cu împărtirea pliantelor si materialelor dăruite de Asociatia PREZENT!, monahii si credinciosii si-au arătat interesul pentru a cunoaste cât mai multe si a cinsti*censored*se cuvine viata de sfintenie a pătimitorilor pentru credinta ortodoxă si neamul românesc. Pentru părintii care se afllau la diferite ascultări în timpul comemorării, a fost nevoie de o nouă proiectie a filmului cu mărturiile despre Valeriu Gafencu (sâmbata seara).

Strădania de a împărtăsi generatiilor de azi crezul celor de ieri – crestinesc si legionar ne-a fost răsplătită prin încredintarea că versul din imnul national "Preoti cu crucea-n frunte, căci oastea e crestină" îsi găseste actualitate în neamul românesc, pentru că numai asa drumul său în istorie va duce la vesnicie, împlinid telul final mărturisit de Corneliu Zelea Codreanu: Învierea din morti în numele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cezarina Bărzoi

[1] Sandu Stefănescu l-a cunoscut pe Valeriu Gafencu în 1940 când acesta s-a refugiat din Basarabia ocupată de armata rosie, familia Stefanescu primindu-l în gazdă si ajutându-l să găsească de lucru într-o librărie perntru a-si putea asigura existenra si plăti studiile. În anul 1941 au fost închisi împreună în temnita Aiudului, apoi în colonia de muncă de la Galda de Jos.

[2] Părintele Mihail Lungeanu l-a cunoscut pe Valeriu Gafencu la Târgu Ocna, fiind unul dintre medicinistii care l-au îngrijit până în ultimele clipe. În temnita de la Târgu Ocna, poeziile lui Valeriu au fost puse pe muzică de către Pr. Lungeanu.

Comments (0)


Mișcarea Legionară
http://miscarea.net/geek/article.php?story=20070227084700202