Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Thursday, May 23 2019 @ 01:32 AM MDT

ERNEST MAFTEI

În lutul greu din care am plecat / Am framântat simțire. / Din ura am cladit iubire. / Între seninul din Înalt / Și jalnicul de jos / Mereu m-am întors / În lutul greu din care am plecat. / N-am fost învins, dar nici n-am câștigat. / Mi-e barba alba, încâlcita, roasa. / Parinte, o sa vin curând acasa". (Ernest Maftei, 21 decembrie 1989)

Joi 19.10.2006, la orele 05,00, a încetat din viata, dupa o grea suferinta, camaradul nostru, "Badia" Ernest Maftei, fost detinut politic, membru al Partidului "PENTRU PATRIE".

Badia s-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prajesti, langa Bacau.

La Școala Normala din Bacau a debutat cu versuri in revista Liliacul, editata impreună cu patru colegi.

Tot aici intra in Fratia de Cruce, organizatie anticomunista a tineretului national-crestin al carei lider devine. Avea 17 ani.

In 1937 participa la tabara FDC de la Carmen Sylva (azi Eforie Sud). In 1938, este arestat de autoritatile dictaturii regelui Carol II, fiind incarcerat în lagarul de la Vaslui. Aici va asista, pe 21 septembrie 1939, la executarea a cateva zeci de legionari, moment descris in numeroase intervieuri.

Între 1941-1945 urmeaza Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica din Iasi.

Tot in aceasta perioada este arestat si condamnat de autoritatile antonesciene pentru activitate in FDC. Trece, ca detinut politic, prin inchisorile Galati, Jilava si Vacaresti. Judecat de patru ori pentru apartenentă la Miscarea Legionara, este achitat de fiecare data.

Dupa razboi este somer, fiind haituit pentru credinta sa politica. Joaca la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu. Aici primeste Meritul Cultural clasa I, la care este nevoit sa renunte pentru a nu se deconspira.

Este arestat si condamnat de regimul comunist. O sansa unica face sa scape de condamnare, gratie talentului innascut.

Incepe cariera cinematografica cu pelicula "Desfasurarea", in 1953. Urmeaza o cariera de exceptie, Ernest Maftei insumand un palmares impresionant de filme, dintre care amintim cateva. Va deveni unul dintre monstrii sacri ai filmului romanesc si unul dintre cei mai populari actori romani.

Alaturi de Colea Rautu si alti actori, infiinteaza Uniunea Cineastilor din Romania.

In noaptea de 21 decembrie 1989 participa, alaturi de tineretul roman, la manifestatia anticomunista de la Piata Universitatii. Avea sa lase familiei un bilet cu urmatoarele versuri, pentru cazul in care nu s-ar mai fi intors: "In lutul greu din care am plecat / Am framantat simtire. / Din ura am cladit iubire. / Intre seninul din Inalt / Si jalnicul de jos / Mereu m-am întors / In lutul greu din care am plecat. / N-am fost invins, dar nici n-am castigat. / Mi-e barba alba, incalcita, roasa. / Parinte, o sa vin curand acasa". In acea noapte, la baricada de la Intercontinental, reuseste sa ia doua pistoale mitraliera dintr-un TAB. Cu acestea va patrunde a doua zi in C.C. al P.C.R., dupa fuga lui Ceausescu.

Prima perioada a regimul neocomunist al lui Iliescu va insemna pentru Badia persecutii mai mari decat in perioada lui Ceausescu, dupa cum avea sa declare personal. Ernest Maftei va fi o permanenta a manifestatiilor de strada initiate de fortele anticomuniste incepand cu ianuarie 1990. Va fi de asemenea, unul din reperele Pietei Universitatii, indemnand tineretul sa lupte impotriva comunistilor care isi consolidau puterea.

Venirea minerilor in Bucuresti, la instigatiile lui Iliescu, a insemnat teroare si moarte raspandita pe strazile capitalei. In ziua de 14 iunie 1990, a fost ridicat de acasa de cinci indivizi deghizati in mineri, batut si aruncat pe taluzul Dambovitei, unde a zacut inconstient circa sapte ore. A fost salvat de un cetatean care l-a recunoscut si l-a transportat la urgenta.

Sotia sa avea sa decedeze, in urma unui infarct, din cauza acestor tensiuni.

In septembrie 1993, in timpul puciului de la Moscova, la radio Deutche Welle a fost nominalizat al cincilea pe presupusa lista a celor mai periculosi anticomunisti, facuta de autoritatile de la Bucuresti. Ramane memorabil raspunsul lui Ernest Maftei: "Hai ca-s porci ! Tocmai pe locul cinci și nu pe primul?"

Badia Ernest Maftei ramane in memoria societatii romanesti ca un actor cu o popularitate uriasa, bucurandu-se de premii si distinctii nationale, ca si de simpatia publicului romanesc. A primit Premiul UCIN la implinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea Consiliului Director al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, "Diploma de recunostinta", pentru contributia la dezvoltarea artei si culturii nationale.

A colaborat la realizarea emisiunii cu caracter agricol "Ferma" pe TVR 2.

La varsta de 86 de ani, Badia a ramas un exemplu de demnitate. Astfel, in decembrie 2005, a refuzat oferta de a juca intr-o telenovela romaneasca, in ciuda onorariului impresionant (300 euro pe zi), considerand-o o productie mediocra. De asemenea, a refuzat premiul "Cel mai bun roman" pe 2005, pentru ca intre cei nominalizati se numarau personaje sumbre ale politicii ultimilor 16 ani si pseudovedete ale emisiunilor TV de nivel submediocru.

A fost membru al Partidului "Pentru Patrie" incepand din anul 1997, alaturandu-se luptei vechilor sai camarazi de credinta si suferinta. In aceasta calitate a participat la adunari publice initiate de PPP, adresandu-se in special tineretului, caruia ii cerea sa iasa din apatie si sa sprijine efortul unei reconstructii morale si politice in societatea romaneasca.

pt. conformitate

Florin DOBRESCU
Secretar general al PPP

Trackback

Trackback URL for this entry: http://miscarea.net/geek/trackback.php?id=20081213125507114

No trackback comments for this entry.