Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Sunday, February 25 2018 @ 06:22 PM MST

DOSAR PENAL PENTRU CONDUCEREA PARTIDULUI LEGIONAR "TOTUL PENTRU ȚARĂ"

Președintele Partidului "Totul pentru Țară", Coriolan Baciu, a fost citat de organele poliției judiciare într-un dosar de cercetare penală deschis ca urmare a sesizării făcute de Institutul Național pentru Studiul Holocaustului din România "Ellie Wiesel", prin președintele acestuia, Alexandru Florian.

Conducerea TPT este acuzată de INSHR-EW de activitate cu caracter fascist, rasist, antisemit și contrară ordinii de drept. Aceste acuzații constituie de altfel și baza acțiunii de dizolvare a TPT inițiate în vara anului trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, prin prim-procurorul Remus Budăi, acțiune respinsă luna trecută de instanța Tribunalului București ca neîntemeiată.

Partidului "Totul pentru Țară" i se reproșează continuitatea cu formațiunea politică omonimă din perioada interbelică, fondată de generalul Cantacuzino-Grănicerul și Corneliu Zelea Codreanu, precum și similitudinea semnului permanent al TPT cu însemnul Gărzii de Fier interbelice. De asemenea, la instigațiile Institutului Elie Wiesel, procuratura acuză TPT de încălcarea Ordonanței de urgență 31/2002, respectiv de săvârșirea infracțiunilor de propagandă de tip fascist și antisemit, încercând să susțină aceasta prin participările reprezentanților TPT la comemorarea unor lideri legionari precum Corneliu Codreanu sau Horia Sima, dar și prin simpla prezență între întemeietorii partidului a unor vechi fruntași legionari, fiind exemplificat în acest sens comandantul legionar Gheorghe Grecu, fost deținut politic și cetățean SUA, decedat în ianuarie 2012.

Reprezentanții TPT au arătat organelor de cercetare penală că însăși instanța Tribunalului București a constatat, în sentința amintită, că argumentele procuraturii enumerate mai sus nu pot da temeinicie acuzațiilor de fascism și antisemitism, în condițiile în care, în cei 20 de ani de existență, conducerea TPT nu a utilizat niciodată formule antisemite și s-a declarat permanent în favoarea statului de drept, iar Mișcării Legionare nu i s-a stabilit caracterul fascist nici la Tribunalul de la Nurnberg și nici la alte instanțe internaționale.

Cercetarea penală a liderilor TPT a debutat aproape concomitent cu deschidera unui noi dosar de dizolvare deschis de același prim-procuror Budăi, de la Parchetul București, de astă dată pe Legea 14/2003 a partidelor politice, care la alininatele 46-48 prevede dizolvarea pe cale legală a partidelor care nu obțin 50000 voturi la alegeri.

De remarcat că acțiunea a fost demarată fără a se fi încheiat cealaltă acțiune de dizolvare, în care procurorii au făcut apel, TPT fiind practic singurul partid de după 1989 împotriva căruia s-au deschis concomitent două acțiuni de desființare.

La această oră, reprezentanții TPT au depus întâmpinare și au declarat că vor demonstra instanței impedimentele și tracasările la care au fost supuși de-a lungul anilor de autorități, acțiuni care le-au adus grave prejudicii de imagine și au descurajat implicarea multor susținători și membri, secretariatul partidului dispunând de probe adunate de-a lungul anilor în acest sens.

De altfel, TPT s-a mai confruntat în 2007, pe când se numea "Pentru Patrie" cu un proces de dizolvare identic, instanța Tribunalului București respingând în noiembrie 2008 acțiunea procuraturii și decizând că organizația politică poate să continue să funcționeze legal.

De asemenea, reprezentanții TPT și-au manifestat suspiciunea că și controalele financiare desfășurate în această perioadă ar putea avea legătură cu loviturile concertate la care partidul este supus de forțe care se pare că îi doresc dispariția cu orice preț.

Contactat telefonic, Florin Dobrescu, președintele executiv al TPT a declarat că liderii organizației nu se vor lăsa impresionați de aceste lovituri concertate, afirmând că au încredere în actul de justiție și că acțiunile menite să distrugă TPT nu îi vor opri din drumul trasat de înaintașii lor, acela al construirii unei țări ca soarele sfânt de pe cer.

De Adrian Petreanu - Buciumul

Trackback

Trackback URL for this entry: http://miscarea.net/geek/trackback.php?id=20130716043631450

No trackback comments for this entry.