Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Thursday, February 22 2018 @ 07:19 AM MST

LA CHIȘINĂU A FOST INAUGURAT MONUMENTUL IN MEMORIA VICTIMELOR DEPORTĂRILOR STALINISTE

Astăzi, 23 august, a avut loc inaugurarea Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. Acesta este amplasat în scuarul Gării Feroviare din Chișinău și a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălțime, 12 metri lungime și cântărește circa 15 tone.

Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus și au durat circa 6 luni, informează UNIMEDIA.

"Asa a fost să fie ca acest proiect să fie nu doar un proiect al Primăriei, ci si un proiect de familie. 23 august 1939 a fost o zi neagră în istoria omenirii si a Basarabiei. Astăzi scriem o pagină albă în istoria noastră. Este o zi albă în orasul nostru si o facem pentru un viitor alb în orasul nostru", a declarat edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

La eveniment a participat compozitorul Eugen Doga, politicianul Eugen Tomac, scriitorul Nicolae Dabija, cântăretul Cristi Aldea-Teodorovici si liberalul Mihai Ghimpu.

"Dacă privim acest monument vom vedea că este victoria noastră asupra celor care ne-au ocupat, care ne-au luat limba, mama, patria si posibilitatea de a avea o viată frumoasă. Schimbarea depinde de noi. Mă bucur că am reusit să îndeplinim dorinta fratelui meu", a spus Ghimpu.

Piatra de temelie a monumentului a fost instalată încă în anul 1990, la inițiativa unui grup de foști deportați, în frunte cu Gheorghe Ghimpu, iar Chișinăul a așteptat mai bine de 23 de ani acest eveniment.

Monumentul victimelor represiunilor staliniste a fost așteptat de mai mulți ani, fiind un simbol al durerii suportate de mii de moldoveni care au fost deportați în anii '40 -'50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duși cu forța în Siberia și Kazakhstan, a pornit anume din fața Gării Feroviare din Chișinău.

Evenimentul a avut loc în ziua când s-au împlinit 74 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, așa-zisul pact de "neagresiune" prin care Germania și Rusia și-au împărțit zonele de influență în regiune, iar în consecință Basarabia, la acea vreme parte componentă a României a fost alipită imperiului sovietic. În această zi întreaga Europă comemorează victimele stalinismului și nazismului.

UNIMEDIA

Trackback

Trackback URL for this entry: http://miscarea.net/geek/trackback.php?id=20130825052947776

No trackback comments for this entry.