Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Sunday, February 25 2018 @ 06:15 PM MST

Tortionarul Florin Cormos: Eu la două - trei zile trebuia să omor un detinut ca să fie adevărat ce mi se impută

Florian Cormos, tortionarul pentru care IICCMER cere urmărirea penală pentru infractiuni contra umanitătii, a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că ar fi trebuit să omoare un detinut la două - trei zile pentru a fi adevărat ce i se impută si că detinutii mureau înainte să ajungă în lagăr.
Florian Cormos, care a condus lagărul Columbia de la Cernavodă în perioada 20 decembrie 1952 - 17 aprilie 1953, a declarat că nu are regrete, pentru că nu a făcut nimic în afară de ce era prevăzut în regulament.
"În regulament chiar spune că trebuie să ai un comportament normal. Dar se întâmpla să îi mai dai o palmă. Dar să vii să-l omori, să-l chinui...Dar ce-am fost eu? Organ de Securitate?", a declarat Cormos.
El a precizat că a condus lagărul Columbia de la Cernavodă timp de trei luni si nici nu a avut timp să cunoască santierul.
"Veneau cei epuizati. Toti cei epuizati de la cele sapte colonii eu trebuia să îi primesc la Cernavodă. Cum să nu moară? Mureau si pe drum. Să zicem că veneau de la Nazarcea ... pe drum mureau. Păi i-am omorât eu? (...) Dintre toti comandantii, numai pe Cormos îl găseste. Eu la două, trei zile trebuia să omor un detinut ca să fie adevărat ce mi se impută", a mai spus tortionarul.Întrebat dacă au murit detinuti la Columbia în perioada în care el a fost comandant, Cormos a confirmat acest lucru, precizând că a si anuntat autoritătile de la Bucuresti.
"Au murit. A venit doctorul. Am anuntat Bucurestiul: "Veniti să vedeti!". V-am spus, au murit pe drum. Asta a fost problema, că îi adunau acolo de la alte colonii", a mai spus el.
Tortionarul a mai recunoscut si faptul că celor care nu reuseau să îsi facă norma li se tăia ratia, acest lucru făcându-se din ordinul ministrului.
"Ministrul a dat acel ordin, nu cred că s-a mai dat asa ordin. Se lua de la cel care nu îsi îndeplinea norma si se dădea la cel care si-o făcea. Ăla la 4.000, ălălat la 3.000 si ălălalt la 2.000 de calorii. Ce să iasă de aici? Nu iese genocid? Eu nu l-am aplicat, că nu aveam posibilitate. Nu aveam bucătărie. De ce când am stat la femei una nu a stat la spital? A venit ministrul si i-am zis: "Cu femeile nu se face Canalul. Se poate cu lopata, roaba si scândura să lucreze o femeie?" I-am spus să se desfiinteze. Eu i-am zis că am învătat asta de la lucru, că de la lucru am plecat. Mâinile îmi erau ca scoarta. Nu mai spun că patru ani am fost slugă la maghiar, în Ungaria, de la 14 la 18 ani unde m-au găsit trupele române", a adăugat Cormos.
Întrebat dacă trata diferit detinutii politici, el a precizat că nu a avut astfel de detinuti.
Florian Cormos spune că a făcut tot ce a putut pentru detinutii epuizati, 40 dintre ei fiind în infirmerii, tratati de medici.
"Am chemat doctorul. Le dădea îngrijiri. Doctorul a zis: "Cât am putut, le-am dat, dar ce să fac?!" La proces l-am chemat pe Pavel Stefan, ministrul (ministru de Interne între 1952 si 1957, n.r.). L-a chemat în instantă. Am zis să-l cheme, că el a dat toate ordinele. Instanta i-a spus: Acuzatul vă pune în sarcină ordinele pe care le-ati emis. Pavel Stefan a răspuns: "Toate ordinele au fost în conformitate cu principiile socialismului". "Minte! Minte!", am strigat eu. A tăcut din gură domnul ministru. Să căutati actul ăsta. La Ficior actul ăsta îi mai bun", a mai spus Cormos.
Acesta a negat că ar fi dat declaratii, chiar si atunci când i s-a citat dintr-o declaratie care apare în dosarul întocmit în timpul anchetei, când Cormos spunea că: "În dorintă de a mări randamentul în productie am trecut peste prevederile legii si am bătut câtiva detinuti".
"(Izbucnese în râs, n.red) Dacă i-as fi bătut acuma". Probabil mi-a scăpat. Eu m-am rugat si am jurat că nu am dat nici o palmă la un detinut pentru că nu am avut timp", a spus acesta pentru gandul.info, recunoscând însă că a trimis detinuti la carceră atunci când subofiterii sau cei resposabili comunicau că acestia erau recalcitranti cu cadrele, nu îndeplineau normele sau un detinut îl bătea pe un altul.
Întrebat dacă în ianuarie - februarie 1953 îi trimitea la carceră în ger si frig, acesta a replicat că nu era chiar asa frig.
"Nu era asa frig. Asa o fost. Alea nu trebuiau încălzite. Da eu la Jilava cum am stat? (...) Da' ce trebuie mai mare carceră ca butoaiele ale de ciment? Trebuie mai mare carceră? (...) Păi asta era din lemn, aia era din zid. (râde din nou, n.red) Eu am stat la Jilava în carceră, pe ciment, pe nimic", a mai spus acesta.
Mărturia unui detinut, Chiorean Gheorghe, potrivit căreia: "Domnul commandant Cormos m-a bătut în poartă până ce am lesinat si mi-a zis: "Ai să mergi la muncă pe santieră fără mâncare si fără odihnă", l-a făcut pe Cormos să râdă.
"Ha, ha, ha! Da' puteam eu să fac asa ceva? Toate, toate sunt". Astea erau oarecum spuse în asa fel încât să mă acuze. Dacă erau scrise erau suficient. Nu umblau după martori", a mai spus el.
Acesta nu neagă că ar mai fi lovit detinutii, însă, spune el, faptul că le-a mai dat câte o palmă nu înseamnă că i-a omorât.
"Da, posibil să fi spus. Si ce? Că am dat o palmă la detinuti, da' i-am omorât? Da' i-am omorât cum spun acolo? Eu am spus că eu acolo nu aveam timp de asa ceva. Mă ocupam să cunosc unitatea si colonia", a mai spus Florian Comos, precizând că după '90 nu s-a mai întâlnit cu niciun detinut.
"Eu vă spun că totul a fost pus la cale... Ministerul de Interne a fost pus să facă niste dosare. S-a pus problema drepturilor omului. Si asa au făcut dosarele. Mare problemă pentru doi securisti să facă asa ceva", a mai spus Comos.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Florian Cormos, fost comandant al Coloniei de muncă Cernavodă, pentru inffractiuni contra umanitătii, acesta fiind al treilea tortionar pentru care IICCMER sesizează procurorii.

"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a solicitat astăzi, 11 februarie 2014, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie, începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă, pentru săvârsirea de infractiuni contra umanitătii. Căpitanul în rezervă Florian Cormos, astăzi 87 de ani, a săvârsit, din punctul de vedere al Institutului, infractiuni contra umanitătii, în legătură cu persoanele internate administrativ si condamnatii aflati în exercitarea pedepselor privative de libertate, fapte prevăzute si sanctionate de Codul penal actual, articolul 439 alineatul 1, litera j", a declarat marti, presedintelui executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
El a precizat că acesta este al patrulea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist, după Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, în cazul cărora a fost deja începută urmărirea penală, si Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013.
Căpitanul în rezervă Florian Cormos a detinut functia de comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă în perioada 20 decembrie 1952 - 17 aprilie 1953.
Andrei Muraru a precizat că IICCMER are dovezi clare că Florian Cormos a impus un regim de exterminare al celor internati administrativ si al condamnatilor aflati în executarea pedepselor privative de libertate, în cele patru luni în care a condus Colonia de muncă de la Cernavodă fiind înregistrate 115 decese.
De asemenea, în timpul în care Florian Cormos a condus Colonia de muncă a fost întregistrat si un număr mare de infirmităti permanente.
În aprilie 2013, IICCMER a anuntat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natură penală comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării functiilor în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor în cauză.
Mediafax

Trackback

Trackback URL for this entry: http://miscarea.net/geek/trackback.php?id=20140211155318977

No trackback comments for this entry.