Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Sunday, February 25 2018 @ 06:20 PM MST

Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

HAIG ACTERIAN de Cornel Nicolau

Daca ar fi trait si azi, la data de 4 Martie ar fi implinit varsta de 90 de ani. Dar destinul sau, cu largul concurs al contemporanilor, a vrut sa nu o atinga nici pe cea de 40.

Haig Acterian s'a nascut in al 4-lea an al acestui veac, intr-o familie din mica comunitate armeneasca din Constanta. Primul venit pe lume (a mai avut un frate si o sora), s'a dovedit a fi daruit de la Dumnezeu cu multe talente. Precocitatea sa muzicala si vocea de exceptie, pareau al destina unei cariere in opera, ca tenor liric. Urmeaza la Bucuresti liceul "Spiru Haret" si, in perioada pregatirii examenului de Conservator, unii pedagogi opineaza ca vocea nu-i va rezista. Teatrul fiind totusi marea sa pasiune se inscrie la "Conservatorul de Arta Dramatica" (la clasa Luciei Sturza Bulandra) pe care o absolva cu brio. I se oferiseră numeroase roluri in montarile companiei "Bulandra" iar examenul de ultimul an, sustinut pe scena "Teatrului National" cu piesa "Mesterul Manole" de Adrian Marin a fost un triumf.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

CONSTANTIN-AUREL DRAGODAN de Mihai Rădulescu

"Constantin-Aurel Dragodan s'a născut la 5 Octombrie 1919 în Alexandria, judetul Teleorman. Studiile liceale le-a făcut în Alexandria si Turnu-Măgurele, iar în momentul arestării era student al Facultătii de drept din Bucuresti.
A fost detinut politic, condamnat în 1942 la 25 de ani muncă silnică pentru activitate interzisă în cadrul organizatiei de tineret "Frătia de Cruce". In timpul lungii sale detentii de 22 de ani, Constantin-Aurel Dragodan a trecut prin numeroase închisori: Jilava, Văcăresti, Aiud, Alba-Iulia, Pitesti, Târgu-Ocna (unde a contribuit prin atitudinea lui demnă si prin proteste vehemente, la esuarea "reeducarii" initiate de P.C.R. chiar in acest penitenciar - sanatoriu), Caransebes etc.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

PETRE ȚUȚEA de Nicolae Niță

Nascut la 6 Octombrie 1902 in satul Boteni, Muscel, dintr'o familie de preot. Studii la liceul "Neagoe Basarab"din Campulung, "Gh. Baritiu" din Cluj; Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea "Humbold"din Berlin unde studiaza formele de guvernamant. Discipol al lui Nae Ionescu. Colaboreaza la diverse publicatii nationaliste, in special la ziarul "Cuvantul" condus de Nae Ionescu, ziar de mare factura intelectuala, alaturi de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi, multi alti intelectuali facand parte din generatia legionara, unde scrie numeroase articole de substanta, studii de economie si politica.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

SAVANTUL, CĂRTURARUL SI LUPTĂTORUL NAȚIONALIST GHEORGHE G. LONGINESCU de Nicolae Niță

SAVANTUL, CĂRTURARUL SI LUPTĂTORUL NATIONALIST

Din noianul de intuneric patronat de regimul comunist asupra culturii aproape 50 de ani, scoatem astazi la iveala numele unui important cercetator roman, ingropat de meandrele politice ale fostului regim criminal comunist.
Facem lumina si dreptate asupra unei importante personalitati care a depus tot sufletul si toata osteneala sa in folosul Stiintei si Neamului Romanesc, personalitate savanta de prim rang pe podiumul culturii nationale.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

VICTOR CORBUȚ de Nicolae Niță

Nascut la 16 Martie 1914 in com. Ceica, judetul Bihor. Fondator al revistei "Strajerul" aparuta la Oradea in cursul anilor 1935-1936 (impreuna cu decemvirul Iosif Bozantan, asasinat la 29-30 Noembrie 1938 in padurea Tancabesti alaturi de Corneliu Zelea Codreanu si alti conducatori legionari).
Arestat impreuna cu alte mii de legionari dupa instalarea dictaturii carliste la putere si instaurarea regimului de teroare si prigonire a Miscarii Legionare, reuseste sa scape din marele pogrom abatut asupra Legiunii la 21-22 Septembrie 1939 si sa se elibereze din inchisorile "regale" în anul 1940, dupa victorioasa revolutie legionara si alungarea regelui tradator Carol al II-lea dela conducere.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

MIRCEA ELIADE de Nicolae Niță

S'a nascut la 28 Februarie 1907 in Bucuresti. Studiile primare le face in orasul natal; secundare in cadrul liceului "Spiru Haret"; superioare in cadrul Universitatii Bucuresti, unde studiaza filosofia, si Calcutta (India), intre Decembrie 1928 si Decembrie 1931, unde ia cursuri dela renumitii filozofi Rabindranath Tagore si Surendranata Dasgupta despre istoria religiilor si a filozofiei indiene.
Si-a facut debutul literar cu povestirea fantastica "Cum am descoperit piatra filosofului", publicata la varsta de 14 ani in "Ziarul Stiintelor Populare" din Bucuresti, lucrare premiata de comitetul de conducere al ziarului.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

EMIL CIORAN de Nicolae Niță

S'a născut la 8 Aprilie 1911 în comuna Răsinari de lângă Sibiu, din familie de preot. Clasele primare le face în comuna natală, după care urmează liceul "Gh. Lazăr" din Sibiu începând cu anul 1924. Studii universitare în cadrul Facultătii de Litere si Filozofie din Bucuresti (1928- 1932) pe care o absolvă cu o teză de licentă tratând institutionalismul bergsonian.
Bursier al Fundatiei Humboldt la Berlin timp de doi ani (1933-1935), la finele studiilor se reîntoarce în tară, unde functionează ca profesor de filozofie la liceul "Andrei Saguna" din Brasov timp de un an (1936).
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

Prof. Univ. TRAIAN BRĂILEANU (1882-1947)

Nascut la 14 Septembrie 1882 in Bilca, langa Radauti (Bucovina), Traian Braileanu si-a facut studiile universitare la Cernauti (doctorat 1908) si Viena.
Unul dintre cei mai mari sociologi romani, a fost profesor de Sociologie, Politica si Istoria Filozofiei la Universitatea din Cernauti intre anii 1920-1940.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

ION BARBU de Nicolae Niță

Poet (pe numele sau adevarat Dan Barbilian), s'a nascut la 15 Martie 1895 in Campulung Muscel. O parte din clasele primare le face in orasul natal, continuate la Damienesti (jud. Roman) si Stalpeni (jud. Muscel). Din 1906, studii liceale la Pitesti, Campulung si Bucuresti. Terminand studiile liceale, dupa luarea bacalaureatului in 1914, se inscrie la Facultatea de Stiinte din Bucuresti de unde isi ia licenta in matematici. Din Octombrie 1926, Asistent la catedra de geometrie analitica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

TRAIAN POPESCU de Nicolae Niță

Fost Vicepresedinte al Societatii Filatelice Romane; fost referent in Directia Acordurilor Comerciale din Ministerul Comertului (1938). In cadrul Statului National-Legionar (1940-'41), insarcinat cu organizarea Serviciului Comisiilor de Romanizare; fost atasat comercial al Agentiei Economice Romane la Istanbul si sef al Agentiei Comerciale Romane de pe langa Legatia Romaniei in Slovacia, Bratislava (1943-1945).

Mare gazetar si publicist, Traian Popescu s'a nascut la 21 Iunie 1910 la Craiova, din familie de origine gorjana, stabilindu-se din anul 1919 in capitala tarii, Bucuresti, unde urmeaza clasele primare si secundare.