Mișcarea Legionară / Legiunea "Arhanghelul Mihail"

Bine ati venit Mișcarea Legionară
Thursday, February 22 2018 @ 07:23 AM MST

Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

Praznicul Invierii

Odată cu venirea primăverii întreaga natură își îmbracă haina verde de sărbătoare. Din nou impulsul de viață al firii, după puținul timp de vegetare, își ia avântul său primenitor. Omul însuși, ca parte integrantă a naturii, ia parte la noul ritm de viață, prin dife­ritele munci ale câmpului, pentru nevoile materiale viitoare. Dar dincolo de bucuriile redeșteptării naturii cu atâtea legitime năzuinți, speranțe și bucurii pentru om, Creatorul i-a orânduit și o altă sărbătoare cu mult mai adânci înțelesuri și rosturi: aceia a învierii Mântuitorului Iisus.

Prin actul învierii, Mântuitorul nu numai că săvârșește marea biruință asupra morții, pecetluind definitiv dumnezeirea sa și în­ treaga învățătură creștină, dar aprinde în suflete cel mai măreț dor al omului: dorul mântuirii sale. învierea este gajul indiscutabil al reînvierii noastre în viața viitoare. De aci pornește marea însu­ flețire a primilor creștini, ale căror manifestări nu cunosc nici o piedică; de aci eroismul dus până la jertfă al atâtor mucenici; de aci certitudinea invincibilă a îndeplinirii Lumii făgăduite; și de aci întreg procesul de transfigurare a omului creștin, timp de atâtea veacuri, atunci când în duh nou și curat el participă la marele praznic al învierii.

Este, fără îndoială, cel mai măreț prilej de reculegere, de reflexiune și de orientare al omului. El ne duce cu gândul la cea mai mare cotitură a istoriei, dela care întreaga față a lumii ia altă des­fășurare. E momentul crucial din viața omenirii, când catapeteasma vechilor așezări omenești cu inechitățile ei se frânge, punându-se noui temelii ancorate în forța de granit a credinței în minunea învierii. Prin aceasta centrul de greutate al preocupărilor omenești se schimbă, dela exterior spre interiorul omului, dela cele mate­ riale spre cele spirituale, și dela cele vremelnice spre cele veșnice.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

HRISTOS A INVIAT! de Vasile Militaru

Hristos a Inviat! Ce vorbă Sfântă!
Iti simti de lacrimi calde ochii uzi
Si'n suflet parca serafimii-ti cântă
De câte ori crestine o auzi.

Hristos a Inviat în firul ierbii,
A înviat Hristos în Adevăr;
In poienita'n care zburdă cerbii,
In florile de piersec si de măr.

In stupii de albină fără gres,
In vântul care suflă mângâios
In ramura'nflorită de cires
Dar vai, în suflet ti-a'nviat Hristos?

Ai cântărit cu mintea ta crestine
Cât bine ai făcut sub cer umblând,
Te simti măcar acum pornit spre bine
Măcar acum te simti mai bun, mai blând?

Simti tu topită'n suflet vechea ură?
Mai vrei pieirea celui plin de Har?
Ti-ai pus zăvor pe bârfitoarea-ti gură?
Iubirea pentru semeni o simti jar?
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

HRISTOS A INVIAT de Alexandrina Isac

Versuri din Exil

Plâng amurgurile serii, picături mari de lumină
Intunericul se lasă peste frunti care se'nchină,
Și'n tăcerea grea de piatră, peste sufletele triste,
Noaptea scutură fiorii unor gânduri pesimiste.

In căminele de veacuri, pe-un pământ sfințit cu sânge
Stau de strajă sărăcia și răbdarea ce se strânge.
Șoaptele's rostite'n taină, pe covor de lacrimi grele,
Cu speranțe spulberate; viața-i goală fără ele.

Palid pâlpâie'ntre buze ruga plină de mistere,
Căci credinta mai rămâne singura lor mângâiere.
Este noaptea Învierii, după Patimile Sfinte,
Cu slăvitele prohoduri, Cel mai Sfânt dintre Morminte.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

DESPRE SFÂNTUL NICOLAE

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).

Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.

Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s'a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s'a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

Ziua Sfântului Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit pe data de 6 Decembrie.
Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximilian. Mai întâi a strălucit prin viețuire călugărească; iar pentru viața lui îmbunătățită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credința în Hristos a fost prins de mai-marii cetății, a fost bătut și chinuit, apoi aruncat în temniță, împreună cu alți creștini. Când marele și binecredinciosul împărat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, împărat al romanilor, au fost eliberați din legături toți cei închiși și, odată cu aceștia, și Sfântul Nicolae, care s'a dus în Mira. Nu după multă vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintâi sinod de la Niceea, la care a luat parte și minunatul Nicolae.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

IN SLUJBA DOMNULUI de George Gregorian

Eu umblu în slujba Părintelui meu.
Nu-I caut auzul în roata de sfinti;
Departe de pragul lăptos de arginti
Il tremur în soapte, urmându-L mereu.

Pe mine mă chiamă din porti de rubin
In zori când coboară să-si vadă săracii
El rândue lanuri, eu legăn copacii
Pe căile arse de vis si de chin.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

ARHANGHELUL de Constantin Goran

Strălucitor ca sabia de foc
Cu trâmbită de aur, din vecie,
El sună si vesteste tuturor,
Că Domnul iar pe nori are să vie...

Că într'un ceas, când nimenea nu stie
Va isbucni furtuna de apoi;
Va străluci în slavă chipul crucii
Si... Domnul... Domnul... va veni la noi...
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

PAȘTELE GÂNDULUI ȘI CELELALTE PAȘTE de Nae Ionescu

Ziarul CUVÂNTUL, 1 Mai 1932

Nu stiu cum s'ar putea mai bine praznui Pastele. Probabil că trăindu-le. Dar asta e din ce in ce mai greu. Pentru cei mai multi dintre noi. A trai pastele- asta presupune a te duce la biserica; a te ruga acolo; a te supune - ceară moale si receptiva - tuturor sugestiilor transcendentii; a te pregati pentru coborîrea harului, lasandu-te purtat pe unda calda si invaluitoare a cultului - minunata propedeutică la deschiderea cerurilor. Inteleg insa ca asta nu se mai poate. Asupra tuturor acestor amanunte si momente noi am gandit; noi, parintii nostri, parintii parintilor nostri; de patrusute de ani incoace; sau noi singuri cu mintea acestor patrusute de ani. Iar gandul omoara viata - ori de cate ori, orgolios, se ridica deasupra ei, voind sa o stapaneasca in loc de a i se supune si a o sluji.
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

SĂ MĂRTURISIM PAȘTELE de Nae Ionescu

Ziarul "CUVÂNTUL", 12 Aprilie 1931

,,Savarsitu-s'au!" Cerul si pamantul, iarăsi împreună, pentru cea dintâia oară dela păcatul vechiului Adam, si-au tipat în noapte durerea: ,,astăzi s'a spânzurat pre lemn Cela ce spânzură pământul pre ape..."; si s'a spintecat catapeteasma bisericii.
Ce cald si greu e aerul in noaptea asta! Cald si greu de rugaciune. Caci chiar daca noi nu ne mai rugam, undeva canta pentru noi ingerii si se roaga sfintii. Pentru noi; pentru pacatele noastre; pentru neîntelegerea si împietrirea noastra, care e cel mai greu pacat. Stau numai si companesc ce lipsa de raport e intre noi si vremuri. Si cum trecem cu ochii inchisi pe lângă portile împărătesti ale mântuirii! Cum? Reculegerea noastra, a tuturor, sa fie mai putin însemnata decat o schimbare de guvern? Mintea noastra nu ar fi fost mai clara, sufletul nostru nu ar fi fost mai ferm, dragostea noastra nu ar fi fost mai larga si hotărîrea noastra nu ar fi fost mai rodnica dupa o saptamana de cufundare în noi insine?
Trimite stirea unui prieten Vezi Versiunea pentru Imprimanta

Predica de Crăciun de Pr. Constantin Voicescu

În numele Tatălui, al Fiului si al Sfântului Duh. Amin.

Iubitii mei,

Respiram aceasta atmosfera de praznic luminos, proprie Craciunului, o atmosfera de bucurie, o atmosfera de pace si de taina reala, sau de tainica realitate. E necesara pentru noi, iubitii mei, prezentarea evenimentelor petrecute acum aproape doua mii de ani. E necesara, pentru ca nimeni sa nu fie lipsit de bunele vestiri facute de Biserica în aceste zile ale Craciunului. E bine sa stim ca atunci a fost marcat cel mai de seama eveniment din istoria lumii. De atunci se numara si anii, nu? Noi zicem: "atâtia ani de la Hristos"; în regimul trecut se spunea "al erei noastre", dar nimeni nu se întreba care este era aceasta a noastra: era crestina ! Anii se numara înainte si dupa Hristos.

VORBE INȚELEPTE

+ Este neînchipuit de mare nepotrivire între ce cer oamenii de la Dumnezeu si între ce cere Dumnezeu oamenilor. + E bine ca povătuitorii să grăiască totdeauna din constiinta slujirii lui Hristos, ca in fata lui Hristos si atunci vor fi blânzi întru dojană si smeriti întru mustrare. (Pr. Arsenie BOCA)

VORBE INȚELEPTE

+ Cât asculti de Dumnezeu, atât ascultă si Dumnezeu de tine. (Pr. Arsenie BOCA)