CINCI ANI DELA MOARTEA LUI HORIA SIMA
de Traian Golea

 

La 25 Mai anul acesta s'au împlinit cinci ani de la moartea lui Horia Sima, urmasul lui Corneliu Zelea Codreanu la conducerea Miscarii Legionare din 1940 pana în 1993. S'a nascut la 3 Iulie 1907 în comuna Mandra, judetul Fagaras. Ca studii, a fost licentiat în litere si filozofie, si a functionat ca profesor la liceul din Lugoj. A intrat în Miscarea Legionara imediat dupa înfiintarea ei în 1927. In 1937 era seful regiunii Banat.

Dupa arestarea Capitanului în 1938 în Martie a facut parte din Comandamentul Miscarii impreuna cu Alecu Cantacuzino, Prof. Vasile Christescu, Alexandru Popovici si altii. Rand pe rand au cazut toti cei din Comandament pana la el, Horia Sima, care într'un an de zile prin echipa lui Miti Dumitrescu a reusit sa-l pedepseasca pe Armand Calinescu, si înca într'un an sa-l alunge din tara pe capul tuturor rautatilor care s'au abatut asupra neamului romanesc pana In 1940, Carol al II-lea. Politia avea ordin sa traga în el, fara nici o somatie, oriunde-l va zari. Iscusinta, norocul si mana lui Dumnezeu l-au ocrotit si ajutat sa refaca Miscarea Legionara din resturile ramase neucise de Carol al II-lea si camarila sa, pe care apoi a condus-o timp de 53 de ani, pana cand a inchis ochii, la 25 Mai 1993.

In 1937 In Februarie a avut loc în Bucuresti inmormantarea martirilor legionari Ion Mota si Vasile Marin. Multimea de legionari participanti la cortegiul mortuar cat si disciplina impecabila pe care au observat-o participantii la acest maret eveniment din istoria Miscarii Legioare, i-a impresionat profund atat pe prieteni cat si pe dusamani.

Au urmat apoi alegerile generale din Decembrie al aceluias an, în care Miscarea Legionara a castigat, dupa comunicatul oficial, 500.000 voturi, plasandu-se al treelea partid politic dupa Liberali si Taranisti, avand castigate 16% din electorat, dar dupa marturisirea lui Eugen Christescu, fost sef al Serviciului Secret Roman, In memoriile sale spune ca M.L. a castigat de fapt 800.000 voturi, si nu 500.000, (300.000 de voturi fiindu-i furate de catre Liberalii care au organizat alegerile), devenind astfel cea mai puternica formatie politica din Romania. Impresionanta demonstratie din Februarie 1937, urmata de rezultatul alegerilor din Decembrie, a fost ultimul semnal de alarma pentru toti conspiratorii anti-crestini si anti-nationali care-i obliga la o decizie: ori Il elimina pe Codreanu si întreaga elita legionara si cu asta sa termine cu Miscarea legionara, ori le-a sunat lor ceasul.

La 30 Novembrie 1938, in noaptea Sfantului Andrei, Corneliu Zelea Codreanu împreuna cu 13 camarazi ai sai au fost mai întai omoriti prin strangulare, dupa ritualul talmudic, apoi împuscati în ceafa. Pe urma au fost aruncati într'o groapa adanca si peste corpurile lor s'a turnat cateva bidoane cu acid sulfuric pentru a-i desfigura ca nimeni sa nu-i mai poata recunoaste. O placa de beton de 30 tone a fost turnata [peste ei, ca nimeni sa nu-i mai poata descoperi si astfel sa li se stearga orice urma despre existenta lor fizica si apoi prin uitare sa fie stersi si din istoria neamului romanesc. Armand Calinescu, primul sluga al lui Carol al II-lea si calaul principal în asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, a declarat presei franceze ca problema Garzii de Fier in Romania este rezolvata definitiv.

La mai putin de un an de la uciderea lui Corneliu Codreanu acest calau al lui Codreanu, Armand Calinescu, a fost pedepsit de o echipa de legionari. 13 Ian. 1941: Parastasul Mota-Marin, Casa Verde, BucurestiIn cea mai crunta prigoana impotriva legionarilor, Horia Sima reuseste sa reorganizeze Miscarea Legionara si dupa un alt an îl alunga de pe tronul Romaniei pe Carol al II-lea, cel care a fost seful conspiratiei anti-crestine si anti-nationale din Romania si pune bazele statului national legionar.

In Ianuarie 1941 Miscarea legionara, printr'o vicleana lovitura de stat a lui Antonescu, actiune în care a avut sprijinul armatei germane stationata in Romania, a fost Indepartata de la guvernare. Horia Sima si cu mai multi alti legionari s'au refugiat în Germania. Antonescu a primit promisiunea de ajutor al trupelor germane conditionat de angajamentul de onoare al lui Antonescu ca legionarii vor fi liberi, nu vor fi urmariti. Din momentul in care Antonescu a putut face publica promisiunea de sustinere a sa de catre armata germana, a dat ordin armatei romane sa traga in legionari. Asa si-a respectat cuvantul de onoare Generalul Antonescu: si-a putut pastra calitatea de sef al statului cu ajutorul unei armate straine si si-a calcat cuvantul de onoare ce l-a dat lui Hitler, acela de a nu-i pune in urmarire politieneasca pe legionnari, imediat dupa rostirea lui.

Patru ani mai tarziu, cand rolul sau s'a terminat, Antonescu a fost arestat de catre aceeasi oligarhie oblojita pana In 1940 de Carol al II-lea si preluata apoi In continuare sub ocrotirea sa. De altfel, acesta a fost singurul motiv pentru care Carol al II-lea l-a ales pe Antonescu sa-i urmeze la conducerea statului si nu un alt general sau politician. Obligatie ce decurgea de la sine din aceasta sarcina era de a persecuta în continuare Miscarea Legionara. Dupa arestare Antonescu a fost predat acelora care întruchipau conspiratia anti-crestina si anti-nationala condusi de dezertorul Bodnaras. Miscarea Legionara a ajuns din nou în închisori si'n lagarele de exterminare.

Dupa defectiunea din 23 August de la Bucuresti, în Germania legionarii sunt scosi din lagare si rugati sa formeze un guvern national pentru a continua lupta impotriva comunismului. Horia Sima a facut atunci guvernul de la Viena si a organizat o armata nationala, pentru a spala rusinea tradarii din 23 August de catre Romania. Din acest episod din istoria Romaniei, formarea Guvernului National de la Viena, ca o urmare majora in desfasurarea evenimentelor în tara ocupata de comunisti, o constitue parasutarile si infiltrarile spre tara de elemente pregatite politic, militar si tehnic, infiltrari care au pus bazele rezistentei armate anti-comuniste in Romania.

Apoi, prin interventii diplomatice, în 1945 la Nuremberg Miscarea legionara este absolvita de orice urmarire pentru crime de razboi. Mai mult, Horia Sima intra in colaborare cu puterile vestice si angajeaza Miscarea cu fortele NATO-ului la lupta impotriva comunismului prin parasutarea echipelor de legionari in tara, unde trebuiau sa invigoreze spiritul combativ al rezistentei cat speranta in eliberarea tarii.

Cat a reusit Corneliu Codreanu si apoi urmasul sau Horia Sima sa formeze "omul nou" legionar, soldatul fara preget al cauzei nationale, eroul muncii, al corectitudinii si al dreptatii sociale, chemat odata si odata sa preia destinele neamului romanesc, ne-o marturiseste avocatul evreu Blatt, asociat la Comitetul Central al PCR-ului pentru chestiuni juridice de mare pondere politica. In sedinta CC imediat dupa izbucnirea revolutiei in Ungaria, Blatt a facut o scrutare a situatiei din Romania prin prisma unei eventuale isbucniri de revolutie si la noi.

Ce a spus Blatt in acea sedinta a CC (citez din articolul "Pe marginea procesului Noica-Pilat", a lui Ion Boieru din Cuvantul Romanesc, Martie 1998):

"... ei (legionarii) sunt primii care sa intre în atentia noastra, caci sunt cei mai periculosi adversari ai regimului nostru, desi au fost peste 15.000 dintre ei arestati si condamnati, "...ei (legionarii) au dominat întreaga suflare romaneasca a închisorilor prin darzenia lor, prin întreg comportamentul lor si prin spiritul de rezistenta morala pe care l-au raspandit In toata lumea detinutilor politici. Adaug ca si coreligionarii mei evrei, printre care si unii rabini mai tineri, au fost cuceriti sufleteste de tinuta legionarilor fata de ei... Si acesti legionari erau netematori de comunisti si de adversitatea lor. Unii dintre legionarii condamnati au iesit afara si comportamentul lor a ramas acelas, fara frica, de sfidare fata de regim si plini de speranta ca regimul se va prabusi." Cu niciun cuvant în întreg raportul sau, dl Blatt nu aminteste nici o alta formatie politica care sa-i fi determinat pe comunisti sa-i considere cat de cat periculosi pentru regim. Rezistenta romana a fost axata pe legionari si ei au fost fructul scolii legionare a lui Corneliu Zelea Codreanu si continuata de Horia Sima.

Horia Sima a scris zeci de carti de doctrina legionara, studii politice si memorialistica, iar activitatea sa publicistica a aparut acum 3 ani în editura "Colectia Omul Nou" din Miami Beach, Florida, in 7 volume cartonate, insumand 3.500 pagini.

"A Treia Forta Internationala ", cu ramificatii în aproape toate tarile europene, o miscare nationala care se inspira din doctrina legionara si care a tradus în limba engleza pana în prezent "Istoria Miscarii Legionare" de Horia Sima, si "Carticica Sefului de Cuib ", de C.Z.C., încheie prefata acestei ultime carti cu fraza:

"Pentru toate revolutiile nationale europene cauza Garzii de Fier este o readucere aminte ca popoarele Europei de Apus si de Rasarit sunt frati. Exemplul Garzii de Fier ne ajuta sa înduram si sa persistam. Sarcina noastra revolutionara poate fi împlinita numai prin reînvierea crezului Garzii de Fier. Martirii Garzii de Fier au demonstrat generatiilor care le-au succedat ca prigoana poate sa întarzie revolutia noastra, dar nu o poate nimici."

Traian GOLEA

1) Horia Sima - Editoriale (în revista "Tara si Exilul")
2) Horia Sima - Editoriale (în revista "Tara si Exilul")