DIN ACTIVITATILE D-LUI TRAIAN GOLEA

 

Emisiunile din 13, 20 si 27 Ianuarie 1990 īn limba romana la Postul de Radio SFMB Montreal ale Dlui Nastase Parlea

 

Emisiunea Nr. 1, din 13 Ian. 1990.

 

Vom īncerca astazi - printr'o trecere īn revista - sa scoatem īn evidenta activitatea pe taram national a D-lui Traian Golea, exprimand īn felul acesta omagiul nostru unui om care - pe langa altii - prin vointa si puterea sa de sacrificiu a precipitat evenimentele care au schimbat fata Romaniei si a lumii politice actuale. Vom īndrepta atentia noastra spre drama care a zguduit constiinta lumii libere, spre actiunea D-nei Doina Cornea, acest strigat de durere iesit din inima unei fiinte disperate de marea tragedie a neamului romanesc.

 

Astazi cu totii cunoastem continutul scrisorilor Dnei Cornea; un singur lucru īnsa nu-l stim cu totii, si anume ca traducerea lor īn engleza, tiparirea, procurarea si scrierea adreselor tuturor ziarelor europene pro- si non-comuniste, raspandirea lor In lumea Intreaga si suportul banesc al tuturor acestor operatiuni au fost opera unui singur om: Traian Golea. El a fost tipograful, distribuitorul si donatorul. In tipografia sa care ocupa un apartament, rafturile erau pline cu mii de volume documentare, opere pro-prii sau de alti autori, privitoare la istoria Romaniei, a Transilvania, a Basarabiei si Bucovinei cu tinutul Herta. Aceste carti traduse In limba engleza de o alta romanca devotata si ea total neamului, legate In carton si destinate gratuit bibliotecilor europene si americane, asteptau expedierea lor la destinatie. De dimineata si pana seara, miscandu-se In ritmul masinilor, uita de sine, de picioarele bolnave, de soarele cald al Floridei si de valurilebinefacatoare ale oceanului, pentru a-si Indeplini datoria fata de patria sa. Doua zile la sfarsitul saptamanii sunt destinate muncii de noapte la un hotel In Miami-City pentruca venitul celor doua case Inchiriate nu-i sufi-cient pentru a acoperi cheltuielile editurii, ale familiei si pentru plata datoriilor pe casa..

Lucrand ca presedinte In cadrul filialei Uniunii pentru Credinta si Libertate din Florida de Sud, Traian Golea a reusit sa obtina majoritatea adre- selor senatorilor si membrilor Camerei Reprezentatilor, ale Inaltilor functi- onari ai Departamentului de Stat, ale reprezentantelor diplomatice de la

Washington, ale ziarelor, posturilor de radio si televiziune, ale tuturor publicatiilor grupurilor etnice din Europa de Rasarit de pe cuprinsul Ame-ricii de Nord si Europa, inclusiv Romania.

Astfel, prin partea sa de contributie, cum Ii place lui sa spuna, Traian Golea s'a facut purtatorul de cuvant al eroinei noastre nationale Doina Cornea, aducand la cunostinta lumii Intregi continutul scrisorilor sale si mai ales protestul sau contra actiunii demente de distrugere a satelor romanesti de catre banda de nemernici condusa de Ceausescu. Traian Golea a fost acela care a raspuns chemarii neamului pentru salvarea a ceea ce avem mai scump, satul, vatra noastra stramoseasca.

 

Emisiunea Nr. 2, 20 Ianuarie 1990

 

Stimati ascultatori,

 

Continuam astazi sa expunem activitatea exceptionala dusa de Dl Traian Golea īn cadrul luptei nationale īnafara granitelor, lupta dusa īn tacere si umilinta bazata pe credinta īn justetea ei si īn speranta ca niciun efort izvorīt din adevarata dragoste de neam nu poate ramane fara rezultat. Europa zilelor noastre trosneste din toate Incheieturile sub sabia de foc a Arhanghelului Mihail care a taiat capul fiarei comuniste, distrugandu-i ordinea satanica si instaurand o ordine noua, confirmand astfel sperantele eroului nostru.

Inca din 1968, cand s'au Implinit cincizeci de ani de la Intregirea Romaniei Mari Traian Golea si-a Inceput reeditatrea lucrarilor de docu-mentare istorica, cu precadere cele privitoare la Transilvania, Basarabia si Bucovina cu tinutul Herta. Pana In 1974, cand a parasit Muenchenul, au aparut 18 titluri cu un total de 8.100 volume, din care 4.500 au fost trimise gratuit bibliotecilor publice, nationale si universitare, precum si institutelor de cercetari istorice sau de relatii internationale din aproape toate tarile de pe glob. O mica parte a fost rezervata persoanelor particulare. Majoritatea bibliotecilor si institutelor au confirmat primirea cartilor, aducand multumiri si elogii editorului.

O atentie deosebita - zice el - ne-a dat redactorul saptamanalului Der Donauschwabe, Dl Franz Schuttack, sas din Bucovina, In numarul din 23 Septembrie 1973, unde pe o coloana si jumatate elogiaza realizarile editurii noastre.

Dl Ion Halmaghi se ocupa de noi In revista Drum In termenii urmatori: "Activitatea lui Traian Golea este impresionanta si demna de toata lauda si de toata admiratia noastra, o marturie a energiei, dinamismului si constiintei romanesti, un act de neIntrerupta jertfa In campul culturii romanesti, o adevarata prezenta romaneasca In lumea libera."

Parintele Vasile Hategan. In cartea sa intitulata "Cultura romana In America", (Romanian Culture in America) spune urmatoarele despre Traian Golea: "Badea Cartan obisnuia sa treaca Carpatii la Bucuresti, sa-si Incarce desagii cu carti romanesti si sa se Intoarca acasa unde le distribuia gratuit oamenilor pentru a le citi. Un astfel de om este Traian Golea din Miami. Dupa ce a trait multi ani In Germania unde a publicat o serie de carti despre Romania In limbile germana, franceza, engleza si romana, a emigrat In America unde continua sa distribuie gratuit carti despre Romania. Aici este vorba de adnegatie si de dedicatie."

 

Emisiunea a 3-a, 27.I.1991

 

Stimati ascultatori,

Astazi Incheiem aceasta scurta biografie prin care am Incercat sa aratam admiratia si recunostinta noastra unui om care si-a Inchinat Intreaga exis-tenta patriei sale. dispretuind preocuparile materialiste din care fiii secolului acesta Isi fac un ideal suprem, prezentandu-l In acelas timp ca un model si un exemplu pentru tanara si viteaza generatie care si-a varsat sangele alaturi de Intreaga natiune In lupta contra comunismului, acest comunism care s'avrut stiintific si care a fost opera constienta a visatorilor din laboratoarele oculte ale Masoneriei mondiale.

Referindu-ne la cele doua secvente anterioare, amintim ca In prima am vorbit de actiunea recenta "Doina Cornea", si In a doua de activitatea din Germania (1968-1974). Aceasta prima faza terminata la Munchen, editura Isi reia activitatea la Miami Beach In Florida. Centrul lumii politice fiind deplasat la Washington, s'a simtit nevoia ca bibliotecile americane sa fie dotate si ele cu material documentar despre Romania In limba engleza. Daca pana acum lucrarile publicate au fost doar reproduse dupa originale, pe viitor situatia s'a complicat mult prin nevoia de a le traduce, culege si tipari. Totusi Intre 1980 si 1984 Traian Golea reuseste sa scoata doua lucrari despre Transilvania, una fiind un raspuns dat senatorului de New York, Moynihan, si cealalta pentru clarificare cu privire continutul "Rezolutiei 147" a Congresului American. Aparitia acestor doua brosuri a dat loc la comentarii care desvaluiau lumina nefavorabila In care s'au pus autorii acestei Rezolutii, cu atat mai mult cu cat autoritatea lor era bine stabilita In lumea politica. Astfel, Buletinul Casei Romane din Oakland, California, (condus de Dl Ilie Smultea) din Sept. 1984, scrie: "Traian Golea pune pe cei doi Congressmeni In fata unei documentari sdrobitoare, desvaluind lipsa lor de cunoastere a starilor istorice si usurinta cu care Congresul se lasa antrenat pe o pista de propaganda revizionista jenanta."

Dl Vuia, In revista "Zori de Zi", spune:

"Autorul are grija sa pastreze nivelul stiintific cerut, evitand polemica joasa; cu astfel de criterii indiscutabile reia, pentru cei straini de adevar, pro-blema Transilvaniei romanesti, a continuitatii Romanilor In Dacia Romana si al dreptului sfant ce-l avem asupra Ardealului, drept recunoscut nu de Wilson, Lloyd George si Clemenceau, ci impus de vointa poporului la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Prin marile ei calitati exceptionala lucrare a lui Traian Golea se cuvine sa ocupe un loc de cinste langa inima fiecarui Roman, compendiu pentru a buna cunoastere a istoriei Romanilor. ."

In vara anului 1985 Traian Golea a initiat o campanie de bombardare a Congresului American cu scrisori si carti postale pentru a protesta Impotriva sprijinului politic acordat de acesta revizionismului maghiar. In acest scop a obtinut adeziunea Episcopiei Ortodoxe Romane din America, a Episcopiei Unite din America, a Uniunii si Ligii Romane din America de Nord, a ziarelor Cuvantul Romanesc din Hamilton, Canada, si Libertateade la New York. Apelul a fost difuzat de ziarele din exil prin care s'au distribuit pana la sfarsitul anului 140.000 de carti postale din care, dupa un modest calcul, au ajuns la destinatie cel putin 40.000. Actiunea cu cartile postale ramane una din actiunile majore ale exilului romanesc.

In 1988, la aniversarea a 70 de ani de la ReIntregirea Romaniei, editura Studii Istorice Romanesti a dlui Traian Golea a scos de sub tipar sase titluri importante In limba engleza, toate privind drepturile noastre In Transilvania.

Cu un an Inainte, In urma revoltei de la Brasov , Traian Golea a crezut ca a venit momentul de a prezenta Occidentului tragedia neamului romanesc pe care a descris-o In lucrarea: "Romania, - Dincolo de limitele rabdarii"*, despre care dl Jean-Marie Le Pen zice: "Comunismul este atat de atroce Incat Incearca sa smulga sufletul fiecarei natiuni, dar pentru ca este profund materialist, el crede ca poate sa realizeze distrugand ceeace este corp si carne In om... Fata grava a lui Ion Golea (fratele lui Traian, care a murit luptand cu arma In mana Impotriva comunismului), exprima eternitatea unor certitudini spirituale si intelectuale care simbolizeaza atat de trainic destinul natiunii romane."

Unul din capitolele cele mai interesante ale volumului este cel referitor la luptele de partizani din muntii Romaniei In perioada ocuparii tarii de catre armata sovietica. Aceasta este si perioada mai putin cunoscuta mai cu seamaa de emigratia romaneasca recenta. Cititorul este In masura sa afle felul In care a fost organizata teritorial rezistenta armata Impotriva ocupatiei bolsevice. In aceasta problema asteptam marturiile altor luptatori cari vor desvalui fapte cu adevarat eroice.

Ziarul din exil "Lupta, In Nr. 119, din 15 Aprilie 1989, despre aceasta carte spune: "Volumul Dlui Traian Golea nu este o carte de istorie, dar o viitoare istorie a Romaniei nu va putea ignora aceasta lucrare."

 

TRAIAN GOLEA

 

In volbura ce s'a abatut asupra patriei noastre, cu atata lume In suferinta sau desradacinata peste hotare, e o mangaiere sa gasim In mijlocul nostru oameni vrednici sa ramana credinciosi idealului national. Multi dintre exilati se Ingroapa In necazurile existentei, dar rari sunt acei care vad mai departe, In viitorul Indepartat al natiei, si Isi fixeaza ca linie de conduita sa o serveasca pana la ultima fibra a vietii.

Traian Golea, pe unde a trecut, la Salzburg, la Muenchen si apoi In Florida, a lasat urme adanci In ogorul national. El s'a consacrat tiparnitei, gazetariei, editarii de carti In exil.

Paralel cu lucrarile de ordin ideologic, si-a concentrat sfortarile si resursele materiale In reproducerea marilor opere istorice ale savantilor nostri. El si-a dat seama cat este de necesar ca atat Romanii cat si streinii, rupti de izvoarele din tara, sa aiba la dispozitie textele necesare documentarii istoriei elaborate de marii nostri Inaintasi. Sunt doua provincii primejduite de vecini hrapareti: Transilvania si Moldova. Si atunci Traian Golea si-a sistematizat munca de editor In aceasta directie: sa ofere publicului roman cat mai multe lucrari cari tratau realitatile trecute si prezente din aceste doua tinuturi.

A fost o munca grea si costisitoare caci nu erau carti care sa se vanda si prea putini se interesau de istoria Indepartata a acestor provincii. Cu o viziune profetica a mers Inainte, reproducand alte si alte carti cari sustin dreptatile romanesti asupra Transilvaniei si Basarabiei. Astazi exista o bogata biblioteca referitor la aceste provincii In rafturile editurii lui Traian Golea de unde se poate adapa setea de cunoastere a Romanilor.

Dar Traian Golea a mers mai departe. Nu este destul sa afle Romanii cine suntem si ce drepturi avem. Trebue ca si cercurile occidentale sa dispuna de aceleasi carti In diferite limbi ca sa cunoascaargumentele istoricilor nostri din vechea Romanie, Intre cari se gasesc unii de faima mondiala. Si asa a luat nastere o alta serie de carti asupra acelorasi provincii, Basarabia si Transilvania, In limbi streine. Un englez, un american, un francez, un german, dispun In rafturile lui Traian Golea de carti In propria lui limba, cari Il dumiresc fara a avea nevoie de intermediari asupra originei noastre si ce revendicari avem.

Bucuria lui Traian Golea a fost mare cand dupa prabusirea regimului anterior s'au deschis granitele tarii si intelectualii din Romania i-au descoperit bogata lui biblioteca cu carti de care aveau atata nevoie, Mai ales In chestiunea Republicei Moldova lucrarile editate de Golea sunt de o valoare nepretuita.

Mai e un sector care nu i-a scapat vigilentei lui Traian Golea. E adevarat ca a reprodus multe carti de valoare enorma pentru interesele neamului, dar acestea patrund greu In circuitul fluid al vietii internationale, unde momentul conteaza. Si atunci, cu aceeasi ravna s'a adresat factorilor determinanti ai vietii politice americane cu brosuri si memorii, In care a expus situatia tarii noastre si a cerut sa se examineze si problemele Romaniei, Oriodecateori se ivea un prilej de actiune sau de protest, Traian Golea s'a adresat forurilor americane pentru a le pune la curent cu situatia reala a Romaniei. Din brosura ce-a publicat-o In 1991, "In sprijinul Basarabiei", constatam ce difuziune larga a cunoscut interventiile lui īn favoarea acestei provincii. Indemnam cititorii ca sa cerceteze brosura amintita mai sus pentru a descoperi ce munca si sacrificii s'au depus pentru apararea drepturilor acestei provincii.

Dar nu numai Basarabia, ci si Transilvania s'a bucurat de aceeasi atentie si difuziune cand cercurile maghiare sovine cautau sa rastal-maceasca istoria.

Iata ce poate face un om singuratec cand e īnsufletit de o mare credinta. Tinerii de azi, dornici sa cunoasca trecutul neamului nostru, au la dispozitie acest tezaur de carti romanesti editate de Traian Golea, si exemplul acestui om care si-a īnchinat īntreaga viata pentru a salva patrimoniul cultural al neamului nostru.