Excelentei Sale Emil Constantinescu

Presedinte al Romaniei


Excelenta,

 

Alaturat Va trimitem "Analiza unui document, - Scrisoarea fractiunii sovin-rasiste a UDMR-ului adresata Presedintelui Clinton" , analiza prin care va prezentam reactiunea noastra in fata eternelor, exageratelor si cu totul nefundatelor plangeri si revendicari ale acestei fractiuni din UDMR, facute in scopul de a impiedeca refacerea statului roman cat si destabilizarea sa.

12 August 1999

Cu deosebit respect.

Traian Golea

THE ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

and

THE ROMANIAN HISTORICAL STUDIES

THE ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA


- Scrisoarea fractiunii horthyst-sovine a UDMR dupa Congresul din Miercurea Ciuc, Mai 1999, catre Pres. Clinton

 

Scrisoare deschisa catre:

 

Dl Presedinte al Romaniei Emil Constantinescu,

Dl Presedinte al UDMR,

Intreaga presa romana din tara si din diaspora,

Si tuturor Romanilor.

 

Dupa cel de al IV Congress UDMR din 15-16 Mai 1999, tinut la Miercurea Ciuc, ne-a parvenit o scrisoare a fractiunii horthyst-sovine din UDMR, semnata de Toro Tibor (In colaborare cu Laszlo T_kes si Szilagyi Zsold), care este adresata Presedintelui USA Bill Clinton. Prin aceasta scrisoare se Incearca a se arata pretinsa situatie grava In care s'ar afla minoritatea maghiara din Romania. (Scrisoarea a fost publicata In ziarele "Adevarul", "Crisana" si altele).

In cuprinsul acestei scrisori dam peste o seama de afirmatii aberante, care ne obliga la raspuns. Astfel:

 

I. Se face referire In primul rand la o Adunare Populara de protest, care s'ar fi tinut la Cluj In 22 Decembrie 1918, a Maghiarilor din Transilvania. Protest, dar Impotriva cui? A ce? Si mai ales, pe ce baza? Vor sa spuna autorii scrisorii ca, daca acea Adunare cu adevarat s'a tinut, (noi nu am semnalat-o pana acum), cele 23,7%, cat reprezenta minoritatea maghiara In Transilvania, ar fi protestat Impotriva hotarIrii celor 70,7% a Romanilor, reprezentati In Marea Aunare Nationala a Romanilor din Transilvania , adunare care s'a tinut la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, si unde, In baza dreptului la auto-determinare, cele 70,7% de romani au hotarIt Unirea Transilvaniei cu Patria Mama, Romania? Mai adaugam aici ca si Sasii din Transilvania, prin Adunarea lor Nationala, tinuta In Medias la 9 Ianuarie 1919, au recunoscut si au aderat la hotarIrea Adunarii Romanilor de la Alba Iulia, de a uni Transilvania cu Regatul Romaniei. De aici rezulta ca peste trei sferturi din Ardeleni, In baza dreptului lor la autodeterminare, prin adunari nationale cu valoare plebiscitara, au hotarIt U nirea Transilvaniei cu Patria Mama, Romania .

 

II. In scrisoare se mentioneaza In cateva randuri, ceea ce semnatarii scrisorii numesc "politica sud-romaneasca", fara a-i preciza sensul ce i-l acorda. Raspundem: Politic si cultural neamul romanesc este unitar. Incercarea autorilor scrisorii este lipsita de sens. Ca o precizare tinem sa aducem un citat din cartea lui Stefan Metes, pag. 34: care ne spune: "Daca neamul nostru s'a putut pastra sub stapanirea ungureasca, aceasta se datoreste foarte mult fratilor nostri din cele doua tari romane. Domni, vladici si boieri ne-au cladit noua, celor saraci, biserici si manastiri si ne-au dat carti sfinte pentru mangaierea sufletului chinuit. Prin ajutorul lor sincer si fratesc, moral si material, am putut sa ne mentinem In Transilvania In ciuda tuturor dusmanilor."

III. In sus-mentionata scrisoare se mai vorbeste de "convietuirea seculara" a Maghiarilor cu Romanii In Transilvania, pe care spera ca i-ar putea face " aliati firesti ", o afirmatie falsa si total deplasata, care ne obliga sa ne Intrebam:

Care convietuire seculara pasnica?

- Aceea descrisa de Lord Edmond Fitzmaurice, Foreign Office, Londra, cand spune: "Atitudinea provocativa a minoritatii maghiare fata de Romani poate, de la un moment la altul, sa dea nastere la revolte sangeroase, ale caror consecinte sunt incalculabile. Ungurii urmaresc o politica violenta si oarba Impotriva nationalitatilor supuse Coroanei, In mod deosebit Impotriva Romanilor." - "Transylvania - History and Reality ", Milton G. Lehrer, coperta din dos.

- Sau aceea cu catehismul revizionismului unguresc prezentat In decalogul de mai jos, catehism din care a izvorIt si au crescut lozincile criminale ale lui Ducso Csaba:

1. Nu uita ca tu esti fiul natiunii maghiare care a fost desonorata si umilita. Chiar si noaptea cand te trezesti, aminteste-ti ca milioane de frati de-ai tai sufar sub oribilul si brutalul jug al perfizilor banditi.

2. Atata vreme cat fratii tai torturati nu vor fi eliberati, nu vei simti pe deplin nicio bucurie si nu vei avea nicio sarbatoare.

3. Propaga ideea ca nu va fi pace si ca imensa noastra mizerie nu va avea sfarsit pana cand nu vom relua vechile teritorii.

4. Fa legamantul de a consacra toate fortele si toate posibilitatile tale reconstruirii Marei Ungarii.

5. Considera drept inamici si distruge-i pe toti cei care, din interese egoiste, vorbesc de resemnare si renuntare. Nu-i ierta, pentru ca ei sunt indiferenti fata de destinul Patriei.

6. Acela care zice ca noi trebue mai Intai sa ne Intarim si pe urma sa alungam banditii care ne stapanesc teritoriile, este un mizerabil care-si pierde tara. Poti fi sigur ca infamul vorbeste asa pentru ca se simte bine Intr'o Ungarie mutilata. Noi suntem Inca suficient de tari In teritoriile ocupate pentru a putea termina cu inamicii nostri. Ne lipseste doar un sef energic si hotarIt.

7. Stradueste-te sa provoci demoralizare printre inamicii nostri. Orice mijloc este bine venit daca-l folosesti spre binele patriei.

8. Nu da concursul tau niciunui guvern nehotarIt si fara vlaga.

9. Sacrifica tot ce ai pentru salvarea Patriei.

10. Atata timp cat Patria nu-i salvata, nu fii nici crestin, nici liberal, nici reactionar. Nici mic proprietar, nici mare proprietar. Nici guvernamental, nici dizident. Nici legitimist, nici liber cugetator, ci fii un ungur Indraznet, Increzator In fortele tale. Fii plin de furie disperata. Gandeste-te la razbunare si asteapta cu nerabdare ziua revansei. Sa nu cunoti mila. Fii unungur salbatec si pagan."- (Corneliu Codarcea, " Le litige roumano-hongrois", Editura "Universul" . 1937, p. 95-96).

 

- Sau acea convietuire pasnica din anii 1940-1944, cu hortistii care au omorIt mii de oameni, au distrus zeci de biserici romanesti ortodoxe si greco-catolice, au expulzat cca 500.000 de Romani si au omorIt peste 6.000 de alti romani In primele zile de ocupatie, motivata doar de porniri ancestrale de popor navalitor pentru a instaura o atmosfera de teroare? - A se vedea cartea Dr. Petre Turlea, "Ip si Traznea, Atrocitati maghiare si Actiune diplomatica ", 590 pag., Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996.

- Sau mai departe, din Raportul Ministerului de Externe Roman Incheiat pentru Conferinta de Pace din Paris, 1947: "Primele luni de ocupatie a Transilvaniei de Nord au vazut nesfarsite omoruri, maltratari, chinuri, jefuiri si distrugeri. Criminala, salbateca teroare a fost dusa de la un capat la altul al provinciei ocupate. Preoti, batrani, femei si copii, tarani si intelectuali au fost omorIti, torturati si abuzati; case, biserici si localuri publice au fost daramate."

- Sau cu legea Invatamantului a Contelui Albert Apponyi, votata In Aprilie 1907, care lovea In Invatamantul confesional, singurul existent pana atunci in limbile materne ale nationalitatilor ne-maghiare?. Despre aceasta lege, Intr'un studiu Intitulat " Der siebenbgrgische Sprachkampf" , (Razboiul limbilor In Transilvania), aparut in "Leipziger Vierteljahresschrift fgr Sgdosteuropa ", II, Nr. 3, P. 159-180, autorul studiului Oskar Wittstock considera ca "Legea Apponyi este suprema creatie a sovinismului unguresc...", (Lex Apponyi = die Spitzenleistung der magyarischen Chauvinismus...). Precizare: prin legea Apponyi s'a interzis cu desavarsire Invatamantul In limbile minoritatilor conlocuitoare, Incepand cu gradinita de copii si cursurile primare, Intr'o actiune dementa si disperata de maghiarizare a tuturor celor 12 milioane de ne-maghiari.

- Sau ca actiunea din 1893 a lui Kosztenszki Geza, care a declarat razboi pe viata si moarte tuturor minoritatilor nationale din Ungaria prin brosura publicata sub titlul "Nemzeti Politika", (Politica nationala), In care cerea: "Sa uitam minciuna conventionala, prin care ne prefacem ca n'am dori sa exterminam natiunile ne-maghiare, pentruca noi dorim sa le ucidem, noi o dorim si noi trebue sa dorim sa-i distrugem pe toti." - "Si Ministrul de Interne felicitandu-l pe autor, a solidarizat Intreg guvernul cu ideile desvoltate In respectiva brosura." - Text preluat din editorialul lui Felix Lesseur In revista " La RIpublique FranGaise" , Paris, 25 Mai 1893. - Textul In franceza: "Laissons de cotI le mensonge conventionnel par lequel nous prItendons que nous ne voulons pas tuer les nationalitIs non-magyares. Oui, nous voulons les supprimer, nous les voulons et nous devons le vouloir". Et le Ministre de l'IntIrieur en felicitant l'auteur de la brochure, a rendus le gouvernement hongrois solidaire des idIes qui y sont developIes."

Si Aurel Popovici Il citeaza pe Kosztenszky Geza In "Die vereinigten Staaten von Gross Oesterreich", pag 49, cu fraza: "Ori noi vom fi nimiciti, ori nationalitatile vor fi Inghitite In noi; tertium non datur" (Entweder wir werden vernichtet, oder die Nationalit?ten mgssen in uns aufgehen; tertium non datur.)

- Sau ca In anii 1894, cu procesul memorandistilor, In frunte ca Ion Ratiu, condamnati la Inchisoare pentru ca au cerut drepturi pentru Romani?

- "Sau cu "stipulatiile introduse In mod arbitrar In legea electorala, In urma carora Romanii nu s'au mai putut bucura de niciun drept politic? Romanii care, pe baza proportionala,ar trebui sa aiba 75%; din cele 475 de mandate In Parlament, nu au niciunul." - Georges Clemenceau, Prim-Ministru al Frantei In timpul primului razboi mondial, In "Transylvania, - History and Reality" , de Milton G. Lehrer, coperta din dos.

- Sau cu revolutia din 1848 de pe Campia Libertatii de la Blaj? "Adunarea a fost convocata de MItropolitul Andrei Saguna, pentru a afirma drepturile romanesti In Transilvania si sa protesteze Impotriva planurilor guvernului de la Budapesta de a uni cu forta Transilvania cu Ungaria? Acolo s'au adunat 40.000 de delegati si tarani veniti din toate colturile Transilvaniei, pentru a cere dreptate pentru Romani". - (Transylvania - History and Reality" , by Milton G. Lehrer, p.75)

Ca urmare al acestei Adunari de pe Campia Libertatii, "Ungurii au Inasprit persecutiile Impotriva Romanilor. Casele delagatilor la Adunarea (de la Blaj) au fost arse, ei au fost arestati, iar preotii participanti au fost Impuscati sau spanzurati". - (Milton G. Lehrer, p. 76)

"La cererile Romanilor Ungurii au raspuns cu cruditatea lor caracteristica. De secole exista In sufletul Maghiarilor o ura nejustificata Impotriva Romanilor, din moment ce ei sunt natiunea favorizata, bucurandu-se de avantajul exploatatorilor si a opresorilor. Aceasta ura nu este justificata decat prin neputinta lor de a transforma sufletul Transilvaniei." (In fact, the existence of this hatred can only be accounted for by the inability of the Magyars to transform the soul of Transylvania).

"Catastrofalul cost al acestei revolutii din 1848 In Transilvania reflecta fidel imaginea teroarei deslantuite de Unguri Impotriva Romnilor care luptau pentru eliberare; 230 de sate romanesti au fost sterse de pe suprafata pamantului. Pentru Inabusirea revolutiei, 40.000 de civili Romani (neinarmati) au fost omorIti. Pagubele se urca, In valoarea de atunci, la 30 milioane de florinti aur." In timp ce revolutia franceza a costat doar 15.000 de vieti, revolutia ungureasca a fost de proportii apocaliptice." - (Milton G. Lehrer, 78). .

Dr. Petre Turlea, istoric si deputat de Covasna, la 9 Martie 1998 a protestat In Camera Deputatilor "Impotriva unui proiect de aniversare a revolutiei ungare de la 1848 pe teritoriul Romaniei cu aprobarea guvernului roman. Revolutia a Inceput cu o declaratie guvernamentala de a uni cu forta Transilvania la Ungaria. In aceasta revolutie au fost masacrati 40.000 de Romani neInarmati, barbati, femei si copii, si 230 de sate au fost rase de pe suprafata pamantului." - ( "Demers la Guvernul Romaniei si cateva interventii In Camera Deputatilor In cursul anului 1998 , brosura aparuta in "Romanian Historical Studies" , Florida, USA, 1999).

- Tot In acea vreme, in 1852, Insusi Contele von Fickelmont, primul ministru al Austriei, a declarat despre Unguri ca "ofera un spectacol de conflicte rasiale ca acelea care au avut loc In cea mai primitiva epoca a Europei", - Romulus Seiseanu, " Rumania ", Bucharest, 1939, pag. 103).

- Sau prin Incercarea dementa si disperata, de a-i maghiariza pe Romanii din Transilvania, cand persecutia lor a atins culmi de nesuportat, Incat un numar imens dintre ei au emigrat spre Moldova si Muntenia? In lucrarea lui Stefan Metes, bazata numai pe documente si la care autorul a lucrat peste 60 de ani, se desprinde clar natura persecutiilor la care au fost supusi Romanii In Transilvania, persecutii care au determinat masivele emigrari Inspre Moldova si Muntania. Pe aceeasi tema, In cartea lui Romulus Seiseanu, pag. 30, gasim:

"In 1485, din cauza persecutiilor de catre Printul Transilvaniei Stefan Bathory, Romanii au plecat Intr'un numar atat de mare Incat Sasii si Secuii din Transilvania au Inaintat o plangere Regelui Ungariei, In care au spus: Cativa din supusii Majestatii Voastre au arat si semanat InMoldova si Muntenia. Ei au parasit domeniile Majestatii Voastre si s'au hotarIt sa fuga peste Carpati din cauza tiraniei excesive din partea Voevodului Transilvaniei."

Si o alta plangere pe aceeasi tema In cartea lui Seiseanu:

"In 1773, un Memoriu al Uniunii Romanilor din Transilvania a fost inaintat Curtii Imperiale din Viena. In acest memoriu ei spuneau ca Romanii cu miile trec de cealalta parte a Carpatilor, In Moldova si Muntenia, Incat locuitorii acestor tari au exclamat: Tota Transilvania ad nos venit."

F. Sulzer, in "Geschichte des Transalpinischen Daciens" , Vol.III, 1787, pag. 363, (apud R. Seisanu) mentioneaza acest fenomen social: "Multe familii din Transilvania au parasit casele si tara lor si s'au stabilit In Muntenia. 8.000 de refugiati romani din Transilvania s'au stabilit aici In acesti ani, Intr'o localitate cu numele de Ungureni."

Bertrand Auerbach, In " Les races et les nationalitIs" , Paris, 1898, pag. 291, spune: "Astfel, In timp ce nobilimea maghiara, cu Secuii si cu Sasii au format " Unio Trium Nationum ", natiunea romana a fost exclusa de la toate drepturile politice. Conditiile lor de trai au fost atat de grele Incat multi au emigrat In secolul al XVIII-lea In Moldova."

- Sau cand, pe langa refuzul drepturilor civice, politice si economice, Romanilor li s'a rapit si libertatea religioasa?. Tirania Impotriva Romanilor a vizat si asasinarea lor spirituala. "In Dieta de la Turda din 1568 s'a votat libertate religioasa" - (Seton Watson, op. cit. pag. 109) "numai pentru evanghelici, luterani, catolici si unitari, asigurandu-le libera practica si egalitate pentru totdeauna. Astfel, la cele trei natiuni privilegiate, s'au adaugat cele patru confesiuni privilegiate, formand baza de sapte favoruri ale celor trei privilegiati, pe care faimosul patriot ungur Wesseleny in mod cinic le-a numit: " Cele sapte pacate mortale ale Transilvaniei!" . Astfel, cele trei natiuni favorizate au exclus In mod riguros de la viata politica pe cea de a patra natiune si care nu era mai putin numeroasa, natiunea romana. Exact In masura In care au fost asigurate drepturi egale celor patru confesiuni privilegiate, in mod deliberat ele au fost retrase celei de a cincea care, dupa cele mai modeste aprecieri, a avut pe departe mai multi aderenti decat ori care din cele patru, si anume Biserica Ortodoxa, la care apartineau toti Romanii."

Persecutia religioasa a Romanilor In Transilvania merge mult Inapoi, pana In secolul al XIII, cand In 14 Nov. 1234, Papa Grigore al IX-lea trimite o scrisoare Regelui Ungariei Bela al IV-lea cu urmatorul text:

"Am Inteles ca In Episcopatul Cumanilor (Bihor), se afla niste popoare care se numesc Romani si cu toate ca se socotesc a fi crestini, totusi au diferite rituri si datine ce sunt contrare cu numele de crestin. Dispretuiesc biserica romana, nu primesc tainele de la Episcopul Cumanilor din acea dioceza, ci de la niste pseudo-episcopi de ritul Grecilor, si multi Unguri, Teutoni si altii trec la dansii, facandu-se un popor cu Romanii si primind prescriptele taine de la ei" - (Stefan Metes, Istoria Bisericii, Vol.I, Arad, 1918, pag. 36)

Tot atunci regele Bela al IV-lea este solicitat de Papa sa depuna juramant ca "va prinde pe eretici si-i va alunga din tarile supuse lui."

In 1279 s'a tinut la Buda un sinod al Bisericii latine In care, cu privire la preotii schismatici (ortodocsi), se hotareste ca: "Acestora nu le este iertat a tine cult dumnezeiesc, a zidi capele sau alte case sfinte, nici credinciosilor nu le este iertat a lua parte la astfel de cult dumnezeiesc, sau a intra In astfel de capele. In caz de lipsa sa se aplice In contra acestor preoti puterea brachiala".

- Sau cu cele ce scrie Joseph al II-lea, viitorul Imparat al Austriei, In raportul sau catreMaria Terezia, In Aprilie 1768, cand trecand prin Arad, despre nobilii conducatori si proprietari, spune: "Cu Romanii se poarta rau, adeseori Ii silesc sa cedeze casele si mosiile lor altora si sa se mute In alt loc si de aceea multi emigreaza."? - (Stefan Metes, "Emigrari ale Romanilor In Tara Romaneasca si Moldova ", pag. 99. Pe aceeasi pagina 99, Metes Il citeaza pe Ambasadorul german Diez afirmand ca "24.000 de familii au trecut In 1767 din Transilvania In Tarile Romane". Metes ia aceasta informatie din N. Iorga, "Acte si fragmente relative la Istoria Romanilor" II, Bucuresti, 1896, pag. 189 si Iorga-Hurmuzache, Nr. X, pag. 7).

In 1773 Josif al II-lea, strabatand toata Transilvania, In raportul sau catre Maria Teresia, scrie despre Romani: "Acesti saraci supusi Romani, care fara Indoiala sunt cei mai vechi si mai numerosi locuitori ai Transilvaniei,...... sunt coplesiti de toate nedreptatile" (Stefan Metes, Idem, Ibidem).

- Tot despre acelas raport al lui Joseph al II-lea catre Imparateasa Maria Teresia spicuim din " History of the Roumanians ", de Seton Watson, pag. 183 si continuare: "Joseph al II-lea, In cursul vizitei sale In Banat in 1768 a fost Ingrozit de starea de Inapoiere In care se gaseau Romanii si Sarbii si unde a putut afla ca lucrurile stateau mai rau In Transilvania, si a fost dornic sa le vada. In vizita sa In Transilvania, care a avut loc In 1773, a primit 19.000 de plangeri, pe care le-a ascultat si le-a citit pana In cele mai mici detalii, Incat a devenit legendar In memoria maselor."

- Sau mai departe despre situatia Romanilor din Transilvania, (Seton Watson, op. cit., pag. 183): "Taranii Inafara de lucrul mainilor lor mai aveau de dat o zeciuiala din produsele lor si In general o suma de bani care corespundea cu suprafata pe care o lucra In dijma, In timp ce sotiile lor trebuiau sa tese o anumita cantitate de panza pentru stapan."

"Ei nu au putut In niciun caz sa posede pamant. Rusticus praeter mercedem laboris nihil plus habet, a fost deviza autoritatilor administrative. Cum ei nu au fost recunoscuti juridic ca persoane, ei nu au putut sa se planga In justitie si nu au avut nicio alta posibilitate sa ceara sa li se faca dreptate cand au fost maltratati si abuzati."

- Sau cu cele descrise de Prof. S. Mehedinti in cartea sa "Ce este Transilvania ?", in care ne reda astfel situatia Romanilor din Transilvania: "Nici venirea Ungurilor nu a fost la Inceput o catastrofa pentru noi. Greutatile s'au ivit dupa Increstinarea lor, pentru ca In timp ce ceilalti barbari s'au multumit cu tributul ce li-l dam, acum s'a creat un stat apostolic si feudal, care pretindea trecerea noastra la catolicism pentru a obtine concesii de teren, care era proprietatea regelui si pe care-l concesiona cui vroia. Este imposibil de descris toate persecutiile la care au fost supusi Romanii, cari datorita ortodoxismului lor au fost socotiti eretici. Trebue sa mentionam si faptul de mare importanta nu numai confesionala, ci si sociala si politica, si anume ca regii Ungariei au conditionat titlul de nobil de calitatea de catolic, si au acordat concesii de teren numai acelora care au trecut la catolicism."?

- Sau prin deposedarea in sec. al XIII a Romanilor de pamanturile lor, si trecut la noii veniti, indicati pe nume in documentele de la Vatican cercetate recent, si prin maghiarizarea multor familii de cnezi romani, care au acceptat acest compromis pentru a nu-si pierde averile sau viata, a fost decapitata natiunea romana de elita ei conducatoare. Asa au fost cnezii Candea, care devin familia Kend_fy, Banii de Severin devin familia Banfyi, cnezii de Beclean devin Bethlen, urmasii lui Dragos devin familia Dragfyi, etc. Iar cei care nu au acceptat maghiarizarea, au intrat In marea masa a romanilor iobagi.

Pentru completarea tabloului, cat de bine au dus-o Romanii cu Ungurii In Transilvania,Incat acestia ar putea spera ca Romanii sa le devina " aliati firesti ", mai mentionam si faptul ca Romanii bastinasi NU aveau voie sa se stabileasca la orase decat In anumite conditii, si NU aveau voie sa exercite o serie de meserii, ceea ce i-a adus la sapa de lemn, si i-a obligat sa-si ia lumea In cap.

In sprijinul unitatii politice si culturale a poporului roman Ii mai mentionam si pe Romanii din Macedonia, care au fugit de sub stapanirea turceasca. Si ei si-au adus marele lor aport la raspandirea culturii romanesti si la sustinerea religiei ortodoxe In Transilvania, mai ales In perioada cand poporul roman a suferit, In secolul al XVII-lea, acel groanic recul in viata sa culturala si religioasa prin distrugerea a cca 150 de manastiri romanesti In Transilvania. Cele din lemn au fost arse, iar cele din piatra au fost rase de pe suprafata pamantului cu obuze de tunuri ale armatei Imperiului Apostolic Austriac . Asa a fost distrusa si Mitropolia Romana Ortodoxa din Alba Iulia, unde si-a avut resedinta, Intre altii, si celebrul Mitropolit Sava Brancovici, care mentinea stranse legaturi cu Matei Basarab.

Ungurii, credinciosi traditiei lor de popor navalitor care, napustindu-se peste asezarile omenesti europene cu scoli, biserici si manastiri, in perioada ocupatiei din anii 1940-1944 a Transilvaniei si-au continuat opera de daramare a bisericilor romanesti din Secuime, si Inchiderea si sigilarea altora In restul Transilvaniei cedate. Mentionam In mod deosebit Inchiderea si desacrarea tuturor bisericilor din Maramures trei zile de la intrarea administratiei maghiare in Septembrie 1940. (A se vedea arhiva de la Mitropolia de la Sibiu si " l'Ultima persecuzione magiara ", de Ioan Ciolan, Edizione Europa, Roma).

- Un alt caz de neimaginat, de uluitoare bestialitate ni-l ofera desacrarea Catedralei din Miercurea Ciuc, caz pe care-l citam din " Telegraful roman" , oficiosul Mitropolie[ Ortodoxe de la Sibiu, din 15 Oct. 1944, sub titlul: "Sacrilegiul de la Miercurea Ciuc" : "Catedrala ortodoxa din Miercurea Ciuc a fost gasita Intr'o stare care reprezinta reala carte de vizita a natiunii maghiare. Cel mai Ingrozitor lucru a fost ca altarul Cateralei l-au transformat In closet. Ingrozitor."

Distrugerea manastirilor, a bisericilor, cat si profanarea altarelor de Inchinaciune care i-a urmat, ramane caz unic de barbarie care s'a Intamplat In inima Europei. Trebue sa recunoastem ca dl Ion Halmaghi are dreptate cand afirma In recenzia cartii "Transylvania and Hungarian Revisionism ", de Traian Golea: "Adevarul este ca Ungurii niciodata nu s'au putut integra spiritului european si dorinta lor de a recuceri Transilvania nu este decat o noua dovada a inadaptarii lor la climatul culturii si civilizatiei occidentale."

Continuand cu pretinsa convietuire seculara, ne Intrebam din nou, cu cine si cum ?

- Cu politica lui Andrassy, omul de Stat maghiar din perioada primului razboi mondial, care spunea ca: "Auto-determinarea este un slogan periculos, realizarea caruia ar insemna sfarsitul statului maghiar?"

- Sau cu textul urmator din marele ziar budapestan " Pesti Hirlap ", din 28 Oct. 1932, In care se oglindeste fidel politica Ungariei horthiste, al carei spirit Inca mai dainuie In sufletele multor maghiari: "Noi nu putem avea nicio relatie amicala cu Sarbii, Cehii si Romanii. Ei sunt dusmanii nostri. In consecinta, noi nu putem tolera nicio apropiere, nici oficiala, nici semi-oficiala cu cei care au furat teritoriile noastre. Orice Incercare In aceasta directie este condamnata din oficiu esecului." - (Apud Corneliu Codarcea, "Le litige roumano-hongrois", pp 90-91). Unde ramane In acest text urma de convietuire pasnica?

- Sau cu discursul sefului organizatiilor para-militare din regiunea Cluj, Baronul AczIlEde, unitati care au deschis drumul administratiei maghiare In Septembrie 1940 In Ardealul cedat: "Pe acesti Valahi opincari trebue sa-i extirpam, sa-i ucidem ca pe dusmanii nostri. Preotii predica poporului iubirea, dar aceasta este o momeala, fiindca Dumnezeu nu ajuta decat forta bruta, iar aceasta forta bruta noi cu totii trebue s'o Intrebuintam pentru a-i ucide si extermina pe acesti Valahi. Religia, prin cele zece porunci ale ei, spune: nu ucide, nu fura, nu dori femeia altuia, pentru ca acestea sunt pacate. Sa fie oare acestea pacate? Nu, nu sunt pacate. Pacat cu adevarat va fi daca nu vom nimici aceasta banda de valahi opincari. Vom organiza o noapte a Sf. Bartolomeu si vom ucide si copii In pantecele mamei lor." - (Ioan Ciolan, " l'Ultima persecuzione magiara" , Edizione Europa, Roma, 1980).

- Sau cu cea a tanarului functionar maghiar din Cluj, viitor istoric de seama si membru al Academiei Maghiare de Stiinte, Elek Jakob, care sub pseudonimul "Szekely" publica o serie de articole despre "Chestia romaneasca" In ziarul din Cluj "Erdely Hirado" din Sept. 1846, In care deplange starea nenorocita a Romanilor? - (Stefan Metes, "Emigrari romanesti din Transilvania In Secolul XIII-XX," pag 193).

- Sau cu a Baronului Nicolae Weszelenyi, care In scrisoarea catre poetul Mihail Vorosmarty din 28 Dec 1846 deplange deasemenea starea Romanilor? (Idem, ibidem).

- Sau cu studiile facute de doi Invatati maghiari, Zoltan Toth si Zsolt Terocsani, deplangand deasemenea starea iobagilor romani?

- Sau cu Supplex Libelum Valachorum din 1790-1792?

- Sau cu revolutia lui Horia, Closca si Crisan Impotriva nedreptatilor ce le sufereau Romanii?

- Sau cu revolutia calugarului Sofronie In secolul al XVIII?

- Sau cu vicleana ucidere a lui Mihai Viteazul la 9/19 August 1601 pe Campia Turzii de catre cei doi mercenari valoni platiti de nobilimea maghiara? Cu aceasta ocazie propunem ca la Implinirea a 400 de ani de la lasa sa ucidere, In August 2001, sa se comemoreze moartea acestui exponent al vitejiei romanesti, Infierandu-se josnicul act al nobilimii maghiare.

Cat despre caracterul Ungurilor, o confirma si consideratiile Regelui Leon al VI-lea, filosoful, care i-a avut pe Unguri aliati Impotriva Bulgarilor. In testamentul sau politic spune: "Triburile maghiare sunt perfide, hotarIrile lor sunt mizerabile. Ele nu cauta prietenia si nu trebue sa ai nicio Incredere In ei". (Marczali, Enchiridion Fontium Historiae Hongarorum, Budapest 1901, apud Raoul Chelard, "La responsabilite de la Hongrie" , Editions Bossard, Paris, 1930).

- Sau cu numeroasele revolutii taranesti din sec, al XV ?

Lista cu persecutiile Romanilor poate continua la nesfarsit In adancul secolelor, cari toate contravin afirmatiei cinice din scrisoare, ca in Transilvania ar fi fost o "convietuire pasnica", începand cu:

- Sa-si exprime regrete ca a putut avea lor enuntarea unui astfel de genoicid rasial cum a fost " Cererea " lui Kosztenszky Geza din 1893, (vezi mai sus), de a-i extermina pe Romani si celelalte nationalitati conlocuitoare, cerere cu care guvernul Ungariei s'a declarat solidar;

- La fel sa-si exprime regretele ca in trecut s'a putut concepe si mai ales aplica o lege ca cea a Invatamantului, din 1910 a lui Apponyi, prin care s'a desfiintat si interzis Intreg Invatamantul In limbile materne ale celor 12 milioane de "minoritati" etnice, Incepand cu gradinita de copii si cursurile primare, vizand prin asta maghiarizarea lor fortata si "Inghitirea" lor In masa celor 10 milioane Unguri. (Cererea lui Kosztenszky Geza).

- Sa ceara scuze pentru expulzarea celor aproape ojumatate de milion de Romani, si sa ceara guvernului de la Budapesta sa dea despagubiri celor fortati sa-si paraseasca casele si avutul In anii ocupatiei Transilvaniei de Nord, 1940-1945.

- Si pe deasupra a orice, cerem Ungurilor care vor o viata pasnica cu Romanii In Ardeal:

- Sa recunoasca In primul rand adevarul istoric, ca poporul roman este bastinas In Ardeal si pe restul provinciilor pe care traeste si azi, adevar consemnat de Anonymus, Simon de Keza si alti cronicari unguri, ca sa nu mai vorbim de cronicarii straini si romani;

Cerem ca Statul roman sa ia masuri ca asemenea abuzuri ca cele descrise mai sus si altele comise de catre cercurile horthyste, sa nu se mai Intample, iar pentru promovarea unui spirit de armonioasa colaborare Intre cele doua natiuni, cerem ca UDMR-ul sa ceara Budapestei sa Inceteze cu fabricarea falselor teorii istorice asupra Romanilor si cu falsa propaganda In legatura cu tara noastra dusa atat In interior cat si In strainatate. In acest sens, o mare responsabilitate revine organelor adminuistrative romanesti, cat si Ministerului de Externe al Romaniei.

- Sa se Inceteze cu falsa propaganda atat In Ungaria cat mai ales In strainatate, ca la venirea Ungurilor Transivania nu a fost locuita de nimeni;

- Ca obarsia Romanilor ar fi undeva In Peninsula Balcanica, de unde cu timpul au emigrat In Transilvania In cautare de o viata mai buna.

 

IV. "Scrisoarea" mai mentioneaza si "holocaustul romaneasc, In paralel cu cel german", facut Impotriva evreilor si tiganilor. Aceasta afirmatie constitue un alt caz tipic de falsificare a istoriei de catre Unguri. Pentru informare onesta referitor la holocaust, recomandam autorilor scrisorii si tovarasilor lor Intru hipocrizie, sa citeasca lucrarea Dr-ului Sabin Manuila, fost Director General al Institutului Central de Statistica al Romaniei, Impreuna cu Dr. W. Filderman, fost Presedinte al Comunitatii Evreesti din Romania pe timpul razboiului, fost si Presedinte al Federatiei Uniunii Comunitatilor Evreesti din Romania, si fost Presedinte al "Joint Distribution Committee" pentru Romania, cat si fost membru al Parlamentului Roman, lucrare Intitulata" Regional Development of the Jewish Population in Romania" , publicata pentru prima data In 1957, de catre " Stabilimento Tipografico F. Failli ", Roma, Italia, unde la pag. 16, pentru Muntenia, Moldova, Sudul Transilvaniei, Sudul Bucovinei si Nordul Dobrohgei (teritoriul ramas sub administratie romaneasca In 1940) dau Evrei morti si disparuti (Death and Missing) pe timpul razboiului cifra de 15.000. Lucrarea se Incheie cu fraza: "In concluzie ajungem la constatarea ca nicio alta tara care a fost un timp oarecare sub dominatie nazista, nu poate sa prezinte un numar atat de mare de supravietuitori ca Romania." (...no other country that has at any time been under Nazi domination, can show so large proportion of survivors as does Romania). In acelas timp pentru Evreii disparuti In Transilvania de Nord, de sub administratie ungureasca, ei dau cifra de 90.295. (For Northern Transylvania, which was awarded by Hitler to Hungary, the decrease in number of the Jews was 90.295).

Sau Ii invitam pe acesti domni sa citeasca telegrama trimisa la Berlin de reprezentantul Reich-ului german la Budapesta, Veesenmeyer, din 11 Iulie 1944, cu Nr. 1939, cu urmatorul text: "....Conform rapoartelor primite de la ambasadele unguresti din Bucuresti si Pressburg, in ultimele saptamani numerosi evrei au trecut ilegal frontiera In Romania si Slovacia, unde ei sunt mai mult sau mai putin tolerati In mod deschis de catre autoritatile locale. Romanii au mers chiar atat de departe, Incat au adaugat 20%; de evrei din Ungaria la transporturile maritime evreesti Inspre Palestina......".

Aceste fapte au fost confirmate Ministerului de Externe din Berlin de Manfred von Killinger, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, In 14 Iulie 1944, cu telegrama Nr.1217: "Faptul semnalat la Consulatul General din Cluj a fost verificat, ca anume Evreii din Ungaria care fug In Romania, sunt tratati aici ca refugiati politici si au aprobarea Guvernului roman sa emigreze In Palestina."

De asemenea recomandam autorilor scrisorii sa citeasca si lucrarea "A doua deportare", scrisa de Slamo Leibovici-Lais, Presedintele Asociatiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din Romania (ACMEOR), din Tel Aviv, si publicata In revista "Magazin Istoric" Nr. 8/1994. Magazin Istoric a publicat aceasta scrisoare-document si marturie, privind si deportarile germane din 1945 din Romania, organizate de catre autoritatile sovietice. Ambele lucrari se afla In biblioteci si se pot studia.

Dar pentru ca semnatarii scrisorii vorbesc de funie In casa spanzuratului, ne vedem obligati, despre holocaustul facut de horthysti In Transylvania de Nord Impotriva Evreilor si Romanilor, sa mai amintim ca:

- Conform eruditului Randolph Braham, specialist In materie, horthystii au trimis numai din Transilvania de Nord 131.641 evrei, iar istoricul Dr. Oliver Lustig, roman de nationalitate evreu, el Insusi supravietuitor al holocaustului horthyst, sustine aceasta cifra, la care adauga Inca 15.000 evrei trimisi de horthysti la Kamenek-Podolsk, Ucraina. (Randolph Braham, "Genocide and Retribution , the Holocaust in Hungary-rulled Northern Transylania ) si Dr. Oliver Lustig, "Distorsions and Missrepresentations that bring Insults and Desecrate the Memory of the Victims of Horthy's Reign of Terror" .

- Apoi, Dr. Alexandru Safran , fost rabin sef In Romania pe timpul razboiului si actualmente rabin sef la Geneva, In alocutiunea tinuta In fata plenului Parlamentului Romaniei, la 28 Martie 1995, care a declarat ca: "Romania este una din putinele tari europene care In timpul ocupatiei germane nu si-a trimis copiii sai de origine evreiasca sa piara In campurile naziste de exterminare."

Moshe Carmilly-Weinberger : Profesor emerit din New York, fost Rabin Sef al Comunitatii evreesti din Cluj In timpul ocupatiei horthiste: "Ungaria a asasinat 80%; din Evreuii sai, pe care i-a trimis la camerele de gazare din Auschwitz-Maidaneck, In timp ce Romania a cautat sa salveze ceea ce se putea salva si a aruncat centura de salvare celor care se Inecau. Poporul roman s'a straduit sa salveze credinta lor In mod uman. Si noi, Evreii, suntem, si le vom fi recunoscatori, le multumim pentru aceasta."

- Ziaristul Secui-Maghiar Gyorgy Ferenczy, fugit din Cluj Ingrozit de ceea ce a putut vedea dupa intrarea trupelor horthiste In acel oras, (Septembrie 1940), prin aplicarea doctrinei lui Ducso Csaba, a publicat cartea "Golgotha Transilvaniei" si a declarat ca "nimic nu-mi ramane decat sa ma rusinez ca m'am nascut Secui-Maghiar si sa resping insusi faptul ca am Invatat mai Intai sa ma rog lui Dumnezeu In ungureste". ( The Golgotha of Transylvania , 1940, pag. 6-8). Georgy Ferenczy, in urma celor scrise a fost condamnat la moarte de Justitia ungureasca.

Sovin-rasistii de azi sunt urmasii horthystilor care au facut asemenea grozavii In anii 1940-1944, respectiv urmasii discipolilor lui Ducso Csaba, ai aceluia care a incitat pe maghiari la odioasele crime Impotriva Romanilor si caruia In 1997 au incercat sa-i ridice o placa memoriala la Dej pentru venerarea sa.

Dupa cum bine se stie, prin lucrarea sa " Nincs Kegyelem " (Fara mila), tiparita In 1939 cu sprijinul statului condus de Miklos Horthy, Ducso Csaba a inscris un episod de ura rasiala si de incitare la crime nemai intalnita In Intreaga Europa. Cartea a fost tiparita si In limba engleza sub titlul "No mercy", unde se pot citi dementele sale lozinci: "Voi ucide pe orice roman Imi va iesi In cale, etc...."

Ca pornirile sovin-rasiste ale lui Ducso Csaba au gasit un ecou adanc, larg si de durata In sufletul maghiarilor, avem dovada recenta, din 1983, cand urmasii sai, printr'un manifest, Indemnau din nou maghiarimea la ura si crima rasiala. In manifest citim: "Sa le rostim ca pe o rugaciune cuvintele lui Ducso Csaba, (Let us utter like a prayer Ducso Csaba's words, etc......) - (din "Cuvantul Romanesc", Hamilton, Canada, August 1983).

 

V. In legatura cu problema minoritatii germane din Romania, pe care o mentioneaza semnatarii scrisorii de care ne ocupam, dorim sa aratam ca, printr'o scrisoare adresata Congresului USA In Februarie 1995 de catre Dr. Stefan Isarescu, presedinte al A.C.O.R.D. la acea data, Impreuna cu istoricul Prof. Dinu C. Giurascu, Intre altele au prezentat situatia Germanilor din Romania cum urmeaza:

"In Romania anilor 30 se aflau cca 740.000 germani.

"a. Toti Germanii din Sudul Basarabiei si Nordul Bucovinei, anexata Uniunii Sovietice In 1940, au fost repatriati In Germania in 1940, conform Intelegerii germano-sovietice. Deasemenea, majoritatea Germanilor din Nordul Transilvaniei au fost repatriati In Germania Intre 1940-1944, perioada In care Transilvania a fost anexata Ungariei."

"b. Peste 350.000 de Germani traiau In Romania dupa retreagerea armatelor germane In 1944. Evreii au preferat sa emigreze in Israel, Germanii au preferat sa plece in Germania de Vest, mai ales din cauza regimului comunist instaurat In Romania, ca de altfel si din celelalte state est-europene."

"Acesta este motivul pentru care acum In Romania nu mai locuiesc decat 115.000 Germani." (Romanul Liber, Martie 1995, pag. 12).

 

VI. Fractiunea reformista (horthyst-sovin rasista, deci anti-democrata), a UDMR-ului, In numele careia este semnata scrisoarea catre Presedintele Clinton, nu are nicio calitate, nici morala si nici politica, sa enunte opinii ca: "Parlamentul roman este neadecvat pentru sarcina democratizarii" si ca atare "Romania nu poate fi considerata un model pentru drepturile minoritatilor". Faptele descrise mai sus in aceasta analiza Ii descalifica pentru astfel de atributii.

 

VII. Singurul punct din scrisoarea catre Presedintele Clinton cu care suntem de acord, este cererea lor ca "situatia din Romania sa fie monitorizata". O consideram bine venita si o sustinem din plin, In credinta ca numai atunci se vor putea desvalui si cunoaste In toata amploarea si gravitatea lor atacurile horhyst-sovin rasistilor din UDMR Impotriva Drepturilor Omului In Romania.

Numai atunci se vor putea cunoaste, fara posibilitate de tagada, abuzurile savarsite de exponentii sovinismului horthyst maghiar Impotriva:

- Maicilor Congregatiei Greco-Catolice din Odorhei,

- Expulzarea celor 4.000 de romani in 1990-1991 din judetele Covasna si Harghita;

- Refuzul primarului din Varghis de a aproba ridicarea unei cruci pe locul unde a fost biserica romaneasca daramata de horthysti in 1940, etc.

Aceasta a fost "convietuirea seculara" (a Ungurilor) cu Romanii In Ardeal", pe care semnatarii scrisorii catre Presedintele Clinton spera sa-i poata avea "aliati firesti In fata provocarilor viitorului". Convietuirea seculara a Romanilor cu Ungurii o prinde bine Senatorul Dr. S. Fenyes, ungur realist, In cartea sa " Revisionist Hungary" , aparuta In 1935, la pag. 51-52, unde spune: "Franta a stapanit aproape 200 de ani Alsacia, fiindca poporul alsacian, desi de alta limba, a tinut la Franta. Dragostea lor pentru francezi n'a putut fi stinsa nici dupa convietuirea de 48 de ani In cadrul Reich-ului. Cu Ungurii e Insa altfel. Slovacii, Croatii si Romanii au trait aproape o mie de ani impreuna cu Ungurii si ei, In decurs de o mie de ani, n'au fost In stare sa si-i apropie, ci, dimpotriva, i-a umplut de ura, Incat toti au dorit despartirea". Nici n'au Incetat bine tunurile pe campurile de bataie si natiunile conlocuitoare de pe cuprinsul fostei Austro-Ungarii s'au si grabit la Adunarile lor Nationale ca sa hotarasca despartirea pentru totdeauna de Impilatorii de pana atunci. Mentionam ca Dr. S. Fenyes, dupa publicarea cartii sale "Ungaria revizionista" a fost expulzat din Ungaria.

 

* * *

Pana la aprobarea monitorizarii Transilvaniei de catre USA ceruta de horthysti, cerem ca aceasta monitorizare sa se faca de catre "Liga pentru apararea Drepturilor Omului " (LADO) din Romania, cu atat mai mult cu cat aceasta Liga face parte din "Organizatia Internationala pentru Apararea Drepturilor Omului " si are ca atributii "sa adune si sa trimita informatii In legatura cu violarea Drepturilor Omului In Romania, precum si sa conduca programe de Educatie si Cercetari". (Din "Programul LADO", publicat In " International Organization - Human Rights ", 1999).

Dupa cum vedem, In atributiile ce le are LADO sunt si programe de E ducatie si C ercetare , care ar fi foarte bine venite pentru horthystii "reformisti" din UDMR, care dovedesc o crasa carenta de simt civic si comunitar.

Presedintele Ligii (LADO) este domnul N. Stefanescu-Draganesti, iar adresa: Strada Dem. I. Dobrescu, Nr 21, 70119 Bucuresti, de unde se pot cere si unde se pot trimite eventualele informatii si reclamatii.

Noi consideram de competenta LADO:

1. Cazul izgonirii celor 4.000 de romani din judetele Harghita si Covasna, In care cei afectati de violarea Drepturilor Omului pot cere si despagubiri pentru prejudiciile ce li s'au adus.

Asociatia Romanilor izgoniti din cele doua judete poate prezenta listele celor izgoniti, cu numele, fosta adresa, locul de munca, functia avuta, etc.

In "Raportul Comisiei de Audieri a Parlamentului Romaniei, privind evenimentele Intamplate In judetele Harghita si Covasna in anii 1990-91" , se arata In introducere ca, "In timpul ocupatiei Transilvaniei de Nord, In anii 1940-44, aproape jumatate de milion de romani au fost fortati de horthysti sa plece si sa se stabilerasca In Romania". Raspunderea pentru aceste crime si abuzuri revine guvernului de la Budapesta, care a instituit si controlat o administratie care a executat programul guvernamental de "curatire etnica " a Transilvaniei de Nord.

Amintim in continuare doar ca cei cca 4.000 de romani fortati sa paraseasca judetele Harghita si Covasna In anii 1990-91, au fost scosi din posturi fara sa se faca vreo deosebitre dela caz la caz. Singurul criteriu era ca erau Romani. S'au Intocmit liste nominale care au fost afisate public, iar persoanele respective au fost amenintate cu represiuni daca nu parasesc regiunea.

2. Cazul " Congregatiei Greco-Catolice a Inimei Neprihanite a Fecioarei Maria " din Odorhei, In care Maicutele au fost Impiedecate sa deschida si sa administreze un orfelinat In Odorhei In urma donatiei facute de "Swiss Humanitarian Association "Basel Hilft" .

Cerem sa se plateasca despagubiri Congragatiei, care din motive de ura rasiala a fost si este discriminata si Impiedecata In exercitarea drepturilor si vocatiei lor religios-filantropice de Ingrijire si educare a copiilor orfani. Din informatiile pe care le detinem, Orfelinatul din Odorhei nu functioneaza nici pana In prezent.

In acest caz, de scandaloasa Incalcare a Drepturilor Omului, cerem In mod deosebit sanctionarea primarului Municipiului Odorhei Szasz Jeno si a consilierilor municipali care au Impiedecat abuziv deschiderea orfelinatului si au incitat populatia din Odorhei la ura rasiala, urmare careia Naicutele au fost maltratate brutal si scoase cu forta din local. (Vezi ziarul " Adevarul " Nr. 2184, din 30 Mai 1997, pe prima pagina, cu reportaj si fotografii, sub titlul: "La Odorheiu Secuiesc, o multime furioasa, instigata de primarul Szasz Jeno, maltrateaza 4 calugarite greco-catolice").

Mai recent s'a dovedit ca Primarul din Odorhei, Szasz Jen_ a facut uz de fals in acte publice pentru a Incerca sa " dovedeasca" drepturile Primariei asupra terenului pe care s'a construit Orfelinatul. - (Revista " Danubius ", Bucuresti, Nr. Mai-Iunie 1999).

3. Cerem ca Primaria si Consiliul Municipal administrativ din Odorhei sa prezinte scuze domnului Cyrill Bgrgel, Presedintele organizatiei " Swiss Humanitarian Association Basel Hilft" , cetatean elvetian si In acelas timp si cetatean de onoare al orasului Gheorgheni, pentru atitudinea avuta fata de domnia sa, precum si scuze publice adresate " Congregatiei Inimii Neprihanite a Fecioarei Maria ".

Atitudinea primarului din Odorhei SsAsz Len_, a consilierului municipal Bardoczy Csaba si a altor membri ai Consiliului Municipal, care l-au facut pe Cyrill Bgrgel " mincinos", "hot", "bou ", provocand astfel un scandal international, a pus In lumina deosebit de proasta minoritatea maghiara din Romania, dar si guvernul roman, care nu a luat masuri de sanctionare a odioaselor abuzuri si de respect al legii.

4. Cerem de asemenea UDMR-ului sa plateasca despagubiri lui Mihaila Cofariu, care a fost grav batut si facut invalid de catre Paul Kerszenyes in incidentele interetnice de la TarguMures din Martie 1990.

Acestea sunt doar cateva din sirul crimelor si Incalcarilor ale Drepturilor Omului In Romania de catre horthystii sovini-rasisti din UDMR. Speram ca monitorizarea LADO sa scoata mult mai multe la iveala de cat am putut afla noi aici In America.

 

* * *

In Incheiere consideram ca scrisoarea trimisa Presedintelui Clinton prin tonul ei, prin afirmatiile cu totul neadevarate, necontrolate si iresponsabile pe care le face, confirma cele ce noi am aratat In repetate randuri, ca aripa horthyst-sovina a UDMR-ului nu are ce cauta In politica tarii.

Luand in considerare cele de mai sus, si privind prin prisma trecutului istoric , trebue sa conchidem ca nu se poate vorbi de o convietuire pasnica seculara Intre Romani si Unguri, asa cum In mod cu totul fals, cinic si tendentios se afirma In scrisoarea catre Presedintele Clinton; privind Insa prin prisma nevoilor prezente , s'ar putea eventual totusi vorbi de posibilitatea unei convietuiri pasnice daca In prealabil s'ar putea crea premizele unei astfel de convietuiri. Pentru asta Insa este absolut necesar ca:

- horthyst-sovinii din UDMR sa fie exclusi din viata politica a tarii.

- vinovatii sa fie deferiti justitiei si facuti responsabili pentru crimele comise;

- UDMR-ul, purificat de agentii purtatori ai urei rasiale, sa prezinte scuze credibile natiunii romane pentru toate nedreptatile savarsite In trecut. Intreaga literatura revizionista a Ungurilor este construita pe falsuri grosolane, ca ei cand au venit ar fi gasit Transilvania goala si ca originea noastra ar fi undeva prin Peninsula Balcanica, de unde ne-am furisat pe ascuns In Transilvania In cautare de o viata mai buna. De aici rezulta falsa convingere a Ungurilor ca ar avea drepturi istorice asupra Transilvaniei. Asa cum constata si afirma si Prof. Raol Sorban : "Caracteristic pentru propaganda maghiara nu este adevarul, ci afirmarea neadevarului neavizat". ("Lumea Libera", New York, Nr. 522, din 3 Oct.1998).

Cerem acest lucru pentru ca, asa cum afirma si politologul contemporan Vladimir Tismaneanu: "Nici o reconciliere nu se poate Intemeia pe amnezie sau pe minciuna. Dimpotriva, acestea nu pot genera decat noi si primejdioase manipulari". (Arheologia terorii, Ed. Alfa, Bucuresti, 1996).

In sustinerea propunerilor de mai sus, consideram necesar sa mai citam si parerile catorva personalitati cu autoritate stabilita:

Oliver Lustig: "Generatiile viitoare nu pot fi facute responsabile pentru crimele din acel timp. Ele au Insa obligatia sa le recunoasca - de altfel, ele nu pot fi scoase din istorie - sa analizeze cauzele care le-au generat, sa le respinga si sa se asigure ca ele nu se vor mai repeta." ( "Denaturari si falsificari care jignesc si profaneaza memoria victimelor teroarei horthiste", Magazin Istoric, Nr. 5, Mai 1987).

Kiss Kalman : Credem ca cel mai competent raspuns situatiei actuale privind minoritatea maghiara din Romania, l-a dat dl Kiss Kalmanm, presedintele partidului liberal democrat maghiar, (PLDM) din Romania, care a spus Inca In 1995 ca "noi nu vrem sa minimalizam drepturile maghiarilor din Fomania dar, spre deosebire de UDMR, vom face acest lucru respectand legile tarii". Si In continuare: "In conditiile actuale, scopul nostru este sa stingem focarele nationaliste de orice fel. IntImpinam Insa greutati In atingerea acestui scop datorita faptului ca prin Biserica si prin ideile fixe ale UDMR, In capul maghiarului simplu s'a conturat o imagine falsa despe situatia lui In Romania. Impasul aparent In care s'ar afla minoritateamaghiara din Romania este rezutatul politicii extremiste a UDMR-ului care, In functie de interese Intr'un fel predica In forul legislativ, altfel In randul oamenilor simpli, si cu totul altfel In strainatate. Parerea noastra, a PDLM din Romania, este ca viitorul etniei noastre nu poate fi asigurat prin sloganuri culturale, ci mai ales prin cele economice, aspecte care au fost neglijate de catre UDMR, ("Clipa", 12 Mai 1995).

 

* * *

Prezentarea scuzelor si declaratiilor mai sus enumerate ar fi de bun augur pentru un Inceput de relatii normale, de convietuire pasnica Intre cei doi vecini, Romani si Unguri, sortiti sa traiasca alaturi de-alungul istoriei.

 

Iulie 1999

Cu deosebita stima,

 

George Duma, Ph. D., President Romanian American National Congress

Traian Golea, President Romanian Historical Studies and Romanian Association of South Florida

 

Adrese:

Dr. George Duma, -1730 3rd Ave. - Apt. 1202, San Diego, CA, 92101, U.S.A.
Traian Golea 901 NE 14th Ave.- Apt. # 601, Hallandale, FL 33009, U.S.A.


THE ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

THE ROMANIANN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

July 13, 1999

 

To

Mr. President of the United States

The White House

1600 Pennsylvania Avenue

Washington D.C. 20500

 

Dear Mr. President,

 

We want to inform You about the very dangerous activity of a small, racist wing of the Hungarian minority in Romania, who under the umbrella of UDMR (acronym for Union of the Democratic Hungarians in Romania), is trying to discredit this country and to destabilize the recovery process after the communist era in Romania and in that part of Europe.

This is the reason why we want to present You the attached booklet " THE ROMANIANS AND THE HUNGARIANS", - "Topics Regarding the Relations of These Two Neighboring Nations" -.

This booklet was conceived as an informative instrument with reference to the past and present anacronic ethnic conflicts in Romania.

This booklet represents not only an informative document concerning those topics, but it also unveils the chauvinistic and racist activity of the Horthyst branch of the UDMR.

We want to underline that this Nazi-Horthyst type of activity is compromising the whole of UDMR (therefore the present governmental coalition in Romania), and their manifestation could draw the blame over the whole Hungarian minority in Romania.

We want also to emphasize that Transylvania was reunited to its motherland Romanian Kingdom, due to the vote of its overwhelming Romanian majority, (70,6%;) expressed on 1st of December 1918 at their Great National Assembly in Alba Iulia, Transylvania, and of the Saxons of Transylvania, (5,7%;), who had their own National Assembly on 9 of January, 1919 at Medias, Transylvania, where they voted also for the reunification of Transylvania with its motherland Romania. (Together were 76.3%; votes for that reunification).

In Your letter dated Feb. 5, 1995, addressed to Dr. St. Isarescu, Chairman at that time of ACORD (Ad-hoc Committee for the Organization of Romanian Democracy), You wrote:

"As I have constantly maintained, the best strategy to ensure our security and build a lasting peace is to support the advance of democrac y everywhere. Our commitment to Democracy and Human Rights not only reflects our values, heritage and cultural ties, it is also consistent with and reinforces our national interest."

The Hungarians in Romania, as Romanian citizens, enjoy all the rights provided under the Constitution, therefor we cannot agree with the remarks of G-ral Wesley R. Clark made in Buda-Pest, Hungary, on June 21, 1999 with respect to the Versailles Treaty, as far as concerns Romania. The remarks of G-ral Clark are trying to put in question the sacrosanct principle of self-determination of the nations, which is the basic principle of all Democracy.

The political stability in Romania could be affected not by the Hungarian minority as a whole, but by the Nazi-Horthyst Hungarian extremists, who are inciting the Hungarians against the Romanians to discredit the country.

As a conclusion, we are citing the statement of Dr. Kiss Kalman, Hungarian, president of PLD (Acronym for Liberal Democratic Hungarian Party in Romania), who in 1995 said:

"We don't want to minimize the rights of the Hungarians in Romania, but with difference to UDMR, we will act by respecting the law in this country, and further: "At the present time, our goal is to extinguish any kind of extremist sources. But we are meeting many difficulties to reach our goal, because through the Church and the fixed ideas of UDMR, in the head of the common Hungarian was formed a false idea about their situation in Romania. The apparent difficulty in which the Hungarian minority in Romania believes to find itself is due to the chauvinistic policy of UDMR, guided exclusively by their party-interest. They are speaking in a way in the Legislative Forum, in another way to the common Hungarian and totally different abroad. Our opinion, of PLD in Romania, is that the future of our ethnicity can not be secured by cultural slogans, but especially by economical solutions, which were neglected by UDMR. (From Newspaper " Clipa", May 12, 1995).

 

Sincerely, yours

George Duma, Ph. D.

Traian Golea

THE ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

THE ROMANIANN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

July 13, 1999

 

To

His Excellency Ambassador Richard Holbrooke

United States Mission to the United Nations

799 United Nations Plaza

New York, N.Y. 10017- 3505

 

Dear Mr. Ambassador,

 

We want to inform You about the very dangerous activity of a small, racist wing of the Hungarian minority in Romania, who under the umbrella of UDMR (acronym for Union of the Democratic Hungarians in Romania), is trying to discredit this country and to destabilize the recovery process after the communist era in Romania and in that part of Europe.

This is the reason why we want to present You the attached booklet " THE ROMANIANS AND THE HUNGARIANS", - "Topics Regarding the Relations of These Two Neighboring Nations" -.

This booklet was conceived as an informative instrument with reference to the past and present anacronic ethnic conflicts in Romania.

This booklet represents not only an informative document concerning these topics, but also unveils the chauvinistic and racist activity of the Horthyst branch of the UDMR.

We want to underline that this Nazi-Horthyst type of activity is compromising the whole of UDMR (therefore the present governmental coalition in Romania), and their manifestation could draw the blame over the whole Hungarian minority in Romania.

We want also to emphasize that Transylvania was reunited to its motherland Romanian Kingdom due to the vote of its overwhelming Romanian majority, (70,6%;) expressed at their Great National Assembly in Alba Iulia, Transylvania, on 1st of December 1918, and of the 5.7%; Saxons of Transylvania, who had their own National Assembly on 9 of January, 1919 at Madias, Transylvania, where they voted also for the reunification of Transylvania with its motherland Romania. (Together were 76.3%; votes for that reunification).

The Hungarians in Romania, as Romanian citizens, enjoy all the rights provided under the Constitution, therefor we cannot agree with the remarks of G-ral Wesley R. Clark made in Buda-Pest, Hungary, on June 21, 1999 with respect to the Versailles Treaty, as far as concerns Romania. General Clark's remarks are tryuing to put in question the sacrosanct principle of self-determination of the nations, which is the basic principle of all Democracy.

The political stability in Romania could be affected not by the Hungarian minority as a whole, but by the Nazi-Horthyst Hungarian extremists, who are trying to incite the Hungarians against the Romanians and discredit the country.

As a conclusion, we are citing the statement of Dr. Kiss Kalman, Hungarian, president of PLD (Acronym for Liberal Democratic Hungarian Party in Romania), who in 1995 said:

"We don't want to minimize the rights of the Hungarians in Romania, but with difference to UDMR, we will act by respecting the law in this country, and further: "At the present time, our goal is to extinguish any kind of extremist sources. But we are meeting many difficulties to reach our goal, because through the Church and the fixed ideas of UDMR, in the head of the common Hungarian was formed a false idea about their situation in Romania. The apparent difficulty in which the Hungarian minority in Romania believes to find itself is due to the chauvinistic policy of UDMR, guided exclusively by their party-interest. They are speaking in a way in the Legislative Forum, in another way to the common Hungarian and totally different abroad. Our opinion, of PLD in Romania, is that the future of our ethnicity can not be secured by cultural slogans, but especially by economical solutions, which were neglected by UDMR. (From Newspaper " Clipa", May 12, 1995).

 

Sincerely, yours

George Duma, Ph. D.

Traian Golea

 

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

30 Iunie 1999

 

Sub titlul "Guvernul Frantei nu accepta folosirea limbilor minoritare in Administratie si Justitie", ziarul "Universul" Nr. 393 din 21 Mai 1999 publica urmatoarea informatie:

"Guvernul Frantei a semnat Carta Limbilor Regionale sau Minoritare", Insotind Insa documentul de o declaratie explicativa referitoare la interpretarea pe care autoritatile franceze o dau prevederilor sale. Aceasta ar putea constitui un precedent important pentru coalitia la guvernare, stransa In permanenta cu usa de UDMR In numele drepturilor minoritatilor."

Concret, Franta a precizat ca nu recunoaste drepturile colective ale minoritatilor, ca Invatamantul Intr'o limba minoritara nu presupune sustragerea de la Invatamantul In limba franceza si ca In relatiile cu Administratia si cu Justitia se foloseste numai limba franceza, inclusiv In documentele oficiale.

Aceasta informatie vine sa accentueze odata mai mult cele ce am aratat In diferite randuri In legatura cu presiunile UDMR-ului pentru Infiintarea unei universitati de stat In limbamaghiara In Romania. UDMR-ul are toata libertatea de a Infiinta o universitate particulara In limba maghiara.

 

George Duma, Ph. D. Traian Golea

 

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

 

Decembrie 1998

Scrisoare deschisa catre dl Serban Orascu,

 

In ziarul "Lumea Libera", New York, Nr. 550 din 17 Aprilie 1999 s'a publicat (In continuare) sub titlul "Nationalismul, opium pentru popor?" un interview dat de dl Serban Orascu dlui Liviu Valenas, In care Intre altele a abordat si problema UDMR.

In legatura cu aceasta tema, dl Serban Orascu a facut unele afirmatii care necesita lamuriri si pentru acest motiv ne vedem obligati sa revenim asupra unor probleme pe care le-am mentiionat anterior In mai multe ocazii.

Am citit cu placere si ne bucuram Impreuna cu dl Orascu, In legatura cu actiunile pozitive indicate de D-SA, ca o expresie a participarii UDMR In cadrul coalitiei guvernamentale, dar pentru o judecata corecta al acestei grupari politice, ne vedem nevoiti sa aratam ceeace am aratat anterior in mai multe randuri In legatura cu UDMR.

UDMR-ul este singurul partid politic pe baza etnica In lunmea civilizata. In SUA nu existaun partid politic al Negrilor si nici al Mexicanilor, care nu sunt emigrati. In Franta la fel, nu exista un partid politic al Alsacienilor care nici ei nu sunt emigrati, si nici al Arabilor; In Germania nu exist un partid politic al Turcilor, etc.

UDMR este o formatiune politica compusa din diferite orientari politice In cadrul etniei maghiare din Romania, iar nu un tot unitar, asa cum ar vrea sa apara si cum ar dori si dl Orascu sa ni-l prezinte.

Din pacate, In cadrul UDMR se remarca ramura sovin-horthista, care Incearca sa domine aceasta grupare si sa-si impuna propriile vederi si deoarece Dl Serban Orascu nu are cunostinta de aceasta situatie, ne vedem din nou obligati sa aratam cateva din "performantele" acestei ramuri si care arunca un blam asupra Intregului UDMR.

UDMR (Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania), asa cum ne-o arata si numele, este o uniune etnica, care prin caracterul ei etnic Insumeaza toate tendintele politice din respectiva etnie. Intre altele, In aceasta "uniune" intra si ramura horthist-sovina care a fost foarte activa In cursul celui de al doilea razboi mondial, dupa cum constatam, In Transilvania de Nord cedata, unde au enuntat si Implementat programul lui Dgcs_ Csaba (Voi omorI pe orice roman Imi va iesi In cale.....) si care a reusit sa supravietuiasca erei comuniste. Astfel, dupa 1989 Ii vedem aplicand vechile percepte doctrinare ale lui Dgcs_ Csaba din anii 1940-1944.

Momente de manifestari extremiste se pot urmari foarte usor numai prin enumerarea urmatoarelor cazuri:

1. Incercarea de destabilizare a tarii dusa la Targu Mures In Martie 1990, cu care ocazie Mihail Cofariu, roman, este batut barbar In vazul Intregii lumui la TV, dar televiziunea maghiara si apoi preluata de cea europeana si americana, Il prezinta pe maghiarul Paul Keresznyes, care Il barea pe romanul Mihail Cofariu drept roman. Au inversat astfel rolurile pentru a-l prezenta pe ungur drept victima a atrocitatilor "romanilor".

2. Operatia de curatire etnica din judetele Harghita si Covasna prin evacuarea fortata a cca 4.000 de romani, In continuarea expulzarii celor aproximativ 500.000 (cinci sute de mii de romani din Transilvania de Nord In timpul ocupatiei horthiste. (a se vedea raportul Comisiei Parlamentare din 1991 cu privire la expulzarile din judetele Harghita si Covasna).

3. Interventia de catre UDMR la Presedintele Emil Constantinescu imediat dupa preluarea functiei de presedinte, pentru eliberarea lui Paul Cheresznyes, condamnat la 10 ani Inchisoare pentru tentativa de omor asupra lui Mihail Cofariu.

Aceasta interventie In favoarea eliberarii demasca caracterul sovin care domneste In aceasta organizatie, care In loc sa-l condamne pe criminal pentru fapta sa, Ii ia apararea.

4.Izgonirea maicutelor romance greco-catolice din Odorhei, cu Intreg scandalul international declansat de aceasta actiune.

5. Opozitia deputatuluii UDMR-ist Arpad Martin la votarea legislatiei In Parlamenmt, la 19 Iunie 1995, prin care se cerea ca localitatile Ip si Traznea sa fie declarate localitati martire, unde au fost omoriti , dupa lozinca lui Dgcs_ Csaba majoritatea romanilor precum si evrei locuitori ai acestor comune. Amendamentul introdus de Arpad Martin la textul propus, a urmarit sa scuze si sa scuteasca de raspundere criminalii unguri care au comis atrocitatile si aceasta reprezinta un blam atat pentru dansul personal, cat si pentru Intreg UDMR, care prin aceasta s'au facut solidari cu criminalii si s'au demascat ca adepti ai lozincilor lui Dgcso Csaba.

6. Incercasrile de desinformare si de defaimare a Romaniei de catre cetateanul roman Laszlo T_kes, presedinte de onoare al UDMR-ului, cu prilejul unei conferinte de presa In Austria,la care Intre altele a cerut autonomie pentru Transilvania, afirmand ca acolo ar trai 3,500.000 de unguri (Romania Libera din 16 Ianuarie 1997). Cifra a fost desmintita de Presedintele UDMR Bela Marko, spunand ca este falsa. (Idem, ibidem),

De asemenea Incercarile de defaimare a Romaniei de catre episcopul ungur de Cluj-Napoca, Calha Kalman, facute cu prilejul vizitei sale In Australia, in 1997, cu care ocazie a cerut autonomie pentru Transilvania.

7. Refuzul de aprobare a unei cruci comemorative la Varghis, de catre primarul Sandor Farkas, pe locul unde a fost biserica ortodoxa daramata de horthisti In 1940.

8 Refuzul de aprobare din partea Consiliului comunal din Vlahita de a se construi o capela pentru credinciosii ortodocsi din localitate, desi primarul comunei a dat acordul pentru aceasta constructie.

9. Incercarea de instalare la Dej a unei placi comemorative In onoarea lui Daday Lorand, alias Dgcs_ Csaba, autorul cartii "Fara mila". Cartea aceasta este atat de incriminatorie pentru maghiari, Incat imediat dupa razboi guvernul maghiar, dupa ce a retras-o din circulatie si a scos-o din toate bibliiotecile publice, a negat existenta ei.

10. Ministrul Turismului din Romania, Akos Birtalan membru UDMR, a fost demascat ca facand propaganda antiromaneasca, In timp ce era ministru In guvernul Romaniei, fapt pentru care a fost demis. (Curierul Romaesc, Februarie 1998).

11. Raportul Comisiei Parlamentare asupra situatiei din judetele Covasna si Harghita mentioneaza ca "In acest judet, Covasna, exista de asemenea trei scoli pentru copii orfani, cu un procent aproximativ de 90%; romani, care Invata numai In limba maghiara", (Ziarul "Acum", Novembrie 1991, Nr. 6), In timp ce Kolumban Gabor, membru UDMR. presedinte al Consiliului judetean Harghita si membru al Congresului Puterilor Locale si Regionale din cadrul Consiliului Europei, declara ca "copilul maghiar nu poate fi obligat sa Invete In limba romana", ("Jurnal National", 9 Martie 1998).

12. Multe alte actiuni cu caracter sovin se pot afla din cartea "Monumente non grata", de Prof. Dr. Petre Turlea.

Toate cele enumerate reprezinta doar o mica parte din actiunile ostile atat Impotriva statului roman, cat si Impotriva drepturilor umane si mai ales prin mentinerea si promovarea pana In zilele noastre de catre unii membrii UDMR a unei atitudini de tip Dgc_ Csaba.

Din cate rezulta din cele de mai de sus, ramura sovina din cadrul UDMR a creat toate premizele pentru a fi desmascata ca atare.

Dorim sa aratam de asemenea, In completare, ca Intre "performantele" UDMR-ului desigur aceeasi ramura horthista figureaza In cazul Ministrului Sanatatii al Romaniei, Hajdu Gabor, care Impreuna cu un consilier al sau, Francis Jetenschi au declarat In Germania: "Nu mai cumparati nimic direct din Romania; cumparati totul din Ungaria, pentru ca In Romania sunt numai hoti." (Luceafarul, Montreal, Martie 1999).

La fel, informam, pe dl Serban Orascu ca la Forumul extremistilor unguri tinut la Miercurea Nirajului, judetul Mures, In Februarie 1999, s'a declarat o adevarata intifada Impotriva unitatii statului roman", (vezi articolul "Atac direct la adresa integritatii Statului Roman", semnat de Prof. Dr. Augustin Deac In ziarul "Natiunea", Bucuresti, 26 Febr.-4 Martie 1999).

In ce priveste problema universitatii In limba maghiara solicitata de UDMR, consideram nefondata afirmatia dlui Serban Orascu cand spune ca "este absurda comparatia facuta de cercurile nationaliste romanesti cu USA, deoarecere Statele Unite sunt o tara de emigratie, unde toateetniile pamantului au fost de acord sa vorbeasca In final o singura limba, engleza". Dl Serban Orascu nu cunoaste miscarea "English only" din SUA, ca o contrapondere a marilor presiuni exercitate de etnia hispanica pentru existenta de scoli cu limba de predare In spaniola.

"English only" a avut succes prin votul dat la 2 Iunie 1998 In California, ca 61%; votanti au votat pentru Invatamantul obligatoriu In limba engleza, (In scolile de stat nn) si numai 39%; pentru Invatamantul bilingual. BineInteles ca vorbitorii de limba spaniola sau alte limbi si care nu sunt de acord cu Invatamantul In limba engkeza, sunt total liberi sa aiba scoli particulare In limbile respective.

Consideram inutil a face comentarii In legatura cu acest rezultat al voturilor, dar mentionam ca statul California are In prezent o populatie de peste 31 milioane locuitori, fiind cel mai mare stat component al SUA, urmat de statul New York, cu o populatie de cca 19 milioane.

Acest fapt prezinta o mare importanta, deoarece modul In care se voteaza o propunere sau alta In California, arata tendinta generala a voturilor pe Intreg teritoriul SUA.

Dorim de asemenea sa mentionam ca aceasta situatie exista In cele mai multe tari cu minoritati nationale mult mai numeroase decat maghiarii din Romania atat ca numar, cat si ca procentaj In raport cu populatia totala a tarii respective.

In SUA traesc peste 25 milioane de cetateni de limba spaniola, concentrata In special In California, Florida, New York, Chicago si Texas.

Numai In aria Los Anegeles sunt Intre 7-8 milioane hispanici si nu exista auto-determinare, nu exista universitati In limba spaniola si acelas lucru este valabil pentru alte minoritati ce traesc cu milioanele in USA.

Dl Serban Orascu nu cunoaste ca in Franta, care NU este o tara de emigratie, nu exista nicio universitate In limba araba pentru arabi (5-6 milioane), si nici pentru Alsacia-Lorena, unde 2/3 din populatie vorbeste un dialect german si nici macar scoli medii In limba germana nu exista.

Dl Serban Oascu NU cunoaste ca In Germania, care la fel NU este o tara de emigratie, nu exista universitati In limba turca pentru minoritatea turca. (cca 3 milioane).

Exemplele se pot Inmulti si de atfel amintim din nou ca oriunde, inclusiv in Romania, exista libertatea de a functiona universitati particulare In limba oricarei minoritati.

Domnul Serban Orascu NU cunoaste declaratia Forumului Civic National Roman, compus din institutiile de Invatamant superior de stat ale tarii In legatura cu problema de mai sus.

Se pare de asemenea ca dl Serban Orascu NU cunoaste afirmatiile dlui Max von der Stoel, inalt comisar al Uniunii Europene pentru problemele minoritatilor, care a declarat ca " standardele internationale prevad doar posibilitatea Infiintarii de universitati private In limbile minoritare", s i In continuare ca " nu numai ca nimic din perceptele europene si internationale nu obliga Romania sa Infiinteze astfel de universitati ( universitati de stat nn), dar nici macar nu le recomanda".

In lumina celor de mai sus, insistentele maghiarilor de a Infiinta universitati de stat In limba maghiara In Romania apar complet neconforme situatiei actuale a minoritatilor din Europa.

De altfel, se pare ca dl Serban Orascu ignora, pentru ca nu ne putem Inchipui ca nu cunoaste declaratia Presedintelui Emil Constantinescu care, referindu-se la activitatea UDMR-ului, a spus ca: "Aportul acestei formatiuni In cadrul muncii de guvern este foarte redus, ba mai mult decat atat, chiar sistemul de a percepe unele lucruri si mai ales obstructiile cu care se remarca UDMR-ul fac viata la guvernare foarte grea, si nu mai putin In cadrul Parlamentului." (Lumea Libera" New York, 31 Oct. 1998).

Aceasta declaratie am mai mentionat-o In presa anterior si vine sa sprijine afirmatiile noastre.

Cum explica dl Serban Orascu actiunile dlui Laszlo Tokes, ale lui Calha Kalman si altii pe langa ei, duse Impotriva statului roman, drept actiuni nationaliste sau patriotice? Sau invitatia Evei Barky sa participe la forumul condus de Laszlo Tokes, prin care numita a facut propaganda anti-romaneasca? Se stie ca Presedintele Iliescu a interzis intrarea In tara acestei persoane, careia apoi Presedintele Emil Constantinescu i-a ridicat aceasta interdictie, iar In final, tot Presedintele Emil Constantinescu a trebuit sa-i interzica pentru a doua oara intrarea ei In tara.

Cunoaste dl Serban Orascu documentul pirat anonim, pus pe masa fiecarui membru al Consiliului Europei la sfarsitul lui Iunie 1998? Poate ne spune Domnia Sa cine l-a pus pe furis acolo ?

Cunoaste dl Serban Orascu scrisorile deschise trimise Presedintelui Emil Cnstantinescu si premierului Radu Vasile, de catre dl Dr. Gheorghe Olteanu din Germania, originar din Secuime, prin care denunta atitudinea sovina si anti-romaneasca a horthistilor din zona?

In ce priveste Sabin Gherman, dorim sa spunem ca cele scrise de acesta demonstreaza o totala lipsa de cunoastere a esentei lucrurilor, ca si a istoriei noastre, iar expresiile murdare si Injuraturile folosite In asa numitul manifest, nu fac decat sa-l Injoseasca pe cel care le foloseste, ca si pe cei care le-au publicat, astfel ca nici nu merita a fi luat In seama si discutat. Cei care ar privi cu Ingaduinta sau acceptare, asa cum dl Serban Orascu ar lasa sa se Inteleaga, nu merita nici acestia mai multa consideratie, pe care se pare ca Domnia Sa le-a acordat-o.

Totusi subiectul a generat un raspuns indirect prin scrisoarea noastra din 17 Octombrie 1998, prin care s'a aratat permanenta legatura dintre cele trei tari romane dealungul secolelor.

Alta scrisoare publicata de asemenea in presa romana In legatura cu Sabin Gherman au fost scrise de Dr. Dumitru Padeanu, Canada.

Sugeram dlui Serban Orascu si celor cu care a vorbit despre acest subiect, sa citeasca cele doua scrisori mai sus mentionate, Inainte de a se exprima Intr'o directie sau alta pe aceasta tema.

Lipsa totala de cunostinte a iostoriei neamului din care s'a nascut, adaugata la limbajul murdar folosit, denota calitatea omului care a scris acel asa zis manifest.

Departe de noi gandul sau intentia de a blama UDMR-ul luat ca un tot, ci actiunile acelei fractiuni sovine de tip nazist-horthist, o continuare peste decade a doctrinei lui Ducso Csaba, astfel cum am aratat In diferite ocazii.

Faptul ca unii maghiari au votat pentru partide romanesti, (asa cum atrata dl Serban Orascu), arata clar maturitatea acelei parti a electoratului maghiar fata de aripa horthista, iar ca o concluzie, pentru ca NU toti maghiarii din Romania sa fie inclusi In categoria nazist-horthista, se impune izolarea totala a acestei aripi, desolidarizarea totala de acesti extremisti care urmaresc destabilizarea Romaniei.

Credem ca cel mai bun raspuns la situatia actuala privind UDMR-ul si minoritatea maghiara din Romania l-a dat dl Kiss Kalmanm, presedintele partidului liberal democrat maghiar, (PLDM) din Romania, care a spus Inca In 1995 ca "noi nu vrem sa minimalizam drepturile maghiarilor din Fomania, dar spre deosebire de UDMR, vom face acest lucru respectand legile tarii". Si In continuare: "In conditiile actuale, scopul nostru este sa stingem focarele nationaliste de orice fel. IntImpinam Insa greutati In atingerea scopului nostru datorita faptului ca prin Biserica si prin ideile fixe ale UDMR, In capul maghiarului simplu s'a conturat o imagine falsa despe situatia lui In Romania. Impasul aparent In care s'ar afla minoritatea maghiara din Romania este rezutatul politicii extremiste a UDMR-ului care, In functie de interese Intr'un fel predica In forul legislativ, altfel In randul oamenilor simpli, si cu totul altfel In strainatate. Parerea noastra, a PDLM din Romania este ca viitorul etniei noastre nu poate fi asigurat prin sloganuri culturale, ci mai ales prin cele economice, aspecte care au fost neglijate de catre UDMR, ("Clipa", 12 Mai 1995).

Fata de cele de mai sus, Intrebam pe dl Serban Orascu daca este de acord cu vreuna din "performantele" UDMR, aripa horthista, aratate mai sus, plus multe altele.

Se pare ca dl Serban Orascu nu este la curent cu complexitatea problemei abordate, motiv pentru care interview-ul acordat apare ca incomplet si lipsit de cunostintele esentiale ale problemei respective.

Fara lamuriri si precizari din partea dlui Serban Orascu, consideram eronate toate afirmatiile facute.

Desigur interview-ul dat de dl Serban Orascu reprezinta o opinie proprie, dar care neverificat In primul rand de Domnia Sa apare ca o pledoarie In desert, vox clamantis in deserto.... dar care din pacate poate prinde In mintea multora care au Invatat istoria numai dupa Roller si care nu cunosc situatia reala.

Stim ca dl Serban Orascu cunoaste mult mai mult decat istoria predata dupa Roller si de aceea ne surprind cu atat mai mult unele afirmatii facute.

Stim si suntem convinsi ca Domnia Sa are capacitatea de a discerne graul de neghina.

Si mai credem ca este cazul, ca etnia maghiara din Romania sa-si spuna raspicat cuvantul ca horthistii n'au ce cauta In viata politica a tarii noastre, la fel cum nazistii nu mai au ce cauta In viata politica a Germaniei si a oricarei tari din lume.

 

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

 

Decembrie 1998

UDMR si alegeri anticipate în Romania

 

Din stirile ce ne parvin prin presa din tara rezulta tot mai mult posibilitatea unor alegeri anticipate In tara noastra. In legatura cu aceste alegeri o problema ramane deschisa privind participarea UDMR-ului la aceste alegeri.

In decursul anilor care s'au scurs de la 1989 si pana In prezent, am avut posibilitatea sa urmarim activitatea acestui asa zis "partid" , atat pe plan intern, cat si a manifestarilor (dusmanoase) In exterior. Toate aceste manifestari ne determina sa consideram ca o datorie morala sa aratam In cele ce urmeaza profilul fractiunii horthist-sovine din cadrul UDMR-ului, care se pare ca-si impune linia politica In Uniune.

UDMR-ul (Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania), asa cum ne-o arata si numele, este o uniune etnica, care prin Insasi caracterul ei "etnic" Insumeaza toate tendintele politice din respectiva etnie. Intre altele, In aceasta " Uniune " intra si ramura horthist-sovina care a fost foarteactiva In cursul celui de al doilea razboi mondial, dupa cum constatam In Transilvania de Nord cedata, unde au enuntat si Implementat programul lui Dgcs_ Csaba, (voi omorI pe orice Roman ce-mi va iesi In cale....), si care a reusit sa supravietuiasca erei comuniste. Astfel, dupa 1989 Ii vedem aplicand vechile percepte doctrinare ale lui Dgcs_ Csaba din anii 1940-1944 cand au alungat cei 4.000 de Romani de la casele lor din judetele Covasna si Harghita si prin brutalitatile de tip asiatic folosite In tratamentul aplicat Maicilor Greco-Catolice din Odorhei doi ani in urma, actiuni criminale care insa sunt acceptate tacit sau sub presiune de celelalte fractiuni politice ale UDMR-ului.

Odata cu viitoarele alegeri credem ca a sosit momentul ca celelalte fractiuni din UDMR sa se desolidarizeze de acesti extremisti, care urmaresc destabilizarea Romaniei, pentru a nu fi si ei acuzati ca ar fi horthisti.

Momentele de manifestare extremista se pot urmari usor prin enumerarea cazurilor de mai jos, care sunt doar partiale:

1. Incercarea de destabilizare a tarii dusa la Tg. Mures In Martie 1990, cu care ocazie Mihail Cofariu, roman, este batut In mod barbar In vazul Intregei lumi cat si la televiziune, dar televiziunea maghiara, si apoi preluata de cea europeana si americana, Il prezinta pe maghiarul Paul Cheresznyes, care-l batea pe romanul Mihail Cofariu, drept roman, Au inversat adica rolurile celor doi pentru a-l putea prezenta pe ungur drept victima al "atrocitatilor" Romanilor.

2. Operatia de curatire etnica din judetele Covasna si Harghita In 1990, prin evacuarea fortata a cca 4.000 de Romani, prin care ei au fost obligati de catre horthistii unguri sa-si paraseasca propria casa si locul de munca, si asta In continuarea expulzarii celor aproximativ 500.000 de Romani din Transilvania de Nord In timpul ocupatiei horthiste (A se vedea Raportul Comisiei Parlamentare din 1991 cu privire la expulzarile din judetele Harghita si Covasna).

3. Interventia Presedintelui Emil Constantinescu imediat dupa preluarea functiunii de Presedinte, pentru eliberarea lui Pal Cseresznyes, ungurul care l-a batut pe Mihai Cofariu la Tg. Mures In 1990, condamnat la zece ani Inchisoare pentru tentativa de omor asupra lui Mihai Cofariu.

Interventia UDMR-ului In favoarea eliberarii lui Pal Cseresznyes demasca caracterul sovin care domneste In aceasta organizatie, care In loc sa-l condamne pe criminal pentru fapta sa, Ii ia apararea. Desigur ca si amnistia acordata de Presedintele Romaniei ungurului Pal Cseresznyes In schimbul probabil al unui avantaj politic, Il prezinta pe Presedintele nostru ca fiind fara simtul dreptatii, ca sa nu mai vorbim de constiinta nationala. Aceasta ar fi trebuit sa-i impuna rasbunarea unei nedreptati ce i s'a facut individului Cofariu, victima unei agresiuni si care din victima a fost prezentat drept criminal, iar natiunea romana a fost si ea prezentata la televiziunea maghiara, europeana si americana drept criminala, fapt pentru care domnul nostru Presedinte In loc sa ceara satisfactie publica, Il amnistieaza pe ungurul criminal In deplina tacere, lasand sa planeze asupra natiunii romane falsa acuzatie de crima Impotriva natiunii maghiare.

4. Izgonirea Maicutelor romance greco-catolice din Odorhei, cu Intreg scandalul international declansat de aceasta actiune. Primarul ungur Szasz Jeno, sustinut de o parte din consilierii comunali, au interzis stabilirea In Odorhei a 10-15 calugarite greco-catolice care trebuiau sa puna bazele unui Orfelinat, motivand ca prin prezenta lor ca "romance" In Odorhei ar schimba caracterul etnic al orasului. A incitat apoi populatia Impotriva calugaritelor care au fost brutalizate.

5. Opozitia deputatului UDMR-ist Arpad Marton la votarea legislatiei In Parlament, la 19Iunie 1995, prin care se intentiona ca localitatile Ip si Traznea sa fie declarate localitati martire, unde au fost omoriti, dupa lozinca lui Dgcs_ Csaba, majoritatea Romanilor si parte din evrei. Amendamentul introdus de Arpad Marton la textul propus, a urmarit sa scuze si sa scuteasca de raspundere pe criminalii unguri care au comis atrocitatile de-acum arhi-cunoscute, ar trebui sa reprezinte un blam atat pentru dansul personal, cat si pentru Intreg UDMR-ul. Prin acest amendament ei se fac solidari cu criminalii si se demasca ei Insisi ca adepti ai lozincilor lui Dgcs_ Csaba, care cereau " sa fie omorIt orice roman ce le iese In cale". Cand In toate tarile din lume se ridica monumente si placi memoriale in amintirea victimelor rasismului si sovinismului scelerat, si Inca se mai urmaresc cazurile nesolutionate pentru a aduce in fata In justitiei pe autorii acestora, In Romania UDMR-ul In loc sa colaboreze la Implinirea dreptatii si promovarea adevarului, are Indrazneala sa se opuna deschis chiar In incinta Parlamentului.

6, Incercarle de dezinformare si de defaimare a Romaniei de catre cetateanul roman Laszlo Tokes, presedinte de onoare al UDMR-ului, cu prilejul unei conferinte de presa In Austria, In care Intre altele a cerut autonomie pentru Transilvania. Cu aceasta ocazie Tokes a facut si afirmatia ca In Transilvania ar trai 3.500.000 de unguri. (Romania Libera, 16 Ian. 1997).

De asemenea, Incercarile de defaimare a Romaniei de catre Episcopul ungur de Cluj-Napoca Calha Kalman, facute cu prilejul vizitei sale In Australia In 1997, cu care ocazie a cerut autonomie pentru Transilvania.

7. Refuzul de aprobare pentru ridicarea unei cruci comemorative la Varghis (Iunie 1997), pe locul unde a fost biserica ortodoxa romana daramata de horthistii unguri In 1940. Chiar daca pana la urma primarul comunei Varghis, Sandor Farkas, sub presiunea unor interventii facute la Presedintie, la Primul Ministru si la diferite organizatii ale Dreptului Omului a dat aprobarea cuvenita, nu Inseamna ca duhul sovin al horthistilor unguri a iesit din sufletul sau si ca In viitor nu va sfida cu aceeasi obraznicie poporul roman si legile omeniei care trebue sa guverneze orice comunitate umana.

8. Refuzul de aprobare din partea Consiliului comunal din Vlahita, de a se construi o capela pentru credinciosii ortodocsi din localitate.

9. Incercarea de instalare la Dej a unei placi comemorative In onoarea lui Daday Lorand, alias Ducso Csaba, autorul cartii "Fara mila" . Cartea aceasta este atat de incriminatorie pentru Maghiari Incat imediat dupa razboi guvernul maghiar, dupa ce a retras-o din circulatie si a scos-o din toate bibliotecile publice, a negat existenta ei. Cartea aceasta a disparut misterios si din bibliiteca Universitatii din Cluj, dar undeva totusi mai exista (Vezi coperta cartii la anexe).

10. Ministrul turismului In Romania, Akos Birtalan, membru al UDMR-ului, a fost demascat ca facand propaganda anti-romaneasca In timp ce era ministru In guvernul Romaniei, pentru care fapt a fost demis (Vezi "Curierul Romanesc" Febr.1998).

11. In Septembrie 1998 cetateanul roman Laszlo T_kes convoaca un Forum al Maghiarilor la Valea lui Mihai, la care o invita si pe avocata Eva Maria Barki (Ziarul "Ziua" , 7 IOct. 1998), maghiara din Austria, cunoscuta prin activitatea ei anti-romaneasca, si chiar declarata oficial persoana non grata In Romania. Cu toata dusnmania declarata a Dnei Eva Maria Barki pentru Romania, Presedintele Romaniei Emil Constantinescu i-a ridicat aceasta interdictie. Caracterul si manifestarile deschis dusmanoase ale avocatei Eva Maria Barki oglindesc sentimentele organizatorilor si caracterul dusmanos al acestui Forum fata de Romania, pentru reusita caruia totusi Insusi Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, Isi aduce obolul sau prin ridicarea interdictiei de a intra in Romania unei persoane oficial declarate dusmana a neamuluiromanesc.

12, Raportul Comisiei Parlamentare asupra situatiei din judetele Covasna si Harghita mentioneaza ca "In acest judet, Covasna, exista deasemenea trei scoli pentru copii orfani, cu un procent de aproximativ 90%; romani, care Invata numai In limba maghiara." (Vezi ziarul "Acum", Nov. 1991, Nr. 6). Motivatia: Kolumban Gabor, UDMR-ist, presedinte al Consiliului judetean Harghita si membru al Congresului Puterilor Locale si Regionale din cadrul Consiliului Europoei, declara ca "copilul maghiar nu poate fi obligat sa Invete limba romana", (Jurnalul National, 9 Martie 1998).

13. Documentul Pirat al unor "anonimi", locuitori In Secuime, depus la Consiliul Europei In Iunie 1998, prin care se cere autonomia judetelor Harghita si Covasna , poarta amprenta ramurei extremiste a UDMR-ului prin falsificarea si omiterea unor realitati.

14. Multe alte actiuni cu caracter sovin se pot afla din cartea " Monumente non grata" , a Prof. Dr. Petre Turlea,

Toate cele enumerate reprezinta doar o mica parte din actiunile ostile atat Impotriva Statului roman, cat si Impotriva Intregei umanitati, si In deosebi prin mentinerea si promovarea pana In zilele noastre de catre unii membri ai UDMR-ului a unei atitudini criminale de tip Ducso Csaba, dupa cum rezulta din scrisoarea datata 1983, a organizatiei "Hungarian Freedom Fighters", publicata In "Cuvantul Romanesc" , August 1983, Hamilton, Canada.

Din cate rezulta din punctele de mai sus, ramura sovina din cadrul UDMR a creat toate premisele pentru a fi demascata ca atare.

Cu acest prilej dorim sa reamintim cititorilor ca In nici o tara pretins democrata nu exista vreun partid politic bazat pe criteriul etnic. In SUA sunt 30 milioane de Negri si totusi nu au un partid al lor, de altfel ca si cei 25 milioane de Mexicani si cei 1,8 milioane de Unguri care traesc In Statele Unite si pentru care nici nu s'a vanturat vreodata ideea Infiintarii unui " Partid al Ungurilor" sau al " Negrilor ", sau a vreo unei universitati a lor. In Franta sunt cca 5-6 milioane de Arabi, In Germania traesc cca 3 milioane de Turci, ca sa nu mai vorbim de numeroasele etnii din componenta Rusiei, dar nicairi nu exista un partid etnic al acestor minoritati. Din acest punct de vedere Romania este un "unicat" , destinat sa ramana un anacronism al epocii, pentru ca partidele politice sunt create pe baza de doctrine politice si programe de guvernare, la care adera fiecare. Criteriile etnice nu pot oferi izvoare de ideologie si doctrina pentru viata politica.

Etnia maghiara din Romania dispune de libertate deplina de care multi abuzeaza, cum este cazul cetateanului roman Laszlo T_kes, care si-a creat o profesie din a denigra poporul roman si tara romaneasca.

Pe baza expunerilor de mai sus, credem ca a sosit momentul ca aceasta etnie maghiara sa se puna de acord cu realitatile politice din Romania si de peste tot din Europa; ea trebue sa ceara membrilor ei sa se comporte In Romania ca cetateni loiali ai tarii. Ei au drepturi cetatenesti garantate de Constitutie ca oricarui alt cetatean, si nu pot pretinde nimic mai mult . Nimeni nu le cere sa vorbeasca In familie sau In cerc de prieteni limba tarii, dar In treburile publice, ca sa fie pe Intelesul tuturor, toata lumea trebue sa vorbeasca limba tarii. Noi nu mergem atat de departe, ca pe vremurile lui Apony in Marea Ungarie, cand limba romana, ca de altfel oricare alta limba inafara de limba maghiara, sa fie interzisa pana si In cercuri de prieteni, ca sa nu mai vorbim In institutii si mai ales In scolile de stat, In care nu era voie sa se vorbeasca decat limba minoritatii maghiare din Ungaria, fapt impus prin lege si aplicat de aparatul de teroare al statului maghiar.

In Transilvania Inainte de 1918 ungurii erau 27%;, si vroiau sa impuna limba maghiara Romanilor si Sasilor care erau 73 %;. In Marea Ungaria Intreaga populatie a tarii a fost declarata natiune politica maghiara care trebuia sa vorbeasca numai ungureste, chiar daca Ungurii abia atingeau 46,5%; din totalul populatiei, In restul fiind Romani, Germani, Slovaci, Cehi, Sarbi sau Croati. Azi conditiile statale si politice, cat si raporturile demografice sunt total altele, numai obraznicia conducerii UDMR-ului a ramas aceeasi.

Etnia maghiara trebue sa se lapede de visul Marei Ungarii si sa vina la realitate, cautand solutii politice problemelor zilei. Asta vrea sa spuna ca minoritatea maghiara din Romania trebue 2sa se dezica de principiul etnic In viata politica si sa se desolidarizeze de extremisti daca vor sa ajunga la un modus vivendi cu Romanii, adica la niste termeni care sa permita o viata In comun, termeni care sunt valabili In toata Europa.

Pana In prezent in aproape toate ocaziile UDMR-ul In activitatile parlamentare s'a limitat la interesele propriei lor etnii, ceea ce a produs un blocaj al activitatii parlamentare. Pretentiile lor exagerate pentru obtinerea carora nu au ezitat sa recurga si la santaj, l-au determinat pe Presedintele Emil Constantinescu In final sa spuna ca: "Aportul acestei formatiuni In cadrul muncii de guvern este foarte redus; ba mai mult decat atat, chiar sistemul de a percepe unele lucruri si mai ales obstructiile cu care se remarca UDMR-ul fac viata la guvernare foarte grea, si nu mai putin In cadrul Parlamentului" (Lumea Libera, New York, 31 Oct. 1998).

Desigur ca aceasta afirmatie a starnit indignarea UDMR-ului. Noi Incheiem cu declaratiile dlui Kiss Kalman, Presedintele Partidului Liberal Democrat Maghiar, (PLDM), din Romania, care ni se par rezonabile si care a spus Inca in 1995 ca: "noi nu vrem sa minimalizam drepturile maghiarilor din Romania, dar spre deosebire de UDMR, vom face acest lucru respectand legile tarii," si In continuare: "In conditiile actuale scopul nostru este stingerea focarelor nationaliste de orice fel. Intampinam greutati In atingerea scopului nostru datorita faptului ca prin Biserica si prin ideile fixe ale UDMR-ului, In capul maghiarului simplu s'a conturat o imagine falsa despre situatia lui in Romania. Impasul aparent In care s'ar afla minoritatea maghiara din Romania este rezultatul politicii extremiste a UDMR-ului care, In functie de interese Intr'un fel predica In forul legislativ, altfel In randul oamenilor simpli si cu totul altfel In strainatate. Parerea noastra, a PLDM din Romania, este ca viitorul etniei noastre nu poate fi asigurat prin sloganuri culturale, ci mai ales prin cele economice, aspecte care au fost neglijate de catre UDMR", ("Clipa", 12 Mai 1995).

 

George Duma, Ph. D.

Traian Golea

 

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

and

The California Chapter of

THE WORLD ASSOCIATION "PRO BESSARABIA AND BUCOVINA"

 

U.S.A., 15 Iunie 1998

Motto: "Nu poti ierta In numele unor oameni morti. Este obligatia noastra, a supravietuitorilor, sa amintim ce s'a Intamplat." Simon Wiesenthal (Centrul de urmarire a crimelor Impotriva Evreilor, California).

 

Onor Presedintia Consiliului de Ministri

Piata Victoriei Nr. 1

71201 Bucuresti,

 

Mult stimate domnule Prim-Ministru.

 

Prin prezenta dorim sa va aducem la cunostinta un caz de Incalcare flagranta a drepturilor poporului roman.

In comuna Varghis, jud. Covasna a existat o biserica romana ortodoxa care In 1940, imediat dupa cedarea Transilvaniei de Nord, Impreuna cu alte 16 biserici romanesti din Nordul Ardealului, a fost rasa de pe suprafata pamantului, iar preotul Ioan Popa, Impreuna cu Intreg lotul de 142 de preoti ortodocsi si greco-catolici a fost alungat peste frontiera In Transilvania necedata. In prezent preotul Ioan Popa este pensionar si traeste In Tarnaveni, jud. Mures. Parte din aceste date ne sunt confirmate de el si familia sa, toate datele fiind depuse ca marturie la Mitropolia din Sibiu si publicate de Ioan Ciolan In ed. "Europa" din Roma, sub titlul "Ultima prigoana maghiara "si partial republicate In S.O.S.Transilavaniua, de Traian Golea, In ed. Studii Istorice Romanesti, 1993. (Anexa: Fotografia bisericii si a preotului Ioan Popa).

Pe locul fostei biserici In prezent se afla o scoala, iar localnicii romani ortodocsi au luat initiativa ridicarii unei cruci In amintirea bisericii daramate. Dar Primarul com. Varghis, Farkas Sandor, fara nicio motivare. a refuzat sa dea aprobarea pentru ridicarea unei cruci pe locul fostei biserici daramate,(vezianexa, scrisoarea Nr. 292, din 3 Iunie 1997, primita recent).

In perioada de dupa 1989 s'au ridicat de catre maghiari In Transilvania numeroase monumente, concentrate In deosebi In judetele Harghita si Covasna, sau chiar In Bacau (vezi cartea "Monumente non grata ", de Dr. Petre Turlea, ed. " Bravo Press ", 1996, p.11). Cele mai multe din aceste monumente sunt ridicate In memoria unor personalitati care au luptat Impotriva romanilor, si unele chiar In memoria unor pretinsi eroi, ulterior dovediti a fi fost asasini ordinari (ibidem). Si aceste monumente au fost ridicate sub privirile inadmisibil de tolerante a fostelor guverne romanesti.

Consideram de datoria noastra sa aducem la cunostinta actualului guvern al Romaniei cazul de mai sus, ca anume primarul comunei Varghis refuza sa dea aprobarea cuvenita pentru ridicarea unei crucii pe locul fostei biserici romane ortodoxe daramate de administratia horthisto-ungureasca din perioada cedarii. Romanii de pretutindeni, din tara si din diaspora, protesteaza Impotriva atitudinii sovine anti-romanesti a primarului din Varghis si cer drepturi egale pentru populatia romana din jud. Harghita si Covasna. In acelas timp cerem ca actualul guvern al Romaniei sa intervina pentru anularea deciziei primarului din Varghis care interzice ridicarea crucii care face obiectul acestui conflict etnic.

Pentru a Intelege mobilul si mai ales spiritul actualelor actiuni ale ungurilor din Transilvania, trebue sa ne amintim si de atitudinile lor Incepand de la al II-lea Razboi Mondial. In timpul regimului Horthist, ungurii din Tansilvania au fost inscrisi In masa In organizatia horthista " Madosz ", care a format baza administratiei unguresti pe timpul ocupatiei din 1940-1945. In 1945, cand Transilvania a fost realipita Romaniei, Intreaga organizatie fascisto-horthista "Madosz " a trecut in corpore la partidul comunist. In "Istoria Partidului Comunist Roman", istoricul american Robert King, carte aparuta In "Hoover Institution Press", 1979, la pag. 68, afirma ca "Partidul Comunist Roman a lucrat In Tansilvania prin Uniunea Populara Maghiara (Madosz), care In 1945 numara 250.000 membri" Aceasta Uniune a ungurilor a livrat regimului comunist 80%; din elementele care au format aparatul de teroare al comunistilor In Transilvania, al carui victime a fost populatia romaneasca.

Pentru o mai buna documentare adaugam: Din arhivele Clujului, dl Octavian Capatina a extras In "The Towns of Transylvania" urmatoarea repartitie etnica a membrilor PCR pentru regiunea Cluj, unde dupa statistica din 1956, 20,4%; erau unguri: PCR avea 288 romani, 2490 unguri, 195 evrei si 8 germani. Adica In timp ce romanii formau 80%; din populatie, ei erau abia 20%; In PCR. A fost perioada cand In Romania se facea vanatul si casapitul anti-comunistilor romani, In timp ce sovinii horthisti din Transilvania Isi continuau rolul de calai ai romanilor In cadrul partidului comunist. Dupa cum spune si Robert King, la pag. 132: "A fost strategia sovietica de a folosi grupuri etnice straine pentru a exercita controlul asupra Romaniei." Iar la pag. 38 tot Robert King afirma: "Romanii refuzau sa intre in partidul comunist care manifesta o vadita atractie pentru minoritatile iredentiste.

Afirmatia lui Gaspar Tamas, fiu de rabin din Cluj si, dupa propriile marturisiri, educat In pur spirit marxist, ajuns apoi deputat In Parlamentul de la Budapesta dupa 1945, (vezi "Town of Transylvania"), ne confirma teza: "Azi se subliniaza cu invidie slabiciunea partidului comunist roman In 1945, dar se uita de partidul frate din Transilvania, Uniunea Populara Maghiara, (Madosz), care numara 600.000 membri. Ungurii comunisti din Transilvania au jucat un rol crucial in implantarea comunismului in Romania." Adica Intreaga Uniune a ungurilor din Transilvania care, dupa Robert King avea 250.000 membri, iar dupa Gaspar Tamas 600.000 membri, au trecut in bloc, mai Intai de la fascistii lui Horthy la comunistii lui Ana Pauker si Vasile Luca, ca apoi In 1989 sa treaca tot In bloc de la comunistii lui Ceausescu la democratii din Conventia care guverneaza azi Romania. Santajul ungurilor de sub vechile regimuri a trecut astazi la Conventia democrata, fara a schimba altceva dect pardesiul. Mai precis, In prezent pentru ca Conventia sa ramana la putere, se lasa santajata de UDMR, sacrificand interese romanesti.

Ce face actualul guvern al Romaniei cu toate suferintele si nedreptatile acumulate In desaga Romanilor aproape 60 de ani, pentru ca, Insfarsit, dupa mai bine de 50 de ani, avem un guvern ales denoi, si anume pentru:

- A cere despagubiri pentru bisericile daramate sau devastate de pe timpul ocupatiei horthiste.

- A cere compensatii si despagubiri pentru urmasii celor omorIti, ca In Ip. Traznea Sarmas, etc.

- Si despagubiri si compensatii pentru cei batuti si alungati de horthisti peste hotare, cu toata averea ramasa acolo?,

- Apoi pentru cei peste 4.000 de alungati din propriile case si camine dupa 1990 din judetele Harghita si Covasna si care nici macar nu au voie sa lase niste urme ca au trait odata acolo ca romani, exemplu ilustrativ fiind chiar Crucea de pe locul bisericii romane daramate de unguri In Varghis.

A nu ridica pretentii la reparatii, despagubiri si compensat ii, cat si a nu pretinde sa ni se ceara iertare pentru atrocitatile comise de Unguri din partea actualului guvern al Romaniei, Inseamna acceptarea "Diktatului de la Viena ", cat si al holocaustului Impotriva Romanilor In Ardealul de Nord, ceea ce ar fi de neacceptat din partea poporului roman.

Cu deosebita stima,

George Duma, Ph. D.

Traian Golea

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

and

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

 

15 Iunie 1998

D-Sale D-lui Ministru al Educatiei Nationale

Bucuresti

 

Stimate domnule Ministru,

 

In ziua de 2 Iunie 1998 au avut loc In USA alegeri preliminare pentru desemnarea unor candidati ca guvernatori ai statelor unionale, senatori, congressmeni, pecum si pentru diferite functii administrative locale.

Fiecare stat unional a prezentat votantilor lista candidatilor si tot odata diferite programe si propuneri de masuri considerate necesare pentru viitor.

In Statul California, Intre propunerile prezentate In balotul de vot a fost introdusa si o asa numita "Proposition 227" , prin care s'a pus la vot daca Invatamantul In scolile de Stat sa fienumai In limba engleza (limba oficiala), sau bilingual (pentru zonele unde minoritatile nationle sunt In majoritate.

Mentionam ca Statul California are In prezent o populatie de peste 31 mil. locuitori, fiind cel mai mare stat din Uniune, urmat de Statul New York cu 19. mil. Acest fapt prezinta o mare importanta, deoarece modul In care se voteaza California o propunere sau alta, arata tendinta generala a votantilor pe Intreg teritoriul USA.

Rezultatul alegerilor din 2 Iunie, 1998 In ce priveste "Proposition 227" au fost de 61%; pentru Invatamantul obligatoriu In limba engleza (In scolile de Stat, nn), si numai 39%; pentru Invatamantul bilingual.

Bine Inteles ca vorbitorii de limba spaniola sau de alte limbi si care nu sunt de acord cu Invatamantul In limba engleza, sunt liberi sa aiba scoli particulare In limbile respective.

Consideram inutil sa facem comentarii In legatura cu acest rezultat al alegerilor, dar dorim sa accentuam ca aceeasi situatie exista In cele mai multe tari cu minoritati nationale mult mai numeroase decat maghiarii din Romania atat ca numar, cat si ca procent In raport cu populatia totala a tarii respective.

In SUA sunt peste 25 mil. populatie de limba spaniola concentrata In special In California, Florida, New York, Illinois si Texas. Numai In area Los Angeles sunt Intre 6-8 mil. Hispanici si nu sebucura de auto-determinare, n'au universitate In limba spaniola, si aceeasi situatie este valabila si pentru celelalte minoritati care sunt cu milioanele In USA.

Intre aceste minoritati se afla de asemenea 1,8 mil. maghiari, deci cu ceva mai mult decat in Romania, care nu au nici macar un liceu In limba maghiara, si cu atat mai putin vreo universitate, si nimeni n'a ridicat vreodata aceasta problema.

In Franta, arabii constituesc o minoritate de 5-6 mil. (10%; din populatia Frantei), si nu au scoli si nici universitati In limba araba. Tot In Franta, bretonii sunt cu un milion mai multi decat maghiarii din Romania si nu au nici un fel de scoli In limba bretona, iar In Alsacia-Lorena, unde 2/3 din populatie vorbeste un dialect german, nu exista decat scoli In limba franceza.

In Germania sunt deasemenea 3 mil. turci, de doua ori cat maghiari In Romania si nu au nicio scoala In limba lor.

Incheiem cele de mai sus cu afirmatiile dlui Max van der Stoel, Inalt Comisar European pentru Poblemele Minoritatilor, care a declarat ca "standardele internationale prevad doar posibilitatea Infiintarii de universitati private In limbile minoritare", si In continuare mai spune ca "Nu nu numai ca nimic din perceptele europene si Internationale nu obliga Romania sa Infiinteze astfel de universitati", (Universitati de Stat, nn), "dar nici macar nu le recomanda".

In lumina celor de nmai sus, insistentele maghiarilor de a Infiinta universitati de Stat In limba maghiara In Romania, sunt exagerate si contravin chiar standardului acceptat In general minoritatilor In Europa.

Cu deosebita stima,

George Duma, Presedinte, Rom. Am. National Congress

Ph. D. Traian Golea, Presedinte, Rom. Assoc. of South Florida

 

Prezenta scrisoare a fost trimisa:

- Presedintelui Romaniei

- Primului Ministru al Romaniei

- Ministerul de Interne

- Ministerul Afacerilor Externe

- Presei.

 

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

and

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

15 Iunie 1998

 

Iubite compatriot,

 

Scrisoarea alaturata catre Primul-Ministru al Romaniei desvaluie o dura solidaritate a minoritatii maghiare din Romania prin care vor sa-si atinga si asigura drepturi si pozitii In viata politica a tarii de care nicio alta minoritate In Europa nu se bucura, si asta simplu exploatand desbinarea noastra, a Romanilor.

Pentru asigurarea intereselor nationale In cazul In speta, amplasarea unei cruci In amintirea unei biserici daramate, cat si pentru salvarea demnitatii nationale, cred ca se cuvine ca fiecare dintre noi sa adresam actualului Guvern al Romaniei o scrisoare de solidarizare cu romanii care mai sunt Inca expusi persecutiei maghiare In regiunea secuiasca din inima Romaniei.

Pentru usurinta puteti folosi textul alaturat, sau sa editati un alt text care sa serveasca cauzei.

 

Pentru conformitate :

Traian Golea

ROMANIAN AMERICAN NATIONAL CONGRESS

joined with

ROMANIAN ASSOCIATION OF SOUTH FLORIDA

Mai, 1998

Excelentei Sale Emil Constantinescu

Presedinte al Romaniei

 

Domnule Presedinte,

 

In ziarul "Cuvantul Romanesc" din Hamilton, Ont. Canada, din Aprilie 1998, s'a publicat articolul anexat In copie, care poarta titlul "Strain In propria tara" , semnat de Mihai Gheorghiu (Anexa 1).

Din acest articol aflam ca Episcopul Reformat Calha Kalman, presedinte al Consiliului Sinodal al Bisericii Reformate din Cluj-Napoca, a efectuat o vizita la Sydney, In Asutralia, unde a organizat numeroase Intruniri cu ungurii refugiati In Australia, Incepand cu Sydney, Melbourne, etc. sub pretextul invocat al strangerii de ajutoare materiale pentru ungurii din Romania, adevaratul scop al acestor Intruniri fiind Intarirea spiritului patriotic al ungurilor din Australia.

Cu aceasta ocazie, Episcopul Reformat din Cluj-Napoca a afirmat ca regiunea secuiasca (judetele Harghita si Covasna) din Transilvania trebue sa treaca imediat In administratia unilaterala a Ungurilor, sa redevina adica Regiune Autonoma Maghiara.

Autorul articolului arata ca, din nefericire, cazul de mai sus nu se petrece de loc izolat, ca prin manevre bine planuite ale extremistilor din Ungaria, sincronizate cu ale celor din Romania prin intermediul anumitor "mesageri" ai Budapestei, Romanii din aceste regiuni ale Transilvaniei sunt "Impinsi" sa le paraseasca, sunt direct marginalizati atat social cat si ca drepturi civile si administrative, Incat au ajuns "straini In propria tara".

La cele aratate mai sus de dl Mihai Gheorghiu In legatura cu activitatea Episcopului Calha Kalman In Australia, mentionam de asemenea activitatea Episcopului Reformat Laszlo T_kes care, Intre altele, a cerut un guvern autonom al Maghiarilor In cursul unei conferinte de presa tinuta In Austria, conferinta care a fost preluata de mai multe agentii de presa, ca Duna TV si chiar "Radio Romania Actualitati" (Anexa 2).

De asemenea, dl Geza Jaszenski, actualmente menbru al Parlamentului de la Budapesta si fost ministru de Externe al Ungariei Intre 1990-1994, a declarat In Ianuarie crt. Intr'o conferinta tinuta la Centrul Davis pentru Studii Est-Europene din cadrul Universitatii Harvard din Cambridge, Massachusetts, ca "Romania nu binevoieste sa dea garantii minoritatilor", (Romania is unwilling to guarantee for minorities), publicata In ziarul "Luceafarul" din Montreal, Martie, 1998.

Se constata deci o actiune concertata, dusa de anumiti factori atat din Ungaria cat si din Romania, In scopuri binecunoscute si de altfel chiar marturisite, care tind sa desmembreze Romania.

Cand fostul senator maghiar S. Fenyes, membru al Parlamentului Maghiar din Budapesta, a afirmat si demonstrat In cartea sa "Revisionist Hungary " , publicata In 1935, ca Transilvania apartine Romaniei, acesta a fost expulzat din Ungaria. Acelas spirit revansard domneste si astaziIn Ungaria, lucru de care actualul guvern al Romaniei ar trebui sa ia act si sa-si revizuiasca politica nationala.

In fata unor astfel de actiuni, ca acele ale Episcopului Calha Kalman, Laszlo Tokes, Geza Jaszenski, etc., actiuni care sunt de-a dreptul ostile Statului Roman, care sunt contramasurile luate de actuala conducere a Romaniei, recte de D-Voastra ca Presedinte al Romaniei, de Primul Ministru, de Ministerul de Interne si de cel de Externe ?

Poporul roman are dreptul sa stie daca sunt luari de atitudine din partea guvernantilor sai la asemenea provocari ale ungurilor, si care sunt ele.

Poporul roman din aceste regiuni vrea sa stie daca Romania are un guvern care sa-i apere interesele vitale, pentru a nu se simti "strain in propria sa tara", asa cum au patit-o deja si cum se simt cei peste 4.000 de romani care din 1990 Incoace au fost siliti de catre unguri prin sicanari administrative si chiar agresari fizice sa-si paraseasca propriile caminuri din locurile natale si sa-si gaseaca refugiu In alte regiuni ale Romaniei.

Cu deosebita stima,

George Duma, Ph. D.

Traian Golea

 

Prezenta scrisoare a fost trimisa:

- Presedintelui Romaniei

- Primului Ministru al Romaniei

- Ministerul de Interne

- Ministerul Afacerilor Externe

- Presei.