CENTENAR RADU GYR
GÂNDURI  PENTRU  CENTENARUL  LUI
R A D U   G Y R

 

Poetul Radu Gyr este prin chintesentă poetul pătimirii legionare si prin excelentă poetul crezurilor verzi. Un adevărat martir pentru apartenenta sa legionară, Radu Gyr a pătimit peste 20 de ani în temnitele dictaturilor de tot felul: carlistă, antonesciană si comunistă, fără de a putea fi învins. 

Unul din numele cele mai cunoscute ale generatiei dintre cele două razboaie, autorul nemuritoarelor versuri din cântecele legionare, a baladelor din timpul războiului si apoi, poetul spatiului concentrationar în care sentimentul protestatar, dorinta de trezire a unui neam ne este înfătisată într'un optimism cu adevărat mesianic, astăzi, la aniversarea a 100 de ani dela nastere si 30 de ani dela trecerea sa în vesnicie, ne-am fi asteptat la o repunere pe piedestalul care i se cuvine în literatura română.

Constatăm totusi, cu o dureroasă consternare în suflet, că tăinuirea voită se mentine, poetul rămânând pe mai departe ignorat datorită formatiei sale ideologice, pradă unei inextricabile (culmea) protipendade reprimante care rostuieste din afara realului culisele tuturor reprezentărilor.

In caznele Aiudului, poetul eroismului celei mai constiente si jertfelnice generatii, al verticalitătii lăuntrice, si-a purtat tenace crucea propriei răstigniri în metaforă: 

Si merg pe-acelas tărm ce suie...,
    de-o fi să-mi bată trupu'n cuie

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Cu-aceleasi zâmbete'ntelepte
    îmi port si lanturi si cununi
    urcând spre soare clare trepte
    sau coborând printre furtuni.

                                     (Inteleptul)

Cuvintele în poezia lui Gyr irump din adânc, depăsind simpla estetică, pătrunzând în spiritual, adevărate jaloane de durabilitate eternă:

Ce-am adorat nu stiu să ard...
    în locul ruptului stindard.

                                 (Inteleptul)

căci:

Infrânt nu esti atunci când sângeri,
    nici ochii când în lacrimi ti-s.
    Adevăratele înfrângeri,
    sunt renuntările la vis

                                  (Indemn la luptă)

Cel mai mare baladist al epicei noastre, elegiei eroice, poetul cavalcadelor si al determinării lirice în esentă, poetul durabilitătii noastre, "pavează cu pietre de unghi ale eternitătii" (cum spunea Posteucă) locul său în cadrul literaturii române. Este o definire care relevă sensul transcendental al operei sale, cadrându-l în chip definitoriu într'un panteon al recunostintei permanente.

Gyr este eroul care, torturat si înlăntuit în adâncurile beznei din temnita Aiudului, ne îndeamnă la cutezantă în fata vitregiei sortii cu care este confruntat Neamul, prin poemul "Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!", poem care-i aduce (din partea autoritătilor) condamnarea la moarte si ferecarea la izolare în cătuse grele aproape un an de zile, când chinurile poetului si suferinta cumplită îndurată ajung la paroxism:

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,

nu pentru pătule, nu pentru pogoane,

ci pentru văzduhul tău liber de mâine,

ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!

Si tot Gyr este acela care, prin poezia orală din închisoare, a fost o adevărată hrană spirituală pentru toti cei sortiti să îndure calvarul si să-si poarte crucea grea a suferintei si terorii neîncetate în temnitele opresoare ale ciclonului cu adevărat satanic care a fost comunismul în efemera-i existentă.

Tot dela Aiud, unde s'a creat o adevărată scoală a suferintei ermetice, vin si "Celularii" care prin "Cele 13 principii de căpătâi" si "Cele sapte teluri ale generatiei noastre" transmise prin Morse în 1955, defineau la punctul 13 din principii, Martiriul: "Nu există om de elită, nici elită natională, fără legea martiriului. Biruintele etern durabile sunt biruintele prin martiriu", iar din Teluri: (1) "Năzuim spre înviere. Spre împlinirea eroică în această viată...", prin esentă, a realitătii lumii cristice si pe linia de răspundere a generatiei nationaliste.

Parte din "Celulari" îi găsim prezenti în acest volum1), zugravi ai propriilor suferinte în versuri de o  sensibilitate grăitoare si nemuritoare.

Am stăruit cu preponderentă la acest "Sfânt Francisc" al închisorilor care a fost Radu Gyr, desi fiecăruia dintre cei prezenti aici li se cuvin aceleasi cuvinte de laudă, dar o facem cu mângâierea că, modest ce-i drept, ne-am îndeplinit o datorie de a reaminti la răscrucea acestui centenar dela nasterea lui, valoarea reală de profundis pe care o reprezintă acest genial poet al Legiunii si al Neamului nostru, fortuit să sufere în continuare nimicnicia vremurilor...

Nicolae Nită

1)______

- "As' noapte Iisus mi-a intrat în celulă", Ed. Elisavaros, Bucuresti, 2005 (volum editat de Cezarina Bărzoi). 

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE