INTRU INTELEGEREA MISCĂRII LEGIONARE

 

de Faust Brădescu

Editura "Carpatii", MADRID, 30 Nov. 1977

(Biblioteca de documentare DACIA, Nr.9)

 

LĂMURIRE

 

Odata cu ocuparea tarii de catre hoardele comuniste si inscaunarea unui guvern de aceeasi tendinta, s-a inceput o nemiloasa distrugere a trecutului. De la istorie la literatura, de la traditii strabune la sentiment religios, de la stiinta la politica, totul a fost trecut prin ciurul dialecticii marxiste in scopul de a i se imprima o noua optica, falsa din temelii. Era consecinta urii nestramutate a acestui sistem anti-uman fata de tot ce-ar fi putut reaminti sau rasadi in suflete imaginea adevaratului spirit romanesc. Mai ales, generatiile noi trebuiau lipsite de posibilitatea de a cunoaste acest spirit, ce le-ar fi impiedicat  sa cada prada ideilor materialiste.

Astfel, de mai bine de un sfert de veac, neamul romanesc traieste in minciuna, indopat cu idei false si reconditionat in raport cu trecutul. Natural, patura sociala care a suferit mai mult in urma acestei actiuni constante a fost tineretul. Rari au fost cei ce-au avut fericirea sa gaseasca prin vreun fund de pod o carte pusa la index de oficialitatea comunista si scapata astfel, ca prin minune, de la hecatomba rugului rosu.

Ura aceasta dementiala a izbit in toate directiile si pe toate taramurile. Dar nimic n-a depasit in rautate, in minciuna, in miselie, in perseverenta, ura indreptata impotriva Miscarii Legionare, impotriva GARZII DE FIER. Tot ce s-a putut spune si scrie mai urat si mai infam, pentru a distruge onoarea legionara, a fost spus si scris.

Tineretul trebuia impiedicat de a cunoaste si aprecia aceasta organizatie spiritualista si nationalista, unica in felul ei in lumea intreaga. Zeci de carti, mii de articole ne-au prezentat ca pe niste asasini, banditi, teroristi, oameni fara capatai, derbedei, vanzatori de patrie, etc, pentru a se crea o imagine falsa despre noi si a se naste o dusmanie permanenta fata de Legiune.

Iata de ce noi, legionarii liberi, ne straduim sa salvam acest patrimoniu spiritual al neamului si sa-l trecem mai departe noilor generatii. Noi nu uitam ca in lupta ce ducem pentru dezrobirea Romaniei de sub jugul comunist, tinerele generatii vor avea un cuvant de spus, precum si intreaga raspundere a viitorului. De aceea, vrem sa cunoasca adevarul pentru a sti unde se afla speranta neamului. Vrem sa stergem din mintea compatriotilor nostri mai tineri falsa imagine ce le-a fost impusa asupra Miscarii Legionare.

 

Misiunea Miscării Legionare

 

Miscarea Legionara n-a luat nastere dintr-o intamplare sau din capriciul unui om. Ea s-a cristalizat, prin personalitatea lui Corneliu Codreanu, ca o necesitate organica a vietii politico-sociale din secolul 20. Aceasta viata se clatina. Se simtea nevoia unei restructurari a temeliilor politice, economice si spirituale care manau societatea si individul spre un materialism feroce si o descompunere morala nu mai putin primejdioasa.

Gandirea Capitanului nu a fost o simpla reactiune, ci o NOUA DIRECTIE de simtire si realizare. In locul argumentelor pur electorale, de care orice partid poate face uz, Miscarea Legionara aducea in circuitul gandirii politice o gama de idei noi, pline de seva si de perspective.

Ceea ce urmareste Legiunea din primul moment, nu-i rasturnarea imediata a unui guvern si impunerea altuia, de nuanta legionara, ci insasi modificarea conceptului de politica, de economie, de morala, ce nu mai corespundea intru nimic organizarii armonioase a societatii si a inaltarii omului.

Deci, Miscarea Legionara nu-si fixeaza un scop, ci o MISIUNE.

Si daca un scop politic poate fi parasit cu usurinta, deoarece e legat de momentul istoric (economic sau social), o misiune, ce intrevede transformarea esentelor, are cu totul alta intindere. Atata timp cat va dainui o organizatie legionara, activitatea ei de baza va fi o misiune, iar nu un simplu scop.

Date fiind imprejurarile, aceasta misiune este aportul esential si constant al Miscarii noastre, deoarece are in vedere:

- MODIFICAREA OMULUI, pentru a-l transforma intr-o personalitate libera, demna si constienta de misiunea ce-i revine.

- MODIFICAREA NATIUNII, pentru a o transforma intr-o comunitate de simtire si ideal cu totul innoita si echilibrata.

- MODIFICAREA STRUCTURILOR sociale, economice si politice, pentru a le transforma in elemente armonioase ale unei noi viziuni a societatii.

Prin acest aport, prin originalitatea solutiilor si prin siguranta mijloacelor, Miscarea Legionara se diferentiaza de toate celelalte partide si organizatii reformatoare sau revolutionare. Misiunea ei depaseste victoria banala pe plan electoral sau captarea numerica de adepti pentru constituirea unui partid numeros. Miscarea urmareste crearea unui sistem nou de organizare politica, economica, sociala; care sa smulga omul din rutina, egoismul si preconceptele ce-l mineaza.

Prin misiunea ce i-a fost impusa de Corneliu Codreanu, Miscarea Legionara depaseste de altfel frontierele neamului romanesc, atingand universalul.

In aceasta a doua jumatate a secolului 20, degradarea societatii si descompunerea spirituala a omului continua, accentuandu-se. In Occident se manifesta aceeasi indiferenta si acelasi egoism lucrativ ca intotdeauna, iar pericolul marxist e tot atat de amenintator, agravat pentru noi de faptul ca Romania se gaseste deja sub calcaiul direct al comunismului.

Cauzele fiind aceleasi, misiunea Miscarii Legionare nu si-a pierdut nici o iota din valoarea ei originara. Din contra, tot ce se intampla in lume vine sa-i intareasca pozitia.

 

Ce este Miscarea Legionară

 

Definirea Miscarii Legionare nu este usoara si greutatile decurg din faptul ca e vorba de o gandire politica noua, originala, sprijinita pe temelii neobisnuite.

Astfel, Miscarea Legionara nu neaga materia, dar o aseaza la locul ei, subordonand-o spiritului; urmareste cu tarie principiul justitiei, dar nu merge pana acolo incat in numele lui sa se poata inscauna toate abuzurile si privilegiile daunatoare neamului; considera omul element esential al societatii, dar nu-i ingaduie o libertate anarhica; propovaduieste intelegerea intre clase, dar nu crede in disparitia claselor; nu respinge importanta si forta multimilor, dar onoreaza si respecta calitatea omului si a elitelor. Si multe alte norme ce o deosebesc de numeroasele forme democratice, socialiste sau marxiste ce impanzesc viata politica in aceasta epoca.

Astfel, Miscarea Legionara se plaseaza peste si in afara promiscuitatilor ideologice ce invenineaza societatea actuala. Nu este o interpretare capitalista a societatii, desi admite proprietatea particulara, castigul cu mijloace corecte, beneficiul indispensabil prosperitatii si concurenta. Pe de alta parte, nu este nici o interpretare colectivista, desi prevede nationalizarea anumitor intreprinderi de interes general, planul economic si impiedicarea castigului fraudulos.

Miscarea Legionara este inainte de toate o conceptie antimaterialista a societatii si a modului de gandire, de unde decurg toate celelalte atribute ce-o singularizeaza.

Atat democratia capitalista cat si comunismul anti-capitalist sunt conceptii pur economice, adica materialiste. Ceea ce le lipseste amandurora, este SPIRITUALUL, singurul element capabil sa puna capat degradarii ce ameninta individul, si prin el, societatea.

Miscarea Legionara aduce acest corectiv in circuitul sociopolitic al natiunii, inaltand mai intai elementul "OM" printr-o educatie perseverenta; apoi ca o consecinta, umanizand raporturile dintre oameni si grupuri. Intr-un cuvant, Legiunea invata pe individ cum sa se desprinda de conceptiile materialiste si cum sa stapaneasca materia, fara a-i deveni sclav.

Sub influenta doctrinelor materialiste individul a pierdut contactul cu fortele superioare ale spiritului, deviind mersul normal al lucrurilor si negandu-si propria esenta. Miscarea noastra cauta sa restabileasca adevarul, punand fiecare element la locul lui. E un fel de rasturnare ierarhica in care "spiritul" e ridicat deasupra "materiei". Miscarea Legionara este o organizatie politico-revolutionara ce inglobeaza viata si dezvoltarea natiunii din toate punctele de vedere, fara a atinge insa libertatea si demnitatea insului. Prin introducerea elementului spiritual in circuitul gandirii politice, Legiunea devine expresia unei reinnoiri profunde a individului si imaginea aspiratiilor cele mai curate ale natiunii.

Astfel, putem preciza in linii generale orientarea ei de azi, asa cum se desluseste din conceptia lasata de Capitan:

- din punct de vedere ideologic, Miscarea Legionara e bazata pe un nationalism pur, dezbarat de egoismele si sovinismele ce-au caracterizat alte organizatii de acelasi gen. Elementul motor al nationalismului legionar e convingerea ca o natiune constienta de valoarea si misiunea ei nu poate decat sa respecte valoarea si misiunea celorlalte natiuni. Dar, pentru a se ajunge la aceasta conceptie de intelegere si respect reciproc, nationalismul trebuie structurat etico-spiritual, adica sa-si intemeieze continutul pe valori spirituale si morale. De aceea se poate spune ca Miscarea Legionara este o interpretare spiritualista a societatii si a omului.

- din punct de vedere politic, Miscarea Legionara se plaseaza la distanta egala de liberalismul anarhic si de dictatura colectivista a comunismului, respingand erorile si abuzurile ce caracterizeaza aceste doua sisteme. Anti-oligarhica, dar si anti-cosmopolita, Legiunea intelege sa introduca un sistem politic bazat pe respectul real al vointei nationale, pe demnitate umana, pe munca constienta, pe dragoste fata de bunul public, pe cinste si pe raspundere in fata natiunii.

- din punct de vedere economic, Miscarea Legionara nu reneaga libertatea actiunii individuale in economie, pastreaza toate prerogativele legate de proprietate, concurenta, castig si transmisiune succesorala. Aceasta libertate este insa supravegheata, in sensul impunerii anumitor limite capabile sa impiedice constituirea unor situatii daunatoare dezvoltarii armonioase a natiunii. Spre exemplu: nationalizarea, in cazul anumitor industrii sau companii de interes general, devine o regula indispensabila. De asemenea, stabilirea unui plafon in sistemul de acumulare al averilor personale, participarea la beneficii a lucratorilor (in anumite conditii de vechime, capacitate, satabilitate, etc)...

In vederea atingerii unei armonii economice, Legiunea prevede deci instaurarea unui dirijism limitat, aplicabil numai la treapta cea mai inalta a marilor sectoare economice. Rolul acestui dirijism nu-i dominarea sau acapararea economiei nationale (adica trecerea ei sub controlul Statului, cum se intampla in comunism), ci numai stabilirea unei supravegheri continue a intregului economic, in calitate de arbitru si de reprezentant al interesului national. Nu e vorba de constituirea unui capitalism de stat, prin acumularea intregului proces economico-financiar in mainile guvernului, ci de asigurarea bunului randament al tuturor sectoarelor productive.

Miscarea Legionara este deci un nationalism ce implica justitia sociala, limpezit de incovenientele ce intineaza toate socialismele de stanga si mai ales de rudenia ideologica ce au cu marxismul internationalist si cu comunismul totalitar.

In afara de toate aceste criterii ce o diferentiaza de celelalte organizatii politice, Miscarea Legionara poseda o caracteristica, unica in felul ei: REVOLUTIA INTERIOARA! Revolutia legionara se inscrie, inainte de toate, pe taramul spiritual, iar nu pe cel material, in sensul ca "razboirea" in perspectiva nu e rasturnarea imediata si prin orice mijloace a regimului existent, ci lupta omului cu sine insusi, pentru modificarea lui launtrica.

Convinsa ca numai omul calitativ, omul ales, poate aduce un aport binefacator in evolutia si fericirea societatilor, Legiunea se considera in primul rand o scoala de transformare a omului. Calitatea acestuia nu depinde de clasa sociala, cultura sau meserie, ci de atributele spirituale si civice pe care cineva le are si le poate dezvolta. Capitanul a spus-o de la inceput: "Miscarea Legionara este o scoala de caractere ..."

Efortul pe care il face Legiunea este cu totul aparte si in afara obiceiurilor politice cunoscute. Ea urmareste, printr-o educatie in adancime, crearea unei forte politice noi, pusa in slujba natiunii intregi, iar nu a unui partid, a unei clase sau a unor grupuri oculte si oligarhice.

 

Ce vrea Miscarea Legionară

 

Intru realizarea dezideratelor sale politico-revolutionare, Miscarea Legionara pleaca de la constatarea unei stari de fapt in contradictie cu cele mai elementare notiuni de organizare logica a economiei, de intelegere sociala, de traire individuala. Nemultumirea, ura, violenta stapanesc lumea in toate sectoarele, deoarece premisele sistemelor existente sunt false la baza.

In economie sunt intrebuintate metodele cele mai daunatoare atat necesitatilor individuale, cat si intereselor comunitare sau rezervelor naturale. In sectorul social sunt atatate divergentele si animozitatile, ca si cum fericirea oamenilor ar putea iesi dintr-o invrajbire continua a claselor sociale. Cat pentru trairea omului in sine, decadenta morala si spirituala atinge limitele prabusirii.

In aceste conditii, strigatul ce rasuna peste tot este "schimbarea urgenta a starii de fapt", fiecare sistem intelegand prin aceasta schimbare, satisfacerea exclusiva si imediata a intereselor sustinute de el. De aceea, Miscarea Legionara considera premisele acestor sisteme false la baza. Se sustine particularul, eliminandu-se viziunea intregului. Se pune in evidenta "clasa sociala", "partidul", "grupul de interese", etc, ca si cum celelalte parti ce alcatuiesc comunitatea nationala n-ar fi vrednice de a lua parte la modificarea prevazuta. O astfel de mentalitate nu poate aduce linistea si armonia in societate!

Miscarea Legionara pleaca de la aceeasi constatare, dar modifica total viziunea globala a problemelor, precum si importanta omului, in procesul de reconstruire a societatii. Astfel, vrerile Legiunii invaluiesc interesele tuturor claselor si tin socoteala in acelasi timp de interesele generale ale natiunii. In plus, nu calca in picioare nici interesele marunte, dar esentiale, ale individului luat aparte. Ceea ce urmareste Legiunea e realizarea unei armonii comunitare, in care fiecare ins, grup, clasa, ramura de activitate, etc, sa-si gaseasca locul si-n mijlocul careia sa-si poata implini in mod natural drepturile si datoriile ce le revin.

Pentru atingerea acestui scop general, Miscarea si-a stabilit o serie intreaga de principii, teluri si metode, al caror cuprins constituie doctrina si programul ei. Multe din aceste idei si feluri de actionare pot fi gasite  si in alte sisteme politice, dar fara atmosfera specifica Legiunii, care singura le garanteaza forta de patrundere si de realizare.

Ceea ce vrea Miscarea Legionara se inscrie pe doua linii convergente:

A) o linie politico-revolutionara de principii

B) o linie socio-economica de programare practica

Aceste doua linii sunt campul de actiune prin care Miscarea Legionara isi impune ideile si formele specifice; idei si forme care-i determina originalitatea conceptuala. Puritatea si aplicarea integrala a celor expuse sunt garantate de inalta linie morala si spiritualitatea ce stau la baza doctrinei. Iata cateva din aceste probleme:

A) Linia politico-revolutionara

1) Miscarea Legionara vrea sa stabileasca si sa impuna o noua forma de gandire politica si de traire sociala, bazata pe noi coordonate psiho-educative. Gandirea politica trebuie scoasa de sub influenta acelui "scopul scuza mijloacele", iar traiectoria trairii sociale trebuie smulsa din ghearele egoismului si indiferentei.

2) Miscarea Legionara vrea sa rastoarne ciclul de predominare al conceptiei materialiste ce si-a atins apogeul cu individualismul anarhic al sistemului democratic si a devenit o racila mondiala cu teoria materialismului istoric a sistemului comunist. Atata timp cat societatea va fi prinsa in chinga ideilor mentalitatii materialiste, orice incercare de apropiere, intelegere si armonie intre oameni, grupuri si State va fi iluzorie.

3) Miscarea Legionara vrea sa repuna valorile morale si spirituale pe piatra de unde au fost doborate. Nu exista adevarata civilizatie, cultura, inaltare, fara prezenta activa a acestor valori. Societatea care le neaga sau le combate a intrat pe fagasul decaderii, oricat progres material i-ar garanta circumstantele istorice.

4) Miscarea Legionara vrea sa stabileasca o corelatie armonica intre clase sub semnul dragostei de aproapele. Nici o problema politica de interes national nu poate fi rezolvata total atata timp cat vor exista neintelegeri intre clase. Apropierea acestora e arma cea mai sigura intru combaterea comunismului.

5) Miscarea Legionara vrea sa realizeze o intelegere fructuoasa intre om si societate printr-o reciclare a drepturilor si datoriilor fiecaruia. Exista un conflict permanent intre aceste doua entitati. Fiecare se considera superioara celeilalte, cand in realitate e vorba de doua notiuni complementare. Societatea nu exista fara om; omul nu se dezvolta si nu prospera fara societate. Restabilirea drepturilor si datoriilor ce au in intregul ce se numeste comunitate nationala e o necesitate urgenta pentru ca raporturile incordate ce le domina sa poata inceta.

6) Miscarea Legionara vrea sa modifice mentalitatea curenta a individului, si in special ceea ce se numeste "mentalitatea proletara a omului sarac", insuflandu-i valoarea demnitatii umane si importanta politico-sociala a muncii respective.

7) Miscarea Legionara vrea sa dea tineretului un nou ideal, bazat pe munca, cinste si demnitate, idealul OMULUI NOU, iesit din plamada modificarilor interioare si din aluatul sacrificiului constient.

B) Linia socio-economica

Prin ea se vor analiza si rezolva elementele esentiale ale vietii economice si profesionale intru eliminarea punctelor de nemultumire:

1) Miscarea Legionara vrea sa indeparteze total spectrul somajului, izvor nesecat de nemultumiri si revolte.

2) Miscarea Legionara vrea sa reglementeze definitiv problema salariului vital, individual si familial.

3) Miscarea Legionara vrea sa introduca un nou sistem de asistenta sociala si de securitate sociala, care sa puna la adapost intreaga natiune, de la nastere pana la batranete.

4) Miscarea Legionara vrea sa perfectioneze formarea cadrelor tehnice, la toate nivelurile, prin ajutorul unei selectii naturale, ce nu va face deosebire de clasa sociala, dar va tine socoteala in mod strict de inteligenta, aptitudine si talente.

5) Miscarea Legionara vrea sa dea femeii locul de onoare pe care-l merita in sanul familiei si societatii, in afara de toate egalitatile juridice si sociale ce-i revin de drept.

6) Miscarea Legionara vrea sa ridice nivelul cultural si moral al maselor prin aplicarea progresiva a anumitor reforme educative.

7) Miscarea Legionara vrea sa introduca notiunea de raspundere personala in spiritul individului, pentru tot ce gandeste, intreprinde sau realizeaza.

8) Miscarea Legionara vrea sa evite exploatarea omului de catre om, impiedicand, prin masuri speciale, aparitia unei clase de paraziti.

Din enuntarea acestor cateva puncte reiese clar axa pe care isi stabileste Miscarea Legionara coordonatele de activitate:

In primul rand, e preocuparea de a desfiinta mizeria sub toate formele: fizica, economica si morala. In conceptia legionara nu-i permis ca o fiinta umana sa duca lipsa de minimul indispensabil vietii.

Dupa aceea, e vointa de a impune noi structuri politice, economice si sociale, a caror punere in aplicare sa modifice in adancime realitatea nationala, in mijlocul careia insul sa se simta liber, stimat, protejat, respectat.

Intr-un cuvant, Miscarea Legionara vrea sa dea nastere la o lume noua in care fericirea omului sa fie legata de un trai omenesc (salariu just - functie stabila - asistenta permanenta) dar si de o intelegere spirituala intre clase si categorii sociale.

Unele din aceste deziderate ies cu totul din comun. Acestea pun in relief originalitatea Legiunii, care aduce totdeauna elemente noi in efortul de reorganizare al societatii. Altele sunt asemanatoare cu ale altor sisteme sau partide. In acest caz, diferenta e de ordin moral. Multe organizatii politice au inscris in programele lor astfel de precepte sau linii de program, fara nici o intentie de a le aplica. Pentru ele nu era vorba decat de un mijloc usor de a castiga cateva voturi in plus.

Pentru Miscarea Legionara e vorba de o atitudine de onoare! Legiunea nu permite si nu afirma decat ceea ce poate duce la indeplinire. Programul legionar e strict si bine gandit, prezentand astfel o garantie in plus de cinste si siguranta in aplicare.

 

Metoda legionară

 

Pentru atingerea misiunii ce-i revine, Miscarea Legionara intrevede bineinteles inscaunarea unui regim adecvat, care sa impuna modificarile de structura prevazute in programul de guvernare.

Dar realizarea acestui scop politic n-ar rezolva intru nimic misiunea reformatoare daca masele romanesti n-ar fi patrunse de principiile, metodele si finalitatea Legiunii. Dupa noi, legionarii, omul de rand cat si omul de conducere trebuie sa aiba aceeasi viziune politica, aceleasi aspiratii umane, aceeasi incredere nationala si acelasi entuziasm pentru ca masurile ce vor fi luate sa nu poata intra in conflict cu psihologia, sperantele si modul de interpretare al fiecaruia. Adica, in diversitatea infinita a temperamentelor, aspiratiilor si intereselor particulare, trebuie sa existe un numitor comun, care sa apropie pe indivizi si sa-i mane in mod constient spre acelasi tel.

Conform doctrinei legionare, inainte de toate, Miscarea trebuie sa castige OMUL, iar nu GUVERNUL. Ajungerea la guvern este un mijloc iar nu un scop, mijloc legal de aplicare a metodelor prevazute si a programului prescris. De aceea, metodele si misiunea legionara sunt greu intelese de politicienii obisnuiti cu metodele clasice, fie ele burgheze sau revolutionare. Democratii nu pot pricepe un partid politic care sa nu urmareasca in mod exclusiv si imediat ajungerea la putere; socialistii revolutionari nu pot intelege existenta unei organizatii revolutionare care sa nu urmareasca rasturnarea unui guvern printr-o actiune de forta.

Alta discordanta semnificativa. Si unii si altii au in vedere elementul om, dar vad in el cu totul altceva decat Legiunea. Acolo, unde aceasta vede un element nobil al societatii, ceilalti nu vad decat o masa de manevra. Expresia "omul trebuie castigat" insemneaza pentru organizatiile burgheze sau revolutionare de stanga, "a-l convinge sa voteze pentru o anumita lista" (versiunea burgheza), sau "sa iasa pe baricade pentru scopurile proletariatului international" (versiunea socio-comunista). Pe cand,  in Miscarea Legionara "a-l castiga" inseamna A-L MODIFICA INTERIOR. Astfel, mijloacele, metodele legionare difera profund de ale celorlalte grupari.

In primul rand Miscarea poseda un numitor comun: TRAIREA LEGIONARA, care apropie pe indivizi, elimina asperitatile si creaza cugetul comun. Deci, ceea ce se urmareste cu precadere in revolutia legionara este adaptarea fiecarui individ acestei "trairi", care modifica omul atat moral cat si spiritual. Odata adaptat, integrat, individul vede lucrurile sub alt aspect si intrevede viitorul printr-o alta prisma. Nu mai e vorba pentru el de "clasa dominatoare", de "capatuiri economice", de "interese obscure", de "conflicte sociale", de "uri" mai mult sau mai putin deghizate, de "dictatura proletara" si de-atatea altele...

Sub influenta trairii legionare toate aceste tendinte se estompeaza; in locul lor apar noi conceptii, bazate pe incredera reciproca, pe respectul mutual, pe efort comun, pe viziune globala a problemelor nationale si-a omului, pe dragoste si morala.

Trairea legionara modifica omul in adancime, dandu-i noi dimensiuni, politice, sociale, umane. Important si semnificativ e ca aceste dimensiuni NU-I SUNT IMPUSE. Omul le descopera cu incetul si le accepta de buna voie, pe masura ce-si insuseste preceptele legionare si se integreaza trairii comune. Iar modificarea societatii are loc, in mod normal, natural, in clipa in care majoritatea natiunii s-a patruns de importanta acestui fenomen interior si-l pune in aplicare fara nici o constrangere.

Dar care sunt metodele si mijloacele care garanteaza raspandirea trairii legionare in masele populare?

Pentru Miscarea Legionara masele populare nu sunt "materialul" prin care sa poata ajunge la putere. Aceste mase nu sunt privite ca o hoarda informa, buna sa urmeze directivele unui slogan sau sa accepte fara murmur impunerile unei dictaturi. In conceptia legionara masele au un rol multiplu - biologic, economic, social, politic. Deci nu pot fi tratate cu indiferenta, cu mila sau cu salbaticie. Ele trebuiesc privite cu dragoste si bunavointa; ele trebuiesc lamurite si aduse pe linia de traire comuna.

Exista doua metode, de natura diferita, dar a caror actiune e paralela si consecutiva.

1) Incadrarea in cuiburi. Este, am putea spune, latura organica a Miscarii, cadrul in care trairea isi gaseste posibilitatea de a se forma si manifesta. NU EXISTA LEGIONAR NEINCADRAT INTR-UN CUIB! Numai acolo, in acest micro-cosmos politico-social, supus legilor si misiunii lui specifice, individul poate asimila preceptele legionare, poate perfectiona propria personalitate si intelege misiunea innoitoare a Legiunii.

Masele populare, incadrate in cuiburi legionare, urmand cu convingere normele prescrise, capata o personalitate noua care se revarsa asupra fiecarui individ. Supus unei discipline si unor obligatii similare, instruit in permanenta asupra viziunii politice si sociale a Miscarii, indemnat apoi sa judece prin el insusi, omul capata sensul trairii legionare.

2) Educatia permanenta. Este cimentul care intareste si in acelasi timp apara trairea legionara de atacurile adversarilor. Transformarea omului, asa cum o cere doctrina legionara, nu poate avea loc de la o zi la alta. Ea cere timp, rabdare, efort... Pentru ca omul sa ajunga sa inteleaga ceea ce i se cere cu adevarat si mai ales sa priceapa ca e spre binele lui, trebuie luat pe incetul. Modificarea psihologiei lui, transformarea mentalitatii, se fac picatura cu picatura, zi de zi, clipa de clipa. Baza acestei intrari intr-un nou univers de simtire si actiune, nu se poate face decat printr-o educatie lenta si intensa a individului pe toate planurile de existenta, in conformitate cu preceptele, normele si finalitatile organizatiei legionare.

Educatia de care este vorba in cuibul legionar e cu totul altceva decat "incercarile de culturalizare" a maselor proletare prevazute demagogic de catre organizatiile partidelor totalitare de stanga. Cu atat mai putin, nu-i vorba de invatarea pe de rost a unor texte kilometrice pentru a face dovada "indoctrinarii". Problema educatiei omului, vazuta prin prisma legionara, e cu mult mai complexa si mai adanca. Ea nu urmareste formarea unui simplu membru sau unui partizan, ci CREAREA UNUI OM NOU.

Educatia legionara cauta sa modifice, sa precizeze o noua platforma psihica, stabilita pe coordonate ce au un curs extrem de redus astazi. E ceea ce o diferentiaza de lumea politica din epoca noastra si o plaseaza la antipodul marxism-comunismului, care nu urmareste decat formarea unui agent combativ sau un robot de munca.

In sinteza noilor structuri propovaduite de Miscarea Legionara accentul cade continuu pe elementele care deschid mintea si sufletul omului spre o intelegere totala a fenomenului pe care fiecare nou venit e chemat sa-l traiasca. Conceptia de viata legionara frange istoria in doua, deoarece directivele educative impuse nu mai au nimic de-a face cu formele inchistate ale altor sisteme.

A educa politic, in sens legionar, insemneaza a pune individul in fata unor realitati care-l depasesc si a-l ajuta sa gaseasca firul conducator, fara capcanele obisnuite ale demagogiei sau interesului de partid.

A educa social, in sens legionar, insemneaza a crea o optica noua atat in sanul claselor proletare cat si in sanul celorlalte clase; dar mai ales a le impune un respect reciproc si a le infiltra un ideal comun.

A educa moral, in sens legionar, insemneaza a pune omul in fata propriei lui posibilitati de prabusire si a-i insufla dorinta de a se indrepta.

In sfarsit, a educa spiritual, in sens legionar, insemneaza a pune omul in fata problemelor eterne ale vietii si a-l indemna sa se angajeze constient pe drumul depasirii.

Toate aceste mijloace sunt aplicate in grup sau individual. Nu se cere decat o conditie: sinceritatea. Nimic nu se poate realiza, nici o schimbare nu poate avea loc daca la baza oricarei actiuni nu sta acest fragil atribut ce caracterizeaza curatenia sufleteasca, increderea in sistemul legionar si vointa de a reusi.

 

Cum este organizată Miscarea Legionară

 

Miscarea Legionara este organizata in forma piramidala, bazata pe principiul ierarhiei si al disciplinei. Toata constructia se sprijina pe cuiburi (unitate de baza), consituite, conform preceptelor legionare, in toate straturile sociale ale natiunii.

La conducerea suprema a organizatiei se afla Seful Legiunii, a carui autoritate cimenteaza legaturile ierarhice care exista intre diferitele unitati si corpuri intermediare.

In Tara, aceasta organizare se intindea pe tot cuprinsul Romaniei, conform tabloului urmator:

CENTRU- Seful Miscarii Legionare (cu cele patru subdiviziuni esentiale)

I. SECRETARIATUL GENERAL (reprezinta si conduce organizatia politica sau de baza)=doua subdiviziuni

A. Organizatia Nationala a Miscarii

Regiunile (13)

Organizatiile judetene (singurele care au un Stat Major) : Seful de Judet, Ajutorul Sefului de Judet, Sefii de plasa, Seful F.d.C. judetean, Seful Grupului Muncitoresc, Seful colportajului, Casierul judetean

Plasa

Garnizoana

Cuiburile

B. Organizatia Capitalei

a) Cele 4 Sectoare - Cuiburile

b) Grupul "Rasleti" - Cuiburile

II. COMANDAMENTELE (Sefii organizatiilor paralele, numite "Corpuri")=patru subdiviziuni

A. Comandamentul Fratiilor de Cruce

Corpurile judetene F.d.C.

Fratiile de creuce (pe scoli si licee)

B. Comandamentul Cetatuilor (organizatia femeilor si fetelor legionare)

Corpurile Cetatuilor judetene

Cetatuile (pe scoli, licee, industrii sau ateliere)

C. Comandamentul Muncitorilor Legionari

Corpurile Muncitoresti judetene

Grupuri Muncitoresti (pe industrii, uzine, fabrici)

Cuiburile

D. Comandamentul Studentilor Legionari

Centre Studentesti Legionare (pe orase universitare)

Grupuri Studentesti Legionare (pe Facultati sau Scoli superioare)

Cuiburile

III. GRUPURILE SPECIALE

Corpul "Mota-Marin" (organizat pe tara)

Asociatia "Prietenii Miscarii Legionare" (organizata pe tara)

Comisiile de STUDII (organizate numai la Centru)

Batalionul "Comertul Legionar" (Centru)

Controlul Legionar (Centru)

IV. SENATUL LEGIONAR (institutie unica, constituind instanta suprema a Miscarii Legionare)

O B S E R V A T I I

 

Aceste patru subdiviziuni sunt subordonate direct Sefului Miscarii Legionare. Exista o corelatie stransa intre activitatile lor, dar nu exista subordonare ierarhica. Fiecare subdiviziune are campul ei de actiune si responsabilitate. Elementele facand parte din "Grupurile Speciale" sau din "Senatul Legionar", desi putand apartine anumitor cuiburi, nu se gasesc incadrate in cuiburi in calitatea lor de membri ale diverselor grupuri mentionate.

In exil, organizatia Miscarii Legionare a suferit anumite restrictii, din cauza circumstantelor istorice si a raspandirii legionarilor in numeroase tari. Aceasta raspandire n-a schimbat insa nimic din felul de a gandi si a crede al celor patrunsi de doctrina "omului nou". Trairea legionara si-a continuat opera de perfectionare a insului, iar grupurile de exilati legionari s-au constituit in unitati de activitate legionara. Unitatile raspandite in lume au urmat calea si principiile deja experimentate, formand "cuiburi" de viata legionara, acolo unde a fost posibil.

Aceste cuiburi, puse sub conducerea unui grad legionar, au constituit diferitele "Garnizoane", fiecare Garnizoana corespunzand totalitatii cuiburilor dintr-o localitate. Toate Garnizoanele dintr-o tara formeaza "Grupul Legionar" al acelei tari.

Toti legionarii izolati prin tari indepartate sau netrebuind sa se manifeste deschis (desi locuind intr-o localitate cu Garnizoana), fac parte dintr-un "Grup de Rasleti", pus sub conducerea unui comandant legionar. E vorba de o legatura obligatorie pe care orice legionar trebuie s-o aiba cu Organizatia Centrala. Fara aceasta legatura nimeni nu poate fi considerat legionar.

Deasupra acestor unitati exista "Seful Miscarii Legionare", al carui Centru de conducere numara mai multe Secretariate: administrativ, politic, studii, etc.

Seful Miscarii Legionare este pastratorul principiilor legionare si continuatorul destinului istoric al Miscarii. El reprezinta oficial organizatia, ii stabileste linia de activitate politica si poate lua toate masurile ce i se par indreptatite pentru a salva unitatea si continuitatea Miscarii.

In partea opusa a piramidei, Cuibul este de asemenea un element important. Spre deosebire de alte sisteme de organizare, cuibul este o unitate perfecta si de sine statatoare. Cuibul activ este, in acelasi timp, o unitate de lupta si de initiere. In cuib fiecare legionar primeste educatia multilaterala specifica Miscarii, se instruieste si se amelioreaza ca om, lupta ca legionar.

Un cuib bine organizat, bine condus, poate rezista la infinit presiunilor exterioare. Indiferent in ce tara se gaseste, indiferent de conditiile in care traieste, indiferent de lipsa de legatura cu o unitate superior ierarhica sau cu centrul, un astfel de cuib isi continua viata lui. Trairea legionara, constiinta misiunii, increderea in lupta dusa, stabilesc un spirit de nezdruncinata tarie sufleteasca, pe care nimic nu-l poate distruge.

Datorita acestui spirit, Miscarea Legionara a putut infrunta urgia vremurilor si continua o existenta activa pe toate taramurile de la razboi incoace. De aceea exista viata legionara din Australia pana in Canada si din Suedia pana in Patagonia.

Intre aceste doua extreme (Cuiburi si Sef Suprem) exista de asemenea o patura intermediara, de o importanta covarsitoare. E vorba de patura "Gradelor". Gradele legionare constituie elementele de elita ale Miscarii. Prin acordarea acestei distinctii li se recunosc anumite calitati si caracteristici, dar, in acelasi timp, li se impun anumite restrictii si obligatii. Gradul mareste atat campul de activitate al celui onorat, cat si legatura morala ce-l uneste cu Miscarea. Prin forta lucrurilor "gradatii" devin elementele de raspundere si de sacrificiu ale luptei legionare. Mai ales in epocile de prigoana si acum in exil, cand pericolul e mai mare si stabilirea unei coeziuni deficienta. Rolul lor e primordial in pastrarea spiritului legionar, al organizarii si al fortei de sacrificiu.

Datorita acestor unitati de sine statatoare (cuiburile), a unei pleiade de grade ce si-au inteles pe deplin menirea si a unui sef total daruit misiunii legionare, Miscarea a putut infrunta peste un sfert de secol de exil. In ciuda catorva deficiente, inerente circumstantelor vitrege prin care s-a trecut, Legiunea si-a pastrat linia ei de credinta si de prezenta in actual. Activitatea pe care o desfasoara, si in primul rand faptul supravietuirii ca entitate politica independenta, se datoresc inainte de toate, armoniei si disciplinei ce domnesc in sanul organizatiei.

 

Misiunea Miscării Legionare în exil

 

Exilul romanesc este o realitate. Zeci de mii de romani au reusit sa se salveze din ghearele tiraniei comuniste, stabilindu-se in tarile libere. Si valul de refugiati continua, noii veniti ingrosand randurile celor mai vechi in lupta pentru dezrobirea tarii.

In mijlocul acestor grupuri compacte de refugiati, Miscarea Legionara constituie un pol de rezistenta si de atractie permanent. Organizata, activa, intransigenta, Legiunea joaca un rol de frunte in tot ce se poate numi activitate nationala si patriotica peste hotare. Obisnuita de totdeauna cu prigoanele, Miscarea Legionara nu s-a resimtit decat foarte putin in fata crizei ce a zdruncinat cumplit alte organizatii politice. De aceea, in ciuda raspandirii pe integ globul si a atacurilor permanente lansate contra ei de catre guvernul comunist din tara, Legiunea isi indeplineste misiunea ce-i revine cu onoare, entuziasm si curaj.

Neputand analiza pe indelete aceasta misiune, in cadrul lucrarii de fata, ne vom limita la enumerarea punctelor principale:

1. Miscarea Legionara continua traditia nationalista si spiritualista a neamului romanesc, in opozitie cu unda internationalista si atee ce caracterizeaza tendinta guvernului comunist roman. Legiunea sustine cu tarie ca NUMAI PRINTR-UN NATIONALISM LUMINAT si o contopire sincera in duh cu fortele nevazute ale spiritualitatii crestine, vom crea plamada necesara victoriei asupra marxismului, pe care o dorim.

2. Miscarea Legionara pastreaza si imbogateste, in acest exil, tezaurul doctrinei legionare. Conditiile in care se gasesc camarazii nostri in tara comunizata, interzic acestora orice manifestatie deschisa. E de datoria noastra, in calitate de oameni liberi, sa continuam framantarea gandirii legionare, s-o imbogatim cu experienta traita dupa ultimul razboi mondial si s-o impunem in circuitul marilor doctrine socio-politice ale secolului. Doctrina legionara constituie contributia romaneasca cea mai originala si mai plina de perspective in efortul secolului 20 pentru a se da o solutie haosului politic in care traim.

3. Miscarea Legionara face legatura istorica a generatiei capitanesti cu generatia ce va continua lupta legionara in tara, dupa prabusirea comunismului. Legionarii din exil nu sunt decat o veriga in lantul nesfarsit al trairii si prezentei legionare in neamul romanesc. Dar datoria lor e sa stea cu fruntea sus si-n continua activitate pana la eliberarea neamului, cand supravietuitorii epopeii vor merge sa dea raportul credintei lor celor ce-au suferit si s-au jertfit in Tara pentru aceeasi credinta.

4. Miscarea Legionara indoctrineaza si initiaza in trairea legionara pe noii refugiati ce vor sa se contopeasca cu spiritul revolutiei legionare. Legiunea nu trage pe nimeni de maneca. Fiecare e liber sa-si aleaga culoarea politica. Dar cei ce vor voi sa cunoasca indeaproape doctrina si principiile legionare, vor gasi totdeauna poarta deschisa si bunavointa frateasca. Legiunea nu-i definitiv inchisa decat ateilor, comunistilor declarati, celor ce-au frant osul si-au chinuit creierul Romanilor prin inchisori si campuri de concentrare, si celor ce s-au vandut tiraniei comuniste pentru un blid de linte.

5. Miscarea Legionara e gata oricand sa incerce unirea fortelor romanesti din exil intru constituirea unui Front National Anti-comunist unic. Legiunea nu-si aroga exclusivitatea luptei romanesti peste hotare. De aceea e gata - cum a mai facut-o si in alte dati - sa intinda mana tuturor, oricand va fi solicitata pentru a intari si duce la victorie lupta comuna.

6. Miscarea Legionara prin memorii, scrisori deschise, articole, lucrari tiparite, etc, contribuie la lamurirea opiniei publice internationale asupra soartei neamului romanesc si asupra tiraniei comuniste din Romania. Prin presa legionara, prin intermediul membrilor sai ce colaboreaza in presa straina, prin contributia directa a personalitatilor legionare, Miscarea e prezenta in lupta sa de convingere a unei opinii prea putin inclinata sa inteleaga suferinta si calvarul altora.

7. Miscarea Legionara constituie cea mai tenace opozitie contra incercarilor de destramare a exilului si a institutiilor romanesti de catre guvernul comunist roman. Prezenta grupurilor legionare in centrele cele mai importante ale lumii, acolo unde presiunile de stanga sunt mai aprige si mai persistente, constituie o garantie de rezistenta victorioasa. Prin numarul si curajul lor, legionarii sunt uneori ultima linie de aparare a exilului peste care presiunea comunista nu poate trece. Gata oricand de sacrificiu, legionarii n-au teama de amenintarile si santajele politrucilor comunisti.

8. Miscarea Legionara lupta pentru rasturnarea dominatiei comuniste ce stapaneste Romania. Primul punct inscris in programul de activitate legionara in exil este ELIBERAREA TARII. Toate energiile legionare sunt indreptate in acest scop. Date fiind circumstantele politice, efortul principal urmareste stabilirea unei atmosfere de simpatie pentru cauza neamului romanesc in randurile opiniei internationale. Pe de alta parte, cauta sa neutralizeze toate actiunile intreprinse de catre guvernul de la Bucuresti, aratandu-l in adevarata lui lumina de impostor si tiran.

9. Miscarea Legionara sta gata de sacrificiu pentru salvarea Romaniei, atunci cand va suna ceasul. Conform principiilor legionare, nimic nu se realizeaza pe linia trairii nationale fara interventia sacrificiului constient. In numele acestui principiu si al dragostei de neam, legionarii vechi si noi, raspanditi in lume, asteapta cu infrigurare clipa in care vor fi chemati sa contribuie cu propria lor viata la dezrobirea Romaniei.

INCHEIERE

 

Astfel se defineste prezenta Miscarii Legionare in acest exil ce a pus la grea incercare sufletele multor romani. Datorita spiritului ce-o insufleteste, Garda de Fier s-a identificat permanent cu aspiratiile cele mai curate ale neamului.

Depasind cu mult patriotismul clasic si deschizand orizonturi noi in simtirea si-n conceptia de traire a omului, Miscarea Legionara se inscrie in istorie ca un NATIONALISM SPIRITUALIST, SOCIAL SI REVOLUTIONAR.

Dintru inceput, nationalism de desteptare nationala, Garda de Fier s-a ridicat necrutatoare impotriva demo-plutocratiei atotputernica, in care banul, interesele si viclesugul fac legea si conduc Statul. Dar conditiile politice s-au agravat. Lupta nationalista cere azi noi forme de exprimare. De aceea, in acest moment, Legiunea prezinta un aspect ofensiv, un nationalism de eliberare.

Sub acest aspect, Miscarea nu se straduieste sa-si mentina numai o faima cunoscuta in randurile celor ce combat marxismul. Lupta ei are un scop bine determinat de a invinge, de a elibera Tara si a pune in aplicare principiile ce-i stau la temelie. De aceea, actiunea ei politica urmareste cu perseverenta descoperirea mijloacelor cele mai sigure care sa-i garanteze aceasta victorie.

Miscarea Legionara este deci o ruptura radicala cu trecutul burghez al fostei democratii romanesti, precum si o stavila de neinfrant contra comunismului dictatorial. Legiunea lupta pentru a elibera neamul romanesc de doua racile tot atat de primejdioase una ca si alta:

- de marxism-comunismul care ii domina in acest moment destinul si-i secatuieste substanta biologica;

- de mentalitatea meschina, egoista si nepatriotica a celor care l-au adus in situatia de azi.

Emanciparea natiunii romane nu poate avea loc atata timp cat va domina conceptia marxista sau conceptia acelei democratii balcanice care a tinut poporul sub calcai, pregatind constient sau inconstient dezastrul unui armistitiu fara conditii si o capitulare rusinoasa.

 

De aceea suntem revolutionari în sens nationalist!

 

Numai un Stat nationalist si revolutionar e in stare sa respecte demnitatea omului, sa-i asigure o dezvoltare in conformitate cu aspiratiile ce-l framanta, sa-i insufle spiritul de jertfa pentru gloria si salvarea comunitatii nationale.

Numai un stat nationalist si revolutionar poate ridica prestigiul unui popor si realiza unirea in cuget a tuturora.

Nationalista si revolutionara, Miscarea Legionara urmareste cu perseverenta si incredere inscaunarea unei ordini noi in viata publica, sociala si morala a neamului romanesc.

Pe aceasta linie a destinului national, Miscarea Legionara trebuie sa ramana un pol de atractie pentru toti romanii ce vor sa schimbe situatia actuala a Romaniei si sa impiedice revenirea in fruntea Tarii a grupurilor politice care ne-au adus in situatia de azi.

Acum, ca intotdeauna in trecut, legionarii se gasesc pe pozitiile inaintate ale luptei anticomuniste si ale patriotismului luminat. Sprijin neprecupetit pentru cei din Tara si mijloc de afirmare pentru noii refugiati, Miscarea Legionara reprezinta stanca nezdruncinata a natiunii romane in furtuna ce-i ameninta fiinta.