DIN PRESA LEGIONARÃ
MOARTEA LUCIEI TRANDAFIR. DISPARE UN FRAGMENT DE ISTORIE LEGIONARÃ

S'a stins din viatã în 3 Iulie 1980, Comandanta Cetãtuilor de Fete si Sefa sectiunii feminine a miscarii, Lucia TrandafirDr. Lucia Trandafir, la Lakewood - Ohio, în Statele Unite. A fost înmormântatã de un sobor de preoti, la Vatra Româneascã.
Cu moartea Luciei Trandafir, e o lume intreaga de amintiri eroice care se duce. Studentã fiind la medicinã, a intrat in organizatia Cetatuilor de Fete, de sub comanda legendarei Nicoletei Nicolescu, aceasta Ecaterina Teodoroiu a miscarii. Era logodita cu Victor Dragomirescu si au fost urmariti amandoi in prigoana anilor 1938-1939. Victor Dragomirescu cade intr'o incercare de a sbura cu avionul peste hotare, iar Lucia Trandafir e prinsa si ea de politie si internata la Manastirea Suzana din Prahova. Victor Dragomirescu este ucis in masacrele din 21-22 Septembrie 1939. Lucia Trandafir scapa de gloantele ucigasilor, dar pentru toata viata ei, rãmâne sdrobitã sufleteste.
Din acest moment, Lucia nu mai e ce-a fost inainte. Resortul implinirii vietii ei s'a rupt. Victor Dragomirescu era mai mult decat logodnicul ei. Era modelul de legionar întrevãzut de Cãpitan.
La 3 Septembrie 1940, este pe baricade, Un detasament din cadrul Cetãtuilor de Fete Legionare (1940)împãrtind manifeste si participand la actiunile care au determinat prabusirea Regelui Carol II. In ora biruintei, a luat conducerea Cetatuilor de Fete pe intreaga tara, functiune ce-i revenea in mod natural, dupa asasinarea Nicoletei Nicolescu.
Sub conducerea ei, sectia feminina a miscarii a cunoscut o desvoltare exuberanta, cu mii de tinere care s'au inrolat sub drapelul Legiunii. Au ramas de neuitat manifestatiile legionare din aceasta perioada, la care defilau regulat si detasamentele Cetatuilor de Fete, intr'o ordine impecabila. Lucia Trandafir urmarea sa dea femeii romane si un stil de educatie ostaseasca.
Dar vine nefastul 21 Ianuarie 1941! Legiunea este atacata de Antonescu si, cu ajutorul german, expulsata dela putere. Lucia Trandafir, ca toate capeteniile legionare, urma sa fie arestata. Scapa din mâinile politiei si se refugiaza in Germania. Aici impartaseste soarta tuturor legionarilor care au crezut in ospitalitatea Germaniei. Este scutita cel putin de umilinta de a fi internata in lagarul Buchenwald. Dupa 23 August 1944 se reuneste la Viena cu toti legionarii, abia eliberati din lagare, unde isi reia activitatea, in cadrul restrans impus de imprejurari.
La capitularea Germaniei, se refugiaza in Italia, unde sta pana în 1947. De aici trece in Franta, pentruca, mai târziu, sa emigreze in Canada. Ultima etapa a vietii ei a fost in Statele Unite, unde s'a realizat pe plan profesional.
In toate tarile prin care a trecut, a muncit intens pentru a obtine echivalarea diplomei ei de medic, încât ajunsa in Statele Unite, dispunea de solide cunostinte medicale si a putut sa-si deschida cabinetul ei propriu.
Dar, desi multumita pe plan profesional si material, Lucia Trandafir n'a uitat niciodata cã e legionarã. A fost in permanent contact cu camarazii ei din Statele Unite si Canada, a participat la numeroase adunari legionare, iar in calatoriile ei in Europa, venea intotdeauna cu idei si incurajari pentru lupta noastra.
Dupa o operatie grea de inima, a suferit o paralizie partiala, din care s'a refacut satisfacator. Puternica ei credinta in Dumnezeu a ajutat-o ca sa-si mentina echilibrul sufletesc si chiar sa fie de folos si indrumare altora. Scrisorile ei sunt pline de indemnuri crestinesti, de apel la rugaciune, ca armã puternicã de biruintã si mântuire.
Pentru vara aceasta, îsi facuse programul sa vina din nou in Europa, pentru a-si revedea camarazii. Starea ei fizica parea stabilizata. Dar Dumnezeu a voit altfel. Suferinta ei eroicã, atasamentul ei de Cristos si Biserica, realizat pana la inaltimi mistice, i-au deschis usa Eternitãtii. Dumnezeu a chemat-o la El, pentru a-i rasplati credinta ei neclintitã.
In Legiune rãmâne un gol greu de inlocuit. Spiritul ei, desbracat de materie, din înãltimile celui de-al treilea cer, se va ruga pentru noi si pentru biruinta neamului românesc, chinuit de barbari.

Horia SIMA
Tara si Exilul, Madrid

Anul XVI, Nr. 9-10, Iulie-August 1980

DE CONFLUENTÃ:
The Pastoral Paradise - Romanian Folklore de Oct. Buhociu. Editor: Lucia Trandafir
Tineretea arde de Lucia Trandafir (Ziarul "Cuvântul")