DOCUMENTE
Partidul "Totul Pentru Tarã" - Manifest electoral

Frate române si crestine, stai o clipa pe loc si asculta chemarea pamântului, pe care-l muncesti din zori si pâna în miez de noapte. Un afis electoral al Partidului "Totul Pentru Tara", 1937Opreste-te câteva minute si citeste aceasta scrisoare, caci îti faci datoria catre copiii tai si catre acei carora le lasi o alta soarta decât necazurile cu care te lupti acuma.

Legionarii din partidul Totul pentru Tara îsi amintesc ca tara aceasta, închegata în hotarele ei stravechi prin jertfa a sute de mii de morti, sufera de robia netrebnicilor, care au condus-o si o conduc miseleste.

Te-au lasat pe tine si urmasii prada samsarilor, care cauta sa te despoaie si sa-ti vlaguiasca sanatatea, pâna ce vei cadea de-a-binelea. Partid dupa partid s'a perindat la putere; fiecare te-a sfatuit sa le dai încrederea, ca sa-ti aduci o farâma de bine. Nu te-ai îndoit si i-ai ajutat cu dreptul tau sa-ti faca legea suferintei tale. Aceste partide au facut mii de legi, cheltuind miliarde multe si n'a fost de ajuns; au împrumutat alte zeci de miliarde pe spatele urmasilor din urmasii tai si tot nu-i de ajuns fiindca jafurile si tâlhariile nu se mai sfârsesc.

Greutatile s'au ridicat ca muntii, s'au întins ca pecinginea, s'au ascutit ca armele de razboi; te înteapa mereu din toate partile si nu-ti dai seama dincotro sa te aperi.

Haladuiesc jidanii; râd în hohote de durerea si de vaietul tau; n'au nici o raspundere. Nici o lege nu-i pedepseste pentru tot raul ce s'au priceput sa-l faca; sarman crestin care nu-ti dai seama cum traiesti si în cine mai crezi!

Da! Esti zapacit de toate faradelegile, înselaciunile si suferintele de azi. Mintea îti este strânsa într'o retea ghimpata, ochii îti sunt împaienjeniti si trupul îti tremura pe mânerul uneltei de lucru, cu care îti aduni pâinea de toate zilele. Pare cã si pamântul refuza sa te hraneasca.

La o suta opt zeci si cinci miliarde datorii are aceasta tara. "Pare ca si pamantul refuza sa te hraneasca..." De unde vei scoate aurul holdelor tale, când saracia si hotia rânjeste în toate colturile?

Dar nu tremura! Lasa la o parte desnadejdea, aduna-ti mintea în ceasul de pe urma; refã-ti puterea trupului, gândindu-te la Dumnezeu; bea un pahar de apa din ulciorul vietii si crede, crede ca suferinta ta de azi are un sfârsit.

Crede fierbinte, crede cu dragoste ca partidul Totul pentru Tara pazeste destinele neamului. Conducatorii nostri, generalul Gheorghe Cantacuzino-Granicerul, care a scris istoria cu actele sale de bravura, si Corneliu Zelea Codreanu, care de la 1920 lupta necontenit pentru dreptatea românului în tara lui, vegheaza la viitorul copiilor tai; iar Arhanghelul Mihail, patronul nostru, în lupta noastra hotãrîtã, strajuieste cu sabie de foc ca nemernicii sa nu scape de pedeapsa ce-i asteapta. Iar munca si straduinta ta, jertfa facuta si închisoarea suferita, bataia si schingiuirea îndurata se vor ridica la înaltimea rasplatirilor voievodale.

Totul Pentru Tarã
Noemvrie 1937