MARTIRII NE VEGHEAZA DIN CERURI

de Nicolae Nită

(fragmente)

-VI-


In Codrul Vlasiei din jurul Bucurestiului, rezistenta devenise un fenomen accentuat. Temeritatea grupului condus de Rotaru Constantin, cu teren de activitate în mai multe sate si comune din apropierea Capitalei: Vadul Anei, Brănesti, Burdusani, Piteasca, Tânganu, Pisicari, Fundeni-Frunzanesti si altele, devenise notorie.

Ajutati de taranii acestor sate, adăpostiti în desisurile pădurilor Cernatu, Valea-Tânganului, Cucu, Mavrodin-Gherase, Băduleasa, Zgâriata, Pustnicul, Islaz, grupul reusise sa ia contact si sa conlucreze cu cercurile de rezisenta din Bucuresti. Actiunile întreprinse de Securitate pentru dislocarea si prinderea lor rămâneau pe mai departe infructuoase. Grupul se mentinea datorita unui ingenios sistem de informatii pe care îl poseda. Fată de legăturile permanente pe care le întretinea în satele din zonă, grupului de rezistentă i se alăturase si un călugăr de la Mânăstirea Cernica, care, din locul în care se găsea, datorită pelerinajului oamenilor din zonă către locul sfânt, reusea să procure informatii de primă importantă si necesitâte pentru siguranta lui. Prin aceasta filieră, precum si prin legăturile avute de călugarul Partenie cu o altă mânăstire, Pustnicul, continua miscare de trupe aduse pentru eliminarea lor era cunoscută si siguranta acoperită. Mai multe lupte în Codrul Cernatului, la punctul numit "Putul Hoţilor", sunt soldate cu rănirea grava a unui membru al grupului. Din partea adversă, doi soldati ai trupelor de Securitate sunt si ei răniti grav, marcând retragerea în defensivă a efectivelor aduse. Parte a depozitelor de armament germane rămase neexplodate si nedescoperite în pădurea Zgâriata, pe teritoriul unei foste baze militare de aviatie, suplimentau grupul din plin atât cu armament si munitie, cât si cu explozibil.

Aruncarea în aer a unei întregi garnituri militare rusesti în gara Brănesti, în vara anului 1948, provocase o mare derută în rândul autoritatilor de ocupatie sovietice. Cu toată paza desfăsurată de-a lungul liniei ferate, partizanii reusesc mai apoi deraierea pe această rută, în apropierea haltei Cozieni, a unui tren încărcat cu cereale destinate Rusiei, într'un moment când oamenii cutreierau tara în lung si'n lat după un săcăteu de făină pentru a nu pieri de foame. Deraierea trenului, de care oamenii satului au luat cunostintă imediat, declansase o adevărată năvală la locul cu pricina. Atât cât au putut, oamenii si-au cărat acasă, cu spinarea sau căruta, cereale.

Peste o oră, alarmate, soseau la fata locului numeroase trupe ale unitatii militare nr. 4 de la Halta Pantelimon si, concomitent, contingente ale Securitătii.

Perchezitiile urmate în sat au dus la numeroase arestari si confiscari suplimentare de cereale (mai mult decât cantitatile descoperite), fie ca ele le apartineau pe drept, atâtea câte erau, fie că omul îsi umpluse traista din vagoanele trenului.

La atacurile necontenite ale partizanilor, o bază permanentă a trupelor Securitătii fusese instalată în pădurea cuprinsa între satele Piteasca si Burdusani.

Cu Nelut, "Barbă-Rosie" cum îi spunea Dragos din pricina fetei lui roscovane, studiase împreuna la Liceul Gh. Lazăr din Bucuresti. Arestat în toamna lui '46, Iordache Ion (Nelut) reuseste să evadeze împreună cu Gh. Chibritaru în timp ce erau transportati spre Bucuresti.

Norocul întâmplarii le facilitase drumul spre libertate. Rămasă în pană de motor, masina care îi transporta împreună cu cei doi agenti, pe soseaua Branesti-Bucuresti, între padurile Valea-Tânganului si Pusticul, sunt dati jos si li se ordonă să se aseze la pământ. Cu mâinile la spate, legate în frânghii, se pun jos pe iarbă în timp ce soferul ridica greu capota masinii pentru a-i cerceta motorul. Ii despărteau de pădure doar câtiva pasi. Trecuse mai bine de un minut. Cercetându-si buzunarele, agentul rămas să-i păzească, se introduse în masină căutând ceva la podea. O singură privire în ochi si într'o fractiune de secundă s'au înteles: momentul eliberării era propice. Un salt iute si iată-i în marginea pădurii. Apoi goană prin desisuri...

-Stai ca trag! Stai!. . .

Inapoi n'au mai privit. Câteva gloante spre ei si asta a fost totul. Urma li s'a pierdut...

Târziu mai apoi, încetinindu-si pasii să răsufle, Nelut observase că avea sânge la pulpa piciorului stâng. Se făcu alb ca varul. Un glont îi atinsese piciorul. N'a simtit nimic în fulgerarea momentului. Ghită Chibrit s'a aplecat cercetându-i rana:

-Nu te îngrijora... Nu-i nimic grav. Rana e doar superficială... Trebuie doar s'o leg ca să nu pierzi sânge... Cu ajutorul unui ciob de sticlă, si-au tăiat frânghiile în care erau prinse mâinile. De atunci, ca fratii de cruce, sunt nedespartiti. Codrul le-a devenit cămin de vietuire si teren de luptă pe viată si pe moarte împotriva ocupantilor si noilor asupritori...

Dragos stinse tigarea apucând în jos, pe coasta dealului.

Repetă semnalul si se opri o clipă să asculte cu atentie. Un moment numai si din fată, aidoma, acelasi semnal venea repetat, intermitent: "In sfârsit am dat si de Radu... El tebuie sa fie..."

Iuti pasii spre locul de unde venise semnul de recunoastere, oftând usurat. Un timp numai si se întretăie cu Mihu:

-Tot tu, Mihule?! Eram sigur că o să dau de Radu...

-Si eu la fel! De mult nu te văzusem!... -îi răspunse acesta cu ironic.

-Am mers până aproape de sat si nimic! Liniste... Nici lătrături de câini, nici lumini la case... Ce facem?!

-Mai Dragos, mare nărod mai esti! Pai cine crezi tu ca stă treaz la ora asta din noapte in afara de noi? Ce să facem acum? Hai de unde am plecat, că stăteam bine acolo...

* * *

 

Cam o sută si saizeci de ani în urmă, aclamând intrarea Romaniei în comitetul natiunilor, istoricul francez Edgar Quinet scria astfel: De acum nu mai sunteti membrii unui teritoriu necunoscut. De acum nu mai sunteti străini, ci, sunteti cetăteni cu drepturi...

In contrast, intrarea fortată a României sub influenta comunistă la finele celui de-al doilea razboi mondial n'a interesat nici una din tările vestice aliate, cu atat mai putin n'a interesat si indignat valul aspru de teroare, mizerie, foamete si suferintă la care a fost supus poporul român dela acea data.

Cele 15 divizii germane (garantoare ale libertatii României până la 23 August 1944 împotriva invaziei sovietice), sunt fortate să părăseasca teritoriul României odata cu actul de trădare al întoarcerii armelor, tara intrând virtualmente în mâna sovieticilor.

Invazia trupelor sovietice a fost urmată de o adevărată orgie de crime si violente: magazine golite de produse, proprietăti violate si distruse, vieti secerate cu sălbăticie ziua si noaptea, impuneri arbitrare; o situatie anarhică si critică cum nu s'a mai înregistrat în tara noastră. Si, pe deasupra, peste 170.000 de soldati Români sunt luati prizonieri si expediati în lagărele din Uniunea Sovietică. N'a protestat nici Maniu, nici Bratianu... Câti s'au mai întors?!

Conventia de Armistitiu semnată la Moscova în data de 12 Septembrie 1944, impunea conditi extrem de severe Romaniei. Pe lângă suma de 300 de milioane de dolari pe care Romania era obligata sa o plateasca drept despagubire de razboi, mari cantitati de petrol, lemn si cereale trec în mâna sovieticilor. Toate acestea, calculate numai până în anul 1949, depăseau de sapte ori cantitatea de export care trebuia platita sovieticilor sub acordul conventiei.

O clauză specială stipulată de sovietici avea în prim plan repatrierea din România a "cetatenilor sovietici" împreună cu toate bunurile lor, în fapt cetateni români refugiati din Basarabia si Bucovina în România, provincii românesti anexate de sovietici cu forta în urma ultimatumului din 25 Iunie 1940 si re-anexate după finele războiului drept parte componentă a teritoriului... Uniunii Sovietice!

In Februarie 1945, Visinski sosea la Bucureşti si, bătând cu pumnul în masă, sub amenintarea unei băi de sânge, impunea la conducerea României un guvern majoritar comunist prezidat de Petru Groza, guvern care să-1 înlocuiască pe cel condus de Gen. Rădescu, acesta fiind obligat să se refugieze si să ia calea exilului.

In acest primat, un an mai târziu, aveau loc alegerile din 19 Noiembrie 1946. Conform moralei marxiste, se produc intimidari, fraude grosolane si, în ciuda victoriei partidelor de opozitie, cifrele sunt inversate si deturnate în favoarea blocului comunist care se declară cu nonsalantă învingător. Un an mai apoi, sub diverse pretexte, partidele politice de opozitie erau dizolvate si conducătorii lor arestati si condamnati la ani grei de închisoare în urma înscenării unor mari procese, iar dupa abdicarea fortata a regelui Mihai la 30 Decembrie 1947, cadrele majore ale armatei sunt din nou epurate si înlocuite cu membrii partidului comunist, fara nici un fel de pregatire si cunostinte militare, trecând astfel în subordonarea armatei sovietice comandata de Gen. Kolganoff (atasat militar la Bucuresti), asistat de circa 50 de ofiteri sovietici. Arhiepiscopul Moldovei, Irineu, împreuna cu Patriarhul Romaniei, Nicodem, mor în conditii misterioase, locul celui din urmă fiind ocupat de preotul obscur Iustinian Marina, alegerea fiind desigur luată ca merit pentru găzduirea lui Gh. Dej cândva, si nu pentru faptele si vorbele pline de duh ale nesfintiei sale, cum si aservirea lui totală fată de comunisti. La rândul ei, biserica Greco-Catolică este desfiintată; circa 700 de preoti sunt omorîti cu sălbăticie, iar cei scapati din aceasta urgie, sunt bagati in închisori sau fortati sa treaca la ortodoxism.

Cei considerati burghezi si mosieri, sunt persecutati sistematic, arestati sau fortati sa-si abandoneze casele cu tot continutul lor. Aruncati in strada (de cele mai multe ori cu ceea ce puteau lua intro singura valijoară), casele sunt imediat ocupate de aderentii partidului comunist. Inainte de razboi, numarul comunistilor in Romania era in jurul a circa o mie de membri, in mare majoritate alogeni, mai mult de jumatate dintre ei fiind informatori ai Sigurantei. Acum, apărati de tancurile sovietice, cu noi aderenti (elemente declasate si discreditate, oportuniste), pârjolesc tara mână în mână cu hoardele sovietice. Elementele alogene sus puse din conducere, în special evrei si unguri (Ana Pauker, Theohary Georgescu, Vasile Luka-Laszlo, Chisinevsky, E. Bodnarenko (Bodnarciuc), servile Moscovei, aplaudă si încurajeaza toate aceste actiuni îndreptate impotriva poporului roman. Mai mult, în conditiile unei secete si a lipsei acute de hrana, care produsese deja peste 200.000 de victime, in special in Moldova, bunuri donate Romaniei de Crucea Rosie Americana in valoare de peste 2.500.000 dolari, sunt împărtite numai in proportie de 7% populatiei napastuite, restul este vagonetat si expediat in Uniunea Sovietica: 10 camioane de transport, 112 tone de sapun (din care un vagon de sapun pentru toaleta), peste 500.000 perechi de imbracaminte (jumatate destinate copiilor), 3 spitale complet echipate cu 700 de paturi donate de armata americana, mari cantitati de medicamente si zeci de vagoane pline cu făină. Aceiasi soarta o au si ajutoarele expediate de Marea Britanie la inceputul anului 1948: 50 tone de ciocolata, 20 tone produse din carne, 80 de tone produse vegetale, plus 350 tone continând alte produse ale mâncării.

Actiunea sistematică de distrugere nu cunostea nici un fel de limite. Cu pretextul de a pune capăt inflaţiei, guvernul decretă în August 1947 o "stabilizare monetară". Scoaterea din circulatie a cursului monetar anterior, duce la confiscari masive ale proprietatilor si bunurilor comerciale. Limitarea pentru fiecare persoana de a schimba un milion si jumatate de lei, la o rata de 20.000 lei pentru 1 leu nou "stabilizat", are rolul de a desfiinta puterea financiara a "burgheziei", in asa fel ca nici o persoana sa nu posede mai mult de 75 de lei stabilizati. Toti posesorii de aur si valuta, sunt la randul lor obligati sa depoziteze în bancă, în schimbul leilor fara valoare, la rate minime fixate de aceasta. Orice persoana in posesie de aur şi valută după 29 August 1947, era pasibila de închisoare prin noua lege.

Functionarii la randul lor, sunt obligati sa se inscrie in partidul comunist, iar cei care refuza sunt, fie concediati, fie arestati ori deportati. Stabilimentele industriale si comerciale incepand cu anul 1948 sunt nationalizate, avand acum la conducere tehnicieni si activisti sovietici, iar in posturi minore comunisti "romani".

Conditiile de munca devin ingrozitoare si, chiar in acest caz, cei care isi cauta de lucru (de data aceasta la Stat), nu pot fi angajati daca in prealabil nu se inscriu in partid. Nefiind angajati, sunt lipsiti efectiv de dreptul primirii cupoanelor de ratii, un handicap care îi pune în imposibilitate de a-si procura hrana necesara.

Tot acum îsi fac aparitia si corvoadele "voluntare", unde dupa 10 ore de muncă pe zi, "voluntarii" sunt obligati si la 2-4 ore de îndoctrinare marxista.

Societatea culturala romaneasca adevarata este totalmente înlaturata, locul ei fiind "aranjat" corzilor partidului lipsite de orice talent: Maria Banus, M. Beniuc, Ion Pas, Al. Graur, Harry Brauner, Magda Isanos, Otilia Cazimir (Alexandra Gavrilescu), Igena Floru, Cora Irineu, Ticu Arhip, M. Radu Paraschivecu, N.D. Cocea, Ion Calugaru, G. Ivascu, Mihail Roller, O. S. Chromălniceanu, Horia Furtună, Lucian Raicu, Ion Caraion, Virgil Ierunca-Untaru, Cristian Sârbu, Francisc Munteanu, Petre Solomon, Alex. Jar, George Dan, Ion Dodu Balan, Mittu Dragomir, Aurel Livadaru, Luca Remus, Kaufman Camillo, Zaharia Stancu, Nina Cassian, Dan Desliu, Imre Horvath, A. Toma, Geza Domokos, Victor Tulbure, Geo Bogza, Sadi Rudeanu, Marius Ligi si mulţi altii1).

1)______

-Pun lista acestor cultumici <incompletă, desigur>, amintind numele lor şi rolul nefast pe care l-au jucat in acest angrenaj al partidului impotriva culturii adevărate, pentru ca cei ce vor veni după noi să poată întelege cum de a fost posibil ca operele marelui nostru poet national Mihail Eminescu si fie puse sub obroc, în timp ce Maria Banuş sau Mihai Beniuc <delator de ultimă spetă>, pe care desigur nimeni nu i-a înregistrat in istoria noastră culturală aevărată, să poată fi publicati şi tipăriti în sute de mii de exemplare de propagandă in favoarea comunismulul. O maculatură deşăntată, "dominantă" numai prin această elogiere fanatică şi aberantă a mai marilor zilei, o adevărată prostituare a artei, moment care marchează începutul întunericului în cultura noastră, revizuită şi adaptată cerintelor partidului...

 

De altfel, ca să nu existe nici un fel de dubii despre obedienta lor fata de partid, un astfel de "poiet", G. Dan, transmitea un mesaj tuturor celor de fata si viitori ai tagmei comuniste, pentru a lua aminte:

 

Dar în patru'si patru, iată

 Cum cu mână de părinte

 Ca o pâine de fierbinte,

 De partid am fost luată

 Şi partidul îmi arată

Cum să merg , si încotrova

Cum să mă desprind cu slova... ,

 

evident în slujba partidului.

Numai în perioada cuprinsă între 23 August 1944 si până la începutul anului 1948, în editura partidului muncitoresc erau publicate peste 12.000.000 de volume de propagandă comunistă: 453.000 copii din operele satrapului Stalin (tătucul popoarelor); 335.000 din Lenin; 143.000 Engels şi 116.000 volume Marx.

Se alcătuiesc în această perioadă comitete speciale repartizate pe întreg cuprinsul tării să vândă obligatoriu, "tuturor claselor sociale" materialele anarhice editate de partidul comunist, cum si comisii de cenzură asupra scriitorilor consacrati. Totul trebuia trecut prin furcile caudine ale opticii partidului si revizuit în întregime. Creatia "burghezo-mosiereasca", nu putea sta in fata celei partinice.

Carti cu valoare de document sunt arse; manuscrisul poeziei Doina de Mihai Eminescu aflat spre pastrare in colectia Academiei Romane cum si mute altele considerate reactionare, sunt trecute prin vâlvătăile focului la indicatia lui Mihail Roller.

 

De la Nistru pân' la Tisa

Tot Românul plânsu-mi-s'a...

Oamenii de cultura sunt aruncati in inchisori, tortionati si anihilati. Tara reprezentativa, elita, este toata închisa: Traian Braileanu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu, Petre Tutea, Ion Petrovici, Aurel Marin, George Manu, Mihail Manoilescu, Radu Budisteanu, Dragos Protopopescu, Pastorel Teodoreanu, Vasile Bancila, Horia Nitulescu, Dr. Ion Simionescu, Vasile Voiculescu, etc., Episcopi, Ministri, Generali...

Prima asociatie ocupata cu propaganda culturala filorusa, A. R. L. U. S. (Asociatia Romaniei de Legaturi cu Uniunea Sovietica), este infiintata, cu filiale în toata tara. "Sovietizarea si proletarizarea" culturii romane integreaza fortat intelectualii intr'o scoala politica unde se explica numai catehismul marxist-comunist. Intemeierea in paralel a "Institutului de studii romano-sovietic" la 3 Iunie 1947, duce la domnia aceluiasi spirit de adulatie moscovită. Cărti sovietice în traducere română si maghiară, apărute în milioane de exemplare în editura "Cartea rusă", sufocă creatia autohtonă.

Viata artistică si culturală românească, păseşte pe un drum greu de imaginat. Artişti plastici creati din eprubeta sovietică, îşi dezvelesc operele adulatorii: Marcella Codrescu cu un tablou intitulat cinic "Sosesc grânele din U.R.S.S."; M.H. Maxy -portret în ulei al tov. Ana Pauker; Ugia Macovei -"brigadierele muncii", etc.

Compozitorii nu se lasă nici ei mai prejos şi dăruiesc bucăti muzicale demne de toată lauda... partidului: "Cantata lui Stalin", "Cântecul ciocanului", "Uvertura prieteniei popoarelor" şi alte aberatii absurde.

Politicul în poezie devine total. Nicolae Tăutu asterne pe bârtie ridicolul (a rezistat săraca!):

 

tovarăse cer

tovarăse fluture

tovarăşe munte

tovarăşe stea

tovarăse apă

tovarăse pom...

 

etc., iar Victor Tulbure, pentru a-şi marca obedienta comunistă compunea balada mortilor (care de fapt n'au murit niciodată), spre exemplu cea intitulată "Balada tovarăşului căzut împărţind Scînteia în ilegalitate" (Sic!), 1949.

 

"CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV"

 

La 8 Iulie 1948, apărea în Monitorul Oficial al noii "republici" un decret lege cu nr. 128 privind desfiinţarea "Contenciosului Administrativ" din 23 Decembrie 1925, cum si a legii din 15 Martie 1939 care crease "Curtile Administrative".

Articolul 2 al numitului decret-lege cu nr. 128 stipula -drept concluzie finală- că toate actiunile aflate pe rol în curs de judecata, sau deciziile nepuse in practica sunt nule. O ultima ramasita de libertate pe care omul de rand o mai avea si de care putea face uz, îi era sustrasa cu nerusinare hrăpăreată. Ce însemna, de fapt, abrogarea samavolnică a "Contenciosului Administrativ"? Insemna răpirea dreptului elementar al fiecarui cetatean de a actiona in judecata Statul, pentru repararea oricarui prejudiciu cauzat de acesta prin încalcarea legilor sau regulamentelor lui statale. De acum, orice act ilegal al Statului contra oricarei persoane, nu mai putea fi nici reclamat, nici actionat în judecata. Actul Puterii Publice care punea pe picior de egalitate în trecut Cetăteanul si Statul, sub noul autocratism devenise nul.

Confiscarile de averi din avutul particularului survenite ulterior, ajung asadar să devină un furt mascat de acte în regulă.

Delatiunea este încurajata la scară natională împotriva "chiaburimii si mosierimii", prin recompense. Tăranul cel mai adesea, fie că poseda pământul, fie că îl avea în arendă pentru muncit, putea fi declarat "chiabur" daca nu îsi exprima multumirea pentru asezarea prezentă a Statului, si astfel sanctionat drastic.

Pentru noile autorităti, "ascutirea" luptei de clasă -cum era oficial cotată de organeie de partid- devenise un fenomen obişnuit, o măsură punitivă justificativă cerută si impusă de regimul de ocupaţie sovietic , măsură acceleratoare in directia desfiintării "fortelor reactiunii interne".

Multi din cei vizati, stiind ce-i asteaptă, încercau sa se ascunda. Ani de zile în păduri, în ascunzători săpate în casele lor, în grajduri, în suri, ca în timpul năvălirilor barbare, mii de oameni se puneau la adapost. In cazuri tragice, multi erau descoperiti si odată cu aceasta, membrii familiei, prietenii si cunoscutii erau arestati si implicati în procese de complicitate si tăinuire -omisiune de denunt-, fiind condamnati la multi ani de închisoare.

"Talpa tării", tărănimea simplă constituind aproape 75% din totalul populatiei românesti, suferea acum cel mai aprig în chingile exterminatorii ale noului regim. Cu pământul confiscat, vitele luate din bătătură de zbirii partidului, această clasă "de jos", "prostimea" cum era categorisită în mod batjocoritor de noile autoritati, îsi ducea cu stoicism viata mai departe, în legea ei, flămândă si goală, încoltită din toate partile. Nicicând, nu mai fusese înjosită si umilită la scară natională marea clasă a nevoiasilor tării, asa cum i se întâmpla acum, în plin secol XX.

 

 

APROPOS DE STRĂINII DIN ROMÂNIA

 

   "Iar înlăuntrul tării tale, nu vezi decât necinste, cătărare disperată către locurile cele mai de sus, goană dupa avere, murdărire a tuturor numelor curate de luptători fără frică împotriva răului..." (Vasile Pârvan - "Datoria vietii noastre")

  

Massa alogenă si aderenta ei fata de comunism în genere, îsi are istoria ei aparte. Aparitia "Manifestului" lui Marx -coreligionar evreu-, a fost încă de la început salutată cu urale si bucurie de cercurile evreiesti internationale, prin toate mediile accesibile pe care le detineau. Primul guvern bolsevic constituit la Moscova in 1918, dupa lovitura de stat reusita impotriva Tarului Nicolae al II-lea in 1917, avea in fruntea listei pe V. Lenin, pe jumatate evreu din partea mamei lui pe nume Blanck, evreica de origine germana. Urma apoi Leo Trotki, comisar al armatei rosii si al marinei, si el evreu pe numele sau adevarat Lew Davinovici Bronstein. Lista se continua cu G. Zinoviev, comisar pentru afacerile interne, cu numele adevarat de G. Afelbaum, urmandu-i: Samuel Kaufman, Ethel Knigkisen, Abraham Krohmal (Saguersky), Lew Rosenfeld (Kamenev), Kain Rako (Rakevsky), Abel Beck, Grundbaum (Cevinsky), Bertha Hinewitz, Isidor Gurko, Furstenberg (Ganetsky), Iosif Steinberg, Iakob Berman, Liuba Rosenfeld, Rebeca Jatz, Jakob Zolotin, Abraham Schotman, Abel Alperovitz, Leibu Kuwitb, Jankel Swerdin, Jakob Golden, Isaak Latsk, Abraham Torbeth, Jakob Giler, Abraham Baum, Abraham Klotzman, si altii. In total, 447 de evrei se gaseau in componenta acestui prim guvern bolsevic, alaturi de numai 43 de lituanieni, 30 rusi, 13 armeni, 12 germani, 3 finlandezi, 2 polonezi, 2 georgieni, 1 ceh si 1 ungur. Remanierile ulterioare, aduc la conducere alte elemente apartinand aceleiasi origini: Zdanov (Lipsitz), Lavrenti Beria, Lazar Kaganovici, Malenkov (Georgi Maximilianovici Molenk), Bulganin, A. Iosifovici Miyokan, P. F. Yudin, N. Schatalin, M. Litvinov, Rosalia Goldenberg, Anna E. Kaluger (Calugaru), delegata a... Basarabiei in sovietul suprem, etc. Ca prim reprezentant al marxismului in Romania, se inscrie C. Dobrogeanu- Gherea (Solomon Katz), evreu, si el "navalit" si acceptat ca atatia altii, grava eroare a guvernului din acea vreme care, putin mai apoi, odata cu incitarile lui anarhice contra statului, realiza pe deplin efectul viermanos al noii doctrine utopice materialiste transplantata in tara cu bunavoie. Dupa primul razboi mondial, cultura romana devine virtualmente napadita de elementele alogene, in folosul aceleiasi cauze anti-nationale pe care le-o aratase Gherea: marxismul. Ideile bolsevice, zis "progresiste", sunt preluate de totalitatea "nulitatii" (cum se exprima Lucian Blaga), noua avangarda a stangii, straina de toata massa romaneasca, dar stapana aproape in totalitate a mijloacelor de exprimare. Maculatura fatidica venea sa dauneze la scara nationala prin continutul scabros si injurios pana la disperare si indignare impotriva poporului roman, cel care in spiritul libertatii de gandire le asigurase dreptul la reprezentare. In aceasta tagma alogena a pseudo-culturii se inscriu nume fioroase prin ideile intrebuintate, cum ar fi cele ale lui Ion Calugaru, Marcel Blecher, Al. Robot, Maria Banus, Barbu Lazareanu, Lazar Samson, Dominic Alexandru (Avram Reichman), Virgiliu Monda (Moscovici), Sasa Pana (Alexandru Binder), Isac Peltz, Eugen Relgis (Siegler), Camil Baltazar (Leopold Goldstein), Henric Sanielevici, A. Toma (Moscovici), Tristan Tzara (Sami Rosenstein), Ilarie Voronca (Eduard Marcus), Abraham Leib Zissu, Georg Silviu (Silviu Goliger), si multi altii. Deceniile patru (incepand cu August 1944) si cinci sunt acaparate efectiv de numele lor proslavind stalinismul si comunismul. Apar nume noi pe "linia de lupta proletara", in fapt de indoctrinare si dirijare fortata a constiintei masselor catre dezastrul comunist: Nina Cassian, Marcel Breslasu, Iulia Soare (Sonnenfeld), N. Tertulian (Nathan Veinstein), Florin Mugur, Veronica Porumbacu (Scherfelberg), Mayer Rudici, Ieronim Serbu (Aron-Hertz Erich), George Toma Maiorescu (Mayer), Alex. Mirodan, Ovidiu Chromalniceanu (Moise Cahn), Radu Cosasu, Vera Calin (Clejan), Mihail Roller, Silviu Iosifescu 2) , etc. Proletcultismul viciant revarsa fiere si foc impotriva unuia si aceluiasi obiectiv: clasa numita "reactionara" (massa populatiei romanesti), care in diverse forme, prin neacceptare, continua sa se faca simtita, stanjenind eforturile nevolnice de indoctrinare la scara nationala dirijate de partid. Romanul social al acestora ne transpunea pe terenul agricol, acolo unde comunistii luptau din rasputeri sa-l convinga pe taranul "reactionar" sa intre in colhoz (inca un cuvant importat dela rasarit), "desteptandu-l" din "neagra imbecilitate" in care il adancise regimul "mosieresc", cu exemple de "tovarasii", multe, tot mai multe, asa ca finalul era implacabil pentru el si ceilalti ca el care refuzau sa se inscrie, iar "vointa populara" tot mai apriga, "nu-i va ierta"; venea apoi la rand muncitorul, muncitorul comunist stahanovist care, din "dragostea" lui pentru partid, in fata strungului sau gauritorului, 12 ore pe zi, nu intelegea cum de se mai gasesc "elemente burgheze" care sa-i stinghereasca munca si sa provoace "confuzie". Peste tot si peste toate, el, comunistul, era un exemplu, tarnosit in tot ceea ce facea el, o adevarata "constiinta proletara" demna de urmat. Desigur, el urma exemplul muncitorului sovietic, care-i era atat de drag si la care se gandea ori de cate ori lucra 12-14 ore pe zi, lua parte la sedintele de partid si-l proslavea pe "gigantul omenirii, generalissimul I. V. Stalin". El, muncitorul comunist, dorea ca tara intreaga sa fie ca el, in "fericire si bunastare", cel putin 12 ore pe zi, atat cat era el, in fata gauritorului, strungului sau la adunatul spanului din fabrica. Caracteristica primordiala care se rasfrangea din toata aceasta literatura proletcultista, era slava pentru partid si supunerea oarba a populatiei in fata tuturor directivelor care emanau dela comitetul lui central. Distrugerea fiintei nationale lua accente de maxima amploare prin continuarea metodica si aplicarea deciziilor sovietice de incadrare efectiva in spatiul sovietic. Limba rusa devine limba semioficiala si copiii din scoli obligati s'o invete. Literatura sovietica de nunanta comunista ocupa un loc de frunte in manualele scolare, exemplu de urmat pentru ienicerii culturnici ai partidului pusi de-acum sa "creeze". Destabilizarea culturii nationale se desavarsea printr'o crasa si repugnanta elogiere a autorilor si literaturii comuniste sovietice, autori prezentati in numar disproportionat de mare in manualele scolare fata de cei romani, atatia cati scapasera din furcile caudine ale cenzurii partidului. In presa asistam la atacuri si dezavuari permanente ale operelor de valoare apartinand autorilor romani consacrati, iar delatiunea impotriva celor ce inca se mai gasesc in viata devine arma optima la care se recurge cu precadere, delatorul (gen Mihai Beniuc, Maria Banus, Mihai Roller, s.a.) fiind aclamat pentru ajutorul dat sistemului, in opera lui de recrudescenta "curatire" a literaturii. Troica fondatorilor socialismului marxist, Marx - Engels si Lenin, impreuna cu portretul de proportii gigantice al lui Stalin, te intampina in toate orasele tarii, indiferent ca ele erau lipite ori agatate pe cosurile fabricilor, in statiile de tren, in mijlocul campului (adevarate sperietori) ori pe zidurile latrinelor publice. Nu trebuia sa uiti niciodata ca ei erau langa tine, de veghe, privindu-te cu ochi "binevoitori" chiar si in celula lavatorului public unde gandul la ei nu te parasea nici macar atunci cand trageai apa. O psihoza generala in randul noilor corifei ai partidului de proslavire -si numai de proslavire-, pana la epuizare si inconstienta, demonstratie de atasament criminal in slujba noului sistem politic pseudo-uman, care crea monstri si greata oricarei minti luminate. Devin celebre frazele discriminatorii: "Cine nu este cu noi, este impotriva noastra!" si "Cine nu munceste, nu mananca!", etc. In prima categorie, calificarea indivizilor nu lasa nici un fel de dubii: clasa periferica a societatii, constituita si impusa sub ordine din afara trebuia acum sa conduca si sa se razbune liber, ea fiind pentru autoritatile de ocupatie singura garantoare a amutirii "reactiunii". Cei ce nu se afiliau acestei clase, grosul populatiei romanesti prin convingerile ei, erau automat condamnati la represiune. Si cum evidenta apartenentei la aceasta clasa batea prea mult la ochi, s'a inventat un nou termen: "dusmanii poporului", astfel inversandu-se si intelesul ei. In planul secund, "cine nu munceste", cel ce nu purta salopeta albastra de muncitor, nu era servit in localurile publice. Dreptul de a manca era rezervat doar acelora care reprezentau aceasta clasa. Nu importa daca individul lucra (in alte conditii desigur) cele 10-12 ore impuse de regim, fara carnetul de partid in buzunar, el trecea automat in randul clasei "reactionare", "dusman neimpacat" cu noua oranduire sociala "proletara". Prin 1948, dezvaluirile delatoare ale lui Dan Desliu (acum poet oficial al partidului impreuna cu Mihai Beniuc) indreptate impotriva lui Tudor Arghezi pentru elogiile prin vers aduse de acesta lui Codreanu in anii '30, il amutesc pe poet care se retrage in linistea din gradina casei sale unde se ocupa de florile pe care cu atata drag le ingrijea. Mai bine de 6 ani, poetul este supus la tacere. Astfel de dezvaluiri se pornesc si asupra altor sciitori, demascandu-li-se "reactionarismul burghez" exprimat prin scris: Lucian Blaga 3) , Ion Barbu (pseudonimul literar al poetului si matematicianului Dan Barbilian), Vasile Voiculescu, G. M. Cantacuzino 4) , Ion Frunzetti, Constantin Gane, Dragos Protopopescu, Vasile Bancila, Sextil Puscariu, Traian Braileanu, Ion Petrovici, Radu Gyr, Ionel Teodoreanu 5) , s.a., dar mai ales pentru apartenenta lor politica. Nu importa faptul ca unii dintre acestia fusesera deja asasinati fizic (Prof. Traian Braileanu in inchisoarea Aiud, 1947, lingvistul Sextil Puscariu dupa mai multe anchete, stins la inceputul anului 1948, sau Dragos Protopopescu, tot in 1948), atacurile impotriva lor nu mai conteneau. Parca sa nu aibe liniste nici dupa moarte! "Reactionarii fascisti" trebuiau infierati fara nici o mila in toate imprejurarile... Odata cu reorganizarea noii "Academii a R.P.R.", numele maestrului George Enescu era si el mentionat ca facand parte din noul corp academic. Aflat la Paris si hotarit sa nu se mai reintoarca in Romania dupa instalarea comunismului, George Enescu declarase la 6 Ianuarie 1949: "Niciodata n'am fost pus in curent de actualul guvern roman despre schimbarile survenite in organizarea Academiei Romane, si nici de faptul ca am fost reales ca membru in aceasta Academie sub noua sa forma". Astfel, George Enescu declina public sa faca parte din acest corp biciuind structura politica care sta la baza fondarii lui, intelegand sa atentioneze lumea intreaga despre rolul nefast al falsilor academicieni reperisti drept instrumente de propaganda la cheremul regimului comunist, iar nu in serviciul Neamului. Adevaratii academicieni romani se gaseau in mare majoritate in temnitele exterminatorii create de regim sau atacati si ponegriti pe nedrept de culturnicii partidului, si prin declaratia sa G. Enescu se atasa lor cu tot sufletul. Onorariile pe care incercasera a i le aduce noile autoritati, G. Enescu le refuzase cu mandrie. Faptul acestei numiri constituia o jignire amara pentru marea personalitate culturala a Neamului nostru; striviti de declaratiile maestrului, penitarii regimului se vad obligati sa il treaca sub tacere, la index. Inca un nume interzis adaugat atator zeci de mii, nu mai conta. Masina de propaganda comunista trebuia sa "desteleneasca" ogorul fertil al culturii adevarate si sa-l substituie interesului politic prin trambitasii proslavitori ai partidului.

 

2)____________

-Silviu Iosifescu , critic literar oficial numit de partid, cel ce in functia cu care a fost inzestrat avea sa cenzureze pentru totdeauna cele mai frumoase poezii ale lui Eminescu, Alecsandri, Carlova si altii, aratandu-si in acest fel atasamentul criminal fata de partid...

3)__________

-Lucian Blaga . Inscris inca din anul 1937 in Asociatia "Prietenii Legiunii", poetul si filozoful Lucian Blaga a intrat in randurile Miscarii Legionare in anul 1940, incadrandu-se in cuibul condus de Col. Savu din Sibiu, si din care mai faceau parte: Av. Nistor Chioreanu (Sef al Regiunii II legionare -1940-1941- in care erau incadrate toate cele 7 judete din Transilvania ramase dupa ciuntirea ei), Dr. Mihai Velici (Directorul Bancii "Albina"), Dr. Traian Ivan, avocat, si un inginer (vezi lucrarea "Morminte vii" de Nistor Chioreanu, Institutul European Iasi, 1992, pag. 310-311). Simpatiile sale legionare, de altfel, Lucian Blaga le exprima inca din anii 1933-'34, data cand publica piesa "Avram Iancu" dedicata Capitanului Miscarii Legionare, Corneliu Z. Codreanu.

4)__________

-G. M. Cantacuzino . Fost profesor la Academia de Arhitectura, mare artist si profund analist al Artei si Culturii, indeosebi a celei romanesti. Var prim cu Alexandru Cantacuzino (Comandant Legionar, participant la luptele din Spania impotriva comunismului in cadrul echipei legionare condusa de Gen. Gheorghe Cantacuzino-Granicerul), George M. Cantacuzino a fost arestat impreuna cu alte mii de legionari in anul 1948 si detinut pana in anul 1955 in vestita inchisoare Aiud, fiind supus unui intreg cortegiu de suplicii si suferinte.

5)__________

-Necooperant si adversar al noului regim, Ionel Teodoreanu moare efectiv de inanitie pe strada, pe cand astepta la o coada in fata unui magazin de alimente in iarna anului 1953. Noii vatafi ai culturii nu-i puteau ierta marelui autor al "Medelenilor" pro-legionarismul sau exprimat prin cartile "Craciunul dela Silvestri" si "Fundacul Varlamului", eroii romanelor sale inlocuiti cu alte nume ajungand finalmente prin apartenenta lor legionara sa sufere prigoana regelui Carol al II-lea din anii 1938-'40 indreptata împotriva Miscarii Legionare...

 

Apar diverse reviste pentru studiul si explicarea (!) limbii "pentru a se renunta la pronuntările pretentioase ale clasei dominante din trecut", noii "specialisti" având acum "posibilitatea de a cunoaste metodele înaintate ale cercetătorilor sovietici si de a le aplica la studiul limbii noastre", fortând introducerea si popularizarea a numeroase cuvinte rusesti in limba romana, luandu-si angajamentul suprem de a depasi chiar si normele trasate "pentru apropierea cat mai mare a tuturor popoarelor de marea cultura a poporului rus, a carei suprema realizare o constituie invatatura lui Lenin si Stalin".

N. I. Marr, unul dintre cei mai citati, fondatorul "noii scoli de lingvistica ", cunoscuta la inceput sub numele de "iafetidologie" apoi de "lingvistica materialista ", este luat drept model de baza pentru ciopârtirea limbii noastre. Teoria lui despre limbă este considerată ca o antiteză a "scolii lingvistice dominante burgheze", deci demnă de urmat, plecându-se de la constatarea că "mediul social constituie forta care determina evolutia lingvistică" si că limba "nu poate fi studiată în sine si pentru sine, ci în strânsă legătură cu bazele ei social economice".

Alaturi de teoriile nefaste enuntate de N. I. Marr privind formularea "monismului glotogonic" asa zis "proces unitar de creatie a limbii materialiste ", este citat continuatorul acestuia, primitivul I. I. Meşcianmov, erou al muncii socialiste si "premiat cu premiul Stalin pe anul 1945".

Un potop întreg de cuvinte rusesti îsi fac astfel aparitia prin ajutorul ienicerilor care scriu la comanda partidului: artel, activist, agitatoric, agregat, bolsevic, colhoz, comsomol, culac, combaină, iarovizare, instructaj, sovhoz, stahanovist, hanovist, politruc, tractorist, turlist, udarnic, etc.

Apar în publicatiile de partid fraze de genul acesta: "Ostasii noi condamnă la moarte cuvântul cazon, odată cu orânduirea socială de care aminteste acest cuvânt", sau, "condamnă la moarte cuvântul corvoadă care aminteste de exploatarea ostasilor în cele mai grele conditii pe mosiile ofiterilor burghezi ", cu explicatia finală: "Astăzi ostasul nu lucrează decât în interesul armatei oamenilor muncii. El munceste, si nu face corvoadă" (sic!).

Cuvântul "coadă" face si el obiectul unui aspru rechizitoriu din partea noilor lingvisti care tin să explice: "Cuvântul acesta nou, de o provenientă specifică economiei capitaliste anarhice si războinice, este sortit să dispară". Cuvântul "coadă" se încăpătânează totusi si rămâne în frunte, uzitat mai mult decât oricare altul după instaurarea comunismului.

"Proverbele -graseiază lingvistii marxisti- arată de multe ori conceptia claselor exploatatoare, care, având în mână toate mijloacele de propaganda, si-au răspândit ideile, adesea camuflate, si au isbutit să le impună". Sunt citate câteva proverbe "reactionare":

 

"Nici salcia om, nici mojicul om".

"Pielea rea si răpănoasă, ori o bate, ori o lasă".

"Nici salcia lemn de bute, nici mojicul om de frunte".

"Din coadă de câine, sită de mătase nu se face".

Urmează explicatia: "Aceste câteva exemple si altele asemănătoare ilustrează conceptia unor clase în putrefactie" (mosierimea si burghezia), si ele "constituie un îndemn la pasivitate si la resemnare, pentru ca exploatatorii sa poată stăpâni mai usor pe cei care muncesc" 6) şi obtuza de minte pomenită mai sus conchide că ele sunt... "neprogresiste si nestiintifice" (!) si trebuiesc evitate, nefiind... pe linie de partid.

6)______

-Nina Graur -Proverbe comentate, revista "Cum Vorbim", Anul I, Nr. 3 lunie 1949, pag. 21.

 

In schimb, este aplaudat cuvântul "partinic", "care demonstrează prin efectele pe care le produce asupra dusmanilor clasei muncitoare, că limba este o armă de luptă" a).

Apar critici "pe linie de partid" : "Lupta de Clasă", organul teoretic si politic al c.c. al p.m.r., dă semnalul criticând revista "Bulletin Linguistique" pentru că "a fost publicată in frantuzeste, nesocotind posibilitătile limbii române si lăsând putinta să se inteleagă că se simte solidară cu lagărul imperialist, din care face parte, cu trup si suflet, conducerea actuala a Frantei ", dar mai ales ca in paginile revistei "Bulletin Lingvistique" se "citeaza cu obiectivism nestiintific numele unor criminali de razboi si ale unor legionari notorii ", etc., etc.

Desigur, critica este servil însusita de cei care au lucrat la editarea pomenitei reviste zis burgheze si reactionare, si care îsi fac autocritica public in modul cel mai josnic cu putinta: "Faptul cel mai grav este ca am ignorat cu totul lingvistica sovietica, ceea ce nu putea decat sa ne închida drumul pentru intelegerea faptelor pe care le studiem... Inchisi in turnul nostru de fildes, ne consacram unor cercetari sterpe, lipsite de orice interes practic" b), luându-si angajamentul:

1). "Să studiem si să ne însusim marxism-leninismul, materialismul dialectic si istoric".

2). "Sa studiem prmcipalele opere ale lingvistilor sovietici, in primul rand ale lui N. I. Marr si I. I. Mescianinov... ", deoarece "noua lingvistica initiata de N. I. Marr si continuata de I. I. Mescianinov nu se sfieste sa afirme ca este o stiinta de partid ", şi că "fundamentul filozofic al lingvisticei sovietice, ca si al celorlalte ramuri de cercetari, il constituie conceptia marxist-leninistă. Aportul lui Lenin în acest domeniu, ca continuator (?!) al lui Marx si Engels, e dintre cele mai importante" c).

Ce să-i faci, "noua lingvistică sovietică" nu spunea nimic despre evitarea cacofoniei!

 

a)_____

-Revista "Cum Vorbim", Anul 1, Nr. 3, lunie 1949, pag. 38.

b)_____

-Revista "Cum Vorbim", Anul I, Nr. 2, Mai 1949.

c)_____

-Lucia Wald -lnvătătura lui Lenin, Revista "Cum Vorbim", Anul 1, Nr. 5, August 1949, pag. 13.

 

Noua "Academie a r.p.r.", într'un raport despre o sedintă pe care o avusese la 31 Mai 1949 privind redactarea si publicarea unui "Dictionar al Limbii Române", hotăra ca aparitia acestuia să se facă "în termen" de patru ani, înfierând "vechea Academie Română care îl pregătea de vreo 5O de ani" si din care nu aparuse decat jumatate (opera capitala a marelui lingvist Sextil Puscariu), atentionând ca "să se revizuiască în acelasi timp acea parte a dictionarului care a fost tipărită mai înainte pentru a îndepărta din ea pasajele nestiintifice si reactionare".

O mână de trogloditi si zvăpăiati marxisti, cunoscuti cu beteşug de minte, ajunsese să cenzureze opera ilustrului nostru lingvist S. Puşcariu, si nu numai atât, să o plagieze si să si-o însuseasca în mod cinic drept "operă a unui colectiv redactional" compus din cei mai declasati teoreticieni marxisti în frunte cu Al. Graur, Iorgu Iordan, Al. Rosetti, P. Constantinescu-Iasi, s.a.

Denigrarea operelor si oamenilor de cultură adevărată nu cunoaste nici un fel de limite, cu explicatia: "Acei oameni de stiintă care ignorează stiinta sovietică sunt complicii elementelor reactionare din tările capitaliste ".

Atacului "revolutioar" nu-i scapa nici cei refugiati peste hotare, marile personalitati culturale George Enescu sau Constantin Brancuş. Operele marelui sculptor C-tin Brancuş (refugiat în Franta, la Paris), sunt descalificate; în schimb, numele unei agnoste cioplitoare sovietice V. I. Muhina (putea fi altfel?!) este ridicat în slăvi. Iată câteva ineptii referitoare la C-tin Brancus pe care le debita Traian Savulescu, noul presedinte al Academiei r.p.r., la 28 Iunie 1949:

"Ca si Muhina, elev al lui Bourdelle a fost si compatriotul nostru Brancus, pe care Muhina îl cunoaste foarte bine, fiindcă au fost colegi. Dar câtă deosebire între unul si celălalt! Pe când Muhina a dăruit poporului tării sale si artei mondiale lucrări de mare valoare, inspirate din năzuintele si luptele poporului sovietic, Brâncus a căzut in păcatul asa zisei arte pentru artă, pe care, fără îndoială, nici el nu o poate întelege, al artei sublimate până la absurd si paradox, al astfel pretuite în dolari de miliardarii de peste Ocean, nu mai are nimc comun cu specificul tării sale. De aceea arta Muhina creste, se înaltă si se impune prin vitalitatea ei lumii întregi, iar arta lui Brancuş agonizeaza sj se destramă in distinctiunea catorva snobi ".

Curat ruseşte!

Urmează alte exemple privind "somitatile" stiintei sovietice: A. S. Popov ca a creat radioul (nu Marconi!); P. A. Kostacev pentru ca "a fecundat stiinta agrotehnică" (în fapt pământul Rusiei a fost aproape distrus datorită ideilor sale iresponsabile); C. A. Timireazev "pentru că a dezvoltat cu succes ideile lui Darwin" (nici o contributie); D. D. Ivanenko si E. N. Gapon "pentru conceptiile lor asupra structurii nucleului atomic" (este de notorietate faptul ca studiile privind elaborarea bombei atomice au fost furate de la americani; a se vedea procesul spionilor aflati în slujba sovieticilor, sotii Rosenberg); T. D. Lisenko si "lupta dusă de scoala miciurinistă împotriva biologiei idealiste" care "a avut răsunet nu numai în URSS, ci în lumea întreagă" si datorită căreia "tabăra vrăjmasă (capitalistă desigur -n.n.), tabăra falsificatoare a adevărului stiintific s'a demascat" iar "pozitiile ei au fost bine reperate si vârtos lovite".

Si lista nulitatilor continuă: Grekov, Volghin, A. V. Suscev, I. P. Bardin si multi alti nestiuti, la final atrăgându-se atentia: "Orice încercare de a micsora sau ascunde însemnătatea stiintei sovietice nu poate fi calificată decât ca o lovitură vrăjmasă dată cauzei pacii si independentei popoarelor, cauzei progresului si socialismului."

Mare lingău tov. Săvulescu!...

Este momentul când peste tot în tară, în locul vechilor firme sterse sau date jos considerate fiind "cosmopolite si reactionare", sub ochiul vigilent al noilor si autorizatilor lingvisti reperisti, apar noi firme scrise cu rosu. Iată o prima mostră: numele scolii "O. Goga" a devenit peste noapte "Şcoala de copii mici de stat". Având în vedere că în general copiii sunt mici de stat, ar fi trebuit să se precizeze până la câti centimetri înăltime puteau fi primiti copiii în această scoală! Mă rog, tendintă de interpretare reactionară!

Acelasi lucru se petrece odată cu introducerea numerotată a atelierelor de reparat încăltăminte, spre exemplu: "Atelier de reparatiuni a încăltamintei nr. 3" sau "Atelier de reparatiuni a încaltămintei nr. 78". Cine purta oare nr. 78 la încăltăminte? Desigur, numai uriasii sovietici!...

Lupta de clasă "se ascute" tot mai mult. Apar statutele diverselor organisme zise "de stiintă". Desigur, nu pot face parte ca membri:

"a) Cei care au suferit o condamnare pentru activitatea lor fascistă, reactioară.

b) Cei care prin activitatea lor antidemocratică (sic!) s'au pus în slujba reactiunii si fascismului aducând prejudicii sub orice forma RPR.

c) Cei care săvârsesc fapte care vin în opozitie cu scopurile organismului respectiv sau au o purtare nedemnă de un cetatean RPR ", etc.

Sectia de stiinte medicale a Academiei r.p.r. criticând noua publicatie medicală apărută, "Revista de Oftalmologie", înfiereaza pretinsul cosmopolitism al acesteia pentru că "nu aduce în paginile ei contributia specialistilor din tara noastră, cărora le preferă în mod ostentativ colaborarea specialistilor din tările capitaliste apusene" si "pentru că publică articole mai ales în franceză si engleză, îtretinând vechea traditie burghezo-mosierească..."

"Desigur -continuă critica- "unicul scop al "Revistei de Oftalmologie" este în mod vădit acela de a propaga cosmopolitismul, dusman de moarte al stiintei, de a propaga dependenta si spiritul de ploconire servilă fată de coltura burgheză decadenta din Occident" ignorând "lucrarile savantilor sovietici si problemele de specialitate care preocupă lumea stiintifică sovietică..., aceasta cu atât mai mult cu cât în oftalmologie stiinta sovietică ocupă incontestabil primul loc în lume" prin "meritul nepieritor al ilustrului savant sovietic V. P. Filatov, ale cărui realizări îndrăznete fac epocă" deoarece "se întemeiază pe conceptia materialist-dialectică... " 7)

Câtă miopie!!...

Mai trece un an si iată că în vara anului 1950, "savantii" N. I. Marr si Mesnianinov dati ca exemplu si atât de des pomeniti de oculta lingvistilor marxisti, cad în dizgratie, fiind atacati de însăsi satrapul Stalin devenit peste noapte un "genial lingvist", si care se găseste obligat să reactioneze în ziarul "Pravda" 8) :"N. I. Marr a vrut întradevăr să fie si s'a străduit să fie marxist, dar nu a reusit să devină marxist. El a fost doar un simplificator si un vulgarizator al marxismului..., s'a încurcat pe el însuşi şi a încurcat lingvistica... ".

Aderentii lui Marr si Mesnianinov se găsesc încă odată pusi la zid în situatia de a-si contrazice părerile, recunoscandu-si "păcatul" de interpretare a lingvisticei prin însusirea ideilor propagate de Marr si Mesnianinov si obligati să îsi facă morala în public si să îsi ia noi angajamente: "Insusindu-ne în întregime această critică, noi am început să studiem lucrările de lingvistică ale specialistilor sovietici. Gratie acestui studiu am început să facem cunostinta cu tezele clasicilor marxism-leninismului, pe care le găseam citate, prelucrate si uneori dezvoltate în lucrările sovietice... Nu am apucat însă să ne dezbărăm suficient de erorile lingvisticei apusene, la care am adăogat si unele preluate dela scoala lui Marr...".

7)______

-Revista "Cum Vorbim", Anul 1, Nr. 4, Iulie 1949.

8)______

-"Pravda", 20 lunie 1950.

 

Dezavuarii lui Marr si Meşnianinov îi urmează tămâierea si ploconirea servila în fata noului "geniu" într'ale lingvisticii: "Tovarăsul Stalin ne-a arătat... că limba nu este o suprastructură, lucru pe care insuficienta cunostintelor noastre în domeniul marxismului nu ne-a permis să-l vedem singuri... Noi am îndreptat toată atentia noastră asupra descoperirii luptei de clasă în gramatică si în vocabular" si "subiectele pe care le-am tratat au fost toate orientate în aceasta privintă, iar atunci când cineva prezenta explicarea unui fapt de gramatică pe baza legilor de dezvoltare internă a limbii, îl acuzam de formalism si-i ceream să stabilească neapărat o legătura cu evolutia societătii...

Dacă am putut spune că limba română nu este continuarea modificata a limbii latine, ci o limbă cu totul diferită de latina rezultată din încrucisarea limbii daco române cu slava, aceasta nu se poate explica altfel decât prin faptul că am pornit dela teze gresite.

Avem astăzi un nou punct de plecare de a cărei justete este imposibil să se îndoiască un om cinstit... ". Saraca limbă română!

Ca si versurile imunde ale Mariei Banuş:

 

"Au pornit să chiuie

Plugul strungul si condeiul

Si-au pus flori la pălărie

Si văzduhul tiuie... "

(Republica în sărbătoare)

 

Daca cineva a avut ocazia sa audă un strung, un condei sau un plug care să chiuie, este îndoielnic totusi faptul ca a putut vedea flori la pălăriile... acestora.

"Românca" M. Banuş recidivează cu distihul:

 

"Ceva neînteles si mare

Ca cântul care chip nu are".

 (Din Maramureş)

 

(un singur exemplu), suficient pentru a atrage atentia altui "român sadea", Michel Sternberg, care vine să explice pe un ton savant că "poezia Mariei Banus ajunge la un vocabular bogat si pitoresc si la o stăpânire a mijloacelor de exprimare, datorită unui fond sănătos (sic!) inspirat din realitatea zilnică, făcând astfel din limbă o armă de luptă" (zdravănă armă!).

S'ar fi potrivit mai bine proverbul:

 

"Cine de cuvânt nu întelege, nici de ciomege ".

 

Desigur, duhul Mariei Banus se poste vedea si în lozincile de partid impuse copiilor să le învete în grădinite si scoli:

 

"Noi avem un tătic, Mare-mare,

Cât clasa muncitoare

Părinte blajin,

Tovarăsul Stalin".

 

Leonte Răutu, alt rusofil si fioros măcelar al limbii noastre, ajuns peste noapte "prof. univ." si sef al catedrei de marxism-leninism se ridică si el împotriva "tezelor marriste perimate" si cere introducerea în limba română de "termeni speciali ", sustinând ca exemplu faptul că "în Letonia sovietică comitetul special constituit în acest scop a aprobat 40 de mii de termeni noi", iar "noi, cei ce muncim pe tărâmul stiintelor sociale, cerem ajutorul lingvistilor pentru introducerea în limba română a unor termeni filozofici care n'au existat în trecut în limba noastră", si în special a unuia "dintre termenii fundamentali (sic!) ai filozofiei -rusescul bâtie...9)".

9)______

-Revista "Cum Vorbim", Anul III, Nr. 1, lanuarie 1951, pag. 15.

 

- SFÂRSITUL CAPITOLULUI 6-

- sfârsitul vol. 1 -