LEGIONARII ROMANI LA BUCHENWALD

Fundatia BUNA VESTIRE

Editura RAMIDA, Buc. 1998

 

Fiindcă atat editorii de la Iasi, ai primului volum, cat si un mare număr din cei care au apucat să citească această carte,Avocatul Nistor Chioreanu imi cer cu insistenţă să scriu despre Refugiul in Germania al legionarilor, după puciul lui Antonescu din primele zile ale anului 1941 - pe care Antonescu l-a numit cu totul fals "Revoltă legionară", mă văd obligat să satisfac această dorinţă, care se pare ca răspunde unei sete de a cunoaşte adevărul faptelor aşa cum ele s-au desfăşurat şi nu cum au fost prezentate de cei care tin cu orice pret să pună in sarcina Mişcării Legionare toate nenorocirile cari s-au abătut asupra bietului popor roman.

Incă in primul volum am arătat pe scurt cum, după lovitura de stat a lui Antonescu, acesta dorind să mă rupă de şeful Legiunii, mi-a trimis vorbă să merg la Bucureşti, să fac niste declaraţii impotriva lui Horia Sima şi in schimb imi va da un post de ministru in noul guvern. Dacă am refuzat, mi-a făcut fel de fel de şicane, apoi m-a concentrat pe zonă la graniţa maghiară şi, deşi făcusem şcoala de ofiţeri de rezervă de la Sfantul Gheorghe ca sef de promotie, nu mi-a recunoscut decat gradul de plutonier. Ba, mai mult, acolo pe zonă citesc intr-o bună zi in ziarul Universul un articol in care Procuratura din Bucureşti dă un comunicat in care arată că legionarii au făcut fel de fel de nereguli şi afaceri incorecte si printre acestea Nistor Chioreanu, şeful legionarilor din Ardeal, şi-a insuşit de la Frăţiile de Cruce suma de 120 de mdioane lei. Chiar de acolo de pe zonă am scris o scrisoare lui Antonescu in care am protestat impotriva acestei minciuni si am cerut să desmintă afirmaţia tot prin ziarul Universul. Dar, n-a dat nici un fel de desmintire.

După ce am fost desconcentrat, cum am ajuns acasă, m-am dus la Procuratura Militară din Sibiu si le-am cerut să dea danşii o desmintire prin presă. Procurorul mi-a spus:

- Domnule Chioreanu, v-am acuzat noi de vreo neregulă?

- Nu dumneavoastră, ci Bucureştiul, am zis.

- Atunci cereti Bucureştiului să desmintă. Noi nu ne putem amesteca in treburile lor.

Am mai făcut o cerere către Presedintia Consiliului de Miniştri, dar, in loc de desmintire, am primit o citatie, prin care am fost avizat că, pe data de 12 iunie 1941, mi s-a fixat termen de judecată la Tribunalul Militar din Sibiu pentru că am organizat Rebeliunea impotriva ordinei de stat din Transilvania.

Intre timp primisem un ordin de la Horia Sima să preiau comanda Legiunii pe ţară, el, impreună cu alti şefi legionari urmand să părăsească tara. La 23 ianuarie 1941, eu personal am fost somat de generalul von Hube, şeful Armatei Germane de Tancuri din Romania, să predau institutiile si să ma supun noilor autorităti militare instituite de Antonescu. In primul volum am povestit mai pe larg acest lucru. Este falsă, deci, afirmaţia lui Antonescu precum că legionarii s-au ridicat să răstoarne ordinea in stat. Dimpotrivă, el a fost cel care a apelat la ajutorul lui Hitler pentru a răsturna regimul legionar, care era sprijinit de popor, de Armata romană si de toate autorităţile legale ale ţării.

Cand i-am reproşat generalului von Hube că datorită ajutorului german legionarii vor umple din nou puşcăriile, mi-a replicat să nu am nici o teamă că Antonescu a promis lui Hitler că nu va porni nici o prigoană impotriva legionarilor. Dar, după ce m-a concentrat si după ce a incercat prin diferite promisiuni şi ameninţări, si mă rupă de Horu Sima, mi-a făcut totuşi proces pentru Rebeliune si nu numai mie, ci, la mii de legionari, cari au infundat puşcăriile, sau au murit pe front in regimentele de pedeapsă. Deci, departe de a se tine de cuvant, văzand ca nu poate ajunge la conducerea legionarilor, Antonescu a pornit o prigoană inverşunată impotriva acestora. Mie mi-a intocmit un proces de Rebeliune. L-am rugat chiar pe Presedintele Tribunalului Militar din Sibiu, Colonelul Bălută Dumitrescu, un om de mare caracter care m-a chemat intr-o seară la dansul acasă să mă sfătuiască ce să fac şi mi-a spus că s-a dat ordin si mi se facă proces pentru Rebeliune si m-a sfătuit să dispar, să ma pun la adăpost, căci mă aşteaptă ani grei de puşcărie. Abia atunci m-am hotărit să aleg una din cele două solutii: fie lupta clandestină, fie să ma pun la adăpost retrăgandu-ma in refugiu in Germania. Precum am mai spus, Horia Sima imi trimisese vorbă să merg la Bucureşti, să preiau comanda luptătorilor legionari intraţi in clandestinitate şi tocmai cand mă chinuiam să aleg una din aceste două solutii, a venit la Sibiu avocatul Iosif Costea din Deva, comandant legionar şi fost prefect de Hunedoara, care mi-a spus că şi dansul este in primejdie de a i se face un proces, drept care, s-a horărit să intre in clandestinitate. Atunci i-am propus să ia dansul comanda incredinţată mie de Horia Sima şi a acceptat. il consideram mai potrivit decat mine pentru această funcţie, fiind mai vechi decat mine in Organizatie, foarte dăruit sufleteşte şi cunoscut ca om de inaltă ţinută. Fusese unul din ucenicii cei mai apropiati ai lui Ionel Moţa şi cu multă autoritate in Mişcarea Legionară. il socoteam mai potrivit decat mine in funcţia de conducător. I-am dat, deci, toate legăturile pe care le aveam la Bucureşti şi m'am pregătit pentru refugiu in Germania. In primul volum am povestit mai amănunţit cum am izbutit să dejoc supravegherea Poliţiei şi să ajung in Germania. Nu mai repet.

 

*

 

In Germania erau trei grupe mai mari de legionari. Unul, in frunte cu Horia Sima, compus numai din cadre superioare de conducere, era stabilit in apropiere de Berlin, la Berkenbriick, intr-o pădure, langă orăşelul Spandau. Erau cazaţi intr-un castel vechi, transformat de circumstanţă in azil politic. Din acest grup, in afară de Horia Sima, mai făceau parte, pe cat imi amintesc, Corneliu Georgescu, avocat, comandant al Bunei Vestiri şi fost ministru, Vasile Iasinschi, comandant legionar şi fost ministru, Viorel Trifa, fost şef al studentimii pe ţară şi ulterior episcop al ortodocşilor din America, Constantin Papanace, comandant legionar şi fost ministru, şi altii, pe cari nu mi-i mai amintesc după nume.

Un al doilea grup, mult mai numeros, erau refugiati la Rostock, langă Marea Baltică, compus tot din cadre legionare, foşti cu diferite funcţii in Organizatia Centrală, sau in diferite Organizatiei Judeţene. Aceştia erau grupul cel mai numeros şi se găseau sub comanda profesorului Nicolae Petraşcu, comandant legionar şi fost Secretar General al Mişcării Legionare şi căsătorit cu sora doctorului Ionel Banea.

Un al treilea grup, mai mic, era la Dachau, iar izolati şi incadrati in diferite servicii particulare; mai era un alt număr de legionari, precum: Stefan Cernea, fost functionar la Consulatul roman din Wiena, care, nu mai ştiu din ce motive, a demisionat şi se angajase intr-un serviciu pe cont propriu in Wiena şi după ce a luat legătură cu legionarii a comunicat că era dispus să presteze orice serviciu pentru aceştia. La Berlin, Petru Ponta, un absolvent al Şcolii de Belle Arte din Berlin, stabilit de mult timp acolo, fiind căsătorit cu o nemţoaică, un om de foarte frumoasă structură sufletească şi intr-o bună stare materială, gata de asemeni la orice serviciu pentru legionari; profesorul Sorin Pavel, asistent la Universitatea din Berlin; doctorul Iosif Dumitru, comandant legionar, avand de asemenea un serviciu care-i permitea să se mişte liber - şi altii, pe care nu mi-i mai amintesc.

 

*

 

In primul volum al Amintirilor mele am povestit cum am izbutit să dejoc supravegherea organelor de securitate [autorul se gandeşte la "Sigurantă", n.e] şi să ajung in trenul militar german care mergea in Polonia şi cu care am ajuns pană la Praga. Aici am fost sfătuit de ofiţerul german care insotea trenul şi cu care am stat foarte putin de vorbă in tot lungul drumului, să mă dau jos din vagon şi să trec in alt tren, care mergea in Germania. in vagonul in care mam urcat am găsit doi tineri saşi cari veneau tot din Romania şi cari mergeau şi danşii in Germania. Cu aceştia am făcut drumul pană la Berlin, unde, după ce ne-am dus la un Oficiu pentru străini, ne-am despărţit.

Trebuie să mărturisesc că dintre toate limbile străine pe cari le invăţasem in liceu: franceza, engleza şi germana, acesta din urmă mi s-a părut cea mai grea şi gramatica acestei limbi s-a prins mai greu in memoria mea. Am izbutit totuşi să mg descurc şi să explic unui funcţionar de unde vin şi pentru ce, şi legitimandu-mă cu carnetul de avocat. Acesta m-a părăsit, apoi, peste cateva minute, s-a intors şi mi-a spus că mă trimite intr-un oraş unde se găsesc mai multi romani refugiati. M-a insoţit pană la gară, care nu era departe, si m-a urcat intr-un tren, şi aşa am ajuns la Rostock, langă Marea Baltică, unde am dat, in adevăr, peste un grup destul de numeros de legionari de prin toate judeţele Romaniei, cazati intr-o constructie situată in mijlocul unei frumoase păduri de brad, pe malul drept al unul rau care se vărsa nu departe in Marea Baltică. Partea cea mai mare a oraşului, Rostock pe numele lui, cu instituţiile publice şi industriale, era pe partea stangă a raului. Bănuiesc că localul in care eram cazati fusese inainte un restaurant de vară, căci avea o sală mare, in prezent plină cu paturi suprapuse şi cateva camere mai mici, pentru serviciile de rigoare. Cum ne găseam incă in plină vară, căminul acesta in mijlocul unei păduri de brad bine ingrijită mi s-a părut foarte agreabil. Am dat aici peste vreo două sute de legionari de prin toate judeţele ţării, cei mai multi din Bucuresti. Seful grupului era comandantul legionar Nicolae Petraşcu, fostul Secretar general al Mişcării. II cunoşteam de cand fusese profesor de franceză şi romană la liceul din- Sibiu, căci il apărasem intr-un proces de "lese-majestate", apoi lam ajutat la tipărirea cărţii PENTRU LEGIONARI a Căpitanului, ajungand astfel in raporturi de caldă prietenie cu dansul.

Primul lucru pe care doream să-l aflu după ce am ajuns aici erau raporturile Mişcării Legionare cu nemţii si cum s-a ajuns ca in aşa zisa Rebeliune aceştia să-l sprijine pe Antonescu şi noi să fim alungaţi de la putere cu ajutorul lui Hitler. In volumul I am povestit cum generalul von Hube, comandantul Armatei germane de tancuri din Romania, m-a somat să părăsesc institutiile publice, altfel pune tancurile germane impotriva legionarilor. Pană la asa zisa "Rebeliune" fusesem un admirator sincer al nemtilor dar, după ce am văzut cum l-au sprijinit pe Antonescu impotriva noastră, toată simpatia mea a dispărut. Chiar şi venirea mea in Germania s-a făcut numai pentru a afla precis pentru ce l-au sprijinit pe Antonescu impotriva noastră. Şi incă nu aflasem că, chiar asasinarea Căpitanului s-a făcut cu ingăduinta, dacă nu cu ajutorul lui Hitler.

Am sosit la Rostock intr-o zi de vineri. Pană m-am instalat şi eu in mediu, pană să ajung să cunosc noile condiţii de viată au trecut cateva zile. Aproape toti legionarii lucrau deja ca angajaţi la fabrica de avioane Heinkel, care işi avea sediul in acest oraş, pe marginea unui rau care, la numai caţiva kilometri mai spre nord, se vărsa in Marea Baltică. Nu-mi mai amintesc precis cum s-a ajuns ca legionarii să fie angajaţi aproape toti ca simpli muncitori in fabrica de avioane şi doar o mica parte ca funcţionari in birourile acestei intreprinderi. Ştiu numai că, indată ce ajungeau aici, legionarii trebuiau să se prezinte autoritătilor si la interventia comandantului Petraşcu, după ce erau incadrati in lagăr, tot la recomandarea acestuia erau angajaţi şi in fabrica de avioane. Li se punea apoi in vedere că, de acum sunt consideraţi refugiaţi politici - "Politische Edchtling" - şi nu au voie să părăsească oraşul fără un aviz prealabil al oficialităţilor. Chiar a doua zi după venirea mea aici, m-am prezentat şi eu la Poliţie, urmand ca foarte curand să fiu incadrat in muncă. Peste cateva zile am fost angajat la Fabrica Heinkel, ca functionar intr-un birou.

In cele cateva zile inainte de a intra in functie, am căutat să mă incadrez şi să fac cunoştinta cu comunitatea legionară de aici. Erau peste două sute de legionari, numai foste cadre de conducere si oameni care deţinuseră in ţară posturi de răspundere. Nu-mi aduc aminte de toţi, dar voi menţiona cateva nume, după cel al lui Nicolae Petraşcu, fostul Secretar General al Mişcării. Astfel: avocatul Dr. Ion Fleşeru, fost Prefect al Judeţului Sibiu, profesorul Vasile Hanu, fost Prefect al Judetului Turda, şi fratele acestuia, Traian Hanu - licentiat in Drept şi fost Chestor al Poliţiei din Alba Iulia, Nită Ghimbăşanu, fost Inspector al Politiei din Alba Iulia. Din Judeţul Alba mai erau aici Emil Gligor, Tiutiu Dionisie, Şerbu Gheorghe, Popa Aurel, Şeful Frăţiilor de Cruce din Aiud şi frate cu eroul legionar Popa Ştefan, inginerul Ion Bogdan şi incă cativa ale căror nume nu-mi vin in minte. Din Judeţul Turda, afară de Prefectul Judeţului, profesorul Vasile Hanu, mai erau: Coman Vasile, Nicolae Olteanu, profesorul Sebastian Mocanu, pictorul Aurel Chira şi alti cativa pe care nu mi-i mai amintesc după nume. Din Judeţul Tarnava Mare, era avocatul Eugen Barsan, din Sighişoara, fostul şef al Judetului.

După mai bine de 50 de ani este greu să-mi mai amintesc nume, dar mai retin pe Dr. Victor Apostolescu, Dr. Emil Popa, Toader Ioraş, Puiu Traian, Eugen Teodorescu, Romul Opriş şi multi alţii, căci erau peste 200, toti foşti cu functii de răspundere in Bucureşti şi in alte judete ale ţării.

�ntr-o discuţie intimă avută cu Nicolae Petraşcu, indată ce am ajuns aici, acesta mi-a spus că e bine să vorbesc cu toti refugiatii şi cu deosebire cu cei din regionala mea şi in discuţiile avute e bine să fim cat se poate de prudenţi, căci sunt multi cari sunt şocati şi speriati de momentele grele prin cari trece Neamul şi Legiunea şi in timp şi-au pierdut curajul şi au devenit apatici; altii, dimpotrivă, au devenit nerăbdători şi preconizează actiuni cari pot duce la excese periculoase; iar alţii critică pe conducătorii Legiunii, cari n-au ştiut să dirijeze in aşa fel lucrurile incat să nu ajungem in aceste incurcături. "Pe toti trebuie să-i facem să inţeleagă că nu e bine să ne certăm şi să ne aducem fel de fel de acuze inutile, ba, chiar dăunătoare unităţii, ci toti trebuie să ne străduim să păstrăm unitatea Mişcării, credinţa in Dumnezeu şi dragostea faţă de Neam".

- "Se găsesc printre noi", a tinut sa accentueze Petraşcu, "un număr de veleitari care vroind să profite de momentele grele in cari ne-au tarat Antonescu şi Hitler, se gandesc să profite de aceasta situaţie şi, făcand jocul acestora, să se ridice in fruntea Miscării şi să o manevreze după dorinta lor. O greşeală mai mare nu se poate, decat să ajungem sa ne certăm intre noi şi să rupem unitatea Mişcării. N'am face decat să-l ajutăm pe Antonescu care, după ce cu ajutorul legionarilor l-a alungat de la tron pe Carol II - vroia acum să ajungă şi FuhreruI legionarilor, dar urmarind nu problemele Neamului, ci satisfacerea unor interese meschine de veleităţi personale, cari ar duce la făramiţarea solidarităţii naţionale şi la abaterea Mişcării Legionare de la idealurile nobile pe cari i le-a stabilit Corneliu Codreanu la intemeierea acesteia."

La randul său, Hitler sperase să pună stăpanire pe toată forta politică legionară, şi cu ajutorul acesteia, pe toate bunurile materiale ale patriei noastre. Cand a vazut că, că legionarii nu sunt de vanzare, i-a abandonat şi l-a ajutat pe Antonescu să ne alunge de la putere, apoi ne-a oferit azil politic, şantajandu-l pe acest ambiţios să-i fie recunoscător si să-i satisfacă toate cererile. Iar pentru a ne avea la indemană şi a-l putea şantaja, Hitler ne-a oferit azil politic, ne-a angajat mai intai in muncă, in fabrica de avioane, şi cand a văzut că Antonescu ii cere să ne predea, a refuzat, dar n-a ezitat să ne inchidă in lagărul de la Buchenwald, pentru a ne avea la indemană şi pentru a-l tine in şah pe vanitosul acesta. Era o situatie extrem de grea şi periculoasă, căci nu puteam apela la nici una din puterile apusene, cari toate erau dispuse sa-i ajute pe ruşi impotriva nemţilor, lasandu-i să treacă peste noi, să ne inghită. Tara noastră era in acel moment pandită din toate părtile de primejdia de a fi inghiţită: ungurii ne-au luat o parte din Ardealul de Nord şi-l doreau intreg. Ruşii ne-au luat Basarabia şi ne vroiau ţara intreagă. Bulgarii ne-au luat o parte din Dobrogea şi o doreau intreagă. Iar Sarbii nu se dădeau in lături să ne mai ia si cealaltă parte din Banat, pe care n-o luaseră. Şi, in faţa atator primejdii cari ne pandeau din toate părţile, ţara noastră se găsea total nepregătită spre a le face faţă.

- "Va trebui, deci", spunea Petraşcu, "să fim cat se poate de prudenti, să incercăm să refacem unitatea Mişcării, pentru ca in momentul oportun, să sărim cu tot curajul şi spiritul de jertfă care ne caracterizează, să o salvăm. Trebuie să fim foarte constienti de primejdiile care ne pandesc Patria, din toate părţile, şi să ne pregătim cu toată grija şi spiritul de răspundere, să le facem fată. Va trebui mai ales să le demonstrăm nemţilor că suntem foarte serioşi, uniti şi hotăriti in crezul nostru şi să-i facem să inţeleagă că numai sprijinindu-se pe noi, pe legionari, şi numai respectandu-ne libertatea, se vor putea bucura de prietenia Romaniei in momentele de grea cumpănă", cari se anuntau din toate părţile, şi nu numai pentru Legionari, ci şi pentru Nemţi.

Peste cateva zile, eram angajat şi eu in Fabrica Heinkel, funcţionar la Serviciul - Vanzări. Şeful Serviciului, un om mai in varstă, era tipul funcţionarului de profesie, care nu dovedea nici o preocupare politică - in afară de grija administrativă a producţiei. Era singurul angajat mai in varstă decat mine, cu par cărunt şi probabil aproape de pensie. Toţi ceilalţi angajaţi erau mai tineri.

De toţi, am găsit - in oficiul in care lucram, in afară de şef, incă cinci tineri, trei femei şi doi bărbaţi. Dintre femei, două erau surori, deşi nu semănau deloc, căci una era brunetă cu ochi verzi şi cealaltă blondă cu ochi albaştri. Bruneta, in jur de douăzeci de ani, era căsătorită şi avea un copil de 3-4 and şi soţul se găsea pe frontul rusesc. Blonda, cu vreo doi ani mai tanără, nu era căsătorită. Amandouă erau frumoase şi foarte prietenoase. Cea de a treia era ceva mai in varstă decat cele două surori, blondă, tot frumoasă, dar mereu tristă, căci a primit veste că soţul său a murit pe front, nu de mult, intr-o incăierare cu rusii.

Dintre cei doi tineri, unul, in jur de 25-26 de ani, era neamţ, refugiat din Lituania, si trăia aici cu mama lui văduvă; tatăl fusese asasinat intr-o incăierare cu ruşii. Il chema Heno şi nu mai ştiu cum. Am remarcat curand că Heno era in foarte calde raporturi cu una din cele două surori, blonda Gerty, care era necăsătorită. Al doilea bărbat, ceva mai in varstă decat Heno, şchiopăta puţin la mers. Era tot refugiat şi acesta, din una din ţările baltice, dar tot german, ca şi Heno.

Deşi nu cunoşteam bine germana, in decurs de o lună m-am introdus foarte bine in lucrările de birou, incat, intr-o bună zi, şeful nostru mă trezesc ca mă agrează in faţa tuturor: "Herr Doctor, Ich bin sehr zufrieden mit eure Arbeit"... Sunt foarte multumit cu munca dumneavoastră - fapt care m-a bucurat, caci nu era prea darnic cu laudele.

Intr-o Duminică, cele două surori m-au invitat la ele la masă. Acolo am făcut cunostinta cu sora lui Heno, care tocmai terminase liceul şi mi-au spus ca va veni si dansa funcţionară tot in secţia noastră. Şi, in adevăr, peste cateva zile o aveam colegă chiar 1angă mine cu scaunul. Prin forţa lucrurilor, am fost nevoit s-o introduc in lucrări şi să leg şi cu dansa raporturile de prietenie pe cari le aveam cu Heno. Acesta mă ruga mereu să-i vorbesc despre ţara mea. La insistenţele lor, m-am dus intr-o zi s-o văd pe mama lor, o femeie de varsta a treia, care m-a primit foarte prieteneşte, cu prăjituri pe cari spunea că le-a făcut chiar dansa şi pe cari le-am lăudat. După asta mereu mă invitau la danşii, iar Helga, sora lui Heno, nu se sfia să se arate foarte afectuoasă cu mine, deşi le spusesem că eram căsătorit. După asta mereu ma invitau la danşii. Locuiau intr-un bloc mai mare, aproape de centrul oraşului, la etajul 1, cu două camere şi o bucătărie destul de mare, care cuprindea printre altele şi un pat. Mama dormea aici, iar cei doi, fratele şi sora, fiecare in camera sa.

*

 

La vreo 2-3 luni după venirea mea la Rostock, deoarece ne-am inmulţit si nu mai incăpeam in hotelul din pădure, am fost mutaţi toţi romanii intr'un cămin, in partea de Nord a oraşului, mai aproape de Marea Baltică şi foarte aproape de fabrica unde lucram. Căminul acesta era un bloc mare, cu patru etaje, cu camere in cari se găseau două paturi suprapuse, o măsuţă, două scaune şi două dulapuri de haine. Eram patru intr-o cameră, doi in paturile de jos şi doi in cele de sus. Am fost plasat la parter, cu fraţii Hanu şi cu Dr. Ioan Fleşeru. Iancu Fleşeru şi Tetea Vasile (Hanu), cari erau mai in varstă, dormeau in paturile de jos, iar eu cu Traian Hanu, in cele de sus. In felul acesta eram instalati toţi legionarii refugiati aici, intr-un număr de peste trei sute acum.

Alături de blocul nostru se afla un alt bloc mare, de spital, in care lucrau si doctorii romani si unde se găseau bolnavi din mai multe ţări cari lucrau in aceeaşi fabrică. Peste drum de blocul unde eram cazati, se găseau bucătăria şi magaziile de alimente, cu o camera mare unde luam masa cand nu mancam in fabrică. Bucătăria şi camerele auxiliare serveau numai blocul nostru, al Romanilor. In apropiere se găseau şi alte blocuri, cu serviciile respective, ca şi al nostru. Toată administraţia la Bucătărie o efectuau oameni de-ai nostri, numai la Magazia de unde se distribuiau alimentele erau Nemti. Aici se putea face o supraveghere mai buna a oamenilor şi Petraşcu avea posibilitatea să tină o evidenţă mai atentă a lor. El era numai singur intr-o cameră, care servea şi ca Oficiu de cancelarie.

L-am găsit aici, la venirea mea, si pe Comandantul Bunei Vestiri, Mile Lefter, om mai in varstă şi oarecum mai distant de viermuiala celor multi, dar nu-mi amintesc ca el să fi lucrat in fabrică, or să fi avut un amestec mai intim in viaţa legionarilor de aici. Dealtfel, nici nu a stat prea mult cu noi, că a fost mutat la Berkenbruck, la Comandament.

In ce mă priveşte, eu primisem sarcina să tin evidenţa legionarilor din Regionala mea - Transilvania şi raporturile cu legionarii din celelalte Regiuni erau prin forta lucrurilor ceva mai distante. I-am intalnit, astfel, pe clujeanul Emil Popa - doctor in Drept şi

fost Prefect de Ilfov, pe medicii Dr. Apostolescu si Ighişanu, cari lucrau in spitalul cel mare de alături, pe Romul Opriş, care era Sibian, dar lucrase in Politia din Bucuresti si numai la Rostock l-am cunoscut, pe profesorul Sebastian Mocanu, fiu de Mot din Muntii Apuseni, un om de foarte frumoasă cultură şi mare curăţenie sufletească şi adancă trăire legionară, dar tăcut si bland ca un călugăr, pictorul Aurel Chira, tot Mot din Muntii Apuseni, avocatul Eugen Barsan, fost şef al Judeţului Tarnava Mare, Viorel Boborodea, licenţiat in Drept, fost şef al Judeţului Hunedoara, inginerul Bogdan Ion, din Totoi, Jud. Alba, maestrul Bratosin, din Fabrica de Armament de la Cugir, Călin Aurel, din Judetul Sibiu, bănăteanul Costică Coniac, Ovidiu Găină - un viteaz bucovinean, poetul Horia Stamatu şi mulţi altii, pe cari in fuga condeiului nu-i mai reţine memoria. Fraţii Hanu sunt cei cu cari am format primele cuiburi legionare pe Valea Aiudului.

In povestirea făcută in primul volum, am vorbit despre muncitorul Gheorghe Şerbu, care s-a lăsat antrenat intr-un complot pus la cale de Siguranţa din ţară, in care urmau să fie asasinaţi un număr de legionari refugiaţi in Germania, după asa zisa Rebeliune de la 23 Ianuarie 1941, pentru ca după aceea să se spună ca legionarii s-au bătut intre ei, "ca nişte derbedei, precum erau".

Mai recent am citit cartea preotului Palaghiţă, cu titlul: GARDA DE FIER SPRE REINVIEREA ROMANIEI, o carte care tine cu tot dinadinsul să-i compromită pe legionari şi in care aproape nu găseşti pagină in care faptele şi intamplările să nu fie răstălmăcite sau falsificate. In scopul de a-i compromite cu orice preţ pe legionari, autorul incurcă faptele şi intamplările in aşa fel ca un om care cunoaşte sau urmăreste cat de cat mersul evenimentelor işi dă seama de reaua credinţă a autorului.

Astfel, eu, autorul acestor randuri, pot mărturisi sub jurămant ca, la sosirea mea in ţară, in Novembrie 1944, l-am intalnit pe preotul Palaghiţă in gara Dej. Eu, după ce fusesem eliberat din lagărul de la Buchenwald, veneam cu 40 de legionari in ţară, pentru a ne opune comunizării ţării, iar preotul Palaghiţă pleca in refugiu in Germania. Cum, din cauza unei defecţiuni de pe front, undeva, intre Cluj şi Turda, trenul nostru a fost nevoit să se oprescă in gara Dej, din aceeaşi pricină trenul cu care preotul Palaghiţă mergea in Germania in refugiu s-a oprit şi acela, tot in gara Dej. Din trenul său, preotul Palaghiţă văzand mişcandu-se prin gară pe unul din cei cu care veneam eu din Germania şi pe care-l cunoştea, s-a dus la el şi acesta l-a adus la mine şi mi l-a prezentat. Palaghiţă ne-a spus ca vine din tară şi ca vrea să se refugieze in Apus, ca, in ţară, lumea e foarte speriată şi ingrozită, ţara fiind in perspectiva de a fi ocupată de comunişti. - Evident, i-am spus si noi, că venim tocmai pentru a organiza rezistenta impotriva comunismului. A făcut ochii mari, apoi ne-a spus ca in ţară este un haos, că lumea-i ingrozita şi ne-a prevenit ca o să intampinăm foarte mari primejdii. Trenul său a dat semnal de plecare şi atunci a fugit la vagonul său şi nu l-am mai văzut niciodată.

Acum, după mai bine de 40 de ani, am dat peste cartea lui, in care povesteste ca a fost şi dansul la Rostock şi ca a fost martor la o mulţime de ticăloşii săvarşite de legionari acolo. Numai ca el s-a dus in Germania la doi ani după desfiinţarea lagărului legionar de la Rostock. Cine cunoaşte cat de cat mersul evenimentelor constată numaidecat minciuna gogonată pe care o proferează şi işi dă seama ca povestirea lui este o incercare josnică de a compromite şi aici pe legionarii fugiţi de persecuţiile lui Antonescu. Şi mai ales simte, bănuieşte numaidecat, din toată povestirea, ca nu Palaghiţă a scris textul, ci altcineva. El, Palaghiţă, numai l-a semnat, sau poate nici nu l-a semnat şi autorii textului, autorii reali ai acestuia, au folosit numele lui Palaghiţă pentru a-i compromite pe legionari. In această privinţă comuniştii sunt cei mai mari specialişti. Eu nu vreau să merg pe linia lor dar, dacă mi-ar trece prin cap, as putea foarte uşor să afirm ca, după ce l-au compromis, punandu-i in sarcină afirmatii absolut false despre Mişcarea Legionară, prin mijloace foarte eficace, l-au scos din viaţă, pentru a nu avea prilejul să desmintă afirmaţiile din cartea atribuită lui. Fapt real este că Palaghiţă a ajuns in Germania la doi ani după desfiintarea lagarului de la Rostock; si, practic si real, faptele şi cu deosebire excesele afirmate de dansul in carte sunt pe de-a-ntregul inventate. Complotul pentru asasinarea unor şefi legionari a existat de fapt, dar organizarea acestuia a fost concepută şi pusă la cale de Inspectosul Petrovici, trimis anume de Antonescu in acest scop. Petrovici n-a stat cu legionarii in lagăr, ci la un hotel din Rostock. Acesta izbutise să antreneze vreo 7-8 legionari refugiati aici, intr-o acţiune de asasinare a legionarilor şi faptul urma să se intample concomitent cu un atac impotriva lui Horia Sima şi a altor şefi legionari din lagărul de la Berckenbruck, pe ziua de Sfantul Nicolae - 6 Decembrie 1941. Cu două zile inainte de executarea atacului, deţinutul [sic!] Şerbu, nu-mi mai amintesc in ce imprejurare, a demascat iminenţa atacului şi atunci Petraşcu m-a trimis pe mine, cu o echipă de legionari, să-l luăm pe Inspectorul Petrovici de la hotel şi să-l predăm Poliţiei germane, impreună cu complotiştii indicaţi de Şerbu. Din păcate, unul din complotişti - rămas nearestat - a fugit la hotel şi l-a prevenit pe Petrovici, iar acesta a părăsit numaidecat oraşul. Cand m-am dus cu echipa legionară, compusă din Ionel Cristea, Secu Şerban şi eu, sa-l arestăm, ni s-a spus şi ni s-a dovedit ca Petrovici a părăsit hotelul cu o zi inainte.

Temandu-ne ca nu cumva echipa de asasini care urma să-i atace pe cei de la Berckenbruck, concomitent cu planul celor de la Rostock, Petraşcu ne-a trimis pe mine şi pe Ovidiu Găină să-i alarmăm pe cei de acolo. In dimineaţa de 5 Decembrie, am descins in gara Berckenbruck şi chiar in gară, după ce ne-am dat jos din tren, Găină a zărit doi tineri din Berckenbruck, pe cari ii cunoştea ca informatori ai poliţiei romane.

- Uite-i, zise Găină. Hai, să-i luăm şi să cerem Politiei din gară să-i reţină.

Ne-am indreptat spre ei, dar cand ne-au văzut, au luat-o la fugă şi, prin un gang, s-au refugiat intr-un bloc din spatele gării şi astfel i-am pierdut. Cum nu ştiam caţi erau in echipa de asasini, ne temeam ca aceştia vor informa pe cei rămaşi neidentificati şi vor pune in aplicare planul de asasinare de la Berckenbruck. Trebuia neapărat sa-i prevenim pe aceştia. Am pornit spre castelul din pădurea apropiată, care nu era departe. La o cotitură a drumului care şerpuia prin pădure, il zărim pe comandantul Horia Sima, plimbandu-se alene cu incă un tanăr pe care nu-l cunoşteam. Cand ne-am apropiat şi ne-a recunoscut, ne-a intrebat surprins:

- Dar cu voi ce-i? Cum ati ajuns aici?

I-am prezentat numaidecat primejdia in care se găsea. A făcut ochii mari, apoi, incretindu-şi fruntea, ne-a spus cu un ton calm, dar hotărit:

- Mergeti inapoi, la Rostok, şi tineţi-i pe cei amestecati in complot pană poimaine. Dati-i apoi pe mana Politiei germane şi spuneti-le cum ati descoperit complotul. De cei de aici să nu duceti nici o grijă. Eu voi pleca la noapte, sau maine noapte, in Italia, să aflu refugiu acolo. Deci, pană poimaine, nu-i predati, şi afară de Petraşcu, nu veti spune nimănui despre ce-am vorbit noi aici. Hai, să vă sărut şi mergeti repede inapoi! Nu trebuie să se afle de această ticăloşie inainte de a ne lua toate măsurile de apărare. Sper să găsesc o modalitate să vă comunic cum am ajuns in Italia.

Plecasem din Rostock noaptea şi chiar in seara următoare eram inapoi. In ziua care a urmat, Petraşcu m-a trimis pe mine, să anunţ Poliţia din Rostock, să denunţ complotul. Poliţia a trimis o maşină şi i-a ridicat pe cei 7-8 complotişti. Evident, intre legionarii din Rostock s-a iscat o foarte mare nelinişte şi proastă stare sufletească. Unii ziceau că e mai bine să ne intoarcem acasă, altii, că e mai bine să mergem in Italia sau Spania.

Cateva zile mai tarziu, Petraşcu şi eu am fost chemati la Poliţia de Siguranţă nazistă - la Locotenentul Fass. Acesta ne-a spus ca nu găseşte celor acuzati de noi nici o vină de conspiratie şi noi nu facem decat să producem agitatie intre oameni.

- Herr Fass, a replicat Petraşcu, sunt foarte mirat că Dvs. nu  puteti constata adevărul afirmatiilor făcute de noi, cand acestea sunt sprijinite pe fapte absolut reale. Cum se explică faptul că un Inspector al Sigurantei din Romania se găseşte aici, in Rostock, la un Hotel şi tine relatii clandestine cu oameni care se găsesc sub protectia Dvs.?

- De unde ati mai scos şi această afirmatie, a intrebat domnul Fass.

- Herr Fass, am intervenit eu, dati-mi voie să prezint eu faptele exact cum s-au petrecut. Va aduceti aminte că atunci cand Şerbu a plecat in tară, eu am venit la Dvs. şi v-am spus, iar Dvs. mi-ati spus zambind să vă comunic şi Dvs. data cand se va intoarce. De cate ori a plecat unul de-ai noştri din oraş, fără să vă spună in prealabil, v-ati supărat şi ne-ati făcut mustrări. In cazul Şerbu, nu v-ati supărat, ati zambit numai uşor şi ne-ati cerut să vă comunicăm cand se intoarce, ceea ce noi nu ştiam, dar Dvs. ştiati. Aşa si acum, noi nu ştiam că un om din Politia romană se găseşte la un Hotel din oraş, trimis de Antonescu să ne supravegheze şi, eventual, să ne invrăjbească, dar Dvs. ştiati, căci nu se poate ca un agent străin să stea la un Hotel in oraş, fără ca Poliţia germană să ştie. Cand noi am aflat de la Şerbu despre el, m-am dus eu personal, cu alti doi camarazi, să-l luăm şi să-l aducem la Dvs., dar cineva, tot unul din ceata celor cari doreau să facă o crimă şi să ne compromită in fata Dvs., s-a dus şi l-a avertizat pe omul lui Antonescu şi acesta a fugit, inainte de a-1 putea găsi noi. Era important să se intample toate acestea fără ştiinta Dvs. Vedeti, Dle Pass, noi suntem. foarte sinceri cu Dvs., vă spunem şi ce nu vă place, pentru că suntem convinşi că procedati greşit atunci cand lăsati pe adversarii noştri - şi nu numai ii lăsati, dar ii chiar ajutati să ne spargă unitatea si credinta .Trebuie să ştiti, Dle Fass, ca nu aveti in Romania un aliat mai bun decat Mişcarea Legionară şi că singurii prieteni buni pe care-i aveti in Romania sunt legionarii Gărzii de Fier. Toţi oamenii politici incadrati in alte partide, ori neincadrati la noi, vă sunt adversari, aşa cum ne sunt şi nouă şi vă vor trăda cand veti avea mai mare nevoie de colaborarea tării noastre cu Germania. Dar, această colaborare trebuie să se desfăşoare pe o prietenie şi camaraderie sinceră şi nu pe umilirea şi subjugarea poporului roman!

- Genug! Destul! imi răspunse energic Dl. Fass. Noi n-avem nevoie de lectii de la voi. Aici sunteti refugiati politici şi sunteti obligati să vă supuneti conditiilor de viată pe care vi le cerem. Nu ne interesează certurile dintre voi. Am să raportez şi am să comunic mai sus şi vă voi comunica hotărirea superiorilor mei dar, pană atunci, sunteţi obligati să respectati ordinea şi disciplina pe care v-o cerem! Eu am terminat cu Dvs.

 

*

 

Peste cateva zile, am fost ridicaţi primii o sută de legionari mai deochiaţi, in frunte cu Nicolae Petraşcu, şi duşi in lagărul de la Buchenwald. Am fost instalaţi mai intai in unul din blocurile de pe coasta unui deal, unde aveam, intr-un bloc vecin, nişte norvegieni, de cari eram despărţiţi doar printr'un gard de sarma. Am izbutit sa schimbam cu dansii

cateva informaţii in limba germană. Aceştia ne-au spus că aici, in acest lagăr, sunt tinuti ca prizonieri politici, in diferite blocuri, oameni din diferite ţări, francezi, englezi, ruşi, danezi, norvegieni, unguri, fiecare natiune separată. Evident, convorbirea a fost fără voia santinelelor, cari aveau gnjă să nu le ingăduie.

Cum numărul nostru se mărea aproape zilnic, am fost mutaţi de-aici sus pe un platou mai mare, unde eram izolaţi complect şi unde, rand pe rand, au fost aduşi toţi detinutii romani din Rostock şi chiar din alte părţi.

Aici eram cazati in două barăci mari, oarecum mai bine decat jos, dar complect izolaţi de lume. In aceeaşi ingrădire, se aflau şi două ateliere de reparat aparate optice, in cari au fost angajaţi toţi cei cari doreau să lucreze şi erau plătiţi. Nu-mi mai amintesc condiţiile de plată, dar ştiu că din plata muncii, ni se retinea şi plata pentru adăpost şi hrană.

Incă inainte de a fi mutati sus pe platou, intr-o zi am avut o discuţie tare cu Traian Boeru, cel vinovat de asasinarea lui Iorga şi Madgearu. Se ştie că in sarcina legionarilor au fost puse două atentate in masă, săvarşite atunci cand erau, in colaborare cu Antonescu, la conducerea tarii: a deţinuţilor foşti securişti [sic! angajati ai Siguranţei; n.e.], inchişi la Jilava, care asasinaseră cateva sute de legionari, fără judecată, şi pe care Antonescu vroia să-i pună in libertate,fără să-i mai judece, şi a lui Iorga şi Madgearu - ucişi de o echipă condusă de inginerul Traian Boeru. Dacă pentru uciderea securiştilor [sic!] vinovaţi de asasinate in masă, majoritatea legionarilor erau de acord, asasinarea lui Iorga şi Madgearu a starnit mari discutii. Boeru şi alţi caţiva, putini la număr, susţineau că Iorga era vinovatul principal pentru asasinarea lui Codreanu şi trebuia lichidat fără judecată, cum au făcut şi asasinii lui Codreanu, la insistenţa lui Iorga.

Eu, impreună cu aproape unanimitatea legionarilor, susţineam ca asasinarea fără judecată a lui Iorga era mai mult decat o crimă, era o mare gafă politică, de care Mişcarea Legionară va fi foarte greu să se apere. Iorga fusese o mare personalitate culturală, cunoscut in toată lumea şi pedepsirea lui pentru incitarea la asasinarea lui Codreanu trebuia făcută printr-un proces la lumina zilei. Auzind aceasta, Traian Boeru, care se mandrea cu performanţa asasinării, m-a apostrofat in public şi m-a ameninţat că, dacă mai susţin aceasta, imi va trage şi mie o bătaie, să-l tin minte!

- Atat iti trebuie, Boerule, i-am răspuns, dar, inainte să-ti faci testamentul că, indată ce te atingi de mine, te sting de pe lume! Trebuie să ştii ca eu sunt Mot din Muntii lui Avram Iancu şi nu ma speriu de amenintările şi prostiile tale!

Atunci a pornit spre mine, dar Toader Ioraş, care era de faţă, s-a interpus intre noi şi i-a spus:

- Boerule! Te rog sa te stapaneşti şi sa nu uiti ca sunt şi eu aci, că mă consider tot Mot de-al Iui Iancu şi consider că Nistor are perfectă dreptate şi dacă ti-i dragă Legiunea, precum vrei să ne faci să credem, atunci gandeşte-te bine ce servicii i-ai făcut omorandu-l pe Iorga.

Boeru s-a oprit, s-a uitat indelung la Ioraş, apoi la mine, apoi a făcut stanga imprejur. Aceasta a fost ultima mea convorbire cu dansul. Cat am stat in Lagăr n-am mai vorbit niciodată cu el, iar după ieşirea din Lagăr, drumurile noastre s-au despărţit definitiv.

In Lagărul de sus, au avut loc apoi o mulţime de discutii şi chiar certuri şi după ce că eram complect rupţi de lume, foarte bine păziti, intre sarmele ghimpate, cu santinele peste tot, singura legătură cu lumea exterioară erau cele cateva aparate mici de radio posedate de unii dintre noi, cari ne făceau cunoscute evenimentele din lumea liberă şi mersul războiului cu ruşii comunişti in care erau angajate şi trupe romaneşti.

Nu mult timp după ce ne-au mutat sus pe platou, l-au ridicat şi pe Petraşcu dintre noi şi l-au dus, se pare, la Dachau, unde se aflau şi alţi legionari cunoscuti de autorităti. Nu-mi mai amintesc prin ce imprejurări am aflat ca Horia Sima a fost adus din Italia şi inchis undeva, singur, şi ca i se pregătea un proces. Raporturile cu autoritătile germane ne deveneau astfel din ce in ce mai reci, dar in loc să se ajunga la o ruptura, precum se pare ca nadajduiau autorităţile germane, dimpotrivă, incet, incet, discuţiile şi acuzele se răreau tot mai mult, pe măsură ce raporturile cu autorităţile germane deveneau tot mai reci şi mai ameninţătoare. Nu mult după ce auzisem că Horia Sima a fost adus din Italia si tinut undeva - separat total -, in lagărul nostru s-a tinut o şedinţă, initiată de autoritătile germane. La această şedinţă, a venit şi colonelul Pister, comandantul Lagărului, cu alţi ofiţeri şi cativa subofiţeri. Era o atmosferă rece la inceput şi unii, mai fricoşi, spuneau in şoaptă: "să vedem acum ce bucurii ne aşteapta!"

Era o zi frumoasă, cu soare. Intre barăcile noastre şi atelierele de lucru, au fost aşezate bănci şi plutonierul care se ingrijea zilnic de noi ne-a spus să luăm loc pe acestea. Cand a venit colonelul Pister, ne-am ridicat toti in picioare. După ce ne-a poftit să ne aşezăm, ne-a spus că doreşte să stea de vorbă cu noi, să ne cunoască mai bine, ca să ajungă să ştie cine suntem, ce vrem şi de ce am ajuns aici.

- Ştiu, aşa in general, că sunteti nationalişti romani, majoritatea cu studii superioare, ca, după ce ati alungat de pe tron pe regele Carol II, ati ajuns in conflict şi cu generalul Antonescu, noul conducător al statului roman. Vreau să ştiu şi să pricep de ce nu vă intelegeti cu Antonescu? De ce il preferati pe Horia Sima? Cine este Horia Sima şi de ce il urmati pe el, in loc să-l urmati pe generalul Antonescu? Va rog sa-mi raspundeti la aceste intrebari!

S-a făcut dintr-odată o linişte complectă. Nimeni nu dădu răspuns la această intrebare, venită pe neaşteptate. Cum toţi şefii noştri mai cunoscuti fuseseră ridicaţi dintre noi şi mutaţi in alte lagăre şi fiindcă nu ajunseserăm să constituim un alt comandament, nimeni nu s-a grăbit să-şi ia răspunderea, să dea un răspuns intrebării. Văzand că nimeni nu răspunde, colonelul a intrebat din nou:

- Cine este Horia Sima? De ce tineti la el?

Văzand ca nimeni nu se ridică să răspundă şi considerand că intrebarea avea in sinea ei şi un sens ironic şi dispretuitor, care m-a supărat, m-am ridicat eu şi i-am raspuns:

- Domnule colonel, dati-mi voie să răspund la intrebarea Dvs. cu o altă intrebare.

- Poftim, zise, răspunde!

- De ce tineti Dvs., germanii, la Hitler?

- Cuuum?! - fu răspunsul. "Waass?!"

- Da, Dle colonel. Horia Sima este şeful legionarilor romani, precum Hitler este şeful national-socialiştilor germani. Din nenorocire pentru noi, intemeietorul Mişcării Legionare, Corneliu Codreanu, a fost asasinat de duşmanii noştri şi in locul lui s-a ridicat comandantul Horia Sima, pe care noi il iubim şi il urmăm, aşa precum germanii il iubesc şi il urmează pe Adolf Hitler.

M-am lăsat pe scaun. Pe fetele tuturor legionarilor s-a putut citi aprobarea răspunsului meu. După ce si-a răsucit capul in toate părţile şi s-a uitat indelung la noi, colonelul a zis:

-"Gut!" Bine. Dar voi aici sunteti intr-un lagăr german şi trebuie să respectati conditiile de detinere. Noi vă dăm posibilitatea să vă caştigati existenta printr-o muncă cinstită pe care o plătim, dar vă cerem să respectati conditiile de viată pe care vi le creem. Vedeti că ne găsim in luptă cu comunismul şi nu putem să tolerăm nici o abatere de la linia de actiune şi de la obiectivele cele dintai ale vietii noastre: zdrobirea comunismuluil Nu ne faceti greutăti că avem destule! Eu, aici, am misiunea să vă adăpostesc şi să vă asigur o viată de muncă cinstită, pană cand conducerea noastră, impreună cu a voastră, vor găsi modalitatea de a vă schimba aceste conditii de viată, cari sunt numai provizorii. Va rog să nu-mi faceti greutăti şi să nu mă siliti să iau măsuri pe cari nu le doresc! Şi cu asta am terminat. S-a intors şi a plecat. indată după el, au plecat şi militarii.

Au urmat cateva clipe de totală tăcere, apoi, rand pe rand, grupandu-se după prietenii, au inceput comentariile. Unii spuneau:

- Să vedeti acuma ce urmează! S-ar putea să ne incarce intr-un tren, să ne ducă in tară, să ne dea pe mana lui Antonescu, care abia apucă să pună stăpanire pe noi, să ne facă procese de Rebeliune şi să ne impuşte pe unii, să ne vare in puşcărie pe altii, sau să ne trimită pe front in unităti de pedeapsă, ca Sa curete tara de legionari, pe care nu-i iubeşte deloc, văzand că nu-i poate manevra după vanitătile sale absurde.

Alţii spuneau: Nu-i nevoie să ne dea pe mana lui Antonescu, că Hitler poate să ne facă şi el nişte procese fictive, să ne lichideze, ori să ne infunde in vreunul din lagărele lui şi să ne facă să dispărern definitiv din viată, chiar şi fără proces.

Această ipoteză a prins viaţă mai puternică la cateva zile după şedinţa cu colonelul Pister, cand, nu  mai ştiu prin ce imprejurări, s-a făcut cunoscut ca Horia Sima a fost predat de Mussolini lui Hitler, care il ţinea acum izolat, intr-o inchisoare din Germania, şi i se pregăteşte un proces, in urma căruia, cu siguranţă, va fi lichidat. In urma acestor ştiri, unii injurau in gura mare pe nemţi şi-i acuzau că nu ştiu face politică şi in loc să folosească partidele naţionaliste din ţările cu cari au relaţii, fac jocul adversarilor şi pană la urmă imping toate popoarele europene la o dependenţă de Rusia, in loc să formeze un front puternic anticomunist. Iar puterile apusene - francezii, englezii şi americanii, la instigarea evreilor, fac şi ele jocul ruşilor şi le tin acestora isonul, inventand tot felul de argumente, nu numai impotriva nemţilor, ci şi impotriva celor bănuiţi că colaborează cu aceştia.

 

PENTRU ALTE INFORMATII REFERITOARE LA VIATA LEGIONARILOR IN TIMPUL REFUGIULUI DIN GERMANIA, CITITI "JURNAL NUMAI PENTRU MINE" DE NITA GHIMBASANU