ACASĂ

IMAGINI LEGIONARE RĂZLETE - INEDITE

 

 

 

"Avem cu totii la dispozitie cea mai formidabilă dinamită, cel mai rezistibil instrument de luptă, mai puternic decât tancurile si mitralierele: este propria noastră cenusă!... Coborâti în adâncul vostru sufletesc si întrebati-vă dacă vă multtumeste sau nu o simplă recitare de idealuri menite a fi vesnic în frunte. Iar dacă veti simti că demnitatea voastră de om si de Român nu mai îngăduie rusinea tuturor resemnarilor, atunci împăcati-vă (pe încetul si definitiv, iar nu numai în clipa unui entuziasm trecător) cu gândul că viata voastră personală cade cu totul pe al doilea plan si treceti dincoace, pe marele drum dureros al jertfei pentru binele altora, pentru binele neamului, pentru slujirea lui Dumnezeu..."

 

"Un tânăr, mai mult ca oricine, are privilegiul de a-si putea fixa o atitudine politică eroică si nobilă, deoarece la el învelisurile acelea de suprafată - orgoliul, egoismul, scepticismul, lipsa de ideal- sunt adesea absente sau apoi foarte volatile si permeabile, astfel încât nu izbutesc să închidă ermetic profunzimile sufletesti de eroism, de abnegatie, de dragoste si ideal. La cel mai în vârstă, învelisurile acestea de suprafată adesea se tăbăcesc, cresc în adâncime si nu numai că izolează cu totul sâmburele sufletesc al puritătii de simtire, al eroicului, al spiritualului, dar îl pietrifică, îl usucă, transformând pe omul sufleteste viu într-o iască vestedă si uscată până în inimă. De aceea, nădejdea înoirilor si înăltărilor se îndreptă în rândul întâi spre tineret, spre energiile proaspete si capabile de transformare eroică".

 

Ion Mota - Cranii de Lemn

Ion Mota împreună cu sora lui, Iridenta Mota

 

 

Ion Mota împreună cu Iridenta Mota

"Jertfa aceea care e dezlăntuita în noi din dragoste, dintr'o dragoste pentru altceva decât fiinta noastră, jertfa aceea care ne inundă pustiindu-ne asezarea omenească a vietii dar ne încălzeste totodată cu satisfactii pe care nu le poate cuprinde graiul omenesc, această jertfa e faptul care smulge de pe fiinta noastră omenească carapacea nesimtirii fată de cele dumnezeiesti, si transformându-ne în rană vie (de „soare si sânge”, cum ar zice Radu Gyr), ne pune în directă comuniune cu Dumnezeirea care pătrunde năvalnic si deadreptul în sufletul nostru. Si devenim astfel vii sufleteste, mai vii, mai crestini.

  Jertfa este astfel măsura crestinătătii noastre".

ION MOTA - Măsura crestinătătii noastre

Ion Mota si Iridenta Mota împreună cu sora Căpitanului (Husi)

 

Ion Mota împreună cu surorile Căpitanului, Silvia Codreanu (în centrul fotografiei) si Iridenta Codreanu, devenitã prin cãsnicia cu Ion Mota Iridenta Mota (Husi, începutul anilor '20)

INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE