DIN PRESA LEGIONARĂ - Scrisori Legionare

 

Apãrut în "Scrisori Legionare" Buenos Airs, 1980, Mai, Anul 1, Nr. 3

In amintirea Sedintelor de pe Rarãu (lângã Cabana Legionarilor Rãniti pe care o clãdeam toti legionarii) în care ascultam pe dragii camarazi si sefi:

Radu Mironovici 

Vasile Posteuca 

Biceaga
precum si camarazii: 

Nemteanu

Useriu
si câtiva Frati de Cruce. Si in amintirea calugarului Neofit Stiurca, care ne-a adapostit pe mine si pe camaradul si varul meu Mircea Pârnac, in chilie timp de câteva nopti, învatându-ne cum sa adormim cu ruga pe buze.

 

Capitanul ne spunea pe Rarau si la Carmen Sylva ca legionarii trebuie sã cultive un simt special care le indica când trebuie sã tacã si când trebuie sã vorbeascã. A insistat mult asupra "bunului simt", deoarece acesta este una din calitatile fundamentale care ajuta la atenuarea situatiilor conflictive cu anturajul. Mai important însa este pentru pastrarea armoniei interioare, deoarece ne scuteste si ne apãrã de o buna parte a frustãrilor. Când percepem o situatie, pulsiunile interioare ne indeamna la o reactie imediata. Rãspundem in mod impulsiv si rareori reactia instantanee este însotitã de intuitia necesarã care contribuieste ca rãspunsul sã fie potrivit stimulului, sau situatiei create. De cele mai multe ori regretãm cã nu am avut rabdarea si previziunea necesarã pentru a filtra urgenta reactiunuii imediate prin sita reflectiei.

Bunul simt include, afara de prudenta si rãbdare, capacitatca de a obiectiva situatia datã. Raspunsurile impulsive produc o satisfactie momentana de "descãrcare", însa mai târziu se întorc contra "Eu"-lui ca un bumerang, inundând intimitatea cu o constelatie întreaga de senzatii de remuscari, regrete si sentimente de vinovatie. Individul se alarmeaza si se intreabã cu amaraciune dece n 'a fost mai prudent in timpul discutiei. Reprosurile au aspectul unei autoagresiuni însotite de supãrãtoare senzatii de frustrãri, care contribuiesc la o atenuare a autostimei si la o agravare a autodeceptiei.

Legionarul, constient de rolul pe care îl are in lupta de a spiritualiza Neamul, e in permanenta cãutare de mijloace de perfectionare a virtutilor pe cale de uitare, sau luate in derâdere de iudeo-masonerie si de marxism, care se misca pe meridianele dezagregarii si schimonosirii firei românesti si a moralei crestine. Dusmanii Neamului românesc combat bunul simt servindu-se de tehnici de calomniere reiterativã si inventii diavolesti pentru a ne atrage in arene in care se întrebuinteaza armele luciferine ale desmatului politicianist cu care noi nu ne-am familiarizat. Daca ne-am obisnui cu aceste metode de traire irationala, ne-am molipsi si ne-am contamina intrând cu ei in vârtejul "lucruficarii" schizofrenizate. O componenta importanta a bunului simt este tactul, care ne permite sã ne "încadrãm" sau "asezãm" obiectiv in realitate. Ne potrivim nuantelor circumstantiale si "operãm" in consecinta, dar cu prudenta, rãbdare, tact, cumpãtare si mai alea cu elegantã. Bunul simt este o virtute care apartine proverbialei "omenii" românesti. Spiritele marilor nostrii martiri ne cer sã-l cultivãm in exil pentru ca supravietuitorii care se vor întoarce in tara liberã sã-l depoziteze in sufletele tineretului românesc.

Ovidiu Găină (Stan M. Popescu)

"Scrisori Legionare" Buenos Airs, 1980, Mai, Anul 1, Nr. 3

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE