DIN PRESA LEGIONARÃ: TARA SI EXILUL - Curier Informativ al Miscãrii Legionare
MARI EXISTENTE LEGIONARE

    Director: Gheorghe Costea    Avda. Alberto Alcocer, 47-110 -A'   MADRID-16 
Deposito Legal - M.3655 - 1965 - OFICINA AUXILIAR - Montera, 20
Anul I, Nr. 11, 1 Septembrie 1965

 

CORNELIU GEORGESCU

de Horia SIMA

 

A scrie ceva despre Corneliu Georgescu, încercând să pătrunzi până la izvoarele sufletului său, este in acelaşi timp şi uşor şi greu. Este uşor pentru că viaţa lui nu îţi oferă privelişti prăpăstioase, schimbări brusce şi inexplicabile de atitudini care indică o personalitate răvăşită. Corneliu Georgescu Nu vei întălni in existenţa lui renegări, treceri de la o extremă la alta, mergând până la a arde propriul său trecut. Traiectoria vieţii lui se desfăşoară simplu şi maiestos, mereu in aceeaşi direcţie, încadrată in aceleaşi coordonate spirituale şi politice, ca un fluviu ce nu îşi schimbă cursul de când iese la suprafaţă şi până la vărsare. Din cea mai fragedă adolescenţă şi până la moarte, Corneliu Georgescu n-a cunoscut decât drumul drept.

Dar mai avea o calitate Corneliu Georgescu care înlesneşte cunoaşterea lui intimă. Sufletul lui era de o transparenta cristalină. Ceea ce manifesta in vorba, gesturile şi privirea lui, puteai fi sigur că găseşti şi in adâncul conştiinţei sale. Nu punea măşti, nu se baricada îndărătul rezervelor mentale. Nu cultiva duplicitatea in relaţiile cu semenii. Nu era un om chinuit de complexe şi nu căuta să pară altfel de cum este. Nu lucra cu două, trei suflete, folosindu-le după circumstanţă. Nu numai in comportamentul exterior, dar şi in cele mai adânci cute ale sufletului său era de o corectitudine exemplară. Un suflet fără ascunzişuri, care nu spunea una pentru a face alta. Era modest, dar nu suferea de falsa modestie a acelora care îndărătul ei ascund o ambiţie feroce. Nu numai că nu putea face nimănui nici un rău in mod conştient, dar nici nu concepea răul ca armă de luptă. Din acest punct de vedere era înrudit cu Mota. Poseda sufletul lui gingaş şi diafan, închinat numai Adevărului şi datoriilor ce decurg din el.

Greutatea de a întocmi portretul lui Corneliu Georgescu provine din faptul că personalitatea lui era total integrată personalităţii neamului său, pe care îl reflectă in toate actele vietii lui. Nu e vorba de patriotismul brav pe care îl posedă orice cetătean onorabil, ci de o amplă viziune a problematicii nationale. El nu era un fragment de natiune, ci un instrument de expresie al celor mai pure năzuinte ale ei. În sufletul lui îşi dădeau întâlnire liniile de fortă ale poporului român, aşa cum într-o picătură de rouă se răsfrânge toată bolta cerului. Era un exemplar uman care trăia pe culmile istoriei nationale şi in permanentă frământare de a construi din energiile trecutului conturul viitorului, sau cel putin a participa la opera realizată de altii. El poseda - rar privilegiu - privirea interioară a fenomenului national. El nu se afirma el, individul Corneliu Georgescu, in activitătile ce le desfaşura, ci toată străduinta vietii lui a fost să pătrundă in tainele neamului său şi prin el să străbată la lumină ceva din comorile lui. Ca acei pescuitori de perle care cu pretul vietii lor se avântă in adâncul Oceanului pentru a ieşi la suprafată cu boaba de mărgăritar. În finţa lui elementul strict subiectiv era redus la minimum, era asuprit in mod conştient şi voit, pentru a lăsa spatiu cât mai larg nevoilor şi aspiratiilor poporului său. Cu o formulă lapidară, am putea defini personalitatea lui Corneliu Georgescu, o cuirasă de adevăruri nationale. Ca poezia lui Cotruş, unde nu vei găsi tânguiri personale, ci numai învolburata vrere a naţiunii.

Corneliu Georgescu a fost pregătit să urmeze drumul nationalismului din sânul familiei lui şi de întreaga atmosferă a locului in care a văzut lumina zilei şi a crescut. În volumul său de amintiri, "Pe drumul cu Arhangheli", găsim povestite primele lui gânduri şi reactiuni in fata lumii care îl învăluia cu necunoscutul ei. Descoperim in el un suflet de poet, sensibil la toate frumusetile din natură şi din viată. Coloritul local e evocat cu multă duioşie şi frăgezime: Poiana Sibiului, locul unde s-a născut şi a copilărit, falnicii munti împrejmuitori, oamenii, obiceiurile şi aşezarea lor. Sunt pagini in aceste amintiri de o rară măiestrie literară, ce par scrise de cei mai mari prozatori ardeleni. Cititorul trece dintr-o încântare într-alta şi se minunează de bogătia de imagini şi expresii.

Temperamentul lui de artist nu era însă o manifestare pur estetică. Are o pecete aparte. Pe el îl emotionează dezlăntuindu-i impulsul creator, mica lume din care el s-a ridicat şi care mâine va deveni, prin adausuri succesive, imaginea neamului întreg. Sensibilitatea lui de artist va juca un rol important in formarea personalităţii lui, căci îl va înzestra cu nuante şi finete atunci când va cerceta fiinta neamului nostru. Un suflet de poet dispune de resurse sufleteşti superioare pentru a exprima adevarurile nationale deci un spirit pur logic, cum arată şi cazul lui Eminescu. După cum nu există deschizător de drumuri in viata unui neam care să nu aibă in el ceva din vâna unui poet, tot asa nu există poet mare care să nu devină şi profet al naţiunii.

Dar in această carte de vis şi feerie mai întâlnim şi o altă lume, fundamental deosebită de vraja ce o aşterne peste omenire imaginatia poetilor. Poienarii au fost un neam tare de oameni care din nimic au creat una din cele mai mândre aşezări româneşti din Ardeal. Necăzându-le altă zestre de la stăpânire decât nişte munti săraci, au plecat cu turmele de oi pe tot rotogolul pămăntului românesc, ajungând unii până in Caucaz. Dar oriunde ajungeau in căutarea păşunilor, se întorceau acasă, in Poiană, îşi aşterneau rosturi statornice aici şi apoi plecau in lume in căutarea norocului. Umblând mult printre oameni de tot felul, au învătat să facă şi negustorie şi li s-a deschis capul şi in treburile nationale. Dragostea de vatra strabună se împletea la ei cu un ascutit simt al realitătilor. În familile lor, nationalismul se transmitea din tată in fiu odata cu mesteşugul oieritului şi cu îndemânarea in afaceri. Corneliu Georgescu a moştenit şi această trăsătură a oamenilor din partea locului. Nu sub aspect material, nu in ce privea dichisirea afacerilor personale, ci in orientarea lui nationala. El n-a rămas încremenit in cantece de jale, in nostalgica evocare a trecutului. Sângele lui de poienar şi exemplul oamenilor pe care i-a cunoscut îi spunea că pentru a ne schimba soarta neamului trebuie să mai punem şi umarul. Viziunea poetică a destinului national trebuie completată cu eficacitatea politică. Natiunea trebuie zguduită şi scoasă din imobilism, indolentă şi aistoricism. Poetii pregătesc natiunea spiritual, dar trebuie să vină apoi oameni de actiune care să răstoarne aşezămintele nedrepte. În Corneliu Georgescu, vizionarul şi omul de înfâptuire şi luptă se completau in mod fericit. În casa parintească adesea privea la o fotografie îngălbenită de vreme: era delegatia memorandiştilor din care făcuse parte şi tatăl său, care fusese dascăl timp de 30 de am in satul natal.

Iscusinta poenarilor in chestiunile practice s-a transmis la el şi sub o altă specie. Corneliu Georgescu avea o judecată robustă. În cele mai grele şi complexe împrejurări, el ştia să deosebească esentialul de secundar şi să descopere unde zace centrul de greutate al bătăliei. El simtea o situatie prin antenele sufletului său sensibil, dar nu se multumea cu aceste intuitii, ci îşi fundamenta convingerile cu ajutorul unei logice de fier.

Aceste învătăminte şi porniri nu le-a moştenit numai el. Au fost sute şi mii de tineri care s-au ridicat după război din satele noastre, fără să fi devenit crainici ai neamului lor. A-ti trage originea dintr-un mediu sănătos, din neam bun, cum se zice in Ardeal, nu constituie prin sine însuşi un merit. E meritul străbunilor care ti-au transmis experienta şi întelepciunea lor. Chestiunea e ce faci cu acest potential de posibilităti creatoare. Il cultivi şi îl duci la eflorescentă sau îl părăseşti sau chiar repudiezi. O multime de oameni de treabă au renuntat la luptă, căzând victima curentului deceptionist, după cum alti fii de tărani s-au asimilat clasei exploatatoare. Neo-ciocoimea politicianistă de după război nu mai era de sânge străin. Au fost români get-beget in mare parte acei care au dus in ruină România întregită şi au participat şi la prigonirea Mişcării Legionare. Nu-i nimic mai hidos decât această înstrăinare a fiilor de tărani de întocmirile străbune, pentru a parveni într-o lume care nu se călăuzeşte decât după legea junglei.

Meritul lui Corneliu Georgescu este că n-a căzut nici in negurile jâluirii şi nici in tentaţia partidelor. Moştenirea stramoşească n-a rămas la el o înfloritură de stil, o panglicută tricoloră atarnată de Zece-Mai. Nationalismul ce l-a supt in inima lui, odată cu îngrijirea părintească, l-a luat, l-a răsucit, l-a frământat, l-a adâncit, prin reflexie proprie, in perioada adolescentei şi a studentiei. Pe oriunde îl purtase nevoile găsirii unui rost in viată, la Cluj, la Bucureşti, in Basarabia, in Dobrogea, el îşi rotea ochii cu atentie, observa, compara realitătile şi trăgea anumite concluzii. Pe tot întinsul României Mari, numai paragină şi păsari de pradă. "Care e rostul meu pe lume?" se întreabă el când psrăseşte Poiana, pentru a lua drumul şcolilor celor mari. Răspunsul l-a găsit după ce a confruntat bucuria poporului când s-a împlinit visul milenar, cu debandada vietii publice. Corneliu Georgescu Locul lui nu era printre asupritorii poporului, ci alături de cei care luptă pentru înăltarea lui morală şi materială. Moştenirea strabună, supusă acestui proces de verificări continue, se transformase la Corneliu Georgescu într-un sistem de adevăruri coerente. Odată aşezat pe acest piedestal, s-a avântat in vâltoare. El s-a călăuzit după exemplul lui Horia, lui Avram Iancu, al memorandiştilor. Poetul, vizionarul, a făcut loc omului de actiune. Afirmarea teoretică a crezului nationalist nu era suficientă. Trebuia răsturnată, prin mijloacele actiumi politice, clasa conducatoare parazitară, care paralizează fortele vii ale natiunii. În aceste gânduri şi sentimente s-a întalnit el la Universitate cu pleiada de studenti nationalişti, in frunte cu Corneliu Codreanu şi Ion Mota.

El şi-a fixat ochii pe Căpitan încă din timpul primului congres studentesc tinut după înfăptuirea Romaniei Mari, la Cluj, in anul 1920. Corneliu Codreanu, in fruntea unui grup de studenti moldoveni şi bucovineni, s-a luptat ca un leu contra conducerii oficiale a studentimii şi contra majoritătii congresiştilor pentru a împiedeca admiterea studentilor evrei in centrele studenteşti, fapt care ar fi avut ca urmare bolşevizarea Universitătilor. Corneliu Georgescu a simtit o admiratie nemărginită pentru acest tânăr care tinea piept cu bărbătie unei mase de studenti inconştiente, reuşind până la urmă să-şi impună punctul de vedere. "Nu puteam şti pe atunci -spune el- că firul vietii mele se va lega, cândva, de acest moldovean din mijlocul sălii, pe care-l vedeam pentru întăiaşi dată şi nu ştiam mai multe despre el".

La mişcările studenteşti din 1922, îl găsim pe Corneliu Georgescu alături de Ion Mota, luptand fără şovăire pentru triumful dezideratelor studenteşti, formulate in cele zece puncte. În primăvara anului 1923 un moment critic se iveşte la Cluj. Conducerea oficială, in frunte cu Alexa, voia să renunte la grevă. Dar masa studentească, condusă de Mota, se opune acestei păreri, care echivala cu o capitulare in fata guvernului, obligă pe Alexa să se retragă şi se formează un nou comitet al centrului studentesc in frunte cu Ion Mota. Corneliu Georgescu e alături de Mota, sustinând cu înffăcărare continuarea grevei până la satisfacerea justelor cereri ale studenţimii din toată tara. Ca urmare a dârzei lui atitudini, suferă aceeaşi pedeapsă ca şi Mota, fiind pus pe lista studentilor excluşi de Senatul Universitar de la toate Universitătile din tară. În România Mare nationalismul devenise factor turburător al ordinei publice, spre ocara neamului şi a istoriei.

E interesant de remarcat cum reactionează Corneliu Georgescu la propunerea Căpitanului de a transforma mişcarea studentească într-o mişcare politică, sub preşedintia lui Cuza. Când a venit Corneliu Codreanu la Cluj cu această idee, in Februarie 1923, s-a izbit de rezervele lui Mota, cum mărturiseşte el însuşi. În schimb Corneliu Georgescu şi-a dat adeziunea la proiect. El poseda o sensibilitate specială pentru marile interese nationale, intuitii de poet şi profet, dar in acelaşi timp şi un simt pătrunzător al realităţilor politice. Si-a dat imediat seama de valoarea unei organizatii care ar canaliza eforturile studentimii spre Parlament şi Stat. Altminteri, formidabilul curent nationalist se pierdea. Căpitanul avea dreptate. Mota privea lucrurile dintr-altă perspectivă. De pe atunci el formulase doctrina sacrificiului total şi credea că numai prin acte eroice, săvârşite de o mână de oameni, pot fi create conditiile renaşterii nationale, pentru ca pe urma acestor martiri alte generatii să culeagă rodul jertfei lor. Cele două conceptii s-au reunit la întemeierea Legiunii, care avea un fundament spiritual, întemeiat pe sacrificiul voluntar, dar nu neglija nici organizatia şi nici latura politică.

Corneliu Georgescu era şi depozitarul unui secret din viata de luptător a lui Ion Mota, pe care l-a dezvăluit in articolul de închinare publicat la moartea eroilor. În toamna anului 1923, la Cluj, amândoi se plimbau pe aleele grădinii publice, vorbind de soarta mişcării studenteşti. Mota fulgera de mânie contra contemporanilor slabi şi neputincioşi, din cauza cărora edificiul României întregite, rod al trudelor seculare, ameninta să se prăbuşească. Concluzia lui era ca generatia nouă numai prin jertfă poate să izbăvească neamul de primejdiile care îl pândeau. Pentru a da acestei convingeri toată greutatea ce se cuvenea, arătând ca el nu face declaratii făra acoperirea unei hotârâri categorice, a intrat într-o bisericută, a îngenuncheat in fata icoanei Mântuitorului, a ridicat mâna in sus şi a jurat ca el este gata pentru sacrificiul suprem. Corneliu Georgescu a fost unicul martor al acestei scene cutremurătoare, când Mota şi-a oferit viata pentru Hristos şi Neam.

Ideea a ceea ce s-a numit mai târziu "complotul studentesc" a fost a lui Mota. El a împărtaşit-o Capitanului şi la începutul lui Octombrie 1923 s-a luat hotărârea finală. Corneliu Georgescu aderă la actiune şi îşi asumă rolul ce-i revenea in cadrul planului general. Blândul Corneliu Georgescu se converteşte acum într-o aparitie haiducească, într-un răzbunător al nedreptătilor care bântuiau in tară. Nici o incompatibilitate nu vedea el între duioasa îmbratişare a lumii şi aspra hotărâre de a pune mâna pe armă şi a trăzni in tradătorii de patrie şi corupătorii vietii publice. Descoperim in acest moment pe Corneliu Georgescu revolutionarul, care nu se dă in lături nici din calea violentei, legitime şi juste pe plan istoric, pentru a schimba soarta neamului său.

La chemarea Căpitanului pentru crearea unei noi organizatii nationaliste, in locul Ligii cuziste care se sfărâmase, Corneliu Georgescu răspunde cu tot entuziasmul şi hotârârea. El este unul dintre întemeietorii mişcării care a luat naştere la 24 Iunie 1927. Legiunea constituia pentru el cadrul ideal de afirmare al personalitătii lui, axată pe linia măririi nationale. Acum se simtea in largul lui. Din acest centru de proiectie al destinului românesc in lume, el îmbrătişa panorama istorică a întregii natiuni, in desfăşurarea ei milenară, aşa cum cuprindea, când vremea era senină, de pe vârfurile Poienei tot platoul Ardealului până la Cheile Turzii şi Dealurile Feleacului. Cât priveşte pe Corneliu Codreanu, el nu mai avea nici un dubiu ca era cel mai vrednic dintre Văcăreşteni să ia conducerea noii grupări şi cel mai vrednic fiu al neamului ca să angajeze lupta cu hidra cotropitoare. L-a urmat cu sfiiciune, aşa cum se cuvine să te porti cu un om care depăşeşte in întelepciune şi vitejie pe toti ceilalti, cu credintă şi devotament. În articolul ce-l publică in „Pământul Strămoşesc" cu acest prilej, el se refugiază din nou in mistică, in regiunile insondabile ale sufletului, pentru a-şi aduna noi puteri in lupta ce-l aştepta. Nu mai rămăseseră pe pozitie decât câtiva luptători din miile de studenti care începuseră mişcarea nationalistă. Privind aspectul dezolant al câmpului de bătălie, unde puteai găsi sprijin acuma decât in tine însuti, in energiile ascunse ce ti-au fost transmise odată cu suflarea şi viata? "Luptători, scrie el iluminat de peisajul spiritual al lumii, aprindeti din nou in suflete făclia credintei şi biruinta şi izbânda vor fi ale noastre".

După ce s-a căsătorit, s-a stabilit in Miercurea-Sibiului, devenind unul din cei mai buni avocati ai baroului. Colegii lui nu se bucurau să-l aibă adversar in procese, căci întotdeauna se înfătişa la bara temeinic pregătit şi sustinea cauzele cu argumente solide şi bine înlăntuite. Pentru a-l scoate atât din lupta politică cât şi din dezbateri, duşmanii mai aranjau ca sa fie concentrat căt mai des, creându-i grele daune materiale. Dar n-a cedat acestor presiuni care îi amenintau existenta familiei, răspunzând la toate mizeriile cu dârza rezistentă moştenită din străbuni. Primele începuturi ale organizatiei de Sibiu nu se datoresc lui.

Au fost câtiva studenţi trimişi de Ion Banea care au creat cele dintâi cuiburi. Dar de îndată ce a simţit lângă el câteva ajutoare, a pornit şi el in marşuri de propaganda Duminica şi sărbătorile. Unde intervenea el, lăsa pârtii adânci, sărăcind cumplit zestrea electorală a partidelor într-unul din cele mai politicianiste judete din Ardeal. Corneliu Georgescu era om cu greutate. Faima feciorului de dascăl din Poiana se răspândise prin toate satele din regiune, până departe in inima Ardealului, graţie isprăvilor legendare din timpul vieţii de student.

La dizolvarea Gărzii de Fier, in 10 Decembrie 1933, este arestat împreuna cu 30 de legionari din judeţ şi depus la penitenciarul din Sibiu, acelaşi loc de osândă pe care îl cunoştea şi detesta de când era elev de liceu, ştiind că între zidurile lui au patimit sub unguri atâţia români. Cum şi-ar fi putut închipui el in 1918, când la vârsta de 16 ani se înrolase in garzile naţionale şi participase la dezarmarea jandarmilor unguri, că români de-al lui îl vor băga şi pe el in aceeaşi închisoare, acuzându-l de prea mare iubire de patrie, delict de care s-au făcut vinovaţi şi memorandiştii şi străbunii lui care au luptat contra robiei ungureşti? Comportamentul lui in închisoare a fost exemplar. El la locul de osândă cu răbdarea şi întelepciunea pe care i-a transmis-o neamul lui obidit de veacuri. E calm şi senin, de o stăpânire de sine extraordinară. În timpul luptelor legionare, nu făcea paradă de vitejie, nu provoca inutil autorităţile; in timpul închisorilor era tot atât de cumpănit. Îşi pregătea nervii pentru o lungă rezistenţă. Nu forţa cursul evenimentelor, nu căuta să-si cumpere libertatea, precipitându-se spre inamic cu concesii. Era bun camarad, săritor la nevoie şi întreţinea in comunitatea legionară o atmosfera de voioşie, încredere şi optimism, pentru a uşura suferintele celorlalţi. Era ordonat şi-şi organiza viaţa metodic. Îi plăceau snoavele, anecdotele, glumele şi nu păstra între el şi ceilalţi legionari mai tineri distante calculate care să le arate "fiţi atenţi cine sunt". Era respectuos şi cerea să fie respectat, dar nu cultiva acea speţă formalistă şi ipocrită de respect, îndărătul caruia se ascund viclenii şi lipsă de respect. Toti legionarii care au fost in închisoare sau in lagăr cu Corneliu Georgescu au rămas cu o imagine luminoasă despre el, un suflet cald şi odihnitor care se dăruia continuu, mângâind întristarea celorlalţi ca un balsam.

În ajunul Crăciunului din 1933, la interventia Mitropolitului Bălan, prefectul ordonă eliberarea tuturor legionarilor, cu exceptia lui Corneliu Georgescu şi a lui Ion Banea. "Pe drumul cu arhangheli", lucrare apărută postum, în Col. Omul Nou, 1952, Salzburg, Austria Ceilalţi legionari refuză să părăsească închisoarea in aceste condiţiuni. Sau sunt eliberaţi toţi sau nici unul. Sunt aduşi jandarmii pentru a-i despărţi pe cei eliberati de căpeteniile lor. Se naşte o busculadă pe culoarele închisorii. Atunci legionarii au văzut un Corneliu Georgescu transfigurat de mânie, năpraznic la înfăţişare, împărtind pumni zdraveni jandarmilor care loveau cu patul puştii. Neputând să-i răzbească, s-au utilizat gaze lacrimogene. Legionarii au avut mai mulţi răniti, dar rezistenţa lor s-a încoronat cu succes, căci noaptea târziu au fost puşi cu totii in libertate.

În perioada de expansiune a Mişcării, 1934-1937, trăieşte momente de mare bucurie văzând cum organizatia la ale căror temelii se găsea şi numele său, creşte şi se dezvoltă ca Făt-Frumos din poveste. El nu se îmbulzeşte la conducerea organizatiilor şi nu pretinde nimic. Se simţea adânc multumit dacă se iveau oameni mai dinamici decât el care să ducă organizatiile la înflorire. El prefera sa supravegheze de la Miercurea - Sibiului mersul organizatiei, trăind in mijlocul familiei şi a cărtilor lui scumpe. Bineînţeles, era prezent la toate întrunifle mari, in toate momentele mai importante ale Mişcării, dar dintr-un sentiment de modestie şi lealitate nu voia să se suprapună cu ascendentul ce i-l conferea situaţia lui in Mişcare peste elanurile altora. El ceda pasul elementelor noi. Dr. Fleşeriu, care a scris o biografie a lui, ne spune cu câtă abnegaţie participa el la manifestaţiile legionare. La formarea frontului, la un marş, se aşeza şi el in rand cu ceilalţi legionari, iar când şeful de judeţ îl invita să îşi ia locul ce i se cuvine, după gradul ce îl purta, îi răspundea: "Comandă, căci tu eşti şef". Cât îndemn la unitate şi disciplină pentru tinerii legionari, când aceştia vedeau pe marele Corneliu Georgescu cot la cot cu ei! El n-avea nevoie de nimic pentru a-şi impune autoritatea. Când se mişca el, parcă se mişca un munte şi când vorbea el, parcă răsuna vocea unui profet al nemuritorilor Daci.

Căderea lui Ion Moţa pe frontul spaniol l-a durut adânc. Cred că a fost unul dintre oamenii care au suferit mai mult după Căpitan, părinţi şi soţie. Căci se cunoşteau de copii. Moţa fusese colegul lui de liceu - in timpul stăpânirii ungureşti; apoi a stat neclintit alături de el in perioada luptelor studenţeşti. Erau ca două tulpine crescute din acelaşi trunchi. Cunoscându-i firea lui Moţa şi legământul facut de el in faţa Altarului, se aştepta la acest desnodământ. L-a însoţit la mausoleul de la Casa Verde - "ultimul lor drum împreună" - cu mângâierea pe care ţi-o dă credinţa creştină şi exemplul strămoşilor traci, ştiindu-l plecat într-o lume mai bună şi mai dreaptă.

Izolarea in care trăia şi grija de familie îl împiedecau să apară in procesele legionare cu frecvenţa avocaţilor noştri de la Bucureşti, in frunte cu Moţa şi Vasile Marin. Dar ori de câte ori era vorba de Căpitan, lăsa totul şi pleca. În 1931 pledează in procesul intentat lui Corneliu Codreanu şi altor şase fruntaşi legionari, după întâia dizolvare a Legiunii de către Ion Mihalache. În Aprilie 1938, când începe prigoana carlistă, prin nu ştiu ce împrejurări, el n-a fost inclus in primul val de arestări, operat la Sibiu. Autoritătile locale probabil că l-ar mai fi lăsat multă vreme in pace, dacă nu s-ar fi prezentat la Tribunalul Militar din Capitală să apere pe Căpitan. Guvernul nu numai că oprise înfatişarea martorilor propuşi de apărare, dar făcea şi presiuni asupra avocaţilor înscrişi in proces, amenintându-i cu internarea. Tocmai pe timpul acela, înainte de începerea procesului, mă aflam la Sibiu, venit in chestiuni de reorganizare a Mişcării, unde trăiam clandestin. Într-o dimineata, plimbându-mă prin Dumbravă, l-am văzut pe Corneliu Georgescu străbătând aleele aceluiaşi parc frumos, adumelcând ca o căprioară aerul de primăvară. Dăduse iarba şi verdeaţa. S-a dus apoi la restaurantul din pădure şi a băut o bere. Apoi a luat-o încetişor înapoi spre oraş, cu şovăirile unui om care ar vrea parcă să adaste cât mai mult in mijlocul naturii voioase şi calde. Nu m-am apropiat de el, ci numai l-am privit de departe, temându-mă că ar purta fi urmărit. Mai târziu, in Germania, şi-a adus aminte de această scenă şi mi-a spus: "Atunci plecam spre Bucureşti, la procesul Căpitanului. Ştiam ce mă aşteaptă şi am dat o raită prin Dumbravă ca să-mi iau rămas bun de la libertate şi poate şi de la viata". Înfaţişându-se la Tribunalul Militar, după ce a fost identificat, a fost arestat şi transportat la Miercurea Ciuc. Cu sau fară prezenta lui la proces situaţia Căpitanului nu se schimba. Sentinţa de condamnare era stabilită nu de mizerabilele unelte care au pronunţat-o, ci de oculta Palatului. Dar Corneliu Georgescu nu putea lipsi de lângă Căpitan, când acesta urca treptele Golgotei, acuzat pe nedrept, batjocorit şi umilit de coaliţia nemernicilor.

În lagărul de la Vaslui i-a revenit lui dureroasa sarcină să anunţe legionarilor asasinarea Căpitanului. I-a trebuit multă tărie sufletească sfâşietoare, şi, in special, in acelaşi timp, şi o mare putere de stăpânire de sine pentru a nu provoca acte de desperare şi panică. Fără a da un îndemn precis, prin exemplul lui de ţinută şi demnitate, a împiedecat dezagregarea unităţii legionare după moartea Căpitanului. În lagăr se găseau unii pe atunci care se îndeletniceau cu speculaţii asupra viitorului şef al Mişcării şi destul de mulţi se gândeau la el ca fiind cel mai potrivit să ia in mână steagul Legiunii, fiind o puternică personalitate, înzestrat cu multiple şi mari calităţi. Cum ne informează tot dr. Fleşeriu, el le spunea acestora să nu se ocupe de lucruri care nu cad in raza puterii lor de înţelegere. "Viitorul şef se va alege singur, prin propria lui vrednicie şi toţi îl vom recunoaşte şi îl vom urma".

A fost eliberat din lagăr înainte de căderea lui Călinescu, fără a se îmbulzi la ieşire, in cadrul politicii guvernamentale, care elibera pe unii şi reţinea pe alţii, destinaţi a nu mai vedea lumina zilei. La 21 Septembrie, Corneliu Georgescu a fost primul pus pe listă să fie împuşcat alături de Boldeanu, Fleşeriu şi Nicu Iancu. Cum primii trei erau concentraţi, autorităţile nu au putut pune mâna decât pe Nicu Iancu, care a scăpat in cele din urmă numai graţie faptului că şeful Legiunii de Jandarini a refuzat să execute odinul, preferând să-şi dea demisia din armată.

A urmat apoi faza de destindere şi tratative din primăvară, care a culminat cu o colaborare de scurtă durată cu regele Carol. Eu n-am fost niciodată in raporturi de prietenie cu Corneliu Georgescu. Îl cunosteam vag şi rareori am schimbat câte o vorbă cu el când întămplarea făcea să ne întâlnim la Centru. În vara anului 1940, când i-am călcat întâia oară pragul casei din Miercurea Sibiului, am intrat cu oarecare îndoială, căci nu ştiam cum va reacţiona la situaţia creată in Mişcare prin plecarea mea bruscă din guvern, la numai patru zile după constituirea lui. Cei mai mulţi legionari se temeau de dezlănţuirea unei noi prigoane, ca urmare a acestui gest de provocare a lui Carol. In special elementele din provincie erau neliniştite, neavând contactul necesar cu poltica din Capitală, împrejurare pe care Noveanu o specula cu multă abilitate. Am fost surprins să constat că după un sfert de oră de explicaţie a înţeles perfect situaţia şi a condamnat atitudinea lui Noveanu, Bidianu şi Budişteanu, care rămăseseră in guvern. Era un câştig mare pentru Legiune, căci autoritatea lui se întindea peste largi sectoare de opinie in Mişcare. A acceptat să intre in Forul Legionar, recent constituit la sugestia colonelului Zăvoianu, şi să vină la Bucureşti pentru a ne putea consulta cât mai des in vederea gravelor evenimente. Acea întâlnire a fost decisivă pentru relaţiile noastre viitoare. Am admirat la el judecata lui sănătoasă, care pricepuse din câteva elemente ce voia Carol şi care era interesul nostru, fără explicaţie excesive care nici nu puteau fi date nimănui in acel moment. Nu numai că înţelesese complexitatea momentului politic, dar m-a onorat cu încrederea lui totală şi de-atunci mi-a fost tovarăş credincios fară a se mai clinti vreodată de lângă mine. Adeziunea lui a fost o verificare a liniei urmate până atunci şi o încurajare de a continua acelaşi drum.

Pe la mijlocul lunii August 1940, am avut o ultimă audienţă la rege şi o ultimă încercare de a ajunge la un acord cu el. M-au însoţit Radu Mironovici, profesorul Traian Brăileanu şi Corneliu Georgescu. In cursul discuţiei, care a durat aproape două ore, regele Carol, cu Cărticica Şefului de Cuib in mână - o citise şi o subliniase - voia să ne demonstreze că noi, legionarii, nu ne-am îndeplinit obligaţiile luate faţă de el prin actul destinderii, că el, conform înţelegerii, încă din primăvară dizolvase lagărele şi eliberase pe cei mai mulţi din închisori, că aceasta ar fi contra moralei legionare, contra principiilor Căpitanului. Înainte de audienţă, tuspatru am avut o conferinţă şi ne-am pus de acord ce să spunem fiecare, imaginând toate ipotezele posibile. Atât eu cât şi Mironovici şi profesorul Brăileanu ne-am limitat la domeniul politic, arătând că destinderea s-a făcut in vederea intereselor ţării şi că noi nu putem fi utilizaţi numai ca o simplă anexă pentru a trece hopul cedărilor teritoriale. Nu putem noi plăti politica greşită a altora. Dar in timp ce vorbeam noi, îl simteam pe Corneliu Georgescu că fierbe lânga mine. Folosirea Cărticicii Şefului de Cuib de către Carol pentru a ne da o lectie de moralitate politică l-a scos din tâţâni. Când a luat cuvântul la urmă, parcă se tălăzuia o mare înfuriată. Răspunsul lui ieşise din sfera momentului politic. "Cum putem not sa colaborăm cu Maiestatea Voastra când cei mai buni dintre noi au fost ucişi, iar vinovaţii se plimbă liberi şi detin functii importante in Stat?". Am rămas încremeniti. A vorbi in Palatul tiranului, înconjurati cum eram de tot aparatul puterii lui, era un act de mare curaj, dar şi o gravă imprudentă, căci principalul responsabil de aceste masacre era Carol însuşi. Spre uimirea noastră, Carol i-a ascultat replica violenta făra să-l întrerupă, făra să suspende audienta, cum ne aşteptam şi cum se întâmplase cu Antonescu, la sfarşitul lui Iunie, care pur şi simplu fusese dat afară şi la câteva zile arestat. Se făcuse mic, se ghemuise in fotoliul din fata noastră şt îl privea fix in ochi. La urmă, spre surprinderea noastră, ne-a declarat că el ar fi dispus să pedepsească pe cei vinovati de excesele din trecut, daca ar găsi suficient sprijin in Mişcare. Ne-a îndemnat să scriem despre el, dacă nu vrem să intrăm in guvern, punându-ne la dispozitie toate mijloacele şi toata presa. Nu ne-a convenit tranzactia şi partida s-a încheiat nedecisă. Acesta era Corneliu Georgescu, curajos până la temeritate, când trebuia apărat patrimoniul legionar. Meditând mai târziu asupra acestui incident, mi-am dat seama ca prin gura lui Corneliu Georgescu vorbea atunci natia întreagă şt tiranul n-a cutezat să-l înfrunte pentru ca in spatele lui privea amenintator întreg poporul. Un exemplu de manifestare al impoderabilelor istorice.

Vara anului 1940 s-a încheiat cu marea biruintă legionară de la 6 Septembrie. Înspre seara acestei zile, Forul Legionar se afla întrunit in casa colonelului Zăvotanu, unde eram aşteptat.

Când am intrat pe uşă, toti s-au ridicat in picioare şi Corneliu Georgescu m-a salutat in numele Forului ca succesor al Capitanului la conducerea Mişcarii. Toata ceremonia a durat un minut. Am multumit camarazilor pentru încredere, le-am strâns mâna cu dragoste şi am trecut imediat la deliberari. Chestiunea conducerii se rezolvase in modul cel mai natural şi cel mai legionaresc posibil, printr-un proces selectiv la care participase întreaga Mişcare, de la masele anonime, de la luptatorii ei cei mai înflacarati, pâna la înaltele cadre conducătoare.

Suntem la putere. Corneliu Georgescu este numit ministru al populatiei evacuate, unde desfaşoara o activitate prodigioasă, alinând durerile a mii şi mii de refugiati. În zadar, după înlăturarea noastră din guvern, Antonescu a căutat să-i găseasca o cât de mică neregulă in gestiune, pentru a-l condamna pentru delapidare de bani publici. Nici lui şi nici unuia dintre demnitarii legionari nu i s-a putut imputa nici o centima. Refugiat in Germania, se comportă in stilul lui de totdeauna: leal, stăpân pe sine, el refuză sa ia parte la agitatii sterile pentru a găsi o ieşire din greaua situatie in care ne aflam. El ştia că jocurile erau făcuse pentru multa vreme şi ca nu ne rămâne in fată decât o lungă aşteptare, pâna ce evenimentele vor dovedi dreptatea cauzei noastre. Şi-a cumpărat cărti, şi-a format o mică biblioteca şi a început sa adânceasca doctrina national-socialistă, ajungând la concluzia ca ciocnirea noastră cu Germania hitleristă era inevitabilă. National-socialismul era o doctrină imperialista, moştenitoarea şi continuitoarea vechiului imperialism german, neavând nimic de-a face cu nationalismul european. Aşa se explica de ce au fost tratate cu atâta vitregie toate mişcările nationaliste afară de acelea care s-au supus total dominatiei lor.

După aproape doi ani petrecuti in Germania in stare de domiciliu fortat, legionarii au fost arestati şi azvârliti in lagăr. Motivul oficial, invocat de guvernul german, era fuga mea in Italia. În realitate era vorba de o decizie anterioară, care n-avea nimic de-a face cu actiunea mea politică. Căpeteniile legionare au fost mai târziu concentrate la Dachau. Corneliu Georgescu trece şi prin această încercare cu acelaşi zâmbet suveran, cu atât mai mult cu cât in lagărul de la Buchenwald descoperise întămplător că legionarii de la Berkenbrueck erau aşteptati de mai multă vreme să populeze clădirea unde a murit apoi principesa Mafalda şi paznicii se mirau de întârziere. Simtul lui politic îi spunea ca e inutil şi fără sens de a agita chestiunea "de ce am ajuns in lagăr", când adevărata problemă se punea in alti termeni: cum rezistăm dublei presiuni antonesciano-hitleriste, până când vremurile se vor schimba. În timpul acestor framântări sterile, care au dat naştere apoi dizidentei, Corneliu Georgescu a trăit şi durerea să se despartă de Ilie Gârneată, camaradul său de luptă din perioada eroică a studentimii şi co-întemeietor al Mişcării Legionare. O necesitate dureroasă, dar inevitabilă, după ce Gârneată apucase cunoscutul drum. Sufletul lui armonic şi întelepciunea străbună se opuneau unor solutii de ruptură. În timp ce Corneliu Georgescu punea accentul pe blocul solidaritătii legionare in fata nenorocirii comune, Ilie Gârneată era preocupat mai mult de ieşirea din lagăr, cu ori ce pret, chiar daca s-ar ajunge la sfărâmarea unitătii legionare. Un lamentabil spectacol care dovedea nu numai neîntelegerea fenomenului legionar, dar şi o gravă eroare de orientare politică. Adânc cunoscător al doctrinei legionare şi al sistemului ei de organizare, Corneliu Georgescu ştia că toate greşelile se pot repeta in Mişcare, oricât de grave ar fi ele, afară de una singură, aceea care atacă structura Mişcării, unitatea şi armătura ei internă. Atât de mult accentua Căpitanul ideea unitatii legionare încât spunea că, chiar in iad daca am ajunge şi daca vom fi uniti, vom ieşi şi de acolo. Or, ca să ajungi in iad, conducerea Mişcării trebuie într-adevăr să fi facut greşeli uriaşe.

Statormcia şi credinta lui Corneliu Georgescu au fost confirmate la 23 August 1944, când nedreptatea făcută legionarilor a ieşit la lumină, dovedind lumii întregi cine erau "capetele necoapte" şi ce greşeli colosale făcuse Hitler in România. A trebuit să se producă o catastrofa uluitoare, prăbuşirea întregului front din sud-estul european, pentru ca germanii să-si aducă aminte de prigonitii din lagăr şi să facă apel la ajutorul lor.

Corneliu Georgescu a făcut parte din echipa de la Viena, îndeplinind concomitent functiunile de secretar general al Mişcării şi ministru de finante in guvernul national. A fost o perioadă de mari încercări, căci ne izbeam nu numai de greutătile inerente situatiei generale a războiului, dar şi de sabotajul diferitelor oficii germane, care vedeau in participarea noastră entuziastă un element de prelungire al războiului. Corneliu Georgescu s-a instalat la Palatul Lobkowitz, unde ni s-au pus la dispozitie câteva camere. A muncit cu calmul şi seninătatea lui caracteristice pentru a reorganiza Mişcarea şi a mentine un climat de luptă şi încredere printre legionari. Toti care treceau pe la el se întorceau refacuti sufleteşte şi imunizati contra tuturor îndoielilor.

În 6 Ianuarie 1945 a avut loc la Berlin "Serbarea Aniversară Codreanu", organizată de Ministrul Propagandei Manoilescu, de Institutul Român de la Berlin, de sub conducerea profesorului Cârsteanu, in colaborare cu Ministerul de Externe al Germaniei şi Ministerul Propagandei. Cu acest prilej, guvernul de la Viena a primit o invitatie oficială din partea guvernului german. A fost ultima receptie făcută unor oaspeti străini in Capitala Reichului, căci in Ianuarie a început ofensiva sovietică pe Vistula care i-a adus pe ruşi până la Oder. Serbarea aniversară a Capitanului s-a tinut in Beethoven-Saal, cu participarea mai multor miniştri şi a peste o mie de invitaţi. Pe scenă, in fund, veghea Căpitanul dintr-un tablou de dimensium mari. S-a cântat Simfonia Eroică de Beethoven şi Simfonia Codreanu, creaţia compozitorului român Bălan. Au vorbit Manoilescu şi profesorul Gamillscheg. A fost un triumf. Corneliu Georgescu, care facea parte din delegaţie, alături de generalul Chirnoagă şi Manoilescu, era fericit. Toate suferinţele fuseseră uitate. Cel de-al Treilea Reich, in amurgul puterii lui, se închina in faţa naţionalismului pur reprezentat de Căpitan. Nu numai legionarii in viaţă, dar şi cei morţi, amintirea lor, scrierile lor, fuseseră puse la index de Hitler in toată Europa. Cartea Căpitanului a fost interzisă sa apară in toate ţările unde se exercita puterea lor. În timpul acestei festivităţi, am văzut pe un Corneliu Georgescu expansiv, emoţionat până la lacrimi la acordurile orchestrei, cu ochii privind departe, inundaţi de o bucurie nemărginită. Biruise din nou Căpitanul contra tuturor puterilor coalizate ale acestei lumi. La recepţia care a avut loc apoi in casa de oaspeţi a Reichului s-a întreţinut până noaptea târziu cu profesorul dr. Six şi cu ministrul Meisener, evocând toată drama Mişcării, toate suferinţele ei şi toată neînţelegerea de care s-a izbit. Se convertise in centrul de interes al sălii, dovedind nu numai o perfectă dominaţie a problemelor, dar şi o fineţe remarcabilă in discuţii cu nişte oameni de cea mai înaltă categorie politica şi diplomatică.

După această revanşă istorică, pe care Corneliu Georgescu a gustat-o din plin, declinul celui de-al Treilea Reich se precipită. În mijlocul legionarilor nici un semn de panică. Activităţile noastre se desfăşoară in mod normal. Corneliu Georgescu continuă sa se ducă la Palatul Lobkovitz si cu acelaşi calm rezolvă afacerile curente, ca şi cum ruşii nu s-ar afla la porţile Vienei. Cu veşnicul lui zambet întâmpină pe toţi. În sfârşit, cand ameninţarea crescuse, am fost evacuaţi la Alt-Aussee. Îndată am început, ajutat de el, împrăştierea progresivă a grupei de români concentrate aici, pentru a nu fi aflaţi cu toţii grămadă in momentul ocupăni localităţii. În serii de 2-3-4 persoane s-a scurs tot grupul, risipindu-se in toată Germania şi Austria. Aceeaşi măsură am aplicat-o şi in ceea ce privea pe miniştri şi căpeteniile legionare. Pe Corneliu Georgescu l-am însârcinat sa se ducă la Doellerheim ca sa dea aceleaşi dispoziţii legionarilor concentraţi acolo şi tuturor soldaţilor români care ar fi vrut sa ne urmeze, pentru momentul când unitatea lor s-ar dizolva. Odată această treabă făcută, l-am sfatuit sa îşi ia doi tovaraşi buni de drum, care ştiau nemţeşte, şi sa plece in Germania, aşezându-se pe la niscaiva ţărani, până se va linişti atmosfera. Pe la Alt-Aussee ne-am înţeles că nu se mai înapoiază. Mare mi-a fost mirarea când cu câteva zile înainte de a fi părăsit şi eu localitatea, cu ultimul grup, mă trezesc cu Corneliu Georgescu. Venise cu un carnion al armatei naţionale, însoţit de dr. Cicală şi de un grup de tineri macedoneni de la Doellersheim. Era îngrijorat de soarta mea. Venise sa vada ce fac. Atât el cât şi ceilalţi camarazi îmi făcuseră propunerea sa plec cu camionul cu ei. Le-am explicat ca eu mi-am încheiat obligaţiile faţă de guvernul german, iar a străbate Austria sau Germania cu un camion militar era cel mai sigur mijloc sa fim prinşi. Pe de o parte eram adânc emoţionat de grija ce mi-o purta Corneliu Georgescu, pe de alta însă eram suparat pe el că nu mi-a ascultat sfatul. Nu-l puteam lua cu mine. Nu-i puteam risca viaţa într-o întreprindere care nu ştiam cum se va sfârşi. Eram cel mai primejduit. Trebuia sa urcăm cu un grup de germani in munţii împrejmuitori şi acolo sa ne petrecem câteva luni expusi de a fi capturaţi sau omorâţi. În sfârşit, a plecat din nou, luându-si de astădată ca tovarăşi de drum pe Traian Puiu şi Mailat. La plecare mi-a spus: "Acuma, cine ştie când ne mai vedem". Avea o privire trista. Se uita la mine şi greu s-a despărţit.

De aici încolo, o înlăntuire de fatalitati. Ajungand in regiunea Mittersill, Puiu Traian s-a despărtit de grup pentru a căuta gazde prin împrejurimi. A rămas cu Mailat. În localitatea Mittersill, Corneliu Georgescu i-a cerut lui Mailat sa meargă la Kitzbuechel şi să facă legătura cu dl. Iasinschi. Si-au fixat locul de întâlnire şi timpul de întors. Mailat a luat contact cu dl. Iasinschi şi apoi a revenit. Nu l-a mai găsit. A răscolit toată localitatea. Nici o urmă de Corneliu Georgescu. Atunci a presupus ca, pierzându-si răbdarea, a apucat singur in altă parte sau s-a ataşat unui grup de legionari care vor fi urmat acelaşi drum.

După şase luni de vagabondaj prin toată Germania, am ieşit şi eu la suprafată. Toti oamenii nostri erau la locul lor. Nimeni nu fusese arestat sau predat comuniştilor. Piatra funerară dela căpătâiul lui Corneliu Georgescu în Mittersill, Austria Excelente retele functionau între Germania, Austria, Italia şi Franta. În toate marile oraşe legionarii au luat initiativa formării de comitete româneşti, ajutând pe toti refugiatii. Mişcarea dăduse încă o dată un splendid exemplu de initiativâ, organizare şi dezinteres. Rând pe rând am aflat cu bucurie că trăiesc toti. Unul singur lipsea: Corneliu Georgescu. Unde e Corneliu Georgescu, căutaţi pe Corneliu Georgescu, îndemnam pe toţi. Nimeni nu putea da de urma lui. În sfârşit, l-a gasit dr. Fleşeriu in 1950, când împrejurările îngăduiau o cercetare sistematică cu ajutorul autoritătilor. L-a găsit pe Corneliu Georgescu, dar nu in libertate şi nu viu, ci la doi metri sub pământ, îngropat in cimitirul din Mittersill ca necunoscut. După scriptele locale şi-a sfarşit viata la 6 Mai 1945, adică tocmai in acele zile când disparuse. A murit cu un glonte in cap şi fără îndoiala a cazut victimă banditismului apărut la sfârşitul războiului.

Neamul nostru, ca multe alte popoare, nu e produsul unei rase pure. Peste substratul trac s-a adăugat colonizarea romana şi apoi lenta infiltratie a maselor slave in perioada de formare a poporului roman. În firea noastră am moştenit ceva de la toate aceste ginti dispărute: de la Traci ni s-a transmis darul poetic, simtul proportiilor şi viziunea spirituala a lumii; de la romani avem înclinatiile creatoare de Stat, simtul ordinei sociale şi politice; slavii s-au perpetuat in noi prin acele spatii caracteristice istoriei noastre sau prin acele rabufniri deşarte care au provocat adeseori lupte între frati. În slav bântuie furtunile neantului şi din cauza aceasta nu cunoaşte decât manifestările extreme.

Personalitatea lui Corneliu Georgescu este o măiastra îmbinare între tracism şi romanitate. Vizionarul nu rămâne suspendat in domeniul fictiunilor, ci coboara pe terenul aspru al realitătilor, pentru a schimba fata lumii conform idealului său. Odată prins in volbura istoriei, s-a adaptat cu uşurinta conditiilor politice ale luptei. Curaj când e nevoie, rezistentă când e nevoie, toate la locul şi momentul potrivit. Simtul strategiei şi tacticii. Dar mai presus de toate, întelegerea uriaşei forte care emană din pastrarea unitătii, a ordinii, a ierarhiei şi a disciplinii. Nimic mare nu s-a realizat in istorie fără o organizare temeinică a fortelor nationale. Răzvratirile, luptele fraticide sunt cele mai bune aliate ale inamicului.

Daca e un califcativ care i se potriveşte mai bine lui Corneliu Georgescu, care însumează într-un cuvant toate comorile sufletului său, e lealitatea. Există o moralitate politică şi revolutionară care caracterizează pe marii luptători. Corneliu Georgescu a făcut parte din această elită şi va rămânea in istoria Legiunii sub numele de Corneliu cel Leal.

„Ne vom vedea, bade Cornel, in ziua Învierii, când fiecare va da seama de faptele lui. Tu vei putea dovedi Judecătorului Suprem că ai servit cu credintă lui Hristos, Neamului şi Legiunii. Niciodată nu ti-ai pierdut credinta in Capitan şi nu te-ali abătut de la întocmirile lui. In cadrul acestor întocmiri, mi-ai stat şi mie într-ajutor, pentru a-mi îndeplini functiunea pe care mi-a încredintat-o destinul, având infinit mai putine merite decât tine. Şi astăzi umblăm şi ne strigăm durerea pe toate cărările: Unde e Corneliu Georgescu? Căci inimă ca a ta nu se mai găseşte. Tu roagă Arhanghelul să-şi arate încă odată puterea şi lanturile robiei să cadă de pe trupul slăbit al bietului nostru popor. Atunci te vom purta pe brate legionare până in tară, in cântece de biruintă, pentru a te odihni in pământul care te-a plămădit".

Horia Sima 

 

INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE