MEMORII: AMINTIRI DIN TARA PIERDUTĂ
ARBITRAJUL DELA VIENA SI MISCAREA LEGIONARA

Fragment din volumul "România si sfârsitul Europei"
Editura DACIA, Rio de Janeiro - Madrid, 1966)

de Mihail STURDZA

Fost Ministru al Afacerilor Străine

 

Printre legionarii urmăriti si prinsi după executarea lui Călinescu se afla si fiul meu Ilie-Vlad, recunoscut si arestat în momentul în care, multumită prietenescului ajutor al unor diplomati străini, se pregătea să treacă granita, în drum spre Budapesta, Mihail Sturdza, 27 Decembrie 1940 unde îl astepta bunica lui, Maria Mavrocordat. Mare a fost nelinistea mea când am văzut pe soacra mea ajungând singură în automobiulul care o aducea în Copenhaga, după o lungă si zadarnică asteptare in capitala Ungariei. Stirile pe care le primisem asupra sălbăticiilor petrecute în tară mi-au fost confirmate de soacra mea: uciderea cu sutele, si măcelurile în închisori, cari nu încetaseră încă la plecarea ei, legionari răniti, aruncati încă de vii în crematoriu, numele atâtor prieteni si camarazi asasinati de sbirii regali. Cu o zi înainte de a fi pusă la arest domiciliar, sotia mea se dusese la Legatia Germană, cu nădejdea să provoace o interventie moderatoare. La povestirea ei indignată, Fabricius, ministrul Reich-ului, i-a răspuns cu un surâs de ironică indiferentă: "Sie übertreiben, Sie übertreiben". Odată arestată, sotia mea a primit vizita de rutină la rudele legionarilor mai înstăriti din partea consortiului Marinescu-Moruzov, care îsi făcuse recent o avere si cu jefuirea refugiatilor polonezi la granita Bucovinei. I s'a fixat suma de 3.000.000 de lei ca pret al vietii fiului nostru, dându-i în acelasi timp informatia că Alexandru Cantacuzino n'ar fi fost împuscat in închisoarea din Râmnic, dacă mama lui ar fi consimtit să plătească o sumă identică.

Dureroasa mea neliniste pentru soarta lui Ilie-Vlad nu a încetat însă decât când, în primăvara lui 1940, intervenind o trecătoare întelegere între Miscare si Carol, fiul meu, cu cea mai mare parte din camarazii săi supravietuitori, au fost scosi din închisoare si sotia mea liberată si ea a putut să mă ajungă la Copenhaga. Până atunci, singura veste directă ce-o avusesem dela fiul meu au fost câteva rânduri scrise pe o pagină ruptă dintr'o carte oarecare, pe care reusise s'o scoată din inchisoarea unde se afla, multumită mijloacelor cari chiar in închisoare erau câte odată clandestin puse la dispozitia legionarilor. Scrisoarea era scurt.ă: "Draga Tată, dacă cârna mă ajunge si pe mine, ceeace se poate întâmpla in orice clipă, fii sigur că voiu sti să o privesc in fată cu linistea ce-o datoresc numelui ce-l port". Rufele lui, care ajungeau din când în când în mâinile sotiei mele, erau pline de sânge, semnele chinurilor la care el si camarazii lui erau supusi în închisoare.

Primul meu simtământ la primirea vestei acestei neasteptate întelegeri a fost deci cel al unei mari usurări sufletesti, la gandul că de moarte care stătea spânzurată deasupra capului fiului meu si a atator camarazi ai săi fusese pentru un moment înlăturată. Dar rostul exact al acestei deciziuni legionare mi-a rămas neînteles, Până când, cu prilejul unei călătorii la Berlin, am putut consulta pe prietenii mei si afla vestile cari le primiseră.

Horia Sima se strecurase in tară, in primăvara anului 1940 si fusese, după, lungi peripetii, descoperit si prins de politia lui Carol. Dacă aceasta s'ar fi întâmplat inaintea victoriei Gerrnaniei in Franta, executia lui imediata ar fi fost sigura. După acest eveniment însă, o anumită doză de frică intrase in Carol si in ai săi; asa încât ei au preferat să se încline spre o solutie politică decât una politienească in ceeace privea soarta lui Sima, si după o detentiune de aproape o luna de zile, Horia Sima a fost dus din închisoare la Palat.

Intrebându-l Carol cu ce gând se întorsese in tară, Sima i-a răspuns: -"Cu gândul de a vă răsturna!".  -"Pe ce motive?", l-a intrebat Carol.  -"Din pricina politicei voastre externe, care duce tara la pieire". Carol l-a asigurat imediat că acest motiv nu mai există, deoarece politica lui externă ajunsese a fi in acel moment exact aceea, a Legiunii. In urma acestei întrevederi si pe baza acestui schimb de cuvinte, s'a propus Miscării colaborarea cu regimul. Sima si cei cari îl inconjurau la acea vreme s'au gândit mult si adânc. Hotărîrea pe care au luat-o a avut un singur motiv: binele tării.

Răpirea Basarabiei nu lasase tara, sdrobită de durerea pierderii atâtor locuitori si a unei mari suprafete de pământ, cu simtământul că cel putin aici se sfârsiau încercările neamului. Dimpotrivă, ea vedea furtuna grămădindu-se din toate părtile. Doi alti vecini se lăcomeau la o mosie atât de prost apărată, atât de usor de călcat. Presa italiană, in articole a căror înaltă inspiratie era usor de recunoscut, cerea fără mult înconjur noi ciuntiri ale pământului românesc, in beneficiul Ungariei si Bulgariei. Berlinul insă avea glasul hotărîtor. Miscarea Legionară, care nu avusese incă prilejul de a recunoaste nesocotirea totală de către guvernul german a fortelor sufletesti si materiale pe care Legiunea le reprezenta in România, era îndreptătită să creadă că prezenta sa in guvernul prin care Carol incerca să steargă amintirea politicei sale externe de până atunci ar fi cântărit favorabil pentru tară in hotărîrea Berlinului de a se opune sau nu presiunilor Italiei. Sugrumând deci amintirile inchisorilor, schingiurilor si măcelurilor, s'a hotărît a primi acea odioasă colaborare cu asasinul Căpitanului pentru a nu avea vreodată remuscarea de a fi usurat prin faptul absentei sale un nou atentat la integritatea teritoriului national. Miscarea era hotărîtă, in schimb, să nu permita o altă vânzare de tară, o altă fugă fără luptă. Aceste gânduri au determinat pe Horia Sima si camarazii săi ca, după predarea Basarabiei si Bucovinei de nord să accepte intrarea in guvernul Tătărăscu si guvernul Gigurtu mai târziu, cu o singură conditie: "Nicio palma de pamant mai mult!".

Stim ca inca depe timpul loviturii-fulger a lui Hitler in Norvegia, Carol incepuse sa intrevada posibilitatea unei victorii germane, fara a fi sigur inca de ea. Isi schimba echipele de guvern pe masura in care aceasta posibilitate îi parea mai verosimila. Trecuse astfel dela combinatita Tatarascu-Gafencu la combinatia Tatarascu-Gigurtu, care se grabise a renunta, cam tarziu si cam degeaba, la garantiile franco-britanice. In fine, dupa pierderea Basarabiei si a nordului Bucovinei, se hotarise la introducerea unor legionari in guvern si trecea, la inceputul lui Iulie 1940, la combinatia Gigurtu-Manoilescu. Cu aceleasi intentiuni de a-si castiga bunele gratii ale lui Hitler infiintase Partidul Natiunii, căruia îi dăduse în mod servil aparentele de extrem nationalism ale partidului national-socialist german. Nici acest ultim mestesug, nici prezenta câtorva legionari in posturi guvernamentale fără importantă, nu păreau să fi schimbat gândurile si intentiile lui Hitler fată de România. PE DE ALTA PARTE, NU SE VEDEA IN ORGANELE RASPUNZATOARE ALE APARARII TARII NICIO SCHIMBARE DE ATITUDINE SI NU SE VEDEA NCIO PREGATIRE MILITARA SEMNII'ICATIVA IMPOTRIVA NOILOR DORINTE DE RAPIRE PE CARE TOATA LUMEA LE STIA IN DISCUTIE INTRE BERLIN, ROMA, BUDAPESTA SI SOFIA.

Aceste consideratii si convingerea că numai un guvern cu adevărat legionar ar fi putut asigura Ramâniei respectul datorit unei tări independente, hotărîtă a-si apăra hotarul împotriva oricărui agresor si până la ultimul glont, a determinat pe Horia Sima ca la 7 Iulie să părăsească brusc guvernul unde abia intrase, nădăjduind să reusească a provoca, în timp încă util, singura formatie guvernamentală pe care o putea crede încă mântuitoare.

Semne sinistre intr'adevăr se înmulteanu. Teleky si Cszaky avuseseră lungi întrevederi cu Hitler la Munchen... în ziua în care Gigurtu proclama, spre surâul tuturor, retragerea României din Liga Natiunilar. Ziarele germane, între timp, puhlicau lista nominală a agentilor străini cari pregăteau în tară, cu consimtământul lui Carol si a guvernelor sale, distrugerea explloatărilor noastre de petrol. La rândul lor, Bulgarii erau primiti de Fuhrer. Mihail Sturdza într'o altă ipostază... Gigurtu si Manoilescu, cari se repeziseră la Berchtesgaden cu misiunea de a convinge pe Hitler că România devenise un Stat de tip national-socialist, primiseră un răspuns usturător din partea Fuhrerului, care le-a amintit, cu toate amănuntele cuvenite, asasinaraa lui Ccrneliu Codreantu si urmărirea Micării Legionare de toate guvernele lui Carol. La 16 si 19 August, Conferinta Româno-Ungară si cea Româno-Bulgară sunt întrerupte în fata pretentiilor excesive ale vecinilor nostri, sustinute si chiar inspirate de cancelariile germane si italene. Nimeni nu se mai îndoia că tara se găsea în ajunul unei si mai crunte desmembrări. Dar nicăiri, în afară de Miscarea  Legionară - hotărîtă a răsturna pe Carol, dacă si de data aceasta ar consimti la o nouă răstignire a tării, fără a trage spada -  nu se simtea însufletirea celor decisi să lupte, oricât de improbabilă ar fi fost victoria.

Numai cei cari s'au înselat continuu asupra relatiilor dintre Miscarea Legionara si Guvernul National-Socialist au putut sa se mire de faptul ca in tot timpul recentei activitati a Legiunii, cam din primele zile ale lui Iunie 1940 si pana la rasturnarea lui Carol, si chiar in momentul acestei rasturnari, Berlinul a ales intotdeauna pe Carol ca punct de reazam al politicei sale in Romania. Aceasta alegere fusese, facuta mai de mult; probabil, la putina vreme dupa asasinarea Capitantdui, in clipa in care Hitler, la insistenta generalilor sai, renuntase la intentia de a-si trimite diviziile spre Romania, ca masura de apărare fata de uneltirile unui regim sub care o asemenea asasinare fusese posibila.

Pentru cei bine informati, nu au existat decat doua momente de adevdrata colaborare intre Reich-ul National -Socialist si Miscarea Legionara. Momentul in care marina si caile ferate germane au fost puse la dispozitia Miscarii pentru transportarea ramasitelor pamantesti ale lui Mota si Marin din Spania in Romania. Al doilea moment, noua ani mai tarziu, in ultimele luni ale razboiului, cand acest razboiu era virtualmente pierdut, cand Hitler si Ribbentrop s'au indreptat catre sefii legionari, cei din lagarele de concentrare germane sau liberi, intrebandu-i daca vroiau sa ridice steagul pe care Regele Mihai si sfetnicii sai netoti, inspaimantati sau tradatori, se grabisera sa-l svarle la pamant.

Adevdratele intentii ale lui Carol n'au inselat niciodata pe Hitler; el gasea insa in insasi atitudinea echivoca si in activitatile ascunse ale guvernelor din Bucuresti un element de slabiciune, pe care stia sa-l speculeze si care îi permiteau sa obtina toate produsele naturale ale Romaniei in cantitatile ce le dorea. Mai tarziu inca Hitler, care niciun moment nu parasise ideea unui razboiu împotriva Rusiei Sovietice, ideea cu care pasise în arena politicei internationale, hotărîse de mai inainte momentul strategic si politic in care acest razboiu trebuia sa inceapa si credea pana atunci inoportuna o Romanie Legionara, indrazneata si dinamica.

Aceasta atitudine a guvernului national-socialist fata de guvernele emasculate ce se succedau în Romania se poate usor intelege; ceeace nu se poate intelege insa si ceeace face parte din imponderabilele cari au dus la sfarsitul celui de-al III-lea Reich, este arbitrajul dela Viena: lovirea in fortele sufletesti si trupesti ale acelei tari de 20 milioane de locuitori, la ale carei forte sufletesti si trupesti Hitler trebuia sa stie din vreme ca va fi nevoit sa faca apel in momentul inceperii singurului razboiu pe care îl dorise si de al cărui câstig sau pierdere atârna într'adevăr soarta Germaniei pentru o sută de ani si mai bine.

Arbitrajul dela Viena trebuie considerat ca una din numeroasele si, până la sfârsit, fatalele piedici puse de grandomania politicei italiene a lui Mussolini si Ciano in drumul unei victorii a fortelor anticomuniste in Europa. Prima si cea mai importantă din aceste piedici fiind însăsi intrarea Italiei in războiu, cu odiosul atac împotriva unei Frante deja învinsă. Cea din urmă si decisivă fiind inexplicabila agresiune împotriva Greciei, care a silit Germania sa trimită peste Dunăre 40 de divizii, ce i-ar fi asigurat, probabil, victoria in Rusia, in scurtul termen pe care Hitler îl prevăzuse.

Păstrasem, după destituirea mea, cele mai bune relatii cu fostii mei colegi ministrul Germaniei, von Renthe-Fink, si ministrul Italiei, Sappupo. Avusesem astfel prilejul sa le exprim de mai multe ori mirarea mea fată de increderea sau chiar simpatia pe care guvernele lor păreau a o arăta fată de Carol si de acei ce-l înconjurau, manifestându-le totodată nădejdea mea ca Miscarea Legionară va sti sa termine cât mai curând cu domnia unui rege si neputincios si tiran. Cei doi ministri răspundeau cu argumente ce erau fără îndoială o parte din argumentele guvernelor lor: răsturnarea lui Carol ar fi o greseală provocatoare de un haos, ale carei limite nu se puteau prevedea. Cea mai bună tactică pentru. Miscare era infiltrarea si colaborarea. Argumentul principal insă, cel pe care cei doi interlocutori ai mei nu mi-1 puteau destainui, era tocmai miselia si impotenta lui Carol, care le dădea asigurarea că hotărîrea luată deja la Berlin si Roma, de a ne răpi jumătate din Ardeal si sudul Dobrogei, va fi primită fără complicatia unei rezistente armate.

Ambii ministri s'au bucurat deci cand la începutul lui Iulie s'a publicat vestea formării in Bucuresti a unui guvern în care legionarii consimtiseră sa participe. Starea mea de spirit privitoare la acest guvern in această epocă nu era deloc aceeasi si, într'o conversatie destul de animată cu Sappupo, am afirmat din nou convingerea mea ca numai expulzarea lui Carol putea restabili linistea in România si asigura respectul granitelor noastre. comunicându-i in acelasi timp intentia mea de a ma reintoarce cat mai curând în tară.

Circulasem până atunci fără nicio dificultate si decâteori o doream, între Copenhaga si Berlin. Mare mi-a fost deci mirarea când pasaportul ce-l trimisesem la Legatia Germană, pentru a obtine viza necesară, mi-a fost întors cu o prieteneasca mentiune că viza solicitată nu putea să-mi fie acordată pentru moment. Sappupo mi-a mărturisit mai târziu că el provocase, prin interventia guvernului său, acest scurt embargo asupra persoanei mele.

Rezultatul stupidului arbitraj dela Viena mi-a fost comunicat la telefon de unul din consilierii Legatiei Germane. In uimirea si indignarea mea, nu m'am putut retine să-i strig: "Cu aceasta ati pierdut probabil războiul". Am fost informat insă in acelasi timp că viza cerută putea să-mi fie dată in orice moment. In seara de 3-4 Septembrie ascultam cu sotia mea la radio, la Legatia Română, care restabilise subit legăturile cu mine, vestile din Bucuresti: durerea si indignarea unanimă, Miscarea Legionară in picioare in toată tara, luptele din Bucuresti, Brasov si Constanta, Palatul asediat, legionarii căzuti, Carol pregătindu-se de plecare.

Bârfitorii Miscării Legionare, fără exceptie, au incercat să popularizeze o versiune absolut deformată a celor ce s'au petrecut în tară în aceste prime zile ale lui Septembrie 1940. 19 Septembrie 1940 - manifestatie legionară Scopul era de a micsora sau de a escamota cu totul rolul Miscării in aceste zile decisive. Variatia oferită de Prost în "Le Destin de la Roumanie," fiind tipică a acestei încercări de mistificare prin ceeace nu spune, recomndăm citirea ei pentru a afla ceeace nu s'a întâmplat în acele zile.

Adevărul este ca departe de a primi vreun indemn sau vreun sprijin din partea Germaniei, până în ultimul moment insistentele Legatiei Germane s'au exercitat pe lângă Miscare in sensul rămânerii lui Carol pe tron.

Adevărul este ca fără de reazimul Miscării Legionare, Generalul Antonescu, care nu beneficia de nicio simpatie in armata si nu putea conta pe sprijinul ei, nu avea niciun mijloc de a convinge pe Carol să-i treacă mandatul ce i l-a trecut, si mai putin de a-l convinge să abdice. Incredintarea mandatului si abdicarea n'au fost decat rezultatul mobilizarii legionare si a spaimei ce-o inspirase 1ui Carol si tiitoarei Elena Lupescu.

Adevărul este, mai departe, si aceasta este ceeace barfitorii Miscarii cauta sa dea uitarii ca din toate partidele, din toate gruparile politice romanesti, SINGURĂ MISCAREA LEGIONARĂ CREDINCIOASĂ PRINCIPIILOR DE LUPTĂ SI JERTFĂ CARI AU INSULETIT-O IN TOT TIMPUL VIETEI SALE, A CERUT VIOLENT REZISTENTA CU ARMELE IN MÂINI, APĂRAREA INVERSUNATĂ A ORICĂREI ALTE PALME DE PĂMÂNT AMENINTATĂ, DUPĂ RĂPIREA BASARABTEI SI A BUCOVINEI.

In ziua de 4 Septembrie eram la Berlin. La pensiunea unde mă coboram de obiceiu am gasit o misterioasa comunicare telefonica ale cărei urmari imediate si indepartate le voiu povesti in capitolul urmator, renuntând, pentru o mai buna intelegere a lor, la ordinea cronologica a intamplarilor.

Inainte de plecarea mea spre Bucuresti, am avut cu von Ribbentrop o intrevedere la care erau prezenti sub-secretarul de stat Keppler si legionarul Victor Vojen. Dupa preliminariile obisnuite, a avut loc intre ministrul afacerilor straine german si mine urmatorul schimb de cuvinte:

Von Ribbentrop. -Am fost informat că ati avut intentia sa rezistati cu armele la aplicarea arbitrajului dela Viena. Daca aceasta ar fi adevarata, nu o pot atribui decat tineretei Miscarii Legionare

Eu. -Sunt fericit, Domnule Ministru, de prilejul ce mi-l dati de a va asigura ca daca Miscarea Legionara ar fi avut puterea in mână nici invazia Basarabiei nici cea a Transilvaniei nu ar fi avut loc fara ca armata romana sa-si faca datoria; iar daca puterea ajunge mâine in mâinile noastre, va pot asigura ca ea nu va permite de astazi inainte nicio viitoare violare a granitelor noastre. Ceeace corespunde cred si cu interesele Germaniei, care, la Viena, a garantat inviolabilitatea acestor granite.

Mihail STURDZA

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE