Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva pentru ‘Restituiri – Imagini’

Ieri și Azi: BIS. SF. ARHANGHEL MIHAIL DIN MOVILIȚA (JUD. VRANCEA) / TROIȚA DE LA STEJĂREL (JUD. HUNEDOARA)

December 16, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Imagini

Biserica “Sf. Arhanghel Mihail” din Movilița ridicată din ruine în anul 1933 de legionarii din jud. Putna (astăzi Vrancea) .

(more…)

Ieri și Azi: Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cotiugenii-Mari (jud. Soroca) refăcută de legionari în 1934

December 15, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Imagini

Tabăra legionară de la Cotiugenii-Mari (Soroca, Basarabia) a durat din Iulie până în Octombrie 1934. 86 de legionari au lucrat 97 de zile spre a reconstrui biserica ruinată.

(more…)

Ieri și Azi: Casa Parohială din Soveja construită de legionari în anul 1935

December 13, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Imagini

Casa Parohială de la schitul Soveja în timpul construcției (1935). Imagine reprodusă din vol. “Tabăra de Muncă” întocmit de Mihail Polihroniade, 1936.

Casa Parohială așa cum arată astăzi… Foto: Ionuț Augustin

(more…)

TABĂRA DE LA ARNOTA…

December 13, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Imagini

“8 Iulie – 11 Septembrie 1935. La Sf. Mânăstire, încă în ruină, a Arnotei, spre locul de odihnă al lui Matei Basarab nu ducea nici un drum. L-a zidit prin stânci, – pe unde nici Voevodul n’a cutezat să-l taie – munca de peste 2 luni de zile a 242 legionari” (“Tabăra de Muncă”, 1936).

Vezi și: Hărnicia legionară…

BISERICA “SF. MIHAIL ȘI GAVRIL” DIN SATUL TĂMĂȘEȘTI, JUD. HUNEDOARA, CONSTRUITĂ DE LEGIONARI ÎNTRE ANII 1935-’37.

July 26, 2024 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, Restituiri, Restituiri - Imagini

Biserica satului Tămășești începută inițial la 22 Iulie 1935 de 7 legionari și terminată “după o muncă de 3 ani, 3 luni și 24 zile”, în ziua de 14 Oct. 1937. În fața acesteia, a fost înălțată și o frumoasă troiță inscripționată “în cinstea eroilor Ion Moța și Vasile Marin căzuți pe câmpul de luptă la 13 Ianuarie 1937”. Astăzi, numele celor doi este șters de pe troiță, rămânând doar cu dedicația “în cinstea eroilor căzuți pe câmpul de luptă”.

Cunoscută și sub numele de “Biserica Legionarilor din Tămășești”…

Construită din cărămidă groasă, iar ca plan în formă de cruce, biserica are trei turle, unul dintre acestea impresionând prin cupola foarte înaltă, sub formă de turn. Prin arhitectura deosebită, se impune drept unul dintre cele mai frumoase așezăminte din partea locului.

Primele cărămizi…
(more…)

MONUMENTUL DIN GELMAR (JUD. HUNEDOARA) CONSTRUIT DE LEGIONARI

July 24, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri, Restituiri - Imagini

În ziarul “Glasul Hunedoarei” cu data de 18 Octombrie 2018, într’un articol intitulat “Pro memoria. Monumentele “cu vultur”…, muzeograful Dr. Daniel I. Iancu de la Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, remarca nedumerit despre neglijența în inventarierea monumentelor răspândite pe teritoriul județului Hunedoara. Subscriem, desigur, acestei inițiative de cunoaștere a adevărului, cu rezerva doar că în actualele circumstanțe politice, despre multe din aceste monumente nu se poate vorbi onest. Condițiile actuale de prohibire pot duce la numeroase dificultăți din partea autorităților, pornite să șteargă orice urmă de “legionarism” din ceea ce s’a mai păstrat în teritoriu de sub securea distrugerii. Iată, mai jos, câteva din observațiile judicioase exprimate de Dr. Daniel Iancu:

“Am mai scris și am mai vorbit în ultimii ani despre tipologia monumentelor de eroi din județul Hunedoara. Demersul pentru inventarierea, clasarea pe categorii, elaborarea de fișe sintetice sau tabele sinoptice (care să cuprindă spre exemplu numele inițiatorilor, al susținătorilor materiali, al arhitecților, anul dezvelirii, materialele de construcție, dimensiuni, asemănări și deosebiri, elemente ornamentale sau decorațiuni specifice etc.), este un prim pas pentru păstrarea vie a memoriei eroilor care s-au jertfit în timpul celor două războaie mondiale”…

Venim în întâmpinarea demersului de cunoaștere și “păstrarea vie a memoriei” lor, completând în măsura posibilului lipsa datelor, cum ar fi cea a monumentului de față dezvelit în anul 1936, pe care autorul ni-l descrie mai jos:

(more…)

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” construită de legionari în Aciliu, jud. Sibiu.

July 22, 2024 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri, Restituiri - Imagini

(more…)

AL. BĂDĂUȚĂ – ROMÂNIA LA LUCRU, 1940

January 23, 2024 De: Garda Categoria: Restituiri - Imagini

(more…)

TRĂIASCĂ ROMÂNIA! TRĂIASCĂ LEGIUNEA!

December 01, 2023 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, Restituiri - Imagini

TRĂIASCĂ ROMÂNIA! TRĂIASCĂ LEGIUNEA!

TÂNCĂBEȘTI, DECEMBRIE 1940

December 01, 2023 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, Restituiri - Imagini

Tâncăbești, Decembrie 1940: închinare și legământ la locul jertfei…