COPIII CĂPITANULUI

N E A   I L I E   T U D O R

 

"Fiecare clipă de suferintă ne apropie de Hristos"

 

Iti vine greu să îi spui bătrân, desi are 82 de ani. Fizic nu arată de fel vârsta pe care o are, iar spiritul pare să-i fie vesnic tânăr. In ciuda unei vieti agitate, presărată cu multă suferintă, Ilie Tudor spune că tocmai durerea este cea care îl face pe om să ducă mai departe lupta în viată. Mai mult decât atât, doljeanul de la Podari crede că lungimea vietii este conditionată de o măsură care trebuie să existe în tot ceea ce faci. In fiecare Duminică este nelipsit de la slujbă, căci el este cel care conduce corul bisericii. Atunci când nu merge în sat, stă acasă, la masa de lucru, si pune pe hârtie amintiri. „Unii spun că amintirile sunt dureroase. Eu am învătat că din cele ce am trăit să nu iau decât partea bună. Si apoi e bine stiut, orice clipă de suferintă ne duce mai aproape de Hristos", îsi incepe povestea acela care a reusit să înfrângă cel mai mare dusman al omului: propriile temeri. Născut si crescut la Podari, într'o familie modestă, dar temătoare de Dumnezeu, Ilie Tudor a deprins de mic copil iubirea pentru muzică. După ce a absolvit scoala primară din localitate, Ilie merge la Craiova, unde face scoala de cântăreti bisericesti. In acelasi timp urmează si un curs de bibliotecari.

 

Prima amintire despre Căpitan

 

In anul 1937, băiatul de atunci intră pentru prima oară în contact cu Miscarea Legionară. „Făcuseră niste prăvălii ale lor, ale legionarilor. Recrutau tineri asa ca mine, din toată tara, ca să ne facă ucenici sau băieti de prăvălie. M-au luat si pe mine si asa m'am pomenit dus la Bucuresti", îsi aduce aminte bărbatul. Din acel loc, merge la Eforie Sud, unde urma să aiba loc o întâlnire a Miscării. „Eram vreo 70 de copii din toată tara, da' multi din Oltenia, să stii. Pe Căpitan îl stiam de prin ziare, dar de întâlnit l-am întâlnit o dată, de Sfântul Ilie. Mă trimiseseră să iau o lubenită. Eu, mic de statură, mă chinuiam cu papornita aia, când cineva din spate m-a întrebat dacă poate să mă ajute. Am întors privirea si l-am văzut pentru prima dată", continuă nea Ilie povestirea. Vine apoi vremea războiului: „Când am plecat pe front, doar ce mă casatorisem. A fost greu, îti dai seama, să lasi sotia acasă si să pleci".

 

Coleg de celulă cu părintele Staniloaie

 

Intors de pe front, Ilie se angajează în comună, ca sef al pazei la un santier. „De aici mi s'a tras arestarea. Am angajat un tânăr, despre care nu stiam că este ofiter de Securitate sub acoperire. Intr'o seara, m'am dus în control la postul lui. Am intrat în cabană si l-am găsit cu pistolul pe masă. Ar fi trebuit să îl denunt, dar mi-a fost mila de el, că era prea tânăr. Ziua următoare m-au arestat ei pe mine", povesteste Ilie Tudor. Intemnitat în `58, doljeanul parcurge „traseul mortii", trecând, în sase ani de detentie, prin patru penitenciare: Craiova, Gherla, Aiud si Colonia de muncă Salcia. Perioada de detentie a petrecut-o cu „zâmbetul pe buze". „Era cel mai important. Asta am învătat acolo. Comunistii te puteau juca în picioare, asta nu te durea. Toti cei cu care am fost întemnitat primeau bătaia râzând. Si asta îi enerva la culme pe comunisti. Nu puteau să ne distrugă spiritul, nu ne puteau ataca sufletul", îsi aduce aminte bărbatul. Alături de nea Ilie, în temnitele de la Aiud s'au aflat nume mari ale României: Radu Gyr, Nichifor Crainic, printul Alexandru Ghica, Petre Tutea, părintele Dumitru Staniloaie (acesta din urmă a fost coleg de celulă cu nea Ilie) si multi, multi altii. „Despre Tutea tin minte că avea tot timpul un cuvânt în plus fată de ce spuneau gardienii. Cum se face că mai mereu îi enerva atât de tare cu marile lui cuvinte, încât nu aveau ce să îi facă. Până la final, îl scoteau nebun." Toate amintirile celor sase ani de detentie au fost scrise, după eliberare, în mai multe carti care poartă semnătura lui Ilie Tudor. „La două luni o dată se făcea deratizare. Atunci ne strângeau pe toti si ne băgau într'o sală mare, unde era numai ciment. Dormeam pe niste rogojini umede. Tin minte că, în prima seara, a nimerit lângă mine părintele Staniloaie. Eu, cum eram mai tânar, i-am dat un cojoc să se învelească. L-a refuzat, mi-a spus că trebuie să plec sănătos de acolo, că aveam copii de crescut. L-am luat în brate ca să îl încălzesc", povesteste nea Ilie si ochii i se umezesc pentru prima dată.

 

Ilie Tudor: Un prieten în întuneric

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE