Zeci de partizani ucişi de securitate, îngropați pe dealurile Lugojului
Între anii 1949 şi 1950, la Lugoj au fost executaţi în secret, pe locul numit Dealul Ciurii, un număr impresionant de partizani.
Autorii masacrului au fost o echipă a morţii, condusă de maiorul de miliţie Eugen Alimănescu, împreună cu sadicul maior de securitate Zoltan Kling.
Săptămânalul Redeşteptarea vă dezvăluie mărturiile cutremurătore ale călăilor, puse la dispoziţie de dr. Gheorghe Petrov, expert investigaţii speciale, în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.
“În urma investigaţiilor pe care le-am întreprins privind crimele atroce din Dealul Ciurii, am ajuns la concluzia că de fapt au fost două execuţii şi nu doar una, aşa cum s-a crezut. Prima execuţie este legată de un număr de şapte persoane din “ lotul Spiru Blănaru”. Acest prim lot important de partizani capturat de securitate, a fost compus din 12 persoane. Cinci au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la Pădurea Verde în data de 16 iulie 1949, iar restul de şapte persoane au primit condamnări la ani grei de muncă silnică, apoi au fost încarceraţi la Gherla. La propunerea Securităţii, patru persoane au luat hotărârea ca şi cei încarceraţi să fie ucişi şi îngropaţi în secret. Iniţial s-a crezut că au fost împuşcaţi tot la Pădurea Verde, dar, din documentele intrate anul acesta în posesia mea, se regăsesc informaţii precise privind execuţiile făcute de Alimănescu şi Kling în zona Lugojului. Decizia privind soarta celor şapte a fost luată de ministrul de interne Teohari Georgescu, ministrul adjunct Marin Jianu, şeful Securităţii Gheorghe Pintilie şi adjunctul acestuia Alexandru Nicolschi. Această misiune specială i-a fost încredinţată maiorului de miliţie Eugen Alimănescu şi maiorului de securitate Zoltan Kling”, ne dezvăluie Gheorghe Petrov.
Informatorul Alimănescu şi geamgiul Kling
Cine sunt cei doi “măcelari” ai grupurilor de partizani ? Eugen Alimănescu este angajat în 1945 ca informator plătit la Poliţia Capitalei. Datorită modului său violent de a rezolva lucrurile, este avansat şi numit şef al echipei “Fulger”, un fel de pluton de execuţie format din oameni aleşi de el, pentru a stârpi borfaşii şi bandiţii din cartierele rău famate ale Bucureştiului. După înfiinţarea Miliţiei, în vara lui 1949, este încadrat cu gradul de maior şi preia odioasa funcţie de şef al Serviciului 4 Bande din Direcţia Judiciară a Miliţiei. Din ordinul lui Marin Jianu, adjunctul ministrului de interne misiunea lui este de a urmări şi neutraliza cu sânge rece cuiburile de partizani, unde dă dovadă de exces de zel. Acest ucigaş este totuşi sursa de inspiraţie pentru marele regizor Sergiu Nicolaescu, care îl transformă în celebrul “comisar Moldovan”. În anul 1951 este exclus din partid, anchetat şi încarcerat la Canal. Eliberat după doi ani, este rearestat în 1954 şi dispare în circumstanţe necunoscute. Totuşi în arhiva fostei Securităţi există o declaratie datată 2 iulie 1954, în care explică crimele de la Lugoj. Despre Zoltan Kling se ştiu destul de puţine informaţii personale, în raport cu notorietatea sa de ucigaş şi plăcerea de a-şi tortura victimele. Din arhiva C.N.S.A.S. reiese că s-a născut la Timişoara în 25 mai 1912. Se ştie că a lucrat ca geamgiu, apoi în 1948 este încadrat ca maior şi devine şeful Serviciului Securităţii judeţene Severin cu sediul la Lugoj. Participă la toate acţiunile de anchetare şi anihilare a mişcării de partizani din zona Banatului. Din mărturiile supravieţuitorilor se ştie că a fost cel mai sadic şi temut anchetator dintre toţi. Este trecut în rezervă cu gradul de lt. colonel în anul 1954. În 1970 este internat în Secţia de Neuropsihiatrie a Spitalului din Lugoj, unde moare cinci ani mai târziu, complet nebun şi apăsat de ororile pe care le-a făcut.
Filmul execuţiei “lotului Blănaru”
“Cu câteva zile înainte, maiorul Alimănescu a venit din Bucureşti pentru a găsi împreună cu maiorul Kling, un loc propice execuţiei. Au stabilit de comun acord cu colonelul Coloman Ambruş, directorul D.R.S. Timişoara şi cu adjunctul său maiorul Aurel Moiş, că Dealul Ciurii din Lugoj va fi scena masacrului. La cererea Securităţii Timişoara, cei şapte deţinuţi au fost aduşi de la Gherla pentru un aşa-zis supliment de anchetă. Referitor la execuţia din 2 august 1949, plutonul de execuţie era format din patru ofiţeri de la Brigada 4 Bande – maiorul Alimănescu, lt.maj. Alexandru Ghiţă, lt. Mircea Săgeată şi lt. Radu Vişan. De la Lugoj, precizează Alimănescu că erau maiorul Zoltan Kling, unul dintre şoferii de pe GAZ-ul sovietic fără să spună numele (şoferii lui Kling erau patru la număr- Ion Munteanu, Ghiţă Nedelcu, Muraru şi Bumbescu ), iar de la Timişoara era un căpitan şi şoferul dubei. În noaptea de 1 pe 2 august, grupul format din Nicolae Ghimboaşe, Gheorghe Popovici, Petre Puşchiţă – Liber, Aurel Vernichescu, Gheorghe Smultea, Teodor Ungureanu şi Gheorghe Luminosu, a fost scos din Penitenciarul Timişoara de către lt.maj. Alexandru Ghiţă şi adus cu duba la Lugoj. După ce au fost împuşcaţi, cei şapte au fost aruncaţi în două gropi comune. În certificatele de deces care au fost înmânate familiilor, cauzele morţii sunt naturale, de genul, hipertensiune arterială, infarct sau TBC“, precizează G. Petrov.
Partizani dobrogeni executaţi pe Dealul Ciurii
Câteva luni mai târziu, în martie 1950, un număr de 16 oameni cad seceraţi de gloanţele aceloraşi criminali. Povestea “lotului 3” din gruparea dobrogeană “Mişcarea de Rezistenţă” condusă de legionarii Gogu Puiu şi fraţii Fudulea începe în 1948 şi se încheie un an mai târziu, în 1949 când este distrusă de Securitate. Aceştia nu au luptat direct cu trupele de securitate şi nici nu au fost izolaţi în munţi. Ei făceau parte doar din persoanele care se ocupau cu aprovizionarea sau cu adăpostirea fugarilor. De aceea pedepsele lor erau între 15 şi 20 de ani de închisoare. Cei care au fost ucişi sunt: Marin Cenuşe, Nicolae Dobromir, Duţu Manea, Alexandru Gogu, Ioan Filip, Gheorghe Guşiţă, Constantin Lache, Dumitru Negroiu, Iordan Nicolau, Ioan Piţigoi, Nicolae Roşculeţ, Stere Stercu, Gheorghe Tofan, Gheorghe Tomoşoiu, Ioan Topârceanu şi Constantin Tudoran.
Declaraţia lui Alimănescu, obţinută recent din arhiva fostei Securităţi, explică cinic şi cu lux de amănunte cele întâmplate în dimineaţa de 10 martie 1950. După ce numele celor ce urmau să fie împuşcaţi a fost obţinut în urma unui telefon de la Bucureşti, potrivit planului diabolic, cei 16 sunt aduşi de la Penitenciarul Timişoara, la Lugoj, unde îi aştepta aceeaşi echipă a morţii. În depoziţia sa din 1954, Alimănescu declara anchetatorilor: “Am hotărât să-i împuşcăm în două serii de câte opt. Execuţia a decurs foarte bine, însă la a doua serie a mers greu, căci pe cei opt i-au adus cu cătuşele nituite şi nu am putut să le scoatem căci nu aveam scule. Muncind la ele, am ajuns la ora 5 – 6 dimineaţa şi cum începuse să se lumineze de ziuă şi circulaţia pe şosea se îndesea, am luat hotărârea de a-i băga în groapă, aşa cu cătuşe cu tot, garantându-mi Kling că va lua el măsuri ca cineva să supravegheze să nu dea cineva peste ei. Lucrul acesta a uitat să-l facă, iar nişte ţărani dăduseră peste gropi, însă s-au luat măsuri ca nimeni să nu ştie despre ce este vorba. Cadavrele au fost mutate de acolo, după ce, împreună cu oamenii mei am făcut să dispară şi cătuşele de la picioare”.
Împuşcăturile au fost auzite de câţiva ţărani, aflaţi din întâmplare în zonă. “Cei opt ţărani din localitatea Săceni, care se întorceau de la moară, au auzit împuşcăturile şi speriaţi au povestit cele întâmplate preşedintelui executiv, un anume Angheloni. Acesta a spus dubaşului din sat să adune oamenii care vor să meargă cu el în pădure, să vadă despre ce este vorba. Au desfăcut prima groapă, iar mortul avea cătuşe la mâini şi picioare. Imediat au anunţat Miliţia din Lugoj, care nu avea cunoştinţă de crima petrecută. În timp ce miliţienii erau la faţa locului, în zonă a apărut Kling însoţit de securişti. Timp de trei zile locul a fost păzit de Securitate, iar echipa lui Alimănescu a desfăcut toate cătuşele apoi au reînhumat victimele. Ţăranii au fost apoi obligaţi să vină cu lopeţi ca să dezgroape opt din cele 16 cadavre, pe care le-au încărcat în camioane şi le-au reînhumat în fostul cimitir al săracilor de pe drumul Jabărului”, a mai adăugat dr. Petrov.
Locul execuţiei a fost reperat
“În urma investigaţiei am reuşit să reperăm locul execuţiei din Dealul Ciura, pe şoseaua ce leagă Lugojul de Traian Vuia, în dreptul bornei care indică km 14, dar şi localizarea fostului cimitir care este situat la aproximativ 700 de metri de la a doua trecere de cale ferată, spre Jabăr”, a menţionat specialistul.
Pentru memoria acestor oameni şi pentru familiile lor, fac apel către cei care deţin orice fel de informaţii, să le trimită pe e-mail gheorghe.petrov@gmail.com, sau să sune la 0264. 313.773 ori 0744.516.108, Dr. Gheorghe Petrov, expert investigaţii speciale în cadrul I.I.C.C.R.
Redesteptarea