Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Documente privind încercarea de incriminare a unui număr de legionari pentru pretinse fraude / Documente privind preluarea și confiscarea de bunuri particulare sau aparţinând Mişcării Legionare / Documente privind unele “acţiuni subversive”, ş.a. (1941)

February 12, 2023 By: Garda Category: Restituiri - Documente

O formă predilectă de discreditare a Mișcării Legionare și a membrilor ei după evenimentele din 21-23 Ianuarie 1941, a constituit-o “asasinarea morală” instituită la comandă de regimul antonescian. În ciuda încercărilor de incriminare, corectitudinea legionarilor a fost exemplară. Nici un legionar nu a putut fi condamnat pentru aceste pretinse “fraude”, fie ele de “însușire a banilor publici”, ori pentru însușiri de altă natură. Mai sunt prezente câteva documente cu instrucțiuni de reprimare într’o formă sau alta a conducerii administrative legionare dela Prefectura Vâlcea, unele privind diverse “acțiuni subversive”, un document adresat Ministrului Justiției al Prim-Procurorului dela Parchetul Tribunalului Bacău în care recunoaște, fără alte amănunte, că i-au fost comunicate din timp dispozitivele unităților militare în orașul Bacău la data puci-ului antonescian, cum și alte documente disparate. Pentru a se întreține justificarea represiunilor anti-legionare, s’a mers până acolo că s’au fabricat zise “denunțuri” despre comploturi sângeroase ca venind chiar din partea legionarilor, bineînțeles… sub latura anonimatului.

Lasă un răspuns