Durham: Noile reguli nu vor conta până când nu începe să-i pese FBI-ului de „fidelitate, curaj și integritate”
Nicio reformă de reglementare nu va remedia corupția din FBI până când biroul nu își redescoperă angajamentele jurate cu privire la „fidelitate, curaj și integritate” și respectarea Constituției St. Unite, a sugerat Luni consilierul special John Durham în raportul său privind originile anchetei Crossfire Hurricane asupra fostului Președintele Donald Trump.
După ce a dezvăluit că FBI-ul a lansat o investigație politizată în campania electorală a lui Trump, în ciuda faptului că nu avea „dovezi reale de coluziune” cu Rusia, Durham a constatat că FBI-ul „nu și-a îndeplinit misiunea importantă de strictă fidelitate față de lege”. Potrivit lui Durham, FBI-ul „nu a coroborat” acuzațiile grave din dosarul Steele comandat de campania electorală a lui Hillary Clinton pentru a-l discredita pe Donald Trump. Acel dosar a inspirat o operațiune de spionaj fără temei a Departamentului de Justiție al preș. Obama (la acea dată – NN) asupra campaniei electorale a lui Trump și un efort masiv de dezinformare pentru a-l defăima pe Trump ca fiind în slujba rușilor.
Avocatul special Durham, însărcinat să facă lumină în acest caz, a criticat FBI-ul pentru „lipsa de rigoare analitică, părtinire aparentă de confirmare și dorința excesivă de a se baza pe informații provenite de la indivizi apropiați ca oponenți politici”. Aceste eșecuri de caracter, a continuat Durham, au făcut ca biroul să „acționeze fără obiectivitate adecvată”.
„Promulgarea unor reguli și reglementări suplimentare care urmează să fie învățate în mai multe sesiuni viitoare, s-ar dovedi a fi un exercițiu inutil dacă principiile directoare ale FBI-ului de „fidelitate, curaj și integritate” nu sunt înrădăcinate în inimile și mințile celor care au jurat să îndeplinească misiunea FBI de a „proteja poporul american și de a susține Constituția Statelor Unite”, a concluzionat Durham. „Răspunsul nu este crearea de noi reguli, ci o fidelitate reînnoită față de cele vechi.”
Lipsa acestor valori de bază în cadrul biroului i-a determinat pe anchetatori să cadă pradă părtinirii, creând o narațiune convenabilă, dar nefundamentată, care defăimează un candidat pe care îl urau. Drept urmare, FBI-ul „a ignorat și a negat în mod intenționat informațiile materiale care nu susțineau narațiunea unei relații coluzive dintre Trump și Rusia”.
Aproape de sfârșitul raportului său de 306 de pagini, Durham a subliniat că prejudiciul auto-provocat de către birou asupra propriei sale credibilități trebuia evitat.
„Dacă cei implicați în operațiunea Crossfire Hurricane și-ar fi urmat cu fidelitate propriile principii în ceea ce privește obiectivitatea și integritatea, ar fi existat oportunități clare de a se evita greșelile și de a preveni pagubele rezultate din îmbrățișarea de informații false pe care nu le-au analizat și evaluat în mod corespunzător”, spune raportul.
Elle PURNELL
The Federalist