Av. VICTOR CORBUȚ
Născut la 16 Martie 1914 în com. Ceica, județul Bihor. Fondator al revistei “Străjerul” apărută la Oradea în cursul anilor 1935-1936 (împreună cu decemvirul Iosif Bozântan, asasinat la 29-30 Noembrie 1938 în pădurea Tâncăbești alături de Corneliu Zelea Codreanu și alți conducători legionari).
Arestat împreună cu alte mii de legionari după instalarea dictaturii carliste la putere și instaurarea regimului de teroare și prigonire a Mișcării Legionare, reușește să scape din marele pogrom abătut asupra Legiunii la 21-22 Septembrie 1939 și să se elibereze din închisorile “regale” în anul 1940, odată cu victorioasa revoluție legionară și alungarea regelui trădător Carol al II-lea dela conducere.
Fost Prefect al jud. Fălciu (cu capitala la Huși) în cadrul Statului Național-Legionar. După rebeliunea antonesciană dela 21-23 Ianuarie 1941, este urmărit continuu de agenții Siguranței pentru a fi arestat, însă odată cu începerea “Războiului Sfânt” din Răsărit pentru recucerirea provinciilor românești Basarabia și Bucovina, participă în prima linie la luptele împotriva forțelor bolșevice, ca dealtfel majoritatea legionarilor trimiși să se “reabiliteze post-mortem” din ordinul gen. Antonescu.
Arestat și condamnat de autoritățile comuniste după instalarea lor la putere cu ajutorul trupelor de ocupație sovietice, petrece 16 ani în infernul dantesc al temnițelor marxiste, din care este eliberat în anul 1964. Șicanat și tracasat în permanență de agenții securității, Victor Corbuț și-a păstrat cu demnitate fermă onoarea legionară și convingerile profund anticomuniste, reușind în ultimă instanță să se refugieze în Exil, secondat de ideea luptei continue împotriva regimului asupritor dela conducerea țării.
Colaborator constant la ziarele și revistele de luptă legionară din Exil: “Țara și Exilul” (Curierul Informativ al Mișcării Legionare), “Drum”, “Curierul”, “Carpații”, “Libertatea” (New York), și altele.
O ideie precisă, de conturare a activității publicistice desfășurată de Prof. Horia Sima, Comandantul Mișcării Legionare, a materializat-o prin publicarea unei lucrări compacte, eclatante, de proporții unice, închegată în 3615 pagini: “HORIA SIMA – ANTOLOGIE LEGIONARĂ” în șapte volume, tipărită în Colecția “Omul Nou” (Traian Golea) din Miami Beach, Fl.,1994.
Memoriile scrise, vor vedea la rândul lor lumina tiparului sub titlul “Civitas Diaboli” (Cetatea Diavolului), lucrare apărută post-mortem la Ed. “Elisavaros” din București în anul 2005 prin grija fiicei sale Gabriela, mărturii cutremurătoare ale suferințelor pe care le-a avut de îndurat în timpul vieții. Comandantul Legionar Victor Corbuț, ne-a părăsit în zorile zilei de 22 Noembrie 1994, la ora 2:00, pe tăcute, fără zgomot, și a urcat ușor pe scările cerești la capătul cărora îl așteptau vechii lui camarazi de idealuri plecați acolo mai devreme, la Cel de Sus…
Nicolae NIȚĂ