Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

MONUMENTUL DIN GELMAR (JUD. HUNEDOARA) CONSTRUIT DE LEGIONARI

July 24, 2024 By: Garda Category: MĂRTURII, Restituiri, Restituiri - Imagini

În ziarul “Glasul Hunedoarei” cu data de 18 Octombrie 2018, într’un articol intitulat “Pro memoria. Monumentele “cu vultur”…, muzeograful Dr. Daniel I. Iancu de la Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, remarca nedumerit despre neglijența în inventarierea monumentelor răspândite pe teritoriul județului Hunedoara. Subscriem, desigur, acestei inițiative de cunoaștere a adevărului, cu rezerva doar că în actualele circumstanțe politice, despre multe din aceste monumente nu se poate vorbi onest. Condițiile actuale de prohibire pot duce la numeroase dificultăți din partea autorităților, pornite să șteargă orice urmă de “legionarism” din ceea ce s’a mai păstrat în teritoriu de sub securea distrugerii. Iată, mai jos, câteva din observațiile judicioase exprimate de Dr. Daniel Iancu:

“Am mai scris și am mai vorbit în ultimii ani despre tipologia monumentelor de eroi din județul Hunedoara. Demersul pentru inventarierea, clasarea pe categorii, elaborarea de fișe sintetice sau tabele sinoptice (care să cuprindă spre exemplu numele inițiatorilor, al susținătorilor materiali, al arhitecților, anul dezvelirii, materialele de construcție, dimensiuni, asemănări și deosebiri, elemente ornamentale sau decorațiuni specifice etc.), este un prim pas pentru păstrarea vie a memoriei eroilor care s-au jertfit în timpul celor două războaie mondiale”…

Venim în întâmpinarea demersului de cunoaștere și “păstrarea vie a memoriei” lor, completând în măsura posibilului lipsa datelor, cum ar fi cea a monumentului de față dezvelit în anul 1936, pe care autorul ni-l descrie mai jos:

“Monumentului eroilor din localitatea Gelmar (orașul Geoagiu), situat în vecinătatea bisericii ortodoxe cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Realizat din piatră, de dimensiuni impresionante, are o formă de paralelipiped dreptunghic amplasat pe un trunchi de piramidă. Ornamentat simplu în general, dar încununat cu un vultur de bronz cu aripile desfăcute, monumentul conține următoarea inscripție: „EROILOR / CĂZUȚI PE CÂMPUL DE LUPTĂ / PT ÎNTREGIREA NEAMULUI / CISMAȘ VASILIE / ROMOȘAN ZAHARIE / CRANCIOVA IOAN / BOZEȘAN AMOS / ALBU IOAN / CĂLIMAN ADAM / ARDEAN VIOREL / BOZEȘAN VASILIE / BOZEȘAN CALINIC”.

Desigur, placa de la baza crucii monumentului care îi indica simplu pe realizatori (“RIDICAT DE LEGIONARII DIN PLASA GEOAGIU”), fără nici o nominalizare, a fost înlăturată fără scrupule de autorități, punând construcția în seria anonimatului, caz repetat la scară largă și cu alte monumente pe întregul teritoriu al țării.

Facsimil din Calendarul “Libertatea” pe anul 1938, pag. 69, cu explicațiile de rigoare.

Lasă un răspuns