STATUL LEGIONAR, STAT CULTURAL de Luca Dumitrescu
Un regim se schimbă relativ iute. Treisprezece ani de luptă legionară, nu fac desigur o cifră impunătoare. Ceeace impresionează îndeosebi, nu este numărul anilor, ci calitatea luptei.
S’au dat în această ţară fel de fel de lupte şi s’au perindat prin dregătoriille publice, de vre-o zece ani încoace mai cu seamă, tot soiul de oameni. Am văzut fâlfâind acolo unde ni se îndreaptă toate nădejdile şi cămaşa albă ţărănească şi venerabila barbă a savantului.
Ne-a condus tot soiul de oameni şi neoameni… Geaba! Ţara n’a făcut un pas înainte.
In toate încheieturile ei rodea caria şi a ajuns acolo unde era firesc să ajungă: la ciopârţire, la dezasticulare, la agonie.
Dar dacă un regim se schimbă relativ repede, ceeace se dovedeşte prin cei numai treisprezece ani de luptă (indiferent cum a fost ea) legionară, un stat se schimbă cu binişorul. Pentrucă, a schimba un stat, nu înseamnă a-l înlocui cu altul, ci a-l construi. A dărâma întâi şi apoi a construi. Iar construcţia unui stat, cere condiţii cu totul particulare. Arhitecţii obişnuiţi — dacă vor — rad din temelie vechea clădire, ard materialul rămas şi cu cărămidă, ciment şi fier nou, fac alta. Arhitecţii statului, vrând, nevrând, trebuie să întrebuinţeze şi materialul rămas. Fiecare cărămidă a vechiului stat trebuie privită cu atenţie şi pe o parte şi pe cealaltă şi, aruncată, ori cu grijă pusă la loc. Operaţia cere migală şi conştiinţă; cere adâncirea lucrului, până în ultimele sale isvoare. De aceea construcţia statului se face cu binişorul.
Această atitudine de migală şi conştiinţă care duce la ultima adâncire a lucrului, noi o recunoaştem: este atitudinea culturală: conştiinţa datoriei şi eroismul cu care nouii ziditori ai statului şi-au purtat până la izbândă lupta, precum şi sensul structural al acestei lupte pusă pe planuri, incontestabil, esenţiale, dovedesc cu prisosinţă cele ce afirmăm aci.
Legăturile fundamentale ale mişcării cu legea morală, munca şi cântecul garantează deci cu siguranţă ideia că statul legionar nu va mai fi o simplă spoială, ca acel faimos stat ţărănesc şi altele aidoma, decedate în proecte, ci o construcţie solidă şi autentică, zidită cum se cuvine de jos în sus.
Aş ruga în această privinţă pe cititorii mei să se oprească o clipă şi să reflecteze asupra acestor trei necesităţi cu care mişcarea legionară ni se înfăţişează: legea morală, munca şi cântecul. Nici tu nouă expropriere a moşiilor, nici voi şcoli înalte, pentru fiii ţăranilor, nici diurne şi posturi garantate în bugetul statului; ei numai probitate morală, muncă şi cântec. Adică nici o promisiune şi nici un surâs. Numai ordin şi obligaţie. Nu este o minune, pentru moravurile noastre, că această mişcare a izbândit, totuşi? N’ai impresia domnule politician care te uiţi ca viţelul la poarta nouă, la acest fenomen, că a înebunit poporul? Aşa e! Poporul a înebunit, pentrueă şi-a pus în cap să-şi rezolve el însuşi problemele în numele cărora d-ta l-ai supt cu şiretenie şi neruşinare, aproape un sfert de veac. El îşi dă seama astăzi că viaţa nu se trăeşte aşteptând resturi dela festinul zeilor, ci muncind cu bună dispoziţie şi seriozitate. Poporul a înebunit pentrucă a devenit conştient, domnule fost politician, şi ţi-a răsturnat astfel, toată optica dumitale intelectuală.
Cu aceste comandamente drept temelie, mişcarea legionară ne indică limpede planul ei de construcţie. Statul nou nu urmăreşte americanizarea ţării printr’o civilizare fără noimă, care să facă să ne strălucească mai abitir, jegul şi putregaiul vechi. Statul nou urmăreşte renaşterea bunei noastre tradiţii europene: cultura, pe care adoratorii viţelului de aur instalat în satul fără câini de peste Ocean, au crezut c’o pot nimici. Cine nu ştie cât jinduiesc americanii după Europa! Asociindu-se în această luptă de apărare a Europei, cu Germania, cu Italia şi Spania, România dovedeşte că participă, prin mişcarea tinereţii legionare, la încă bogata rezervă de viaţă a bătrânului continent.
Luca DUMITRESCU
“Universul Literar”, Anul XLIX, Nr. 40, Sâmbătă 28 Septembrie 1940